Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 20 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradenii, victime ale fraudelor pe Internet

Dan Cioca - seful departamentului Oficii Comerciale Romtelecom avertizeaza navigatorii in InternetConvorbire cu dl Dan Cioca, sef departament Oficii Comerciale Romtelecom
- Recent, locul celebrelor convorbiri telefonice cu suprataxa (cunoscute si sub denumirea de linii erotice sau tot felul de concursuri), care generau facturi uriase pentru abonatii Romtelecom, a fost luat de catre asa-numitele fraude realizate prin Internet. Mai intai, spuneti-ne, va rugam, care este procedura prin care abonatii Romtelecom ajung sa primeasca astfel de "tepe" ?
- Este vorba de accesarea unor site-uri, care au de regula doua optiuni, o optiune cu plata directa, una fara plata directa. Dar, undeva in josul imaginii scrie ca poti intra acolo "doar la pretul convorbii telefonice..." Omul este indus in eroare si pentru ca textul este in limba engleza si este foarte mic, ascuns undeva la marginea site-ului. Vazand ceva gratuit, sigur ca este tentant. Nu trebuie sa ne imaginam ca toate aceste site-uri sunt imagini sexy sau porno. Exista si site-uri cu jocuri pentru copii sau mici softuri, mici programele, accesate nu numai de catre copii ci si de catre oameni maturi. Practic, aceste programe se descarca fara voia omului. E adevarat ca omul este avertizat. Insa textul avertizarii e mic si in engleza, ceea ce de multe ori e ca si cand n-ar fi...
- Domnule Cioca, ce se petrece din punct de vedere tehnic ?
- Dupa cum v-am spus, omul este avertizat, ceea ce inseamna ca este deconectat de la providerul lui de Internet si este conectat direct pe un numar de telefon international, la un pret al companiei noastre. Este vorba de convorbiri cu Anglia, Guinea, convorbiri prin satelit etc. al caror pret e de cateva ori mai mare decat convorbirile obisnuite. Practic se descarca o conectiune de tip dial-up conection (care de regula "taie" si aceea componenta auditiva, pe care suntem obisnuiti s-o auzim de fiecare data cand ne conectam la Internet) astfel incat omul descarca un mic programel si automat, in spatele imaginii se formeaza o alta conexiune. Abonatul crede ca este conectat pe providerul lui, dar, de fapt, el este acum conectat direct pe convorbirea, hai sa-i spunem, de Anglia. Pe care convorbire sigur ca mai departe se descarca jocul, programul sau imaginea accesata.
- Nu exista nici un indiciu care sa-i dea abonatului de gandit ca se intampla ceva ?
- Un argument important este ca la unele programe iti cer sa spuni tara de unde suni. De ce ? Nicidecum pentru statistica, ci pentru ca organizatorul aplicatiei respective sa stie ce cod sa formeze in fata numarului de Romania. Din Romania, de exemplu, se formeaza 00, din alta tara altceva. Mai nou unele programe detecteaza tara din care care suni din IP-ul celui care acceseaza, motiv pentru care nu-l mai intreaba nimic. De fapt, scopul acestora nu este decat sa-si atraga cat mai mult trafic, din care castiga un procent.
- Totusi, cum ne putem proteja de aceste "tepe"?
- Orice abonat poate sa se pazeasca foarte simplu, avand telefonul parolat la convorbiri internationale sau numai cand acceseaza Internetul. Atunci, aceasta, hai sa-i spunem frauda intre ghilimele nu mai este posibila, deoarece cand are loc deconectarea de la providerul de Internet, din cauza faptului ca linia este parolata, acel numar international nu se mai poate forma. Sigur, se poate parola si in asa fel incat sa ai restrictii doar la convorbirile internationale. Pe de alta parte trebuie sa spun ca orice om ar trebui sa se gandeasca mai bine cand afla ca ceva este gratuit. Probabil ca oamenii nu-si dau seama din cauza tentatiei foarte mari de a lua un lucru mai ieftin de pe Internet. Tentatia apare printr-un program mai bun, printr-un joc mai bun, sau prin tot felul de fotografii mai deocheate. Cu toate ca nimeni nu-ti da ceva astazi gratis...
- Domnule Cioca, ce pagube s-au inregistrat in judetul nostru prin aceste mijloace ?
- De nivelul sutelor de milioane de lei. Noi descoperim aceste cazuri prin salturile de trafic inregistrate, la un interval de o zi, doua. Cand intalnim astfel de situatii, clientii in cauza sunt avertizati si dupa caz se trece la restrictionare sau deconectare.
- Care este costul maxim la care pot ajunge asemenea "convorbiri " pe Internet ?
- Acestea pot ajunge pana la 4 Euro pe minut. Cele mai scumpe sunt convorbirile prin satelit, facute in tari in care bineinteles clientul spune ca n-a vorbit in viata lui. De altfel, daca am face o proba si am suna la numarul respectiv am constat ca acolo raspunde un modem de calculator. De fapt, aici nu avem de a face o convorbire, ci cu o transmisie de date. Este ca si cum providerul nostru de Internet ar avea numar de Anglia, si nu unul local, taxat, sigur, de cateva ori mai putin.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Primarul a declarat "razboi". Au cazut primele 25 de panouri publicitare de pe stalpi!

Panourile montate ilegal au fost demontate de PrimariePrimele 25 de panouri publicitare si casete luminoase amplasate pe stalpii din municipiu fara autorizatie au fost demontate ieri. In cadrul unei conferinte de presa mai putin obisnuite, sustinute in spatele Primariei, Dorel Popa a declarat deschisa operatiunea de dezafectare a catorva sute de panouri publicitare amplasate fara autorizatie prin oras.
"M-am saturat de un milion de telefoane, atat de la Bucuresti, cat si de la Arad. Le dam jos pe toate care sunt ilegale"
, spune primarul, sfatuindu-i pe cei care se simt vizati sa si le dea ei jos, pentru ca altfel li se va percepe costul dezafectarii.
Pe raza municipiului, au fost identificate circa 650 de panouri mici si casete luminoase. Jumatate dintre ele nu au autorizatie. 
Directorul Directiei Fiscale, Pavel Neamtiu, a spus ca anul trecut s-au incasat, la nivelul bugetului local, circa 2,5 miliarde de lei pentru panourile de afisaj publicitar. Daca s-ar fi respectat normele legale, s-ar fi incasat dublu.
Operatiunea de dezafectare va continua si in zilele urmatoare, pana cand panourile ilegale vor disparea.
Panourile mari au fost deja desfiintate
In prezent, atentia este indreptata catre panourile de dimensiuni mici si casetele luminoase montate pe stalpi. Circa 70 de panourile mari fara autorizatie au fost deja dezafectate, cu catva timp in urma.

Simona Mazare - Observator

  • La un pas de o catastrofa aviatica

Un avion AN2 a fost nevoit sa aterizeze fortatUn incident mai putin obisnuit a avut loc in decursul zilei de ieri, in zona localitatii Utvinis
Avionul utilitar, tip AN2 (Antonov), a fost nevoit sa aterizeze fortat, dupa ce cu coada avionului a atins firele de inalta tensiune din zona. in cele din urma acesta a aterizat fara probleme si fara a produce victime. 
Avionul apartine unei societati din Timisoara care desfasoara in zona Utvinis, Santana si Siria activitati utilitare in agricultura. 
"Nu a fost un eveniment deosebit, totul s-a rezolvat si, din fericire, nu a fost nimic grav. Avionul utilitar care imprastie ingrasamant a coborat putin mai jos, astfel ca a atins firele de inalta tensiune", a declarat Dan Balacel, director al Aeroportului Arad. 
Chiar daca se doreste minimalizarea incidentului, trebuie sa le amintim cititorilor nostri ca in urma cu cateva luni. un avion de acelasi tip, apartinand, culmea, tot unei firme timisorene, a aterizat fortat intr-un lan de porumb, evitand la milimetru producerea unei catastrofe. 
Conform legislatiei aviatice, astfel de evenimente sunt pedepsite grav, inclusiv prin desfiintarea societatii respective.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Masina arsa in fata casei primarului

Pompierii au stins un autoturism Dacia 1300Un autoturism abandonat a fost transformat in scrum chiar in fata imobilului in care locuieste primarul Aradului, Doru Popa.
Pompierii militari din localitate au fost avertizati ieri dimineata, la ora 5.12, ca o masina este in flacari in fata imobilului cu numarul 13 de pe bulevardul Decebal din Arad. 
Pompierii s-au deplasat rapid la fata locului, dar nu au mai putut salva masina, autoturismul, o Dacia 1300 cu numar vechi de inmatriculare, arzand complet.
Masina era abandonata de mai multi ani, proprietarul fiind plecat in strainatate. Pompierii si politia au inceput ancheta deoarece s-a conturat ipoteza ca masina ar fi fost incendiata.
Comisarul-sef Gheorghe Tica, seful Politiei Municipiului Arad, a refuzat sa faca vreun comentariu legat de o presupusa legatura a incendiatorului cu primarul Doru Popa.
"Nu putem spune ca ar fi ceva legat de politica. Ne vom pronunta dupa ce politistii care fac cercetari la fata locului vor aduna toate probele necesare", a declarat Tica. 
Tot ieri, un alt autoturism a fost cuprins de flacari in cartierul Micalaca.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Casele nemtesti din Zabrani, abandonate de autoritati

Casele din Zabrani parasite de nemti se degradeaza pe zi ce trece - Virtual Arad News (c)2004In perioada interbelica, precum si dupa cel de-al doilea razboi mondial, pana prin anii '80, majoritatea locuitorilor comunei Zabrani a fost constituita din etnici germani, care reprezentau la un moment dat 90% din populatie. Cu timpul insa, datorita politicii dusa de regimul comunist, iar mai apoi datorita deschiderii granitelor, multi svabi au preferat sa plece in Germania spre a duce o viata mai buna. Casele care au fost preluate de statul comunist au ajuns mai apoi in administrarea autoritatilor locale care nu s-au inghesuit sa le renoveze.
Exod in masa
Localnicii care au mai ramas povestesc ca in anul 1994, intr-o singura luna au plecat 70 de familii de germani. Locul acestora a fost luat de romani, veniti din 27 de judete ale tarii. Initial acestia au venit la munca, la IAS, dar vazand conditjile mai bune de viata din partea aceasta de tara si-au adus si familiile si s-au stabilit aici. 
"Pe vremuri, romanii erau aici minoritari si aveau doar doua zone unde li se permitea sa locuiasca, Parneava si Satu Nou. Mai tarziu, cand etnicii germani au inceput sa plece, casele acestora au fost fie nationalizate, fie confiscate, fie preluate de stat prin decretul 223", povesteste Maria Madosa, custodele voluntar al muzeului din Zabrani.
Case parasite
Cei ce au ramas, precum si noii veniti au cumparat, cu preturi deosebit de avantajoase, o parte din casele parasite, iar altele au fost date in chirie. Desi exista numeroase cereri de retrocedare, iar unele imobile au fost chiar retrocedate, situatia caselor ce nu au fost inca cumparate este sub orice critica. Peretii multora sunt fisurati, unele au probleme cu acoperisul, iar despre tencuiala ce sa mai vorbim.
Fostii proprietari cunoscuti in intreaga lume, datorita faptului ca sunt buni gospodari precum si datorita hamiciei de care au dat dovada, ar fi ingroziti, daca ar arunca o privire asupra caselor, care le-au apartinut candva.
Primaria nu face investitii pe care nu le poate recupera
Desi banii obtinuti din chirii nu sunt suficienti pentru acoperirea costurilor reparatiilor, conducerea Primariei ar trebui sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, pentru a evita ca imobilele sa se transforme in ruine, iar locatarii sa ramana pe drumuri. 
Cel putin acesta este punctul de vedere al actualilor chiriasi. 
Pe de alta parte insa, autoritatile locale sustin ca in bugetul pentru anul 2004 nu au fost cuprinse sumele necesare pentru reabilitarea imobilelor, pentru ca ar insemna sa se faca niste investitii fara nici un folos pentru comuna. 
"In conformitate cu prevederile legii, Primariei ii revine obligatia de a repara doar exterioarele imobilelor date in chirie. In situatia in care aceste imobile urmeaza sa fie vandute chiriasilor ar insemna sa investim niste bani pe care nu-i vom mai recupera. Cu sumele ce vor fi incasate din vanzarea caselor respective vor fi despagubiti fostii proprietari ce nu-si mai pot recupera imobilele in natura, astfel incat noi nu vom mai vedea nici un leu", a declarat primarul Alexandru Siminaica. 
Edilul sustine ca cea mai buna solutie ar fi ca actualii chiriasi sa-si cumpere casele in care loeuiesc si sa le repare pe banii lor.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]