Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 21 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Pasarela rosie, construita de bucuresteni

A fost numita firma care va construi pasarela pentru strandLucrarile dureaza un an si jumatate
Podul de pontoane care face legatura dintre oras si strand va fi inlocuit cu o pasarela valorand peste 20 de miliarde de lei. Licitatia organizata de Gospodarirea Comunala a declarat drept castigatoare firma bucuresteana Power and Lighting Tehnorob SA.
Firma castigatoare se lauda cu un palmares impresionant: a realizat deja 31 de pasarele similare peste raurile din tara cat si structura metalica a instalatiei de nocturna pe stadionul Steaua.
Pasarela va avea o lungime totala de 160 de metri si o latime de 5 metri. Va permite trecerea autoturismelor in caz de nevoie, dar numai in cazul urgentelor medicale, a incendiilor etc.
Lucrarile vor dura 18 luni. In cursul acestui an nu se vor face lucrari care sa perturbe activitatea de pe strand. 
Probabil se vor amplasa cei doi piloni in apa. Podul va fi situat in aval cu cativa metri fata de actualul amplasament al podului de pontoane din spatele primariei si va face legatura, pe strand, cu aleea principala care duce la bazine. 
Proiectul prezentat de constructor cuprinde si o notiune de culoare. Partea dinspre apa va fi vopsita in rosu.
"Ma bucur ca nu se fac experimente la Arad. In curs de o saptamana va fi semnat contractul", a declarat directorul GCA, Coloman Edeleni.

Simona Mazare - Observator

  • Statuia din Arad, un destin tulbure de peste o suta de ani

Statuia e ridicata pe socluGrupul statuar a fost instalat in 1890 in Piata Libertatii din Arad, pe atunci aflat sub dominatie maghiara, in spatele teatrului. 
Decizia ridicarii sale a fost luate in contextul sarbatorilor de Millenium (Milenariu) - "cei o mie de ani ai maghiarimii", marcate si prin ridicarea altor monumente simbolice sau placi comemorative. 
In urma unui concurs de proiecte initiat de o asociatie civica locala, proiectul desemnat castigator a apartinut lui Adolf Huszar. 
Acesta doar l-a inceput, dupa moartea sa lucrarile fiind incredintate sculptorului Gyorgy Zala (Mayer) care a realizat si statuia din Piata Eroilor din Budapesta, un monument inclus si el in programul "milenarist". 
Grupul statuar este compus dintr-o figura centrala, asezata pe un soclu de granit, reprezentand Patria, personificata de Ungaria. 
In jurul ei, mai jos, sunt patru grupuri alegorice: spiritul de lupta, de sacrificiu, forta, lupta. 
In jurul acestora, intr-un al treilea cerc, sunt montate in semirelief medalioane ale celor 13 generali. 
Din cei 13 generali nu toti au fost unguri, noua dintre ei fiind de alta origine etnica: croata, austriaca, sarba, armeana, germana, potrivit relatarilor istorice. 
Generalii s-au alaturat Armatei revolutionare maghiare pentru a sustine ideile Revolutiei maghiare, care milita si pentru integrarea Transilvaniei in "Ungaria revolutionara". 
Condusi de generalul Bem, generalii au ocupat Transilvania in perioada ianuarie-martie 1849. 
Dupa capitularea de la Siria din 1 august 1849, generalii care s-au predat au fost incarcerati in cetatea Aradului, judecati, condamnati si executati (noua prin spanzurare, patru prin impuscare) pe 6 octombrie 1849 in apropierea zidurilor cetatii, acolo unde mai tarziu a fost ridicat obeliscul in memoria lor.
In 1925, la ordinul Guvernului Bratianu si cu acordul Regelui Ferdinand I, statuia a fost indepartata si depozitata intr-un grajd, apoi intr-o garnizoana militara, unde va ramane pana in 1999. 
Atunci, va fi transportata in curtea Ordinului Minoritilor din oras.
In 1945, un fost ilegalist maghiar, Mihaly Kovago, a intervenit pe langa noua conducere comunista pentru reamplasarea statuii, dar opozitia fata de acest proiect a fost destul de mare si abandonata.
In vara anului 1956 sunt reluate lucrarile de reasezare a statuii, dar dupa Revolutia ungara din octombrie, lucrarile sunt sistate. Peste doi ani va fi ridicat pe acelasi loc un Monument al Ostasului Roman.
Discutiile pe aceasta tema sunt reluate de-abia dupa intrarea UDMR in coalitia aflata la guvernare in perioada 1996-2000, fara nici un rezultat. 
In schimb, protocolul de colaborare pe 2003 intre PSD si UDMR contine referiri la aceasta problema, dezbaterea fiind provocata de locul unde sa fie amplasat grupul statuar si al formulei de amplasare.
In prezent, monumentul va fi ridicat in Piata Pompierilor din Arad, impreuna cu grupul statuar al libertatii urmand sa fie amplasat un arc de triumf simbolizand momente din lupta transilvanenilor din timpul Revolutiei de la 1848, cnf. Hotararii de Guvern nr. 282 din 4 martie 2004. 
Amplasarea monumentelor se va face intr-un Parc al Prieteniei romano-maghiare. 
Lucrarile sunt programate sa se finalizeze pe 25 aprilie - dupa mai multe amanari, cauzate de lipsa unui acord PSD-UDMR, fiind destul de avansate in momentul de fata. 
Amplasarea se face pe soclul existent din Piata Pompierilor.

Ana Dinescu - Ziua de Vest

  • Politistii si jandarmii au intrat in tiganie: Hoatele de cablu au fost taiate de la telenovele

Conectatii ilegal la cablu au fost debransatiZece abonati inregistrati pe Grigore Alexandrescu. 
Strada numara cel putin 80 de case, care, din informatiile angajatilor RCS, aproape toate beneficiaza de semnal TV prin cablu. 
Acesta a fost punctul de plecare al raidului initiat de societatea Romanian Cable Sistem (RCS), in colaborare cu Politia si Jandarmeria, cu scopul de a identifica si pedepsi conform legii hotii de semnal TV. 
A fost - de fapt - prima actiune de asemenea amploare, care s-a extins pe multe din strazile cartierului Sega si s-a soldat cu decablarea a peste 50 de "ilegalisti", dar si cu intocmirea de dosare penale sau aplicarea de amenzi usturatoare.
Saraci, dar pretentiosi
Numarand nu mai putin de 25 tehnicieni, echipa de interventie a RCS a fost extrem de operativa. 
Dupa consultarea panoului principal, aflat pe stalpii de curent si verificarea datelor in calculatorul de la baza cu ajutorul statilor de emisie - receptie, treaba era pe jumatate facuta. 
A urmat legitimarea hotilor de cablu TV de catre politisti, operatiune ce a decurs fara incidente majore. 
Spre exemplu, pe strada Aprodul Purice, cetatenii, in majoritatea lor de etnie rroma si-au recunoscut vina, dar n-au avut de ales. 
"Sunt batran si bolnav, de abia ma mai ajung cu banii pentru medicamente si mancare, de unde sa mai platesc si cablu? In trecut, cand era 60.000 pe luna, il mai plateam, acolo, pe Maniu" - spunea Gheorghe Constantin, de 74 de ani. 
Sotia sa intervine in discutie: "Pacat ca nu o sa mai avem la ce ne uita. Telenovele, stiri...". 
Vis-a-vis, o tiganca mai in varsta se roaga de baieti sa nu o lase fara PRO TV si daca se poate Antena 1. 
N-are bani de abonament, dar nici nu poate ramane fara emisiunile ei preferate, in special telenovelele. 
Pentru moment crede ca i-a induplecat pe cei de la RCS, dar dezamagirea e mare cand pe ecranul televizorului au aparut "purecii"
Doua case mai incolo, Lipitor Emilia se explica: "Am cumparat casa de la cineva, nu stiam ca sunt probleme cu cablul TV. E adevarat, nici nu m-a interesat problema. Ce sa fac? Imi pun antena de camera. Si asa nu prea am timp sa ma uit la televizor. Am copii de crescut"
Abonat fara ... abonament!
Singura persoana care vorbeste pe un ton mai ridicat cu oamenii legi este Gheorghe Lipitor. Dupa ce il ascultam si noi tindem sa-i dam dreptate. 
"Acum cativa ani, cand s-a introdus cablul si pe strada noastra, mi s-a acordat gratuitate pentru ca am ajutat la extinderea retelei. Acum, sa mi se spuna ca trebuie sa-mi fac abonament, si-mi fac!" - au fost cuvintele barbatului de 42 de ani. 
Radu Gafencu, din conducerea RCS Arad il cheama pe unul dintre angajatii mai vechi, care-l recunoaste pe Lipitor. 
"Bine, vino dupa-amiaza la biroul meu si rezolvam problema. O sa-ti acordam in continuare niste facilitati. Daca nu vii, nu ai cablu deseara (n.a. ieri seara)"! - a deliberat Gafencu.
Pedepse aspre
Initiatorul si coordonatorul actiunii, Radu Gafencu, s-a declarat multumit de rezultatele raidului organizat pentru combaterea fenomenului de furt al semnalului TV. 
Directorul RCS Arad spune ca celor prinsi cu mata-n sac li se va intocmi dosar penal, in timp ce pe telespectatorii care au piratat canalul HBO ii asteapta amenzi intre 20 si 50 de milioane de lei. 
Pe de alta parte, Radu Gafencu e multumit ca - in sfarsit - angajatii RCS au fost tratati cum se cuvine de rromii din zona, care in alte randuri ii agresau fizic si verbal pe cei care indrazneau sa-i declabeze. 
De aceasta data, prezenta politistilor si jandarmilor a conferit eficacitate maxima raidului si tocmai de aceea actiuni de acest gen vor fi repetate saptamanal.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Concedieri colective la Fabrica UTA

Salariatii de la fabrica UTA vor fi trecuti in somajOdata cu reorganizarea APAPS, prin absorbtia acesteia de catre AVAS, o serie de societati comerciale - pe care prima autoritate nu a reusit sa le privatizeze nici pana acum - vor avea, se pare, parte de concedieri colective. 
Reorganizarea va fi finalizata pe data de 1 mai, moment de la care 13 societati neprivatizate si angajatii acestora vor avea zilele numerate. 
Executivul a aprobat, potrivit datelor pe care le detinem, lista cu cele 13 societati vizate pentru concedieri colective, printre care se numara, din pacate, si fabrica textila UTA Arad. 
Desi vestea este una trista pentru onoarea Aradului - caci UTA fusese in anii ditiainte de 1990 un simbol local - cei 141 de angajati ar putea sarbatori, caci ei au adresat, de-a lungul ultimelor luni, mai multe solicitari catre autoritatile locale si centrale in care cereau trimiterea lor in somaj. 
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 8/2003, salariatii societatilor de stat disponibilizati prin concedieri colective vor beneficia de o serie de masuri de protectie sociala (dublul salariului mediu net pe economic o indemnizatie de somaj si un venit lunar de completare, in functie de vechimea in munca), masuri pe care aradenii le-au cerut. 
Doar ca, pentru a primi salariile compensatorii pe care le viseaza, salariatii aradeni vor trebui sa astepte o hotarare de Guvern speciala care sa vizeze clar soarta fabricii aradene. 
Ramane de vazut ce se va intampla cu terenul de 16 hectare pe care se intinde fabrica, suprafata din buricul Aradului pe care au pus ochii mai multe firmei si institutii. 
Este greu de crezut ca AVAS va renunta la fel de usor la aceasta sursa sigura de venituri.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Tot mai multi tineri incearca sa iasa ilegal din tara

Mai sunt persoane care incearca vigilenta politistilor de frontieraLa Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, s-a prezentat pentru iesirea din tara o persoana care a prezentat la control un pasaport romanesc, eliberat de autoritatile competente din Bucuresti.
Politistul de frontiera a constatat ca documentul este falsificat prin inlocuirea fotografiei titularului.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca persoana in cauza se numeste Sorin I., are 32 de ani si este din Bucuresti.
El a fost returnat din Germania in luna august a anului 2002. Avea pasaportul suspendat pentru o perioada de trei ani si a incercat sa ajunga in Spania pentru a-si gasi un loc de munca.
Sorin a cumparat pasaportul falsificat cu 300 de euro, de la o persoana necunoscuta.
S-a ales cu dosar penal pentru fals privind identitatea, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.
Nici lucratorii de la Punctul detrecere a Frontierei Turnu nu au avut o zi linistita.
Acestia au depistat, intr-un autocar apartinand unei firme de transport international, un cetatean roman care a prezentat la control pasaportul altei persoane.
Se numeste Sorin U., are doar 21 de ani si este din Suceava.
A fost returnat din Anglia, in cursul acestui an, si avea dreptul de folosinta al pasaportului suspendat pe o perioada de patru ani.
El vroia sa ajunga in Italia pentru a-si gasi un loc de munca, "la negru", si a furat pasaportul fratelui sau.
Nu i s-a permis iesirea din tara si i s-a intocmit dosar penal pentru fals privind identitatea si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]