Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 19 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: "Sunt optimist. Sper ca Romania va intra, in 2007, in Uniunea Europeana"

Interviu cu ambasadorul Marii BritaniiQuinton Quayle a fost numit ambasador al Marii Britanii la Bucuresti in 2002. Anterior a reprezentat Marea Britanie la Bangkok, Paris si Jakarta. 
A fost director adjunct al Departamentului Comunitatii Europene, in cadrul Ministerului de Externe britanic, printre responsabilitatile sale aici numarandu-se si Acordul de Asociere cu Romania. 
Printre pasiunile sale se numara colectionarea cartilor - editii princeps ale cartilor de fictiune politiste - si urmarirea meciurilor de fotbal. 
Este fan al West Bromwich Albion, un club britanic din Premier League care il are in echipa pe romanul Cosmin Contra. 
Quinton Quayle este casatorit cu Alison, o traducatoare profesionista de limba franceza. 
Au doi fii, unul studiaza Filosofia la Universitatea din Newcastle, iar celalalt lucreaza in apropierea Londrei, ca specialist in planificare corporatista.
- Am vazut ca vorbiti foarte bine romaneste. Cat este de greu sa inveti sa vorbesti romaneste?
- Pentru mine a fost greu. Am avut noroc sa invat limba romana inainte de a pleca din Marea Britanie. Am inceput cu un curs de zece saptamani la Scoala Ministerului de Afaceri Externe, apoi am stat patru saptamani la Iasi, la o familie de romani, unde am invatat in mod intensiv. Este o limba foarte greu de vorbit pentru un strain. Dar eu fac eforturi sa vorbesc cat mai bine.
- Care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele diferente intre un oras romanesc si un oras englezesc?
- Este clar, orasele noastre sunt mai bine dezvoltate din punct de vedere economic. Si infrastructura este mai buna in ceea ce priveste transporturile publice. Pe de alta parte, avem mai multe probleme in privinta strazilor aglomerate. La Londra, de exemplu, este aproape imposibil sa conduci o masina din cauza traficului foarte mare. Dar eu sunt convins ca, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, tara dumneavoastra va continua dezvoltarea in domeniul economic. Un alt aspect pozitiv este faptul ca exista un parteneriat intre orase britanice si orase romanesti, asa cum este si cel dintre Arad si Kirklees.
- Cum apreciati Aradul din punct de vedere al oportunitatilor de afaceri pe care le ofera? Ar fi interesati englezii sa investeasca in orasul nostru?
- Bineinteles. Avem investitii importante peste tot in Romania a caror valoare este mult mai ridicata decat ne-am imaginat: 1,2 miliarde de dolari. Avem investitii in domeniul farmaceutic, al tigaretelor, al petrolului... Un alt domeniu destul de important acum este cel al confectiilor, in care multe firme mici si mijlocii au investit. La Arad avem Romfilms - o investitie de peste un milion de dolari, in domeniul ambalajelor din plastic - si Alan Ecology - o investitie in domeniul ecologic. Dar cred ca putem incuraja si alte investitii britanice pentru ca in fiecare an primim mai multe misiuni comerciale. Daca anul trecut au fost opt, in acest an primim 16. Cred ca va fi o ocazie buna pentru ca o misiune comerciala sa vina aici, la Arad.
- In calitate de observator al vietii cotidiene romanesti, care credeti ca sunt cea mai mare calitate si cel mai mare defect ale romanilor?
- Sincer, calitati sunt mai multe. Am fost foarte impresionat de romani pentru ca sunt oameni foarte deschisi. Am remarcat relatiile personale foarte bune dintre romani si britanici. In plus, romanii vorbesc limbi straine foarte bine. Provocarile? S-ar putea spune, diplomatic, ca... conducerea Romaniei nu este cea mai buna din lume.
- Care sunt principalele probleme pe care le are de rezolvat Romania pentru a intra in Uniunea Europeana?
- In mod tehnic, mai sunt trei capitole pe care Romania le are de incheiat. Sper ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul anului. Este important, de asemenea, ca angajamentele facute de Guvernul roman sa fie implementate. Romania a inchis deja 27 de capitole, iar reformele din toate domeniile trebuie continuate. Eu sunt optimist. Sper ca Romania va intra in 2007 in Uniunea Europeana.
- Ce probleme credeti ca vom avea dupa integrarea in Uniunea Europeana?
- Mai sunt doi ani pana atunci...

Diana Dutu - Adevarul

  • Doctor Honoris Causa

Senatul UAV a acordat doua titlluri academiceSenatul Universitatii Aurel Vlaicu  a decernat titlul academic de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Nicanor Ursua Lezaun, un reputat specialist spaniol in filozofie.
Acesta este director al Departamentului de Filozofie din cadrul Universitatii Tarii Bascilor din Bilbao si a sustinut, de-a lungul anilor, cursuri in calitate de profesor invitat la universitati cunoscute din Spania, Cehia, Ungaria si Salvador.
Profesorul universitar doctor Nicanor Ursua Lezaun este licentiat in filozofie la Universitatea din Munchen, unde si-a sustinut si lucrarea de doctorat.
O alta distinctie, cea de Senator Academic, i-a fost conferita, profesorului universitar doctor Adrian Buta, un nume de referinta in electroenergetica romaneasca.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Prima cafenea-bursa

La Arad a fost deschisa prima cafenea-bursaLa Arad a fost deschisa prima cafenea din tara in care clientii pot sa-si cumpere sau sa-si vanda actiunile in timp ce beau un expresso. 
Cei interesati au la dispozitie ziare de specialitate si ecrane pe care pot urmari tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti. 
In caz ca vor sa faca vreo tranzactie, ei pot suna de pe unul dintre cele doua telefoane gratuite la SSIF Finvest Arad daca au un cont dechis aici.
Cafeneaua a fost luata cu asalt de aradeni inca din prima zi, in oras existand cateva sute de persoane care investesc banii in actiuni.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un deceniu de existenta pe piata romaneasca, Allianz – Tiriac la ceas aniversar

Societatea de asigurari Alianz Tiriac a sarbatorit un deceniu de existentaSocietatea de asigurari Allianz – Tiriac a sarbatorit un deceniu de existenta pe piata romaneasca. La eveniment au participat si reprezentanti din cadrul administratiei centrale a societatii.
"Este un moment special in viata societatii noastre. Am tinut sa celebram si la nivel local, la Arad implinirea a zece ani de la intrarea pe piata din Romania. Alaturi de noi se afla o parte din conducerea de la Bucuresti, precum si directorul zonei de vest. Astazi, Allianz – Tiriac este liderul pietei de asigurari, performantele companiei fiind sustinute de excelentele rezultate inregistrate in fiecare dintre judetele tarii, inclusiv la Arad"
, a declarat Iustinian Sabin directorul sucursalei din Arad. 
Allianz – Tiriac este prezenta in orasul nostru din anul 1995, cele mai recente statistici referitoarela activitatea companiei in judetul Arad indica o crestere a nivelului veniturilor semestriale ale sucursalei pana la o valoare a primelor brute subscrise de circa 1,5 milioane de euro. 
"Impreuna cu partenerii de afaceri si clientii din Arad am reusit sa punem bazele unor relatii de colaborare pe termen lung. Suntem astazi cu zece ani mai puternici pentru ca am demonstrat ca noi avem capacitatea de a privi lucrurile din cea mai importanta perspectiva, aceea a fiecaruia dintre clientii nostri", afirma Gavril Muresan, directorul general adjunct al societatii de asigurari.

Diana Rotar - Observator

  • Cersetoria - obiceiul care sluteste Aradul

Cersetoria un flagel care a cuprins si AradulAtat de multe lucruri s-au scris despre boschetari incat, intr-un cotidian, subiectul ar putea capata, oricand, statut de rubrica fixa. Nu am avea nimic cu ei daca nici ei nu ar avea nimic cu noi. Dar, consimtiti, suntem siguri, acest lucru nu se prea intampla. Ba, mai mult, in preajma sarbatorilor, cand aradenii sunt mai apropiati de Dumnezeu, boscbetarii protita de aceasta slabiciune si devin tot mai agresivi, mai tupeisti si, cateodata, de-a dreptul belicosi daca nu le rasplatesti evolutiile interpretative (lirice). Exemple...
Cersetorii  "activi"
Exemple sunt cu duiumul si nici nu importa faptul ca te afli in statia de tramvai de la Fat Frumos sau Aradul Nou.
Pentru a ne referi doar la punctele terminus ale liniei trei. La 6 ghereta din apropierea statiei Autogara, un cersetor cu "inclinatii" de "delirum tremens" iti da tarcoale pret de cateva minute, pana vede ce iti cumperi.
Daca produsul este tentant pentru boschetar, nu va sta prea mult pe ganduri si iti va cere, pe fata, fara nici un ocolis ceea ce ai cumparat.
"Aveam cumparati doi langosi. A intins mana si, fara sa scoata nici un cuvant, mi-a dat de inteles ca ar vrea si el... I-am zis ca nu pot sa-i dau, dar a stat pe capul meu atat de mult incat nu am avut ce face si am cedat"- este una dintre banalele deja intamplari povestite de un tanar.
Ii trecem in revista si pe cei care stau la semafor, cersind vreun banut sau spaland parbrizele autoturismelor.
Cersetorii din tramvaie
O a doua categorie, mai putin insistenta decat prima, este cea a cersetorilor din tramvai.
Aici, organele de ordine ar trebui sa fie ceva mai vigilente si, impreuna cu controlorii sau vatmanii, ar trebui sa declanseze mai multe actiuni pentru starpirea acestui fenomen.
Cersetorii pot fi intalniti si in vecinatatea bisericilorNu trebuie cautati in mod expres, deoarece, cu doar cateva exceptii, la orele amiezii tramvaiele sunt ticsite de boschetari sau cersetori care isi etaleaza infiimititile.
Parintele un baietel de patru ani ne povesteste: "Mi-e si frica sa il mai urc in tramvai. Sunt nespalati, se freaca de tine si, efectiv, iti provoaca repulsie. Un copil care vede un ciung sau vreun bubos poate sa ramana traumatizat dupa aceasta experienta traita in tramvai. Noi, maturii, ne-am obisnuit cu acest fenomen. Dar daca ne-am obisnuit, nu inseamna neaparat ca il si acceptam".
Cersetorii straxii
A treia categorie, si de departe cea mai numeroasa, este reprezentata de invalizii care stau la colt de strada, in preajma pietelor, langa biserici sau alte locuri cu vad. Rar se intampla sa te graiasca, pentru ca imaginea lor spune aproape totul.
O palarie, o cutie de margarina, mana intinsa etc. Apoi, au la gat sau in mana cartoane scrise de mana, cu scrisul ingrosat, in care te roaga frumos sa ii ajuti pentru ca sufera de "o boala incurabila sau care se poate vindeca doar in strainatate", "ca fiul lui a orbit" etc.
Indiscutabil, toate aceste povestiri, de cele mai multe ori adevarate, sunt drame pe care cu greu le poti trece fara un sprijin extern.
Imaginea orasului, in schimb, lasa foarte mult de dorit.
***
Toti acesti oameni, denumiti generic cersetori, ar trebui luati in evidenta de autoritatile locale si, impreuna cu societatea civila, sa se intreprinda actiuni concrete pentru ajutorarea lor.
Nu toti sunt lipsiti de capacitatea de a munci, multi s-au obisnuit cu cersetoria, pentru ca, spun ei, nu se castiga chiar asa de rau. In plus, nu exista nici o evidenta clara a banilor care le intra in buzunar...

Dacian Don - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]