Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 20 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • De ce daca la Paris se poate, la Arad nu se poate?

Interviul primarului Georghe Falca la trei luni de la obtinerea mandatuluiInterviu cu dl. Gheorghe Falca, primarul Aradului
Realizari promitatoare
- Maine, poimaine se implinesc trei luni de cand sunteti primar al Aradului. Cum apreciati, cu un calificativ, acest inceput?
- Eu zic ca bun, dar, evident, aradenii sunt cei mai in masura sa se pronunte.
- Fiti sigur ca se pronunta. Si inca zilnic. Dar inainte de a vedea despre ce discuta aradenii, ne-ar interesa parerea dv. despre aceste prime trei luni de zile, respectiv ce credeti ca a fost bun si ce credeti sau aveti de gand sa faceti in continuare?
- Mai intai as aminti evaluarea pe care am intreprins-o la fiecare dintre societatile comerciale subordonate primariei, un lucru, zic eu, absolut necesar pentru a vedea cum stam si pe ce ne putem baza in continuare. Al doilea lucru ar fi optimizarea programului primariei prin prelungirea serviciilor care sunt in contact direct cu publicul pana la ora 20. In acest fel am infaptuit ceea ce am promis in campania electorala, adica de a pune primaria in slujba cetateanului, treaba care a fost deosebit de apreciata de catre aradeni.–
- Mai putin de catre unii functionari ai primariei...
- Eu stiu ca unora nu le convine, dar n-au ce face, trebuie sa se supuna, in fond asa este si in Occident: program zilnic de la ora 8 la 17, cu o pauza de masa de o ora.
- Asta ca asta, dar cealalta treaba, cu prelungirea programului pana la ora 20 este si mai si! Apropo, care sunt serviciile sau activitatile unde cetateanul este servit pana la ora 8 seara?
- Sunt mai multe: eliberarea de felurite autorizatii, de certificate de urbanism, de acte de stare civila, depunerea de reclamatii si sesizari, plata unor taxe precum cea pentru autovehicule si altele asemenea.
- Bine, bine, dar cum ati procedat: ati adus personal din alta parte sau platiti ore suplimentare pentru cei care lucreaza peste cele opt ore obisnuite?
- Nu, am reorganizat aceste servicii pe doua schimburi, fara a plati in acest fel ore suplimentare, fiecare lucrand efectiv doar opt ore zilnic. Inclusiv cei care stau pana la ora 20 si care vin la serviciu la ora 12.
- Asa, de curiozitate, cati si cine vine la primarie dupa ora sase seara, mai ales de acum inainte, cand se intuneca tot mai devreme si se apropie iarna cu zapada si polei?
- O sa fiti surprins, dar sa stiti ca oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu acest program si sa ne caute pentru te miri ce pana la cele mai tarzii ore. Dar, dincolo de aceasta, eu zic ca noul program este cel normal, un program care odata si odata trebuia introdus si la Arad.Banii, banii, banii...
- Ca veni vorba despre functionarii primariei, va mai mentineti parerea de a adauga primariei si activitatea din piete si cea de pe strand?
- De ce nu? Ideea fiind de a tine sub control doua dintre activitatile cele mai directe cu publicul, daca ma pot exprima asa.
- Domnule primar, haideti s-o spunem pe cea dreapta. O fi si treaba cu controlul, dar subtextul este, evident, altul: banii, nu putini pe care ii aduc cele doua societati si care de acum inainte vor fi la dispozitia dv., ca sa nu mai vorbim de rotunjirea foarte substantiala in acest fel a bugetului primariei!–
- Este si nu este asa, dar sa stiti ca lucrurile nu stau chiar atat de roz in privinta banilor pe care ii aduc cele doua activitati amintite.
- Ma mir, cel putin in ceea ce priveste Societatea Targuri, Oboare, Piete care in anul trecut sub raportul eficientei economice a ocupat, conform celor aparute in presa, locul 6 pe tara in randul societatilor de profil. Ceea ce, orice s-ar zice, nu este putin. Dar, problema era alta: cum o sa va descurcati cu o primarie-mamut, respectiv cu o primarie cu peste 1000 de salariati?
- De ce sa nu ne descurcam? Ce, Primaria din Paris care are 8000 de salariati cum se descurca?
- Da, dar Parisul are 10.000.000 de locuitori, in vreme ce Aradul nu trece de 180.000! Ca sa nu mai discutam de eficienta. In fine, sa continuam cu alte realizari ale acestei perioade.
- Fara o ordine anume as enumera si activitatea de reparare a drumurilor, o activitate mai modesta datorita si resurselor financiare foarte modeste pe care le-am mostenit, circa 9 miliarde de lei, din care o parte trebuie pastrati pentru la iarna, pentru eventuala activitate de deszapezire. Dar, cu toate acestea am reusit sa implementam primul proiect-pilot de amenajare a trotuarelor si drumurilor intre blocuri in cartierul "Aurel Vlaicu".
- Unde, mai precis?
- In spatele fostului complex "Lebada", acum Banca Comerciala "Transilvania", saptamana aceasta urmand sa aiba loc receptia lucrarilor, sistem pe care, de anul viitor inten-tionam sa-l extindem si in alte zone ale orasului.
- Ce cuprinde, de fapt, un astfel de proiect-pilot?
- Cum ziceam, activitatea de reparare a trotuarelor, a drumurilor, a cailor de acces si a parcarilor din zona respectiva. Deci, tot ce tine de infrastructura din acea zona, la terminarea tuturor lucrarilor activitatea mutandu-se in alt punct geografic.Cu parcarea ramane... nicicum!–
- Tot in paranteza si ca ati pomenit de problema parcarilor, ce faceti cu parcarea din Arad?
- Nu facem nimic, aceasta activitate revenind prin contract firmei Parktronic, care face ceea ce se vede.
- Adica, tot nimic de la desfiintarea ghearei galbene. Am inteles ca este vorba despre un razboi al nervilor, respectiv cine va ceda primul - Parktronicul sau Primaria, dar aradenii cu ce sunt vinovati pentru aceasta situatie?
- Nu sunt vinovati cu nimic si daca firma Parktronic ar acceapta rezilierea contractului, lucrurile ar putea reintra in normal.
- Adica?
- Adica, Primaria va dispune un nou sistem de parcare cu plata, doar in zona centrala, prin folosirea amenzilor in locul ghearei galbene.
- Aveti pregatit un asemenea sistem care - se stie - ridica o serie de probleme?
- Nu, dar la timpul potrivit o sa-l avem.
- Cat cere Parktronicul pentru renuntarea la contract?
- Foarte mult, vreo 30 de miliarde de lei.
- Nu ati incercat sa negociati?
- Ba da, dar dl. Sigmeth nu cedeaza, el cerand recuperarea integrala a investitiei facute in aparatele pentru tichete.
- Si daca dl. Sigmeth nu cedeaza zece ani, cat este contractul, zece ani vom suporta haosul care exista la ora actuala in centrul orasului?
- Sa speram ca dl. Sigmeth isi va revizui punctul de vedere. 
Primarul Falca in vizita la Piata FortunaPiata Fortuna - doua variante
- E si acesta un punct de vedere. In alta ordine de idei, ce faceti cu Piata Fortuna din cartierul Aurel Vlaicu, care este total improprie unei astfel de activitati?
- Da, cunoastem situatia si avem in studiu doua ipoteze. Prima se refera la extinderea pietei prin anexarea pietei private nealimentare aflate in prelungirea ei, in prezent purtandu-se discutii cu patronul acestei piete si a doua, extinderea ei inspre punctul termic prin desfiintarea garajelor de pe acea latura.
- Nu stiu cum o sa reusiti, in fond acele garaje sunt construite legal si fiinteaza de dinaintea infiintarii Pietei Fortuna.
- Vom reusi, dar eu sper in prima varianta.
- Deci, in nici un caz piata nu se va extinde in parcarea din fata?
- Nu, pentru ca in acest fel am bloca caile de acces spre piata, zona acea ramanand si fiind folosita ca o piata sezoniera, respectiv pentru vanzarea pepenilor, strugurilor si a altor produse de sezon.
- Bine, bine, dar pana cand se va rezolva problema extinderii pietei fie intr-o varianta, fie in cealalta, treaba care poate dura ani si ani de zile, inghesuiala din Piata Fortuna se va perpetua?
- Sa speram ca sistematizarea zonei nu va dura prea mult timp.
Aradul - tot mai curat
- O alta intrebare: ati promis ca in locul leaganelor pentru copii, infiintate de fostul primar si desfiintate de dv., veti pune altceva, mai modern.
- Nu le-am desfiintat eu, ci nu le-am putut plati pentru ca ele au fost achizitionate fara o comanda scrisa din partea Primariei. Da, am pormis altceva, si in locul lor vom construi noua asemenea complexe moderne de joaca pentru copii, primele urmand a fi date in folosinta in cel mult o luna de zile in cartierele Aurel Vlaicu (unul langa noua statie de benzina BAT si celalalt langa piata agroalimentara de langa Posta Mare, din cartier - n. n.), in Confectii si in Gradiste.
- Iata un lucru bun.
- As mai tine sa mentionez si montarea a 1000 de cosuri stradale pentru gunoi si achizitionarea altor 1000 de asemenea cosuri in vederea mai bunei curatenii in municipiul nostru.
- Am notat, nu inainte insa de a remarca fata tot mai curata a Aradului, datorita primariei in colaborare cu firma "Polaris" care face, orice s-ar zice, o treaba de profesionisti.
- Da, asa este, lucrurile mici care au mai ramas tinand de gradul de responsabilitate scazut al unor concitadini care arunca hartii si gunoaie la intamplare.
- Perfect adevarat, dar exista in acest sens o mai veche hotarare de consiliu in baza careia toti cei care arunca la intamplare o simpla hartie pot fi amendati cu 1 milion de lei. Cati au fost insa amendati pentru asemenea fapte? Eu nu am auzit de vreunul, dar poate n-ar strica sa reactivati acea hotarare. Altceva: cum este cu scandalul de la ultima sedinta de consiliu? 
Putea sa vina si George Bush!
- Care scandal?
- Cel cu numirea noilor membri in A. G. A. la societatile comerciale subordonate Consiliului Local.
- Nu a fost nici un scandal, numirea lor facandu-se pe baza unor criterii valorice si conform cu hotararea majoritatii consilierilor.
- Domnule Falca, sunteti un om inteligent, asa ca nu se poate sa nu va dati seama ca nimeni nu crede povestea cu "criteriile valorice", aici actionand clar un singur criteriu: cel al puterii! Respectiv, cel al puterii Aliantei PNL-PD care face ce vrea ea in Consiliul Local, cu spriji-nul PNTCD-ului si al PRM-ului.
- Nu, gresiti, s-a luat in calcul si criteriul valorii si tocmai de aceea am respins propunerea organizatiei de numire in AGA a d-nei Rodica Borza si a d-lui Edeleni Coloman, oameni care in functiile detinute pana acum au dovedit ca nu sunt buni manageri. Si atunci, pentru ce sa-i alegem in alte functii de conducere?
- Bine, bine, dar pe langa Rodica Borza si Edeleni Coloman, mai sunt si altii in Opozitie. Pe de o parte. Pe de alta, sa ne fie cu iertare, dar chiar toti consilierii Puterii sunt de valoare, nici unul dintre ei nu are vreo hiba? Si apoi, oare intreaga valoare se afla doar intr-o singura tabara, cea a Puterii, iar in cealalta nimic?
- N-am spus aceasta, am spus doar ca Opozitia n-a venit cu cele mai potrivite propuneri.
- Putea sa vina si cu George Bush, ca tot n-avea vreo sansa! Dar, aceasta este situatia si Opozitia nu are decat sa inghita galusca pentru ca merita. Oricum, insa, sunteti un bun politician: cum i-ati convins sa voteze cum vreti dv. pe cei care mai acum doar trei luni de zile - ma refer la PRM si PNTCD - va faceau cu ou si cu otet?
– Cu... argumente!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Bilete mai scumpe la transportul cu autobuzul

Pretul biletelor la autobuze va creste din octombriePretul biletelor la transportul cu autobuzul se scumpeste, incepand cu data de 1 octombrie, cu 11-12%. 
Compania de Transport Public a motivat cererea de scumpire a biletelor prin cresterea pretului la motorina, pierderea inregistrata din activitatea de transport cu autobuzul de 185 de miliarde de lei si nevoia de bani pentru a plati cele 3 noi microbuze si 7 minibuze ce au fost cumparate in acest an. Conducerea societatii subliniaza ca investitia in masini noi este foarte mare, dar importanta ei este de necontestat, masinile fiind introduse pe traseele scurte, aproape de oras, pentru navetisti.
In rest, conditiile nu prea se schimba cu nimic, chiar daca oamenii platesc mai mult...
Majorari de 11-12%
Astfel, pentru a calatori o distanta de pana la 5 kilometri, biletul nu va mai costa 8.500 de lei ci 9.500, un abonament lunar urmand sa coste cu 30 de mii de lei mai mult, adica 290.000 de lei. 
In functie de kilometrii parcursi, pretul biletelor se majoreaza si se rotunjeste, ajungandu-se la situatii in care scumpirea este de doar 10%, dar si aproape 13%, in alte cazuri. 
Cel mai scump bilet de autobuz este cel la distanta de peste 65 de kilometri. El va costa nu mai putin de 66 de mii de lei, cu sase mii mai mult ca inainte. Pretul unui abonament lunar pe o asemenea distanta se ridica la 1,4 milioane de lei.
Amenzi de 800 de mii de lei
Amenzile pe care le vor plati cei care nu-si achita biletul de suprataxa, prinsi calatorind fraudulos, vor fi de nu mai putin de 800 de mii de lei! 
Aceeasi suma o vor achita si cei care au o comportare necivilizata, adica fac galagie, mizerie, sau distrug interiorul autobuzelor.

Simona Mazare - Observator

  • Au incercat sa fure CET-ul

O portiune din conducta CET a fost furataHotii de fier vechi prinsi in flagrant de angajati
Cativa tractoristi care munceau la camp sambata dupa masa au observat mai multe persoane care taiau tevile groase de otel care alimenteaza Centrala Termica a orasului. 
Speriati de ce s-ar putea intampla, oamenii au alertat paznicii centralei. 
Imediat, mai multi muncitori s-au deplasat la fata locului, dar hotii au reusit sa fuga. 
Era vorba de conducta care alimenteaza cu abur Centrala Electrotermica, din care hotii au reusit sa dezmebreze aproape patru tone de otel. 
Surprinsi, acestia au abandonat tevile in momentul in care muncitorii au venit sa vada ce se intampla. 
Hotii au venit pregatiti cu scule, dar si cu mancare, semn ca aveau de gand sa dea lovitura. 
Acum, instalatia trebuie refacuta in eel mai scurt timp pentru ca aradenii sa poata avea caldura in case la iarna.
Hotii planuisera lovitura in amanunt. Venisera cu aparate de sudura,butelie si chiar un tub de acetilena. 
Au apucat sa taie peste 150 de metri de teava, pana sa fie surprinsi de angajatii centralei. Un metru patrat de astfel de teava cantareste cateva zeci de kilograme, iar sculele pe care le-au gasit muncitorii erau profesionale. 
Raufacatorii au venit cu o motoreta si o camioneta, insa s-au facut nevazuti fara a mai lua ceva. 
Angajatii care s-au deplasat la fata locului au observat ca unul dintre hoti avea chiar un cutit in mana cand a fugit. 
Muncitorii au sechestrat motocicleta si camioneta cu care hotii venisera la furat.
Nu este pentru prima data cand hotii de fier vechi incearca sa taie conducetele CET, pentru ca retelele sunt intinse pe kilometri buni. 
Este insa pentru prima data cand au reusit sa taie o cantitate atat de mare de otel.

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Dreptate pentru profesorii aradeni

Sindicatul Democratic din Invatamant a castigat procesul cu ministerulSalariile cadrelor didactice vor creste cu sume cuprinse intre 500 de mii si un milion de lei, care se vor acorda incepand cu data de 15 septembrie.
Sindicatul Democratic din Invatamantul aradean a castigat la Curtea de Apel Timisoara un proces intentat Ministerului Educatiei si  Cercetarii si Inspectoratului scolar prin care se cerea aplicarea unor sporuri la baza de calcul a salariilor. 
Decizia judecatorilor este deinitiva si irevocabila. 
In urma acestui proces, salarii majorate ar putea primi si ceilalti profesori care nu sunt membri ai Sindicatului Democratic din Invatamant. 
Majorarea salariala cuprinde o serie de sporuri pentru fidelitate, solicitare neoropsihica, pentru dirigentie sau munca in scolile speciale, care pana acum nu se acordau. 
Banii ar putea fi acordati retroactiv, iar pentru acest lucru sindicatul Democratic din Invatamant va apela la un executor judecatoresc. 
Acesta trebuie sa se asigure ca banii neplatiti pana acum de Minsterul Educatiei si Cercetarii si Inspectoratul Scolar vor ajunge in buzunarele cadrelor didactice

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Furtuna la UTA

UTA a avut un debut de campionat slabSandu Ion, actionarul majoritar de la UTA Arad, a declarat dupa meciul pierdut sambata, 0-2 acasa cu "U" Cluj, ca in cateva zile vor fi luate masuri drastice atat impotriva antrenorilor, cat si impotriva jucatorilor, din cauza evolutiei catastrofale pe care "Batrana Doamna" a avut-o in primele cinci etape de campionat. 
UTA a avut un debut de campionat foarte slab, obtinand pana acum numai patru puncte, dintre care trei "la masa verde", din cauza neprezentarii celor de la Unirea Dej, ocupand in acest moment locul 14 (primul retrogradabil) in clasament. 
"Am avut rabdare timp de cinci etape ca jocul echipei sa se imbunatateasca. Nu am constatat insa nici un reviriment, motiv pentru care si rabdarea mea a luat sfarsit. Drept urmare, vom face cunoscute masurile pe care Consiliul de Administratie al clubului le-a decis, atat impotriva echipei tehnice, cat si a jucatorilor. Vom incerca sa aducem pe banca tehnica un antrenor cu experienta si, de asemenea, vom incerca sa gasim niste jucatori pentru completarea posturilor deficitare", a declarat Sandu Ion.

MCZ - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]