Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 19 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradul, cu un pas intr-o Europa ecologica

Firma Polaris va introduce un sistem de colectare selectiva a deseurilorPolaris distribuie containere si saci speciali, in culori diferite, pentru deseurile din plastic si cele de hartie
Pentru prima data in orasul nostru, societatea Polaris M Holding, societatea care se ocupa cu salubrizarea menajera in municipiu, va introduce un sistem de colectare selectiva a deseurilor reciclabile. 
Ce inseamna acest lucru? Un nou mod de
selectare a deseurilor menajere, care presupune o selectare a deseurilor in functie de natura acestora. Astfel, in functie de natura deseurilor, acestea vor fi aruncate in recipient de colectare separati. 
Pentru informarea cetatenilor, Primaria
Municipiului Arad si Polaris M Holding au editat o brosura, in care cetatenii sunt informati despre noul sistem de colectare.
Un program necesar
Colectarea selectiva a deseurilor este folosita de ani buni in Uniunea Europeana, in tarile civilizate, in general, care au inteles ca un mediu curat este de preferat unui plin de resturi, de mizerie, de pungi si PET-uri aruncate aiurea. 
Programul nu este o noutate pentru Romania, fiind deja experimentat in mai multe orase din tara. 
Aradul este, insa, primul oras din Romania unde se aplica la scara mare. 
Acum a venit randul aradenilor sa dea dovada ca sunt cu adevarat europeni, atat in gandire, cat si comportament. 
Asta mai ales ca dosarul de mediu este unul greu de negociat pentru Romania in tentativa sa de aderare la UE.
Programul va fi initiat in urbea noastra peste putin timp. Pana atunci, societatea care realizeaza salubrizarea orasului, Polaris M Holding, impreuna cu Primaria Arad va imparti pliante informative, va amplasa containere speciale si va distribui saci menajeri colorati. Pentru cei care vor avea nelamuriri, Polaris si Primaria au pus la dispozitie un telefon ce poate fi accesat oricand-0257/21.93.00.
Vor fi montate sau amplasate containere colorate
Asadar, Polaris si Primaria Arad vor trece in penoada urmatoare la amplasarea containerelor. Acestea sunt de doua feluri, galbene si verzi.
Cele galbene sunt destinate colectarii deseurilor din hartie si carton de la consumatorii casriici si de la agentii economici. 
Deseurile de hartie vor putea fi introduse cu usurinta prin fanta special destinata, iar cartoanele se vor desface. 
Initiatorii programului solicita aradenilor sa nu arunce in acest container deseuri de alta natura cum ar fi plasticul, metalul, deseurile vegetale si alimentare, deseurile din constructii, acumulatorii sau lichidele.
Containerele verzi sunt destinate colectarii deseurilor reciclabile din plastic, care provin, la fel, de la consumatorii casnici si de la agentii economici. 
De mentionat ca in acest container se vor depune numai PET-uri, carora, in prealabil, li s-a scos dopul. 
De asemenea, si in acest caz Polaris si Primaria Arad solicita aradenilor sa nu arunce in acest tip de container alt fel de deseuri.
Ambele containere vor fi amplasate in locuri special amenajate, cel mai probabil in apropierea celor existente, care vor ramane, pe mai departe, pentru colectarea deseurilor vegetale, alimentare, a celor din constructii, precum si a lichidelor.
Saci colorati pentru plastic si hartie
In acelasi timp, Polaris si Primaria Arad vor distribui aradenilor saci menajeri speciali. 
Un tip va fi transparent si va fi destinat deseurilor din plastic, iar celalalt tip va fi galben si va fi folosit pentru hartie si carton. La fel ca si in cazul containerelor, sacii vor trebui umpluti doar cu deseurile pentru care au fost conceputi.
Inainte de a fi depozitat in afara locuintei sau a sediului, la poarta la usa sau pe trotuar, sacul va trebui sa fie legat bine pentru a putea fi transportat si depozitat in conditii bune, fara ca deseurile sa se imprastie. 
Sacii distribuiti vor fi ridicati periodic, la fel ca restul deseurilor menajere.
Opinia primarului
Stimati cetateni,
Una dintre problemele ecologice foarte importante pentru ridicarea gradului nostru de civilizatie este aceea privind gestionarea deseurilor urbane. Sistemul productiei de marfuri, inclusiv perisabile, pe principiul folosiri si aruncarii in pubela, determina cresterea cantitatii de deseuri. 
In acelasi timp, problemele legate de gestionarea deseurilor urbane cresc in mod proprtional cu cantitatea si diversitatea acestora. 
In viitorul apropiat, respectand legislatia privind gestionarea deseurilor, obiectivul nostru principal este implementarea si dezvoltarea colectarii selective a deseurilor urbane in Municipiul Arad. 
In acest sens, impreuna cu firma Polaris M Holding, am adoptat un serviciu de colectare a materialelor reciclabile. 
Acest ghid este menit sa imbunatateasca rezultatele serviciului de colectare selectiva a deseurilor reciclabile. 
Informatiile din brosura servesc la indrumarea fiecarui cetatean, privind o mai buna organizare a colectarii selective. 
Reducerea, recuperarea si reciclarea deseurilor nu numai ca este posibila, dar este si avantajoasa pentru fiecare dintre noi. 
Este o forma de manirestare a respectului fata de mediul inconjurator si fata de viitorul nostru. 

Gheorghe Falca - Primarul Municipiului Arad

  • Alianta PNL-PD - felicitata, liberalii aradeni - sanctionati

Conferinta de presa a Aliantei DA desfasurata la AstoriaConferinta de presa a Aliantei D.A. PNL-PD, filiala Arad, desfasurata sambata, la Hotel Astoria, a fost sustinuta de copresedintele Theodor Stolojan, presedinte al PNL, alaturi de care s-au aflat copresedintii judeteni Gheorghe Seculici si Titus Gheorghiof.
Inca de la inceputul conferintei de presa, Theodor Stolojan a declarat ca vine cu mare placere in judetul nostru, iar vineri seara a avut prilejul sa participe la deschiderea Festivalului National al Berii, impreuna cu primarul Gheorghe Falca si presedintele CJA Gheorghe Seculici si alti membri ai PNL si PD. 
In urma rezultatului alegerilor locale, conform celor declarate de Theodor Stolojan prima concluzie care a fost observata este echilibrarea scenei politice romanesti. 
"Prin votul din luna iunie, oamenii au clasat Alianta D.A. PNL-PD pe primul loc. Acest lucru este o contributie la intarirea democratiei in Romania", a spus Theodor Stolojan. 
A doua concluzie este ca "PSD a fost invins chiar daca au dat drumul la sondaje mincinoase care ii faceau invincibili". 
A treia concluzie, in opinia lui Stolojan este ca votul din iunie a pus fata in fata problema necompromisului politic intre PSD si Alianta PNL-PD.
"Compromisuri cum se mai faceau in trecut, intelegeri pentru obtinerea de fel si fel de functii sau mici intelegeri, nu mai pot avea loc intre cele doua forte politice. Suntem cooperanti pentru rezolvarea intereselor nationale ale Romaniei, dar nu putem coopera cu PSD-ul pentru a ne imparti functii in Parlament si asa mai departe", a declarat Stolojan. 
Liderul PNL este convins ca Alianta PNL-PD va castiga alegerile generale cu un procent de peste 40%. 
In ceea ce priveste formarea noului Guvern al Romaniei, Stolojan a spus ca totul va depinde de procentul obtinut, la alegerile generale, dar daca va fi nevoie, Alianta va colabora cu UDMR si PUR. 
Conditia este ca cele doua formatiuni sa-si asume raspunderea guvernarii. Copresedintele Gheorghe Seculici, presedinte al PD Arad, a subliniat buna colaborare pe care a avut-o cu colegii in cadrul Aliantei. 
"Cel mai important este modul cum a conlucrat Alianta la nivelul judetului Arad. Aceasta munca va continua la alegerile generale si am garantia ca, la nivelul judetului Arad, Alianta va castiga". 
La Festivalul Berii au participat oficialitatile locale impreuna cu Theodor StolojanOrganizatia PNL Arad - sanctionata
Liderul liberal, Theodor Stolojan, a felicitat Alianta D.A. PNL-PD, filiala Arad, pentru ca a castigat functia de primar si presedinte al CJA, dar a criticat rezultatul obtinut de liberalii aradeni la alegerile locale. 
"PNL Arad a obtinut un rezultat sub media celui obtinut de partid pe tara. In consecinta dansii vor trebui sa se supuna hotararilor luate de Delegatia Permanenta. Deci, vor suferi anumite sanctiuni". 
Conform celor declarate de Theodor Stolojan, in perioada urmatoare la PNL Arad va veni o comisie din partea Biroului Executiv, care va analiza si evalua activitatea organizatiei. 
Intrebat ce fel de sanctiuni se vor aplica celor din PNL Arad, Theodor Stolojan a declarat urmatoarele: 
"Membrii Biroului Municipal sau Judetean care nu s-au angrenat in activitatea de campanie electorala locala trebuie sa plece si sa ne lase. Daca nu vor sa plece de bunavoie, sigur ca, conform statutului trebuie facute analizele necesare si scosi de acolo. Nu putem sa mai acceptam oameni in diferite organisme ale partidului, care sunt prezenti numai cu numele. Avem, in unele locuri, presedinti de filiale care au adus 10 voturi sau chiar mai putin. Conducerea acestor filiale trebuie desfiintata si infiintata o conducere noua", a precizat Theodor Stolojan. 
Liberalii aradeni vor avea un deputat impus de centru 
Asa cum ziarul "Adevarul" va informa zilele trecute asupra faptului ca PNL Arad va avea, la alegerile parlamentare, un candidat de la Bucuresti pe listele electorale din cauza rezultatului obtinut la alegerile locale, adica sub media pe tara, presedintele Theodor Stolojan a precizat: 
"Pentru Camera Deputatilor va fi un candidat din partea conducerii centrale. Nu putem sa nu facem deosebire intre cei care au avut un rezultat bun si cei care s-au situat sub medie", a incheiat Theodor Stolojan. 
Intrebat cum comenteaza directivele si sesizarile sefului sau pe linie de partid, deputatul Titus Gheorghiof a declarat ca filiala aradeana se va supune statutului si hotararilor Delegatiei Permanente, iar acolo unde se va constata ca oamenii nu s-au implicat, urmeaza sanctiuni. 
In ceea ce priveste candidatul din partea centrului pentru Camera Deputatilor, Titus Gheorghiof ne-a declarat: 
"Statutul prevede o situatie ca aceasta. Asta nu inseamna ca este obligatoriu sa se si intample". (sic!?)

Daniel Albu - Adevarul

  • Intre traditie si comert

Si in anul acesta mii de oameni s-au adunat pe platoul GainaSambata si duminica, pe platoul din varful Muntelui Gaina s-au adunat peste 15.000 de oameni cu ocazia traditionalului Targ de Fete. 
Cei care s-au incumetat sa urce pana in virful muntelui au avut noroc de o vreme excelenta. 
Surprinzator, liderii politici de la Bucuresti nu s-au inghesuit anul acesta pe Muntele Gaina. 
Doar presedintele PNL Theodor Stolojan a fost semnalat printre participanti. 
Festivitatile organizate de consiliile judetene si prefecturile a patru judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara, au fost mai putin spectaculoase decat cele din anii precedenti. 
In targ a dominat, kitchul. Traditia si arta populara au fost slab reprezentate.
Cea mai cunoscuta cale de a ajunge pe platoul montan unde se organizeaza festivitatile este prin Campeni la Avram Iancu si de acolo, pe un drum forestier, pana sus, aproape de Varful Gaina. 
Un drum cu o importanta turistica aparte, in conditiile in care nu exista politician roman care sa nu-l venereze pe Avram Iancu. 
Si totusi, pentru a ajunge la casa in care s-a nascut eroul motilor, turistul trebuie sa faca slalom printre gropi, pe o sosea care a fost candva asfaltata. De remarcat ca un echipaj al politiei avertiza trecatorii despre starea jalnica a drumului. 
Pe acelasi drum au urcat insa si oficialitatile: presedinti de consilii judetene si reprezentanti ai prefecturilor din Cluj, Alba, Hunedoara si Bihor. 
Alaturi de ei presedintele PNL, Theodor Stolojan. La trecerea coloanelor oficiale citeva zeci de politisti insirati in dispozitiv de-a lungul drumului opresc tot ce misca: "Acum doua saptamani nu stiau cum sa se apropie de noi, si acum ne tin in drum pana trec", se revolta un sofer care asteapta aproape de o ora in masina.
Batalionul romano-maghiar a dormit in camioane
Si oficialitatile din judetul Arad au fost prezente. Prefectul Vasile Dan Ungureanu impreuna cu noul primar al Aradului, Gheorghe Falca, au urcat de sambata seara si au fost cazati intr-o tabara militara. Soldatii batalionului special romano-maghiar au fost trimisi cu doua zile mai repede pe munte sa organizeze tabara pentru "inaltii oaspeti"
Au fost aduse si instalate peste treizeci de corturi, o bucatarie de campanie care a lucrat non-stop pentru protocol. 
Un soldat ne-a declarat suparat: "Pentru ca au venit mai multi decat trebuia, ne-au obligat sa dormim in camioane si sa-i lasam pe politicieni si invitatii lor in paturi". 
La cativa metri de tabara militara, jnepenisul era invadat de gunoaiele de anul trecut si de acum, pentru ca pe Gaina nimeni nu face curatenie.
In anul acesta a fost inaugurata la Gaina cantarirea zestreiPreotii au intarziat la slujba
Sambata seara, spectacolul folcloric a fost deschis de tulnicaresele din Campeni. 
Au urmat formatiile de dansuri si cantareti de muzica populara care au oferit momente de reala incantare spectatorilor. 
Seara s-a incheiat cu un frumos foc de artificii. 
In ultimii ani s-a impamantenit obiceiul sa se tina o slujba la crucea de pe munte. 
Toti politicienii s-au prezentat, de aceasta data pe jos si fara antemergator la Cruce. 
In centrul atentiei a fost Theodor Stolojan. Liderul liberal a venit insotit de proaspatul presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot. 
Organizatorii, atenti cu politicienii, au omis sa transmita programul si preotilor, care s-au prezentat la slujba cu o intarziere de 30 de minute, timp in care o fanfara din Cugir a cintat cantece de promenada. 
Dupa slujba religioasa si depunerea de coroane, spectacolul folcloric s-a reluat. Cei prezenti s-au bucurat in voie de soarele verii, micii, berea si atmosfera de targ.
Crucea Iancului
Crucea de pe varful Muntelui Gaina este una noua ridicata in urma cu patru ani. Crucea veche, la randul ei, inlocuia un monument de lemn care fost ridicat de Regele Ferdinand I, imediat dupa Unire, in cinstea lui Avram Iancu si a primului detasament de vanatori de munte constituit in Romania. 
La crucea de pe Gaina, se zice, i-a dat intilnire Imparatul Franz Josef lui Avram Iancu, dar Craiul Muntilor a refuzat sa se prezinte.
Zestrea la cantar!
Inainte de Primul Razboi Mondial, taranii din satele de munte, risipite pe crestele Apusenilor, se intalneau la "Targul Gainii" unde feciorii isi gaseau viitoarele neveste. 
Batranii mai povestesc si acum despre felul in care se negocia zestrea fetelor si cum se incheia pana la urma targul. 
Fata cobora de pe munte cu viitorul sot, dar mai inainte se chefuia zdravan de sambata pana duminica. 
Cantarul cu care se cantarea zestrea fetei a fost reconstituit si exista si in prezent. 
Nici in timpul razboiului si nici in perioada comunista, traditia targului de la Gaina nu a fost intrerupta.

Stefan Ciocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradenii, cei mai buni sudori

Sudorii aradeni sunt cei mai buni25 de tineri aradeni s-au intrecut in cel mai important concurs de profil intitulat "Tinerii Sudeaza".
Competitia a ajuns la a 9-a editie si de la an la an atrage tot mai multi tineri pasionati de imbinarea metalelor.
Acestia sfideaza conditiile grele in care trebuie sa sudeze si vor sa arate ca sunt cei mai buni la sudura.
Concursul are 3 procedee de sudura care pun in valoare cunostintele fiecarui participant.
Organizatorii concursului sunt: Universitatea Aurel Vlaicu, Astra Vagoane Trinity, Asociatia Sudorilor din Romania, filiala Arad si o firma privata, care si-au propus sa revigoreze acest domeniu, neexploatat in ultimii ani.
Acestia mai spun ca viata noastra nu ar putea avea loc fara sudura.
Cei care s-au inscris la concursul de sudura lucreaza in domeniu de mai multi ani.
Aceasta competitie, insa, ii atrage pentru renumele pe care il pot avea. Ei stiu ca orice diploma in domeniu le poate aduce un loc de munca mai bine platit si salar mai mari.
Mai mult, cei care arata ca stiu sa sudeze fara greseala pot pleca la munca si in strainatate.
In acest an, in competitie s-au inscris si doua femei. Acestea sunt convinse ca pot munci cot la cot cu barbatii, iar cand este vorba de o competitie isi arata rabdarea si rafinamentul specific fiecarei doamne.
Muncitorii din Arad care lucreaza in domeniul sudurii sunt recunoscuti atat in tara, cat si in strainatate.
De curand, munca lor a a tras atentia Federatiei de Sudura din Germania, care a examinat cateva lucrari executate la Arad.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Piata decenta la Boul Rosu

Piata de la Boul Rosu va fi reabilitataPiata de la Boul Rosu va fi reamenajata. Decizia a fost luata de executivul local, zilele trecute, in urma sesizarilor venite de la cetateni si a solicitarilor facute de comercianti. Acelasi lucru se va intampla si in Fortuna si in piata din Gradiste.
Marfa de pe jos...
Aspectul jalnic al pietei care, teoretic, a fost desfiintata cu catva timp in urma, cu produse vandute de pe jos, va disparea. 
Viceprimarul Tiberiu Dekany spune ca SC TOP va reamplasa mesele luate, urmand ca zona sa fie reamenajata. 
Nu s-a stabilit inca cine va raspunde de piata, dar, se pare, ea va fi data in ingrijirea Administratiei Patrimoniului Local, executivul fiind nemultumit de faptul ca toti banii din piete intra la SC TOP.
Gunoi in curtea Bisericii
Piata din Gradiste este pur si simplu un focar de infectie, neavand nici macar autorizatie. Nu exista grupuri sociale, nici apa, iar prelatele de carton si carpe stirbesc imaginea Bisericii din apropiere. Parohia a cerut autoritatilor sa ia masuri impotriva comerciantilor care, la sfarsitul zilei, arunca tot gunoiul in curtea Bisericii. 
Primaria a identificat un teren in apropiere, urmand ca piata din Gradiste sa fie amenajata in alta parte.

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]