Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 21 august 2004

Stirile TVA aici

  • Astazi incep Zilele Aradului

Astazi incep "Zilele Aradului"Desi aflata la cea de-a trei a editie, anul acesta sarbatoarea "Zilele Aradului" va fi instituita oficial la data de 22 august, in cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local, care are loc astazi, la ora 16,00 in Sala Mare a Palatului Administrativ
Data de 22 august marcheaza momentul in care Aradul a dobandit autonomie economica, dreptul de a-si alege primarul, judecatorul orasenesc si consilierii magistrati, fiind declarat oras liber regesc in anul 1834.
"Din aceste motive, dar si pentru ca locuitorii orasului merita sa aiba o zi a lor, sarbatorita asa cum se cuvine, se va institui oficial data de 22 august ca Ziua Aradului", a declarat primarul Gheorghe Falca.
Organizatorii "Zilelor Aradului" - Primaria, Consiliul Local, Casa de cultura a Municipiului, Gospodarirea Comunala si Siesta Media Grup - au pregatit, in cele doua zile festive, programe si manifetari pentru toate gusturile.Incepand din aceasta dimineata, institutiile implicate vor gazdui o serie de simpozioane dedicate zilei de 22 august. 
Se vor organiza expozitii, parade, turnee sportive, spectacole de teatru in aer liber etc.
Deschiderea oficiala se va face la ora 16,30 in Piata Primariei, dupa care va urma inaugurarea in Piata Avram Iancu. 
Locatia va gazdui Targul Mestesugarilor, dar si spectacole folclorice, sustinute de interpreti cunoscuti, printre care si Aurel Tamas.
Tineretul este invitat sa vina la Strandul Neptun unde, cu incepere de la ora 19,00 vor sustine recitaluri cele mai in voga trupe din Romania. 
Astazi, pe scena vor urca Voltaj, Proconsul, 3 Sud Est - ca sa amintim doar pe cei mai renumiti artisti.
Duminica seara, dupa Mandinga, Bere Gratis, Aurel Tamas - va sustine un recital cunoscutul interpret italian Francesco de Napoli. 
Fiecare dintre cele doua seri se va incheia cu focuri de artificii.
Programul complet al manifestarilor poate fi consultat in pagina de "Timp liber" a ziarului nostru.

Sorina Ambrus & Nadia Bodran - Adevarul

  • Expropriere pentru cimitirul municipal din Micalaca

Parintele Goldis sustine infiintarea unui nou cimitir in MicalacaTerenurile aradenilor, luate de stat
Punerea pietrei de temelie a noului cimitir municipal din Micalaca, a carui Plan Urbanistic de Detaliu a fost votat de consilierii locali in primavara, se dovedeste a fi o chestiune extrem de delicata. 
Pentru a incepe lucrarile este nevoie ca Municipalitatea sa intre inposesia celor 22 de hectare de teren, care, pentru moment, apartin privatilor arddeni. 
Potrivit executivului local, in aceasta perioada va incepe procedura de expropriere a terenurilor aradenilor, operatiune acceptata de lege in cazul in care este vorba de utilitate publica.
Subiectul a aparut pe "piata" atunci cand Pa-riarhia Ortodoxa a constatat ca, in cimitirul vechi din cartier, nu mai este loc pentru a inmormanta mortii micalacenilor. Discutiile lungi purtate pe parcursul mai multor luni cu Patriarhia, cu parintele Vicar Bupte, cu arhitectii, sau in comisia de urbanism s-au invartit in jurul locatiei unde ar trebui sa fie amplasat cimitirul. 
In cele din urma, din cele doua variante de cartier, a fost ales amplasamentul din spatele Zonei Industriale Micalaca Est, in partea dinspre digul Muresului. Primaria urma sa intre in posesia terenului, sa realizeze caile de acces spre cimitir si sa puna la punct aleile ce vor acoperi cele 22 de hectare de teren. 
Tot Municipalitatea trebuia sa suporte cheltuielile pentru avize si autorizatii.
Actualul cimitir din Micalaca este unul confesional, aflandu-se in administrarea Parohiei de aici, care sustine ca "nu mai este loc nici pentru credinciosii nostri". 
Terenul noului cimitir apartine acum aradenilor, iar Primaria va trebui sa cumpere parcelele in cauza la pretul pietei, chiar daca procedura care va fi aplicata este cea de expropriere.
Ramane de vazut ce buget isi va permite municipalitatea sa aloce acestui proiect. 
Ar mai fi de mentionat ca realizarea cimitirului in Micalaca nu mai este o chestiune de optiune, in conditiile in care micalacenii nu prea mai au unde sa-si ingroape mortii. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Cupa DA

Alianta DA organizeaza intreceri sportiveMembrii Aliantei D.A. din judetul Arad au demarat o competitie sportiva sub semnul aliantei dintre PNL si PD. 
Cupa DA va reuni 16 echipe si se va desfasura in perioada 28 august – 5 septembrie. 
Fotbalistii liberali si democrati din fiecare localitate care va participa la Cupa DA nu-si vor da la gioale, deoarece vor juca in echipele Aliantei DA din localitatea respectiva, nu in echipe ale PNL, respectiv PD.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Situl arheologic de la Frumuseni – din revelatie in revelatie. O manastire milenara se cere restaurata!

A fost finalzata a patra campanie arheologica de la FrumuseniColectivul de cercetare condus de responsabilul de santier arheologic dr. Adrian Andrei Rusu (in orinia multor colegi de-ai sai, cel mai erudit medievist din aceasta parte a Europei) a finalizat alaltaieri a patra campanie arheologica la situl de la Frumuseni. Cercetarea a o jumatate de hectar pe suprafata a ceea ce, acum o mie de ani, era o importanta manastire regala, a revelat o serie de date istorice de prima valoare.
De la armonie monahala la marea ciuma
Manastirea Bizere este atestata documentar la 1183, dar constructia propriu-zisa a lacasului benedictin este, desigur, mai veche. Se stiu cu siguranta cateva date legate de istoria de altfel enigmaticei comunitati monastice, ca de pilda rolul ei de "vama" pe drumul sarii, in speta perceperea unei taxe de traversare a Muresului pentru cei care veneau pe plute in drumul lor spre vest, pe un brat al raului ce azi nu mai exista. La inceputul secolului al XXIII-lea, desi (sau poate tocmai pentru ca…) in conflict cu Episcopia Cenadului, manastirea regala se afla in apogeul dezvoltarii sale, era populata de o larga comunitate monastica, situatia schimbandu-se in rau abia dupa mai bine de un secol, in urma crizei declansata de marea ciuma. Generatia de stareti ce a supravietuit cruntei epidemii s-a retras spre sfarsitul secolului XV, iar ultimii supravietuitori au abandonat ceea ce pare a fi fost unul din reperele evului mediu din acest colt de tara la mijlocul secolului XVI, cand invaziile otomane si reforma religioasa au dezbinat cu totul viata pastorala altfel pasnica si prospera. 
Un complex uluitor!
Scopul principal al arheologilor, aflati sub tutela Complexului Muzeal Arad (alocarea a 150 de milioane de lei, bani publici, ni se pare una dintre putinele masuri intelepte luate de-a lungul ultimilor ani, cel putin in ceea ce priveste distribuirea banilor in sectorul cultural!), a fost identificarea completa a cladirii bisericii in care au fost amplasate mozaicurile descoperite in campania din anul trecut. Munca unui colectiv format din patru cercetatori – pe langa deja pomenitul Adrian A. Rusu – Florin Marginean, Pascu Hurezan (Arad) si Ileana Burnichioiu (Alba Iulia) – si 22 de studenti ai universitatilor "Babes Bolyai" din Cluj si "1 Decembrie" din Alba Iulia, a durat mai bine de o luna. Rezultatele i-au impresionat pana si pe cei mai optimisti! S-a obtinut intreaga planimetrie a bisericii, o cladire cu dimensiunile aproximative de 24x12 m. Planimetria navei, cunoscuta deja, a fost completata cu cea a altarului, divizat in trei, cu doua altare laterale, inchise semicircular, si cu altarul mare inchis aproape circular.
La Manastirea Bizere a mai fost descoperita o parte de pardoseala Pentru prima data s-a conturat existenta unui calustrum (perimetru inchis in jurul unei curti), masurand, in interior, circa 23x23 m. Pe toate laturile, acesta a fost marginit de un portic deschis, decorat cu o colonada. Dincolo de portic, importante cladiri functionale se aflau spre sud (refectorium - bucataria) si est (inca neidentificate). Una dintre cele mai importante surprize ale acestei campanii o constituie descoperirea unei fantani arteziene din coltul de vest al claustrului. In extremitatea vestica a complexului au iesit la lumina componente ale celei (deocamdata) de-a cincia constructie manastireasca.
De ce constructia ar trebui restaurata!
Inventarul, in opinia tuturor specialistilor, este de-a dreptul impresionant. Pe primul loc se gasesc pietrele profilate, fiind primul an in care se descopera sculptura figurata – antropomorfa si animalicra. Porticul a posedat o zestre de blocuri de piatra iesite in fata zidariei, care servesc ca sprijin pentru o bolta sau un arc (imposte), sculptate din trei categorii de pietre, cu ornamente foarte putin repetate si cat se poate de rare. "Bilantul – circa 100 de piese – marturiseste singur dimensiunile capturii, in plus descoperindu-se fragmente disparate de mozaicuri, dar si materiale de confectie brute (noutatea absoluta: marmura verde!)" – ne dezvaluie specialistii.
La cele peste 30 de morminte cercetate deja, se adauga alte 10 – 15 ravasite. Unele dintre ele au fost amenajate in ciste de caramida ("sicrie-cutii" din caramida) si au avut, spre deosebire de cele cercetate anterior, inventar funerar.
Momentan, desi stiu multe, arheologii se afla in plina enigma, sapaturile meritand, conform argumentelor deja enumerate, a fi continuate pana la desavarsirea intregii locatii medievale. Ce ni se pare extraordinar e ca arheologii sunt, acum, in masura sa furnizeze toate datele tehnice necesare pentru operatiunile de restaurare, acest act putand sa insemne enorm in economia mentalului unei tari care pretinde ca isi respecta valorile trecutului. Acum are ocazia si momentul sa o dovedeasca!

Lucian Valeriu - Observator

  • Punct de trecere a frontierei deschis temporar

Pentru o zi la Variasul Mic a fost deschis provizoriu un punct de trecere a frontiereiRomanii si ungurii din zona de granita au avut astazi ocazia sa treaca mai usor dintr-o tara in alta.
Timp de 12 ore a fost deschis un punct provizoriu de trecere a frontierei, la Variasul Mic.
In baza unui acord bilateral, de doua ori pe an, politistii de frontiera instaleaza aici un punct vamal mobil, dotat cu echipamentul necesar.
Desi punctul a fost deschis pentru ca romanii sa participe la hramul bisericii dintr-o localitate apropiata, cei care s-au inghesuit sa treaca granita au fost ungurii care au venit in Romania pentru cumparaturi.
Punctul de trecere a frontierei de la Variasul Mic va mai fi deschis anul acesta in data de 5 septembrie, cand se sarbatoreste hramul bisericii din localitatea Iratos

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]