Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 21 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Anul acesta Piata Mica va deveni… mare

Directorul TOP Arad - Romulus Gherman vrea sa investeasca in modernizarea pietelorIn locul parcarii se monteaza 200 de mese si un acoperis de fibra de sticla
Amenajarea unei noi piete si reparatii la cele deja existente – acestea sunt planurile pe acest an ale societatii locale Targuri, Oboare, Piete (TOP). 
Bugetul de cheltuieli a firmei, estimat la peste 30 de miliarde de lei, nu este insa suficient pentru finantarea proiectului de construire a noii piete, asadar se va contracta probabil un credit bancar.

Dintre cele 12 piete din municipiul Arad, TOP detine opt, celelalte fiind administrate de firme private. Cea mai profitabila piata este Mihai Viteazul. 
Potrivit unei statistici recent realizate de TOP, pe aici trec zilnic peste 15.000 de aradeni. Pentru a creste oferta, piata va fi largita anul acesta. 
Pe locul parcarii se vor instala 200 de mese, unde se vor vinde numai legume si flori (in asa fel incat chioscurile florarilor sa fie dispuse in exterior, pentru a creste esteticul zonei). Piata va fi complet acoperita cu panouri de fibra de sticla. 
Lucrarile incep in aprilie si vor dura cel mult pana in septembrie. Se estimeaza ca investitia va depasi patru miliarde de lei. 
L-am intrebat pe directorul TOP, Romulus Gherman, cum se vor aproviziona pietarii daca parcarea se desfiinteaza. 
"Nici o piata nu are parcare – ne-a raspuns acesta. La intelegere cu Parktronic am rezervat cateva locuri si in fata halei agroalimentare din Piata Catedralei, si la Mihai Viteazul".
Pentru ca extinderea pietei mici va macina tot profitul TOP (plus inca vreo doua miliarde de lei, care vor fi imprumutati de la banca), pentru celelalte piete raman numai bani de reparatii si intretinere.
In acest an Piata Mihai Viteazul se va extindeSingura grija – casele de marcat
Pietarii pot rasufla linistiti: tarifele pentru inchirierile meselor nu cresc decat cu rata inflatiei. Producatorii de legume-fructe platesc zilnic 64 de mii de lei, iar societatile care numai comercializeaza bunuri vor cotiza 94 de mii. Exista si optiunea abonamentului: 460 sau 880 000 de lei/luna.
Directorul Gherman nu e speriat nici de perspectiva privatizarii societatii sale (care acum tine de Consiliul Local), nici de reclamatiile la politie si Parchet cu care anul trecut s-a incercat intimidarea sa. Are o singura grija: daca in curand se va introduce obligativitatea caselor fiscale de marcat, vanzatorii s-ar putea decima, fiindca majoritatea nu isi permit e o investitie atat de mare.
Curatenie – numai inauntru, nu si afara
In intentiile TOP pe acest an nu intra ameliorarea curateniei din piete. Directorul spune ca acestea sunt suficient de curate, iar ceea ce se intampla in jurul lor nu mai este treaba administratorului pietei, ci a Salubritatii sau a Parktronic, care are in grija strazile: "Noi facem curatenie pe platoul pietei si platim si Salubritatii. Ce se intampla dincolo de piata nu ni se mai poate imputa noua."
Locul patru pe tara
Anul acesta administratia pietelor aradene a ocupat locul patru la nivel national pentru modul in care si-a organizat activitatea, iar local a fost distinsa cu premiul de excelenta a Camerei de Comert, fiindca de trei ani consecutiv se mentine pe prima pozitie la firmele de profil. 
"Am fost prin multe locuri, am vazut piete din tara si din strainatate. Va pot spune ca noi suntem bine pusi la punct. Sa vedeti ce e la Bucuresti… De acolo nu am putea invata nimic bun, din contra" – apreciaza Gherman.
"Anul trecut am fost reclamat si la politia economica, si la Curtea de Conturi si la Parchet. A fost un nucleu de oameni, mobilizat de o singura firma, cu care am fost in litigiu pentru ca nu si-a platit la timp chiria si si-a pierdut locul. Daca numai 1% din acuzatii ar fi fost reale, eram legat. Au stat peste noi controalele si nu ne-au gasit nimic" ne-a spus Romulus Gherman, director SC TOP SA.

Andrei Ando - Observator

  • Mirosul statiei de epurare de la Indagrara a ajuns la nasul administratiei

Instalatia de epurare de la Indagrara nu mai corespunde cerintelor - Virtual Arad News (c)2004Situatia statiei vechi de epurare a Aradului, aflata in curtea societatii Indagrara continua sa incite spiritele, deoarece instalatia nu mai corespunde de mult normelor ln vigoare. Ultima disputa pe acest subiect a avut loc chiar ieri intre reprezentantii autoritatiior locale si ai societatii producatoare de bauturi spirtoase.
Cu toate ca obligata la repararea acestei statii ar fi societatea Indagrara, conducatorii acesteia sustin ca, desi cunosc situatia de-a dreptul ingrijoratoare, pana acum nu au avut nici fonduri, nici oameni competenti pentru reabilitarea statiei. Problema este ca la statia de epurare veche de peste 30 de ani sunt racordate, in afara de Indagrara, aproape toate firmele din zona industriala Nord-Vest, iar cantitatea de apa uzata care trece prin statie este epurata in procent de doar 10-20%. Desi, dupa filtrare, apa este deversata in Muresul Mort, dupa 20-30 de km ea se scurge in Mures, poluand rauri in permanenta.
Garda de Mediu a amendat de repetate ori societatea Indagrara, proprietarul de drept si de fapt al statiei Dorin Sarbu, seful Garzii de Mediu spune ca aceste amenzi au fost destul de rare si doar stimulative, pentru a-i determina pe conducatorii societatii sa obtina autorizatia de mediu si sa inceapa derularea investitiei de reabilitare a statiei. Nu de aceeasi parere este insa si Remus Ster, reprezentantul Indagrara, care spune ca societatea pe care o conduce primeste amenzi chiar foarte des. "Stiu ca nu va intereseaza, dar societatea noastra a avut in 1997 pierderi de 3 miliarde de lei pe partea de epurare. De asemenea, stim ca trebuie gasita o solutie, intrebarea este doar daca o gasim cu sau fara ajutorul autoritatilor locale" a afirmat Remus Ster.
Un lucru este cert: nimeni nu vrea sa preia statia. Autoritatile locale nefiind proprietare nu pot aloca fonduri pentru reabilitare, iar societatea Indagrara aflata practic pe cealalta parte a baricadei, nu are nici un interes financiar sa reabiliteze statia. Solutia la care se gandeste Consiliul Judetean Arad si Regia Apa-Canal este realizarea unei statii de pompare, cu ajutorul careia apele ar fi deversate la statia noua de epurare.
Pentru desavarsirea ideii ar fi insa nevoie de aproximativ 3 milioane de euro si de 2-3 ani, astfel incat trebuie gasita o solutie intermediara. Problema va fi reluata saptamana viitoare.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Ceferistii aradeni ameninta cu declansarea unui conflict fara precedent

Liderul sindical de la Regionala CFR - Ion Voicu atentioneaza asupra unui conflict de muncaPresedintele Aliantei Sindicatelor Miscare Comercial din cadrul Regionalei CFR Timisoara, Ioan Voicu, a anuntat, ieri, ca este posibila declansarea unui conflict de munca fara precedent daca hotararea Guvernului de privatizare sau inchidere a liniilor de cale ferata nerentabile va primi girul Parlamentului si va intra in vigoare. Conflictul ar putea fi declansat luna viitoare si ar putea merge pana  la greva generala pe o perioada nedeterminata.
Daca proiectul de hotarare va fi aprobat, potrivit lui Ioan Voica cinci sectii de circulatie or fi inchise si peste de ceferisti aradeni vor fi trimisi in somaj.
In aceste conditii, cand perspectiva sumbra a disponibilizarii pare sa prinda contur, sindicalistii au decis sa ceara ajutor parlamentarilor de Arad si presedintelui Consiliului Judetean (cel care ar trebui informat - potrivit hotararii - de privatizarea sau inchiderea liniilor), pentru ca acestia sa blocheze politic intrarea in vigoare a legii. 
Liderul sindical a insistat pe faptul ca atat statiile CFR aradene, cat si cei 326 de km de linii de cale ferata de pe rutele care figureaza in calculele Executivului la capitolul privatizare sau desfiintare sunt toate predispuse furturilor si, ca atare, se vor "evapora" in timp. 
Mai mult, peste 20 de mii de aradeni navetisti ar fi afectati lunar daca trenurile de calatori de pe liniile considerate de Guvern nerentabile vor fi scoase din circulatie. 
Cei mai afectati vor fi navetistii de pe traseele Brad-Vata, Vata-Gurahont, Gurahont-Ineu, Ineu-Cermei, Radna- Timisoara Est, Arad-Periam, Arad-Nadlac, Santana-Ineu si Nadab-Graniceri, rute de circulatie considerate sectii nerentabile. 
Dupa impactul local negativ pe care l-ar avea inchiderea traseelor nerentabile, Ioan Voica a insistat pe nemultumirile ceferistilor care ar putea duce la greva generala. 
In primul rand, din cei 2.200 de angajati CFR din judet, peste 700 vor fi disponibilizati ca urmare a masurilor luate de Guvern. 
Este vorba de 378 de salariati de la sectia Miscare - Comercial, de mecanicii de locomotiva de pe cele 86 de trenuri, care potrivit statisticii elaborate circula pe rutele locale nerentabile. 
La acestia se va alatura si personalul de intretinere etc. 
Ceferistii aradeni s-au aratat nemultumiti si de faptul ca guvernanti nu au de gand sa le ridice salariile si vor sa mentina nivelul salarial din prezent. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Gemenii nevazatori din Vladimirescu sunt cu un pas mai aproape de Lumina

In ajutorul copiilor nevazatori s-a manifestat solidaritate umanaArticolul intitulat "Doi gemeni nevazatori au nevoie disperata de ajutor", publicat in ziarul Adevarul de vineri, 16 ianuarie a.c., a impresionat o multime de cititori. 
Drama sotilor Lavinia si Constantin Pascal, din Vladimirescu, parintii a doi gemeni nevazatori in varsta de numai sase luni, a miscat zeci de oameni cu suflet, care au sarit sa-i ajute financiar, fiecare dupa puteri, pe parintii micutilor Alexandru si Adelin, pentru ca acestia sa-si recapete, la o clinica din Belgia, lumina ochilor.
Actiunea de strangere a fondurilor insa a inceput cu cateva saptamani in urma, dupa ce sotii Pascal au apelat la ajutorul Episcopiei Romane. 
Pr. Mircea Bupte, responsabil cu probleme sociale in cadrul Episcopiei, ne-a spus: "Parintii au venit la noi anul trecut, in decembrie, ne-au explicat situatia si ne-au cerut ajutorul. Ca atare, am apelat la preotii din municipiu si din localitatile invecinate, spre a ne sprijini in demersul nostru. Sigur, dupa ce situatia a fost prezentata in ziar, oamenii au putut sa cunoasca si mai bine ceea ce se intampla si au ajutat, fiecare dupa puteri, incercata familie. Astfel, Episcopia, prin P.S. Timotei Seviciu, episcopul Ara-dului, a reusit sa adune 50 de mi-lioane de lei. La Catedrala "Sfanta Treime" s-au mai adunat inca 23 de milioane de lei, 820 de dolari si 110 Euro. 
De asemenea, o familie din Deva a donat 250 de Euro, aceeasi suma sosind si din partea unei familii din Arad. 
Nu putem, in continuare, decat sa ne rugam pentru sanatatea celor doi copii."

La randul sau, preotul Gheorghe Gligor, de la Biserica Ortodoxa din Sanicolaul Mic, ne-a declarat: "Noi am adunat, aici, pentru cei doi copii, in jur de sase milioane de lei. Dar actiunea nu s-a incheiat, continuand pana duminica." 
Si preotul Petru Bercean, din Vladimirescu, localitatea de bastina a micutilor, a reusit sa adune, cu aportul enoriasilor, peste zece milioane, pentru ca sotii Pascal sa scape macar de grija banilor, in demersul complicat pe care urmeaza sa-l faca pentru cei doi copilasi.
Am mai aflat ca soarta fratilor Alexandru si Adelin a miscat inclusiv elevii Colegiului National "Moise Nicoara". 
Prof. Pusa Salajan, directorul educativ al Liceului, ne-a dezvaluit: "In scoala s-a constituit, din initiativa elevilor, un grup de voluntari, alcatuit din liceeni, care au transmis o circulara in toate clasele, prin care au facut cunoscuta situatia familiei din Vladimirescu. Astfel, toti elevii care doresc sa ajute o pot face. Este insa impresionant cati copii au acceptat sa renunte la banii de buzunar pentru a-i sprijini pe cei doi micuti. Stiu, de pilda, ca absolut totii elevii claselor a cincea au contribuit cu cate o suma. Nu pot sa spun, deocamdata, cati bani s-au adunat in total, insa stiu sigur ca vineri sau sambata liceenii din comitetul de initiativa vor merge la preotul din Vladimirescu, cu toata suma pe care vor reusi sa o adune pana atunci. Elevii nostri vorbesc frecvent despre cazul copiilor din Vladimirescu si au facut chiar un calcul dragut. Anume, daca vor da toti elevii Colegiului cate 50.000 de lei, se va aduna toata suma necesara pentru operatie. Sigur, gestul si gandurile lor bune sunt de admirat..."
In ce ne priveste, nu putem decat sa ne bucuram ca familia Pascal isi va putea vedea copiii pe masa de operatie a medicului belgian. Suntem siguri ca in data de 26, cand acestia vor fi operati, toti cei care au facut posibil acest lucru vor sta cu pumnii stransi. 
Si acesti oameni nu sunt putini. Majoritatea celor care au ajutat doresc sa ramana anonimi. 
Foarte multi au donat bani direct in contul familiei Pascal, iar altii s-au dus personal acasa la acestia. 
Vom reveni.

Eugenia Pantea - Adevarul 

  • Criza de cipuri la cai

In judetul Arad caii vor fi marcati electronicDoar un sfert din caii inregistrati in judetul Arad au cipuri implantate sub piele. Conform legislatiei, pana la sfarsitul anului trecut, toti caii ar fi trebuit sa fie "inregistrati" electronic. 
Din cauza ca firma care se ocupa de importul cipurilor si-a epuizat stocul si nu a mai adus altele, doar un sfert din cei 16 000 de cai existenti pe raza judetului Arad, au cipuri implantate sub piele. 
Majoritatea cailor cu cipuri apartin fermelor care se ocupa cu exportul de cai sau de carne de cal. 
Directia Sanitar-Veterinara Arad va trebui sa astepte pana se va rezolva problema cipurilor electronice pe care sa le implanteze si la restul cailor.
Deocamdata se cauta o firma care sa importe cipurile necesare.
Desi, initial, unii crescatori autohtoni nu au fost prea bucurosi ca trebuie sa le implanteze cipuri cailor lor, crescatorii care exporta caii au fost imediat de acord, afirmand ca este vorba despre o norma europeana.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]