Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 21 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradul - al doilea mare oras al Revolutiei din Decembrie 1989

Aceste momente nu vor putea fi uitate de aradeni15 ani pe drumul libertatii si democratiei
Au trecut iata, aproape pe nesimpte, 15 ani de la acea superba zi de 22 decembrie, zi care pe drept poate fi numita a sperantei. 
La sarbatoarea declansata imediat dupa ora 12, atunci cand dictatorul a parasit cladirea de unde isi exercita puterea, au participat peste 100 de mii de aradeni.
A fost poate prima si singura data cand toti s-au simtit prieteni si frati adunati laolalta pentru implinirea idealurilor de libertate, dreptate si democratie.
Si natura participa la bucuria generala, soarele bland de decembrie anuntand ca isi incepe din nou urcusul pe bolta cereasca. 
22 decembrie urma dupa noaptea cea mai lunga a anului si, totodata, cea mai plina de dramatism pentru cei aproximativ 150 de revolutionari curajosi care n-au abandonat lupta cu autoritatile comuniste ce se cramponau cu disperare de o lume revoluta.
La Arad, revolutia ce avea sa rastoame un regim detestat de marea majoritate a romanilor, s-a declansat in dimineata zilei de 21 decembrie la Intreprinderea de Orologerie Industriala de unde muncitorii au pornit spre centrul orasului acolo unde se gasea sediul Comitetului Judetean de Partid perceput ca simbol al regimului ce se voia inlaturat. 
La inceput au fost putini, dar treptat, "apele" s-au adunat formand un adevarat fluviu uman ce avea, pana la urma, sa darame zagazurile opuse libertatii.
Aradul a fost al doilea mare oras din tara care a raspuns chemarii "Azi in Timisoara maine in toata tara"
Aradenii si-au invins mai repede ca altii teama ce se cuibarise in mintile tuturor. 
Dar unii dintre ei binemerita mai mult pentru ca si-au asumat riscuri mai mari, au stat acolo in frunte, n-au abandonat nici atunci cand cauza parea pierduta. 
Ii amintim acum, dupa 15 ani, pe Valentin Voicila, liderul de necontestat al Revolutiei, pe Onofrei Danila, care a pornit in fruntea celor de la I.O.I., pe Mircea Crisan, Gheorghe Curta, Atila Duka, Romeo Popa, Ioan Batea, Traian Timar, Nemes Gavril, Nicu Ieran, Ofelia Calugar, Neculai Diaconescu, Kis Claudiu, Paius Ovidiu, Mircea Ardelean, Bunta Gheorghe, Constantin Gurila si pe toti cei care s-au remarcat atunci, carora la multumim acum pentru curajul de care au dat dovada. 
Dar mai presus de top, merita reconstinta noastra cei 24 care au facut sacrificiul suprem in confruntarea cu un inamic nici astazi identificat.
Romania a parcurs, din decembrie 89 si pana acum, un drum lung pe calea democratiei si libertatii. 
Totul a trebuit invatat din mers. Au fost numeroase convulsii sociale. 
Unii dintre cei care au participat activ la revolutie au ajuns astazi in somaj sau sunt in pensie. 
Unii concetateni s-au imbogatit peste masura in timp ce altii au saracit. S-au facut si desfacut partide si aliante. A proliferat coruptia, dar presa a redevenit libera si nu ne este teama de a ne exprima opiniile. 
Alternantele la guvernare au demonstrat ca democratia este viabila. 
Multe firme de stat au dat faliment dar intreprinzatorii privati si capitalistii straini au dat viata unor societat prospere. 
Aradenii au raspuns chemarii timisorenilorAmericanii sunt la Astra - Trinity iar olandezii, japonezii si nemtii au creat firme noi pe platforma industriala de vest. 
Am intrat in NATO si suntem, iata, cu un pas in Uniunea Europeana. 
Mergem fara pasaport pana la capatul Europei sa vizitam Alhambra sau sa culegem capsuni. 
Exista insa mult prea multi nemultumiti de conditiile de viata oferite de tanara democratie romaneasca. 
Frustrarile razbat de peste tot. Pasii inainte au fost urmati de lungi perioade de stagnare. 
Ne-am confruntat cu enorm de multe probleme care si-au cerut rezolvarea. 
Intre interesele comune si cele individuate s-a cascat o uriasa prapatie. 
In multe privinte putem caracteriza intervalul scurs din '90 pana in 2004 ca " iarna vrajbei noastre".
Dar despre ceea ce s-a intamplat, in intervalul amintit, cu Romania si despre implinirile si nemultumirile personale am stat de vorba cu cativa revolutionari care in decembrie '89 au fost purtatorii unor idealuri pentru care au luptat si si-au sacrificat mare parte din viata.
VALENTIN VOICILA: "Revolutia a fost confiscata"
(In 1989 a fost actor la Teatrul de Stat Arad)
"Din pacate, multe din idealurile exprimate de noi la revolutie nu s-au implinit asa cum am dorit. Economia a cazut iar viata materiala a oamenilor n-a cunoscut o imbunatatire desi revolutia a avut un puternic caracter social. 
De asemenea, noi am chemat atunci alaturi numele Domnului si ne-am rugat la El pentru ajutor impreuna cu preotii. Prin urmare, revolutia a avut si un caracter crestin insa, din perspectiva morala, suntem departe de idealul fixat. 
Alegerile recente au scos in fata doua blocuri politice puternice, numai ca lipseste din Parlament segmentul crestin-democrat. Din punctul meu de vedere Revolutia a fost confiscata de cei care au preluat puterea si in care noi, revolutionarii, nu ne-am regasit. 
Cred ca noul presedinte al tarii o sa poarte negocieri cu partenerii externi in picioare nu in genunchi ca pana acum.
Eu personal nu mi-am putut permite si candidez pentru ca nu am avut banii necesari. Nu sunt un om bogat. 
Stau in acelasi apartament pe care l-am avut la revolutie si lucrez tot la Teatrul de Stat. Am primit intr-adevar un spatiu, de altfel foarte mic, conform Legii 42 dar, pentru a-l folosi, a trebuit si caut un colaborator. Niciodata nu am cerut vreun avantaj personal desi am vorbit de multe ori in direct cu presedintii Romaniei".
DANILA ONOFREI: "Au exista prea multe lucruri nesanatoase"
(maistru la Intreprinderea de Orologerie Industriala in 1989)
"Avand in vedere cauza pentru care s-a luptat in decembrie 1989, cred ca evolutia Romaniei nu este suficient de buna. Au exista prea multe lucruri nesanatoase si cred ca probleme au existat, in primul rand, in constiinta celor care au condus pana acuma, care i-au sfidat pe cei care i-au ales si acordat incredere. Acum se pare ca exista o schimbare spre bine. S-ar putea si fie un pas pentru a pune frana minciunii si fraudei.
In ce ma priveste, sunt pensionar de 4 ani si imi incasez linistit pensia atata cat este. Pe la I.O.I, nu am mai trecut deoarece nu sunt binevenit acolo".
DUKA ATILA: "Adevarata revolutie a fost in Decembrie 89"
(In decembrie 89 a lucrat la Cooperatia mestesugareasca ca sef sectie la decoratii interioare)
"Dovada cea mai buna a evolutiei pozitive a Romanieie este modul in care s-au desfasurat recentele alegeri, adica fara kievisme. Poate cea mai mare cucerire a Revolutiei este dreptul de a ne exprima opinia vis-a-vis de cei chemati sa ne conduca. 
Ma surprinde faptul ca poporul nu uzeaza suficient de acest drept pentru care nu de mult s-a murit. 
Sunt indignat si de faptul ca, la fiecare schimbare de guvernare, unii lideri politici declara ca adevarata revolutie atunci se intampla, cand este foarte clar ca in Decembrie '89 a fost adevarata Revolutie.
In plan personal, principala nemultumire a mea este faptul ca nu am ramas, eu si colegii mei, si pazim idealurile Revolutiei pentru ca ele sa se implementeze asa cum ne-am dorit-o in '89. 
Si regret nespus de mult ca nu s-a aplicat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. In momentul de fata sunt consilier judetean PSD si sunt angajat la o firma cu carte de munca dar mai lucrez la inca alte doua firme".
TRAIAN TIMAR: "Justitia face dreptate in mod selectiv"
(In 1989 era angajat la intreprinderea de Vagoane Arad)
"Mie nu mi-a lipsit niciodata mancarea. Consider ca cel mai mare neajuns pana in 1989 a fost ingradirea libertatii de exprimare. 
De asemenea, fiind sportiv de performanta, nu am putut participa la concursuri internationale din tot felul de motive. 
Reprezentanti ai revolutionarilor ii omagiaza pe cei cazuti in Revolutie Acum pot afirma ca am castigat dreptul de a spune ce gandesc si libertatea de a merge unde doresc. Din picate, justitia nu face dreptate decat in mod selectiv.
Lucrez tot la fosta I.VA., actualmente Astra-Trinity. Am considerat, ca si multi altii, ca trebuie sa-mi pastraz locul de munca in loc sa mi apuc de bisnita".
MIRCEA ARDELEAN : "Aradul a fost marginalizat"
(In 1989 era tehnician veterinar in Gai)
"Sunt dezamigit de modul in care a evoluat viata economica si sociala. Neimplinirile se datoreaza oportunistilor care au facut timp de 15 ani politica in Romania. Aradul a fost al doilea oras care s-a declarat liber de comunism dupa Timisoara si totusi a fost marginalizat. 
Poate ca nu am avut destui morti! 
La Revolutie s-a obtinut, ce-i drept, libertatea de expresie, posibilitatea de a alege liber si o economie de piata aproape... functionala.
Pot sa spun ca pana in '89 am lucrat foarte mult in calitatea mea de tehnician veterinar. Am avut in schimb si multe satisfactii profesionale. Nici acum nu pot sa ma plang ca nu sunt realizat din punct de vedere material. Asta pentru ca imi conduc propria afacere. Consider insa ca majoritatea populatiei traieste cu nesiguranta zilei de maine si asta ma deranjeaza mult".
OVIDIU PAIUS: "Romanii nu sunt solidari pentru interesele proprii"
(muncitor la I.O.I.in 1989, ranit in Revolutie)
"Comparativ, noi am fost atunci ca vitelul care a parasit grajdul. Nu am stiut incotro s-o luam. Au aparut apoi tot felul de "binevoitori" din afara care au dorit sa ne ajute, dar plata a fost mult prea mare. 
Am avut si legi mult prea pemisive de care multi au profitat. Marea vina a romanilor este ca nu sunt solidari in interesele proprii. 
Pe roman il intereseaza doar strict ce-i al lui. Prea multe concesii am facut pentru a intra in NATO si in UE.
Acum sunt pensionar de invaliditate fiind ranit in Revolutie. Sunt casatorit la Sibiu si am o fata de 9 ani. 
In ce ma priveste, mi-am creat propria lume si poate sunt putin dezarmat in fata piedicilor care ti se pun la tot pasul. Spre exemplu, acum mi s-au cerut, pentru reinnoirea dosarului, alte acte care sa justifice participarea mea la Revolutie si pentru a obtine ceea ce mi s-a dat prin lege, dar ce sa mai demonstrez eu care am fost ranit?!"
KIS CLAUDIU-VASILE: "Cine a luat e bun luat"
(In 1989 a fost muncitor la C.P.L.)
"Personal, consider ca s-a realizat prea putin din ce ne-am propus la Revolutie. Este adevarat ca avem libertate si un pic de democratie dar este prea multa saracie. Din salariul prirnit de abia supravietuiesti. Cumnatul meu care lucreaza in Spania, poate trai o saptamana, impreuna cu familia, din salariul pe o zi.
Primele momente de libertatePana la Revolutie am lucrat la C.P.L., dar acum nu lucrez nicaieri. Si nici de la Legea 42 nu am primit nimic. Beneficiez doar de foi de drum pe C.F.R. si de legitimate de calatorie gratuita pe transportul public in comun. Cine a luat e bun luat, restul la revedere. Este adevarat ca nu am iesit in '89 in strada pentru beneficii personale".

***
Mai mult sau mai putin explicit, toti revolutionarii aradeni cu care am stat de vorba recunosc ca in Romania s-au schimbat foarte multe. 
Este adevarat ca, in plan personal, exista si multe nemultumiri pentru ca interesul general nu intotdeauna a concordat cu cel personal mai ales in situatia in care fiecare individ a trebuit sa-si promoveze singur propriile interse. 
Sensul schimbarii nu a fost doar pozitiv iar, daca ne raportam la sperantele care le-am avut tn decembrie '89, putem spune ca suntem departe de a fi multumiti. 
Intr-adevar, intr-o lume libera se manifesta cu aceeasi intensitate si fortele raului. Minciuna sta la masa cu adevarul, cinstea cu hotia, frumosul cu uratul.
Au capatat amploare prostitutia, consumul de droguri, cersetoria, traficul cu fiinte umane, crima organizata, etc: Aroganta noilor imbogatiti, oportunismul politicienilor, sfidarea cetateanului de catre autoritati, nedreptatea care se manifesta acolo unde trebuie sa se imparta dreptatea sunt in masura sa nemultumeasca profund.
Dar daca ne aducem aminte de intunericul si frigul in care am trait, de cenusiul de care eram inconjurati, de imensele cozi la care ne asezam zilnic, de frica de securitate, de faptul ca ne simteam ca intr-o inchisoare in propria tara, de lipsa credintei si sperantei... atunci vom privi mai optimisti prezentul.
Daca avem puterea sa ne ridicam deasupra intereselor partizane, daca vrem sa depasim nemultumirile personale atunci vom recunoaste ca in Romania s-au produs schimbari fundamentale. 
Viata noastra, a tuturor, curge in parametri total diferiti. Dezvoltarea Romaniei este deja strans legata de cea a Europei si a lumii civilizate. 
Sigur, idealurile nu au fost implinite in totalitate pentru ca nici nu este cu putinta asa ceva. 
Dar idealul cel mai nobil al omului este propria perfectionare, pentru ca fiind noi toti mai buni, mai sanatosi la trup si suflet si iubitori de aproapele nostru, si lumea in care traim va fi mai curata si mai frumoasa.

Ioan Tuleu - Adevarul 

  • Monumentul Revolutiei – de la emotie la contestare

Monumentul celor care s-au jertit pe altarul revolutiei in AradZece ani - atat le-a trebuit aradenilor, care se mandresc cu faptul ca "sunt al doilea oras dupa Timisoara care a iesit in strada", sa ridice un monument dedicat Revolutiei din 1989. 
Proiectul s-a nascut greu, nu este inca finalizat si nu are viata usoara in continuare la "kilometrul 0", pentru ca se urmareste inlocuirea lui cu Monumentul Marii Uniri. 
Luat adeseori in deradere, poreclit "falus" sau "teapa de la Revolutie", monumentul reprezinta o lumanare, care in viziunea celor care l-au proiectat si dorit in centrul orasului, ar trebui sa fie mereu aprinsa. 
"O lumanare, pentru ca aceasta a fost singura noastra arma impotriva USLA si a tancurilor" spune Atila Duka, unul dintre principalii artizani ai constructiei.
O idee materializata tarziu
Imediat dupa 1990 s-a spus ca la Arad trebuie ridicat un monument dedicat revolutionarilor din 1989. S-a vorbit mult dar s-a facut putin. 
Pana in 1999, cand a fost inaugurata constructia din fata Palatului Administrativ, la Timisoara erau deja inaugurate aproape 20 de monumente dedicate evenimentului. 
In primii ani, tot ce s-a reusit a fost ridicarea a doua troite din lemn si a unei plachete cu numele eroilor cazuti in iarna lui '89. 
Prima troita este din lemn de esenta mai slaba si nu a rezistat prea mult. 
Ea va ajunge probabil la Muzeul Revolutiei. A doua, din lemn de stejar, lucrata la Gurahont, va fi postata la poarta cimitirului Eternitatea, unde sunt inhumatii eroii Aradului. 
Pentru un monument durabil, impozant, nu s-a facut nimic concret pana dupa anul 1996.
Insistente
Revolutionarul Atila Duka, actualmente consilier judetean, povesteste pentru "Observator aradean" cat de greu a fost sa fie ridicat un monument si la Arad, in zona centrala. 
Suparat, Duka vorbeste chiar de rea vointa a administratiilor locale, de sabotaj: "probabil nu vor sa vina in fiecare zi la serviciu si sa vada monumentul Revolutiei!" 
El spune ca primele contacte, pentru realizarea machetei, le-a avut, impreuna cu Gheorghe Curta, presedintele revolutionarilor aradeni, cu arhitectul Dumitru Serban. 
Partile nu s-au inteles nici in ceea ce priveste conceptia artistica, nici in ceea ce priveste suma de bani ceruta de artist pentru drepturile de autor, considerata exorbitanta (500 milioane de lei, in 1998).
Arhitectul Calarasan, omul potrivit
Pentru ca autoritatile locale nu au fost dispuse sa acorde bani pentru monument, s-au cautat solutii mai putin costisitoare. 
"Am fi dorit o constructie de o valoare artistica mult mai mare, crezand ca autoritatile vor dori sa ne sprijine. Nu a fost asa si a trebuit sa ne descurcam cu resurse putine. Dar noi suntem multumiti ca am ajuns pana aici si nu ne lasam pana ce nu vom realiza tot ceea ce ne-am propus".
Aradenii au cerut ajutorul colegilor revolutionari din tara. Asa au ajuns la arhitectul timisorean Stefan Calarasan. 
"Cu surprindere am constatat ca vorbea cu noi ca un tata! A aflat ca nu aveam bani, dar ne-a spus ca nu e nici o problema."  
Totul se derula in criza de timp, pentru ca era inceputul verii anului 1999 si se dorea inaugurarea la implinirea a zece ani de la Revolutie. 
In trei zile, arhitectul i-a contactat pe revolutionari, schita era gata! Impresionant este ca omul a inteles ca este o criza financiara si nu a insistat pentru partea care ii revine ca drepturi de autor. De altfel, nici pana in prezent arhitectul Calarasanu nu si-a incasat toti banii...
Atila Duka povesteste de greutatile intampinate cu ridicarea monumentului eroilorSimbolul
Monumentul reprezinta o lumanare pentru ca, spun revolutionarii, "era singura arma pe care o aveam in acele zile in fata soldatilor inarmati, in fata USLA si a tancurilor." 
Constructia nu este finalizata nici acum, pentru ca se dorea pozitionarea unei flacari, care sa arda permanent, alimentata fie cu gaz, fie cu curent, in functie de posibilitatile materiale. 
Ideea flacarii vesnice nu a fost abandonata – revolutionarul Duka spune ca ideea va fi materializata de indata ce se vor gasi fonduri. 
Jos, la baza monumentului, unde nu sunt trepte, lipsesc cele sase zale contorsionate. Dalele rupte, din care se inalta lumanarea, reprezinta descatusarea specifica evenimentului.
Revolutionarii si-ar dori in plus cateva elemente estetice care trebuie plasate in zona: un perimetru pavat, un mic spatiu verde etc.
Piedici
Cei care s-au zbatut pentru realizarea monumentului acuza lipsa de reactie a autoritatilor, care au pus tot felul de piedici la eliberarea autorizatiilor de constructie, la realizarea certificatelor de urbanism. 
Mai mult, ei spun ca se puneau pariuri ca nu va fi finalizat pana la data inaugurarii – 20 Decembrie 1999. 
Desi nu a fost usor, lucrarile s-au realizat la timp. Constructia a fost ridicata cu ajutorul firmei lui Constantin Buzatu si cu contributiile financiare ale revolutionarilor. 
O parte importanta din bani a fost donata de Gheorghe Curta si Atila Duka.
Monumentul, in pericol?
Valoarea artistica a monumentului a fost pusa mereu in discutie de specialisti si amatori, uneori cu lipsa de eleganta. 
Se spune despre el ca este urat, ca nu sugereaza nimic, ca nu cadreaza cu zona. 
Mai mult, la una dintre intalnirile recente ale administratiei locale cu arhitectii, s-a spus ca in locul sau ar trebui edificat Monumentul Marii Uniri, "izgonit" la randul sau din Piata Podgoria. 
Revolutionarii sunt insa extrem de transanti: "pentru locul acesta am luptat, a fost obtinut cu sange si cu sange il vom apara!"
Incidente
Piesele monumentului nu au fost usor de ansamblat, mai ales in conditiile in care circulatia in zona nu a fost oprita, iar tramvaiele trec foarte aproape de constructie. 
Elementele au fost nimerite "din prima" foarte bine, chiar daca nu perfect – la o privire mai atenta se poate observa ca monumentul sta putin stramb.
La montarea piesei din varf, bucata s-a prabusit, spre disperarea revolutionarilor. 
Din fericire ea nu s-a spart, desi se poate observa si acum ca este putin ciobita.
Nici inaugurarea nu a fost lipsita de evenimente. 
O parte dintre revolutionari au contestat prezenta unui coleg venit de la Bucuresti care intrase intre timp in PRM si l-au contestat galagios, umbrind evenimentul.
S-a dorit invelirea monumentului in hartie, care urma sa fie aprinsa si sa se inaugureze prin flacara simbolul revolutiei aradene, dar vremea a fost nefavorabila.
Muzeul Revolutiei va avea sala de proiectie
De anul trecut, Aradul mai are un simbol al evenimentelor care au dus la prabusirea regimului comunist: Muzeul Revolutiei. 
Functioneaza in cadrul muzeului judetean, cand a fost inaugurata mai mult o idee. 
Muzeul are un hol si trei incaperi, dintre care doar doua au fost amenajate. 
A treia va avea un sistem de proiectie, unde vor putea fi vizionate imagini din timpul Revolutiei, dar si din perioada urmatoare. 
Atila Duka spune ca se doreste o expozitie vie, in care exponatele sa fie intr-o continua miscare. 
De asemenea, se vor putea obtine informatii despre activitatea asociatiei revolutionarilor.
La muzeu pot fi vazute fotografii din piata din fata Palatului Administrativ, diverse obiecte – cartuse, portavoce etc. – dar si ziarele care au aparut imediat dupa caderea regimului opresiv.

Flavius Ghender - Observator Plus

  • Familia Regala la cumparaturi

Regele Mihai si-a facut cumparaturile de Craciun in AradRegele Mihai, sotia sa, Ana, principesa Margareta si sotul acesteia au facut cumparaturi, in cursul zilei de luni, in mai multe magazine din Arad. 
Familia regala s-a oprit, in cursul diminetii de ieri, la un hiper-market din oras, dupa care a vizitat si alte magazine mari. 
Regele Mihai si sotia sa, Ana, au preferat insa sa-si astepte fiica in masina, in timp ce aceasta s-a plimbat printre rafturile magazinelor impreuna cu sotul ei. 
Membrii familiei regale au fost insotiti in magazine de agentii SPP, care au interzis jurnalistilor sa filmeze sau sa faca fotografii. 
Clientii obisnuiti ai magazinelor au avut insa ocazia sa o vada pe principesa cum si-a umplut doua cosuri pe roti cu alimente, dulciuri si decoratiuni pentru Craciun. 
"Nu mi-a venit sa cred ca-i vad pe Margareta si pe Radu de Hohenzollern la cumparaturi, am fost socata", a declarat una dintre cumparatoare, Stefania Szabo. 
"Mi-am dat seama ca sunt ei cand am vazut agentii de protectie. Le-am facut semn si principesa a raspuns semnelor noastre de simpatie", a marturisit un alt cumparator, Barbu Ghitan. 
La iesirea din magazin, principesa Margareta a facut o scurta declaratie, spunand ca de Craciun ii asteapta pe colindatori la Castelul din Savarsin, unde Familia regala isi va petrece Sarbatorile. 
La randul sau, Regele Mihai a iesit, pentru cateva clipe, din masina pentru a le ura, la plecare, "Sarbatori fericite!" aradenilor adunati in fata magazinului. 
Regele Mihai a sosit, joi, la Arad, impreuna cu sotia sa, Regina Ana, cu un avion de tip charter, pentru a-si petrece Sarbatorile de iarna la Castelul Savarsin. 

Mediafax

  • Fara petarde de Craciun?!

Restrictii serioase la vanzarea petardelorOdata cu apropierea sarbatorilor de iarna, incep sa apara si primele probleme legate de nerespectarea prevederilor legale cu privire la utilizarea si comercializarea petardelor si a artificiilor. 
Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au tinut sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de aceste produse si asupra conditiilor in care ele pot fi comercializate. 
Astfel, persoanele fizice pot cumpara petarde si pocnitori doar in perioada 27-31 decembrie, iar utilizarea acestora este permisa numai in zilele de 31 decembrie 2004 si 1 ianuarie 2005. 
De asemenea, dreptul de a comercializa petarde il au doar societatile care detin autorizatie eliberata de politie.
Asprirea normelor si amenzile care se aplica in caz de nerespectare a legii se pare ca i-a cam speriat pe cei care, inaintea sarbatorilor, se ocupau de comertul cu astfel de obiecte. 
Asa se face probabil ca in piete pocniturile infernale din anii trecuti inca nu si-au facut aparitia.

Mihaela Ozarchevici - Observator 

  • Cadou insufletit

Si o pereche de papagali pot reprezenta un cadou interesantAcum, in preajma sarbatorilor, cu totii ne glandim la cadoul potrivit pentru cei dragi. Daca inca nu la-ti ales, iar persoana careia vreti sa-l dati este o mare iubitoare de animale, darul potrivit ar putea fi un animal.
Acesta cu siguranta va umple casa si va aduce numai bucurie in sufletul cadorisitului.
Trebuie intetes ca un animal nu este o jucarie de plus cu care sa te joci si apoi sa o lasi balta, acesta necesita multa atentie si ingrijire.
Vanzatorii de animate nu-si vand "marfa" oricui. Pentru ca sunt si crescatori, tin la sufletele pe care le dau in grija altora si spera ca si stapanii noi sa se poarte cu animalul la fel de bine. Cat despre preturi...
O varianta de... cadou
Oricare dintre noi am dori sa avem in casa un companier de viata care sa ne ajute in momentele grele sau macar sa fie alaturi de noi, fara a ne reprosa nimic.
Piata de animale din Arad, desi nu este una foarte bine dotata, este un loc de unde iti poti cumpara papagali, porcusori de Guineea si pesti.
Papagalul este o pasare pe cat de frumoasa, pe atat de capricioasa.
Pentru circa 150.000 de lei poti sa-ti cumperi un papagal de toata frumusetea. Dar pe langa acestea, mai este nevoie de colivie si de mancarea speciala, care nu costa mai mult de 300.000 de lei.
Daca nu doriti papagal, puteti cumpara la acelasi pret o pasare numita zebra australiana. Este o pasare micuta, cu ciocul portocaliul si pene gri, asemanator papagalului, dar care... nu vorbeste.
De la papagali la porci... de Guineea
Porcusorii de Guineea sunt cele mai cautate rozatoare si cele mai iubite. Nu si in aceasta perioada.
"Cei care le cumpara o fac pentru a face cadouri", ne spune Nicusor B., un mare iubitor de animale si, totodata, un crescator care nu face din vanzarea acestora o afacere. Le vinde pur si simplu pentru ca nu mai are cum sa le tina, spatiul fiind neicapator pentru porcusorii de Guineea, un caine de vanatoare si porumbeii "postasi".
Cei mai scump porcusor pe care il detine a costat 50 de euro si a fost adus din Ungaria fiind unul de rasa.
Unul dintre cumparatori ar fi dat 120 de mii, atat cat costa un pui, pentru a-i da de mancare la serpi, dar a fost refuzat.
"Pentru mine banii nu sunt importanti, iar daca vad ca un posibil cumparator ar dori un porcusor si stiu ca nuare bani ii dau si mai ieftin pentru ca eu din animale nu fac un business" - a declarat vanzatorul.
Un acvariu cu pesti - eventuala sugestie pentru un dar de Craciun500.000 lei, un acvariu cu pesti, pentru "incepatori"
Cele mai bine reprezentate animale sunt pestii. Intr-un numar foarte variat si cu o coloristica, extrem de bogata, pestii sunt pe departe cele mai cautate "animale de casa".
Cu numai 10.000 de lei va puteti cumpara un gupi, In cazul in care doriti un exemplar mai mare pretul acestuia variaza de la 100.000 de lei la 150.000 de lei. Trebuie insa sa cumparati o pereche, pentru ca singuri mor de plictiseala.
Nu este insa suficient, pentru ca mai trebuie sa cumparati si un acvariu.
Pretul acvariilor este de 160.000 de lei, daca vrei un acvariu mic, la care se adauga o pompa care produce oxigen in acvariu.
Pretul acesteia este tot de 160.000 de lei. Cu circa 350.000 de lei puteti sa va cumparati acvariu, pompa speciala si mancare pentru pesti. Asta nu este tot. La acvariu mai aveti nevoie de nisip special, care costa in jur de 50.000, o punga, si plante artificiale.
Concluzia este ca 500.000 de lei sunt de ajuns pentru a va cumpara pesti si toate cele necesare pentru un acvariu de "incepator".
Deci...un cadou rezonabil, cat de cat.
***
Pe langa toate aceasta piata de animale, aradenii pot sa mearga, la sfarsit de saptamana, la Piata Obor, unde vanzatorii de animale sunt mai bine reprezentati.
Aici poti gasi tot felul de rase, in special caini si pisici, cu preturi destul de piperate, insa.
Daca doriti un cadou care sa va fie aproape tot timpul, puteti sa cumparati un animal.
Acesta cu siguranta va va fi recunoscator, nu se va certa cu dvs., nu va avea prea multe de comentat si nu va va intreba la ce ora ajungeti acasa...

Alexandra Kohler - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]