Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 20 august 2004

Stirile TVA aici

  • Sunt procuror de o viata... 

Interviu cu Sabin Maris - prim-procuror la Parchetul AradInterviu cu dl. SABIN MARIS, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad
-
Domnule Sabin Maris, mai intai felicitari pentru noua functie. O meritati, din plin. Cel putin asa zice toata lumea. 
- Multumesc. Si dv., si... lumii!
- Ati fost numit, deci, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad - ce denumire lunga! - sau procuror-sef al judetului, cum se spunea inainte. Apropo, exista vreo deosebire intre denumirea de acum si cea de dinainte? De dinainte de cat?
- De 1992, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad fiind structura Ministerului Public care are in vedere tot judetul, denumirea inlocuind titulatura de "Procuratura judeteana", care cuprindea procurorii ce aveau competenta teritoriala la nivelul intregului judet.
- Multi se intreaba si intreaba cum se ajunge procuror: trebuie sa indeplinesti anumite conditii speciale si daca da, care sunt acestea?
- Evident ca exista unele conditii care sunt prevazute in Legea nr. 92/1992, cu modificarile ulterioare si cu respectarea lor au fost numiti procurori in functii de executie ori de conducere. In acelasi context, se impune sa mai precizam ca in 29 septembrie anul acesta va intra in vigoare Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor care este o lege ce reglementeaza inclusiv conditiile de recrutare, formare profesionala si numirea in functie de judecator, respectiv procuror.
- Concret, cu ce se incepe, dupa ce, fireste, ai obtinut licenta in Drept
- Cu recrutarea, cum ziceam, care inseamna admiterea in urma unui concurs la Institutul National al Magistraturii. Evident, la terminarea acestui curs urmeaza clasicul examen de absolvire, pe baza caruia se face numirea ca procurori stagiari sau judecatori stagiari a celor in cauza. De retinut ca numirea ca procurori stagiari sau judecatori stagiari se face, de regula, in functie de optiunile pe care acestia le-au avut dupa primul an de curs, numirea lor realizandu-se numai la judecatorii (in cazul judecatorilor) sau la parchetele de pe langa acestea (in cazul procurorilor).
- Stagiari, stagiari, dar cat dureaza aceasta stagiatura?
- Trei ani de zile, dupa care magistratii stagiari sunt obligati sa se prezinte la examenul de capacitate. Mai departe, lucrurile decurg astfel: cei declarati admisi la examenul de capacitate au dreptul, in ordinea mediilor, sa-si aleaga posturile de judecator sau de procuror.
- Cam lunga calea ca sa devii procuror sau judecator...
- Lunga, dar absolut necesara, tinand seama de raspunderile foarte mari - o spun fara falsa modestie - pe care le incumba profesia de procuror sau de judecator. Si eu ma refer cu deosebire la profesia mea, careia i-am consacrat tot ce am avut mai bun in mine, careia i-am daruit cei mai frumosi ani din viata. Da, sunt procuror de o viata, cum mi s-a spus nu o data. Dar, nu regret pentru ca munca aceasta mi-a adus satisfactii care nu se compara si nu se pot compara cu nimic altceva!
- Nimeni nu contesta. Altceva: dv. sunteti - din cate am inteles - procurorul cu cea mai inalta functie din judet, calitate in care puteti sau aveti dreptul sa anulati o dispozitie a unui procuror din subordine!
Sabin Maris este pasionat de munca pe care o presteaza- Conform legii, activitatea Ministerului Public este organizata si pe principiul controlului ierarhic, in sensul ca procurorii din fiecare parchet sunt subordonati conducatorului acelui parchet, iar conducatorul unui parchet este subordonat conducatorului parchetului ierarhic superior, din aceeasi circumscriptie teritoriala. In acest sens, procurorul ierarhic superior poate sa suspende sau sa infirme actele si dispozitiile procurorilor din subordine daca acestea sunt contrare legii. Sa mai retinem ca dispozitiile procurorului ierarhic superior sunt obligatorii pentru procurorii din subordine, daca sunt date in scris si sunt in conformitate cu legea.
- Asa, pentru informare generala, unde mai exista parchete in judetul Arad?
- Alaturi de Parchetul de pe langa Judecatoria Arad, mai avem asemenea parchete la Ineu (unde prim-procuror este Silviu Rusu), la Lipova (prim-procuror Victor Homescu), Chisineu-Cris (prim-procuror Gheorghe Per) si Gurahont (prim-procuror Mircea Maier).Vizavi de ierarhia despre care pomeneam, poate n-ar fi lipsit de interes sa mai arat ca in organigrama Parchetului de pe langa Tribunalul Arad mai exista urmatoarele functii de conducere: un prim-procuror adjunct, pe nume Marius Neculcea, recent numit in functie, procurorul sef al sectiei judiciare, Gavra Codrin, si el numit nu de mult pe aceasta functie, procurorul sef al sectiei urmarire penala (post insa liber de la inceputul anului, odata cu pensionarea fostului titular, Ianota Caius) si procurorul-sef al Biroului de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate, functie detinuta de Dan Ilarie-Adinel.
- Ca veni vorba despre Ministerul Public, ce este acesta, multi considerandu-l o simpla fictiune?!
- Ce-i drept ca Ministerul Public nu exista ca atare, respectiv ca Ministerul Transporturilor, de pilda, cu sediu, ministru si toate celelalte structuri aferente, el fiind, in fapt, o institutie juridica care, conform art. 131 din Constitutie, "in activitatea juridica reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor".
- Ca reprezinta interesele generale, foarte bine, dar prin cine si cum, el nefiind - din cate se stie - o entitate separata, ci mai mult un generic?
- Nici nu trebuie sa fie o entitate separata, Ministerul Public exercitandu-si atributiile potrivit Constitutiei si Legii privind organizarea judecatoreasca - prin procurorii constituiti in parchete, parchete care - cum aratam - functioneaza pe langa instantele de judecata.
- Sarind de la una la alta poate ne spuneti, dle Maris, cateva lucruri despre asa-numitul Parchet National Anticoruptie despre care se vorbeste atata in ultima vreme, o institutie ce a devenit un fel de bau-bau..
- Poate ca cei care se tem de Parchetul National Anticoruptie stiu ei pentru ce se tem! Dar asta este treaba lor, ceea ce vreau eu sa reamintesc este ca PNA-ul s-a infiintat in anul 2002 prin O. U. G. nr. 43/2002, si ca de competenta sa sunt o serie de infractiuni prevazute in Legea nr. 78/2000, cu modificarile ulterioare.
- Este limpede si nu cred ca este nevoie sa intram in amanunte. In alta ordine de idei, cum merge colaborarea cu Politia?
- Eu zic ca bine, avand in vedere ca in temeiul dispozitiilor constitutionale aplicabile - exercitarea atributiilor Ministerului Public (de catre procurori, atat de catre cei cu functii de executie, cat si de catre cei cu functii de conducere) cat si de Politie - ca institutie specializata din Ministerul Administratiei si Internelor (si aici ma refer cu deosebire la Politia Judiciara) au ca scop asigurarea suprematiei Constitutiei, realizandu-se exclusiv pe baza legii, atributiile procesual penale diferite neconstituind un motiv de necorelare a eforturilor noastre atat in perioada anterioara cat - sunt sigur - si in prezent, existand intreaga mea disponibilitate si pentru activitatile viitoare.
- Asa, ca fapt divers: legea spune ca procurorii pot detine arme de foc. Dv. posedati asa ceva?
- Nu. Si nu vad pentru ce. Cel putin nu, deocamdata.
- Speram ca nici in viitor. Dar cu cate se intampla in Romania dupa Revolutie... In fine, o ultima chestiune. Sunteti, orice s-ar spune, o personalitate in Arad si in judet, lumea cunoscandu-va ca procuror de o viata, ca sa zicem asa. Spuneti-ne, acum, dupa ce ati trecut prin atatea si atatea si dupa ce ati ajuns unde ati ajuns, daca ar fi sa o luati de la capat ce v-ati face?
- Tot... procuror!
- Ma gandeam eu la asta!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Se incearca reamenajarea pietei de la Boul Rosu

Primaria doreste transformarea Pietii Boul Rosu intr-o piata moderna - Virtual Arad News (c)2004Zona mizera din Piata Arenei (fosta Boul Rosu) in care produsele alimentare se vand direct de pe jos, a facut obiectul mai multor calcule de rentabilitate. Peste doua saptamani autoritatile locale vor decide daca se va transforma intr-o piata adevarata care sa corespunda tuturor normelor sanitare impuse de lege. La inceputul lunii viitoare este programata o intalnire cu reprezentanti ai locatarilor din zona si cu comerciantii de aici, pentru ca decizia sa fie luata in urma luarii in calcul a tuturor factorilor.
O cocina
In prezent, spatiul cunoscut de locuitorii din zona sub numele de "piata" este o zona uitata de lume. De printre hartiile si chistoacele de tigari aruncate pe jos, se zaresc si produsele expuse la vanzare. Morcovi, patrunjel, dovlecei... cartofi, ce mai are omul prin gradina, toate intr-un mod infect de prezentare.
Piata a fost, teoretic, desfiintata cu un an in urma. Printr-o hotarare a Consiliului Local, pe hartie, piata nu mai exista. Dar ridicarea celor cateva zeci de mese nu i-a impiedicat pe comercianti sa revina, chiar in conditii mai precare. Motivul pentru care piata a fost dezafectata la vremea respectiva a fost numarul mare de reclamatii din partea locatarilor din blocurile situate in imediata apropiere. Ei aveau dreptate: scarile de bloc se transformasera in toalete publice. Alesii locali nu s-au obosit, insa, sa-i intrebe pe oamenii din cartier daca piata le foloseste sau nu. Dupa schimbarea conducerii primariei, solicitarile de reamplasare a meselor nu au intarziat sa curga...
Investitie nerentabila - utilitate maxima
La solicitarea primariei, SC TOP a realizat un studiu pentru a estima costurile pe care le implica transformarea zonei insalubre intr-o piata in adevaratul sens al cuvantului. Directorul TOP, Romulus Gherman ne-a dezvaluit ca reamplasarea celor 27 de mese, introducerea tuturor utilitatilor (apa, canalizare, curent etc.), amenajarea unui centru de inchiriere a cantarelor se ridica la circa 150 de milioane de lei. Investitia nu va fi recuperata nici in 10 ani, tinand cont de numarul mic de mese.
Ca utilitate, insa, piata nu poate fi contestata. In primul rand pentru ca ea este situata in apropierea centrului pentru nevazatori. Mai apoi, pentru locuitorii din zona este mult mai comod sa mearga 50 de metri decat de cel putin zece ori atat pentru a cumpara o legatura de morcovi... si nu in ultimul rand, pentru comercianti ea este o importanta sursa de venituri.

Simona Mazare - Observator

  • Napoleon la Zilele orasului

Statul Major Napoleonic va sarbatori Zilele AraduluiNoua echipa de la conducerea Aradului a decis sa oficializeze o zi a orasului. 
A fost aleasa ziua de 22 august, zi cu semnificatie istorica pentru orasul de pe Mures. 
Cu 170 ani in urma, la 22 august, Aradul a primit pe baza unui decret semnat de Franz I, titlul de Oras liber regesc. 
Un punct inedit pe lista manifestarilor va avea in centru o celebra trupa din Italia, Statul Major Napoleonic. 
Formatia, care numara in toata Europa peste 2000 membri, va fi reprezentata la Arad de 45 persoane, care vor organiza o parada prin centrul Aradului. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Secatuiti financiar de noul an scolar

Inceputul noului an scolar va usura serios bugetul familieiChiar daca pana la inceperea noului an scolar mai este ceva timp, parintii se gandesc inca de pe acum la bugetul pe care trebuie sa-1 rezerve cumparaturilor scolare. Agentii economici si-au asezat deja pe tarabe produsele destinate elevilor. Librariile si vanzatorii din piete sunt pregatiti pentru a-i deservi pe cei care, in curand, vor merge la scoala. Si fiindca elevii mai au cate ceva pe acasa, ne-am indreptat atentia asupra costului pe care trebuie sa-1 suporte un parinte care-si trimite pentru prima data copilul la scoala.
La un calcul sumar, un parinte are nevoie de o suma destul de maricica pentru ca odrasla lui sa paseasca cu dreptul in clasa intai. Astfel, parintii "bobocilor" trebuie sa adune peste trei milioane de lei. Acesti bani vor fi investiti in caiete tip, de 50.000 de lei bucata, bloc de desen si acuarele la 70.000 de lei, penar dotat cu stilou, ascutitoare, creioane colorate si rigla. Toate acestea costa in jur de 400.000 de lei. Dar cumparaturile nu se rezuma doar la aceste produse, pentru ca micutul mai are nevoie la scoala de plastilina, tub de lipici, hartie creponata, hartie glasata, :sugativa, carioci si cerneala. Acestea mai inghit din bugetul familiei aproximativ 300.000 de lei. Si fiindca cei mici trebuie sa invete sa citeasca si sa socoteasca mai au nevoie de ajutorul alfabetarului, socotitorii si a setului de betisoare, produse pentru care parintii "bobocilor" vor mai plati aproximativ 250.000 de lei.
Rechizitele si caietele trebuie transportate la scoala intr-un ghiozdan care poate fi achizitionat intre 250.000 de lei si 650.000 de lei. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la alegerea ghiozdanului, deoarece la aceasta varsta, copilul este in plina dezvoltare, iar un rucsac nu i-ar face foarte bine la coloana vertebrala. Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca zece la suta din greutatea copilului, astfel ca ar fi indicat sa nu achizitionati un ghiozdan foarte mare, caci copilul va fi tentat sa il foloseasca la reala capacitate.
Cheltuielile nu se opresc insa aici, copiii avand nevoie, printre altele, si de un echipament de sport. Un trening costa intre 350.000 si 400.000 de lei, iar o pereche de pantofi tip sport poate ajunge chiar la suma de 350.000 lei.
Acestea sunt preturile inainte cu trei saptamani de a incepe noul an scolar. Din pacate pentru parinti, preturile ar putea sa salte in preajma inceperii anului scolar, caci atunci cand cererea e mare, oferta este pe masura.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Scoala noua pentru copiii rromi

Rromii din Pecica vor invata intr-o scoala proaspat renovataElevii de gimnaziu din Pecica vor invata din toamna intr-o scoala renovata! 
Este vorba de copii de etnie rroma care provin din familii dezavantajate. 
Lucrarile au inceput in urma in 5 luni, iar banii necesari reparatiilor, peste 100 de mii de Euro provin din fonduri obtinute prin proiectul guvernamental privind accesul la educatie pentru grupuriile dezavantajate. 
Scoala generala numarul 2 din Pecica include 5 corpuri de cladire, pentru elevii de gimnaziu  si cei de gradinita.
Din toamna, comunitatea locala va asigura si o masa zilnica, pentru 25 de elevi din Pecica.
Este vorba de copii  care provin din familii fara venit sau dezbinate, si care vor putea sta si dupaamiaza la scoala.  
O comisie va stabili care sunt acestia, iar daca se gasesc fonduri si este necesar,  numarul elevilor care beneficiaza de masa de pranz poate creste.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]