Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 19 august 2004

Stirile TVA aici

  • Sub patronajul Universitatii "Aurel Vlaicu" si a Consiliului Judetean Arad: Parteneriat romano-canadian in domeniul informaticii

La inceputul acestei saptamani, Aradul, prin Universitatea "Aurel Vlaicu", a devenit gazda celei de a treia editii a Scolii de Vara - manifestare stiintifica de o certa valoare intelectuala, ce are ca tematica de baza inteligenta artificiala.
Prezentarea activitatii Scolii de Vara a constituit tema conferintei de presa organizate ieri in Complexul Universitar din Micalaca.
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a amintit asistentei ca ideea infiintarii acestei Scoli a apartinut prof. univ.dr. Eugen Roventa, de la Universitatea York din Toronto, aradean la origine. 
Domnia sa a gasit la Universitatea aradeana dotarea informatica corespunzatoare proiectului.
Incepand cu editia a doua, Scoala de Vara este organizata de UAV in colaborare cu Consiliul Judetean Arad. 
Ieri, acest for a fost reprezentat de vicepresedintele Gavril Buza, si de presedintele Comisiei invatamant-cultura - Costel Igas care au asigurat-o pe d-na rector de intreg sprijinul pentru parteneriate.
Prof. univ. dr. Eugen Roventa din Toronto a punctat: "Noi doream sa ne interfatam cu Romania si UAV ne-a primit cu bratele mai mult decat deschise. Aceasta scoala este un act concret de atragere a profesorilor din strainatate. Sunt impresionat de studentii de aici, de inteligenta lor. Studentii aradeni mi-au creat o mare placere sufleteasca".
Pe viitor se doreste continuarea si amplificarea acestui parteneriat romano-canadian prin organizarea unui forum economic, instituirea unui premiu substantial pentru cel mai bun student al Scolii si acordarea de certificate de excelenta bilingve.
Rectorul universitatii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, conf. univ. dr. Valentina Balas cat si cadrele universitare din diaspora (prof. dr. Eugen Roventa si Ladislau Matekovits), au subliniat puterea de creatie a intelectualitatii romanesti. 
Atat in Europa, cat si in America de Nord, profesorii universitari de origine romana sunt din ce in ce mai numerosi, iar studentii romani bursieri se remarca prin inteligenta si inventivitate.
Manifestarea se bucura de prezenta a 50 de studenti si se organizeaza pe modul intensiv (englez-roman). 
De astazi, actiunea continua la Moneasa.

T. Matica - Adevarul

  • Dezvoltare economica

Zona de vest a Romaniei este intr-o continua crestere economica - Virtual Arad News (c)2004Judetul Arad, alaturi de alte cateva zone ale tarii, a fost evidentiat de guvern ca fiind unul dintre judetele in care s-a inregistrat o dezvoltare economica. Rezultatele obtinute au contribuit la cresterea inregistrata de Romania de 6,4-6,6% in comparatie cu semestrul I din anul 2003. Fata de media pe tara, Aradul a obtinut o crestere de mai bine de sase procente in domeniul industriei.
Ministrul Secretariatului General al Guvernului a mentionat, in acest sens, cresterea productiei industriale cu 5%, cresterea exporturilor si cresterile de peste 14% in cazul comertului cu amanuntul si peste 21% in cazul serviciilor. 
La nivelul judetului, cresteri ale productiei industriale s-au inregistrat in ramurile: industria mijloacelor de transport feroviar (+43,11%), in industria alimentara si a bauturilor (+40,6%), ), industria de masini si aparate electrice (+32,3%), productia de mobilier (+10,6%).
Rezultatele dau un plus de credibilitate prognozelor si studiilor efectuate cu privire la dezvoltarea Regiunii V Vest, din care Aradul face parte. Obiectivele acestor prognoze regionale vizeaza: evaluarea posibilitatilor de diminuare a dezechilibrelor regionale; corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale; evidentierea contributiei fiecarei regiuni la dezvoltarea de ansamblu a economiei romanesti; reflectarea programelor de dezvoltare in evolutia economica a fiecarei regiuni.
In completare, fata de luna precedenta, in iulie, rata somajului din Arad a inregistrat o scadere de 0,7 procente, de la 4,1 la suta, la 3,4 la suta, in timp ce la nivel national este de 6,5 %.

Mihaela Iancu - Observator

  • Francezul ucis la Vladimirescu era vames si homosexual

Politistii romani si francezi sunt convinsi ca va fi prins criminalulIn urma cu patru zile, un cetatean francez a fost ucis cu bestialitate in apropierea localitatii Vladimirescu
Ieri, la Arad a aiuns un ofiter de legatura al Politiei Judiciare Franceze, venit prin Ambasada Frantei. 
Politistii au facut schimb de informatii si sunt acum convinsi ca ucigasul va fi prins foarte curand. 
Anchetatorii aradeni au solicitat lista convorbirilor telefonice ale victimei, ca sa poata stabili de ce a venit barbatul in Romania. 
De altfel, francezul nu este la prima sa vizita aici. 
De fiecare data, scopul declarat era unul turistic, iar destinatia Brasovul. 
Jean Marie Dechone avea 55 de ani si era vames. 
Anchetatorii au stabilit ca barbatul era homosexual. 
Desi au ridicat amprente din masina victimei, criminalistii aradeni nu le pot verifica, deoarece baza de date a Ministerului de interne este indisponibila din cauza unei defectiuni tehnice. 
Informatiile primite de la ofiterul de legatura francez sunt insa extrem de pretioase.
Cetateanul francez a fost omorat in noaptea de sambata spre duminica pe un camp din apropierea comunei Vladimirescu. 
Dupa ce l-a lovit de mai multe ori in cap, criminalul i-a legat barbatului mainile si picioarele cu o sfoara. 
Ucigasul a spanzurat apoi si cainele de vanatoare al victimei.

Agenda zilei

  • Falca se ia dupa Basescu

Primarul Falca doreste scoaterea traficului greu din orasTIR-urile nu vor mai avea voie sa parcheze in municipiul Arad si nici sa circule prin zonele aglomerate ale orasului, au decis reprezentantii Comisiei de sistematizare din Primaria Arad. TIR-urile care merg sau vin la/dinspre vama Arad vor ocoli orasul pe centura, mai exact pe strada Poetului-Cimpul Linistii. Primarul Gheorghe Falca a anuntat ca, in cel mult o luna de zile vor fi montate placutele de avertizare, iar politia rutiera va aplica amenzi celor ce nu le respecta

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest) 

  • Linii de tramvai schimbate

Liniile de tramvai vor fi inlocuite pe Calea Aurel VlaicuCirculatia tramvaielor in cartierul Aurel Vlaicu este oprita de cateva zile.
De cateva zile, Compania de Transport Public lucreaza la inlocuirea liniilor de tramvai, astfel incat, mijloacele de transport sa poata circula in siguranta.
Intre timp, pe traseele pe care se efectueaza lucrari, calatorii pot circula cu autobuzele.
Pe tronsonul dintre statia de la Fortuna si cea de la UTA, liniile nu au mai fost inlocuite din anii 70.
Valoarea lucrarilor este de 2 miliarde de lei si sunt suportate de la bugetul companiei.
Astfel de lucrari vor mai fi efectuate saptamana viitoare in Piata Caius Icob, in apropiere de Podgoria, iar finalizarea acestora este programata spre sfarsitul lunii septembrie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]