Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 22 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Noua administratie isi intra in rol pana la sfarsitul saptamanii

In aceasta saptamana noua echipa se va instala la conducerea primariei - Virtual Arad News (c)2004Miercuri, Gheorghe Falca va depune juramantul, joi se vor alege viceprimarii iar vineri se va decide conducerea judetului
De la mijlocul acestei saptamani, noua administrate isi va intra, oficial, in rol. 
Miercuri, joi si vineri - acestea sunt zilele in care se vor constitui noile structuri de conducere.
Instalarea noului primar, Gheorghe Falca, va avea loc miercuri, cand reprezentantul PD va depune juramantul si va prelua, in mod oficial, functia de edil-sef al Aradului.
Joi va fi o alta zi importanta, fiind ziua in care se va intalni, pentru prima data, noul Consiliu Local Municipal. 
De asemenea, joi se vor stabili cei doi viceprimari, cu care Gheorghe Falca va colabora, probabil, in urmatorii patru ani. 
Din informatiile pe care le detinem, dupa negocieri intre partide, actualul viceprimar, Levente Bognar, isi va pastra pozitia. 
Locul celuilalt viceprimar, Emanoil Voicu, va fi luat de un reprezentant al PNL, "in carti" fiind Tiberiu Dekany si Liviu Bobar. 
In fine, vineri se vor intalni in prima sedinta si consilierii judeteni, care vor trebui sa-si aleaga presedintele si vicepresedintii. 
Conform intelegerilor politice care s-au facut in ultimele doua saptamani, pentru functia de presedinte al CJA, in cursa intra presedintele PD, Gheorghe Seculici, dar si actualul presedinte, Caius Parpala. 
Una dintre pozitiile de vicepresedinte ii poate reveni liberalului Gavril Popescu, iar pentru cealalta pozitie se va alege un reprezentant al UDMR, PNL sau PD.
Cu toate acestea, alte variante nu sunt excluse, sedintele de la sfarsitul saptamanii urmand sa clarifice aceste aspecte.

Marius Grada - Agenda zilei

  • "Alegerile au fost corecte" Interviu cu d-na judecator Eugenia Iovanas, presedintele Biroului Electoral Municipal

Interviu cu Eugenia Iovanas - presedinta BEM- D-na judecator, ati finalizat o sarcina extrem de dificila. Ce calificativ v-ati da, dumneavoastra si intregului Birou Electoral Municipal?
- Ii lasam pe altii sa ne dea calificative. Chiar daca oficial nu ne-a laudat nimeni, cert este ca nu exista nici un fel de critici la adresa noastra, ceea ce inseamna ca ne-am facut datoria de a veghea la corectitudinea alegerilor, strict in baza normelor si a dispozitiilor Legii privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale. 
Satisfactia noastra este ca scrutinul electoral a fost validat pentru ca alegerile au fost corecte, libere, in ciuda prezicatorilor care spuneau ca vor fi fraude masive.
- Daca acum nu va critica ni-meni, la inceput au fost voci, chiar in presa, care afirmau ca sarcina este mult prea dificila pentru doua femei care, pe deasupra, mai sunt si tinere.
- Asa este, eu si loctiitorul Ioana Dubat am fost privite cu neincredere, lucru care ne-a ambitionat si mai mult. Vorbind despre tinerete, criticii nostri nu au avut in vedere faptul ca legea alegerilor locale aplicata in 2004 este foarte "tanara", iar o echipa tanara o poate aplica foarte corect, tocmai pentru ca nu pastreaza "ecouri" ale trecutului, cum ar face-o, vrand-nevrand, cei cu experienta bogata. 
In ceea ce priveste celalalt aspect, al apartenentei de sex, munca in Biroul Electoral presupune, dincolo de cunoasterea legii, multa migala, calitate pe care, fara suparare, colegii nostri barbati nu prea o au.
- Faptul ca sunteti femei i-a facut pe reprezentantii partidelor si pe candidati sa fie mai ponderati sau, dimpotriva, mai agresivi?
- Nu pot spune ca au fost mai ponderati sau mai agresivi, dar pot sa va spun ca ne-au pus tot timpul la incercare vigilenta si profesionalismul. Unii, ori nu au cunoscut legea, ori s-au prefacut ca nu o cunosc, inca din prima faza, adica depunerea listelor de candidati. Am fi putut sa respingem absolut toate listele, dar am preferat sa le aratam unde au gresit si sa-i lasam sa-si indrepte greselile. De altfel, pe toata durata procesului electoral, partidele politice au facut o serie de interpretari eronate ale legii. Unii, dupa ce le-am explicat, au recunoscut ca au gresit, altii au sustinut in continuare ca ei au dreptate. Pe acest palier, al relatiilor cu partidele politice, cea mai dificila problema a fost interpretarea dispozitiilor legale privind listele de candidati pentru Consiliul Local Municipal care, dupa ce au fost inregistrate, au suferit modificari prin retragerea unor candidati. S-a pus intrebarea daca un partid mai are lista completa dupa retragerea unor candidati, lucru care se lua in considerare la completarea birourilor electorale. La un moment dat, doar noi si dl. judecator Lucaciuc, presedintele BEJ, sustineam ca listele se considera in continuare complete. Pana la urma, s-a dovedit ca am avut dreptate si am procedat conform legii.
- Cum apreciati echipa formata din reprezentantii partidelor politice?
- Cand ati spus "echipa", v-ati exprimat foarte corect. Sincer, la inceput mi-a fost teama ca voi lucra cu un conglomerat de oameni cu diverse culori politice. I-am rugat sa isi lase acasa carnetul de partid, la figurat vorbind, si, spre lauda lor, asa au si facut, alcatuind, intr-adevar, o echipa. In paranteza fie spus, ati avut mana buna, pentru ca dv. i-ati tras la sorti. Au dat dovada de obiectivitate, au respectat intocmai legea si au avut o putere de munca deosebita. Si-au facut mai mult decat datoria, renuntand la timpul de odihna la care aveau dreptul, au muncit 36 de ore non-stop si, cu toate acestea, nu au facut greseli din cauza oboselii. Pentru ca tot suntem la capitolul "datorie plus ceva", vreau sa le multumesc in mod deosebit jandarmilor care au ramas pe "baricade" in situatii de forta majora, carand sacii care veneau de la sectiile de votare si ajutandu-i pe cei care, din cauza oboselii acumulate, se simteau rau.
De asemenea, vreau sa-i multumesc doamnei Claudia Macra si personalului din Primarie, care ne-au ajutat foarte mult la numararea, bucata cu bucata, a buletinelor de vot pe care le-am preluat de la tipografie. Multora li s-a parut ridicola verificarea fiecarui buletin de vot in parte, spunand ca este o munca inutila, dar am dorit sa nu existe nici o suspiciune.
- D-na judecator, in acest interviu nu vrem sa facem o analiza a modului in care v-ati facut datoria, ci sa aflam care este impresia dvs. despre desfasurarea alegerilor. De exemplu, considerati ca presedintii sectiilor de votare si-au cu-noscut si indeplinit atributiunile? Considerati ca au avut echipe mai bune, sau mai slabe decat la precedentele alegeri?
- Faptul ca au fost putine sesizari - si acelea, neintemeiate - demonstreaza un salt calitativ fata de alegerile precedente. Sigur, la inceput, presedintii sectiilor de votare au fost suparati ca i-am convocat in repetate randuri desi - nu din vina noastra, conditiile nu erau tocmai de natura sa ii faca sa se simta confortabil. Cu toate acestea, au inteles ca trebuie sa contribuie fiecare la desfasurarea corecta a alegerilor, lucru pentru care tin sa le multumesc.
- D-na judecator, va multu-mesc pentru interviul acordat.
- Si eu va multumesc, dar nu vreau sa inchei inainte de a felicita ziarul "Adevarul" si cele doua televiziuni pentru obiectivitatea de care au dat dovada in reflectarea muncii noastre. De asemenea, vreau sa-l felicit pe noul primar, sa-i urez putere de munca si succes in indeplinirea programului electoral. 
De altfel, amandoi candidatii merita felicitari pentru felul in care si-au aparat sansele. Ca o concluzie, nu pot sa nu-mi exprim satisfactia ca la Arad alegerile s-au desfasurat fara probleme, in timp ce in alte judete s-au inregistrat incidente majore.

Simion Todoca - Adevarul

  • Burse UE pentru studenti

Si in acest an studentii UAV vor putea beneficia de burse Erasmus - Virtual Arad News (c)2004Anul universitar 2004/2005 este al treilea an al participarii Universitatii Aurel Vlaicu la programul Socrates-Erasmus al Uniunii Europene
In aceasta perioada mai mult de 30 de studenti ai universitatii aradene au beneficiat de burse ale UE si au studiat cate un semestru la universitati de prestigiu din Germania, Italia, Spania, Danemarca si Portugalia. 
In acelasi timp studenti din aceste tari au venit la studii in Arad. 
In acest an universitar 24 de studenti aradeni vor beneficia de burse Erasmus. 
Studentii vor fi selectati pe baza rezultatelor la invatatura si a participarii la activitati culturale si de cercetare stiintifica.

Laszlo Barcauan - Buletinul de Arad

  • Editorial: AutostraDA

Neintelegerea dintre putere si opozitie va putea afecta si constructia autostrazii - Virtual Arad News (c)2004Autostrada care se tot duce prin Transilvania, de la Brasov si Alba Iulia pana la Cluj si Arad, a intrat in mana primarilor aliantei Dreptate si Adevar. 
E o realitate buimacitoare, pe care staff-ul PSD are dificultati in a o considera reala. 
Alaturi de tema intrarii in Uniunea Europeana, construirea autostrazii a fost unul din refrenele partidului de guvernamant. 
Cateva saptamani la rand, ziarele au fost invadate de taieri de panglici, declaratii spumoase, promisiuni cu mana pe contul bancar. 
Se presupunea ca autostrada va avea patru benzi plus banda PSD, unde se circula dupa alte reguli si nu se cedeaza trecerea. 
Votul din alegerile locale face, insa, ca toate capitalele de judet traversate de proiectul autostrazii sa fie in mana aliantei, care, in acest fel, va beneficia si de o parte din fondurile alocate lucrarilor. 
Aceasta victorie implica, pentru respectivii primari, o responsabilitate sporita. Circuitul banilor va fi atent urmarit, eficienta constructiei va fi mereu pusa la indoiala, autostrada va fi un examen in care aliantam trebuie sa colaboreze cu Guvernul. 
Deocamdata, chiar cu Guvernul actual. Aceasta nu e doar o situatie economica izolata. 
Pretutindeni, in localitatile tarii, noii primari ai aliantei si ai celorlalte partide aflate in opozitie vor trebui sa colaboreze eficient cu PSD pentru ca administratiile sa se urneasca. 
In acelasi timp, toata lumea e constienta ca, prin discursul sau din seara de duminica, Adrian Nastase a declansat campania din toamna. El a lasat in urma "victoria din locale", concentrandu-se pe munca staff-ului PSD pentru asigurarea intrarii noastre in Europa. 
S-au dus maririle de pensii, s-au dus masurile sociale rapide, au inceput marile batalii pentru un viitor care va trebui sa fie luminos gratie eforturilor Guvernului Nastase. 
In noua campanie, care joaca pe cartea destinului maret al patriei, se vor cauta neegulile din administratiile care se vor instala in zilele urmatoare. 
De aceea, exista posibilitatea ca PSD sa blocheze discret activitatea primarilor din opozitie (cum s-a intamplat in ultimii patru ani). 
Discret, fiindca strategia risca sa cada tot in capul partidului de guvernamant daca lucrurile se afla. 
Pe de alta parte, intransigenta conducerii aliantei in materie de colaborare cu PSD ar putea deveni un impediment tocmai in urnirea administratiei. 
Va trebui clarificat daca aceasta atitudine s-a rezumat la voturile din consiliile locale si judetene sau implica o raceala cu consecinte mai indelungate. 
Si iata cum autostrada devine un simbol al colaborarii sau non-colaborarii fostii si viitorii adversari. 
Si, mai ales, cum se poate ea intoarce la starea de poteca daca administratia nu porneste pe drumul normal.

Radu Ciobotea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Foame pentru doi metri intr-un beci

Si prefectul Ungureanu a ascultat doleantele protestataruluiDesi i s-a oferit un acoperis, masa, bani si chiar loc de munca
De ieri dimineata, Palatul Administrativ este "pazit" de un tanar care a intrat in greva foamei. Ca alti 800 de aradeni inscrisi pe listele de prioritati intocmite la Primarie, el cere o locuinta...
Bolnav de tuberculoza

Sorin George Cretu are 27 de ani, s-a nascut la Deva dar traieste de 20 de ani in Arad. 
A facut cinci ani de puscarie, dar, spune el, s-a reabilitat: "nu mai vreau sa fur, sa talharesc. Vreau sa traiesc si eu ca oamenii". 
Acum trei zile a iesit din spitalul TBC, unde a fost internat timp de o luna si jumatate. El trebuie sa isi continue tratamentul pana in noiembrie.
Proces verbal
Situatia a fost discutata ieri la primele ore, cand a fost convocata o sedinta de catre secretarul municipiului, Doina Paul. 
La intrunire au participat sefii serviciilor de specialitate ale Primariei, precum si reprezentanti ai Politiei. 
Discutia a fost consemnata intr-un proces verbal, semnat si de grevist. El a refuzat tot ce i s-a propus!
"Doi metri patrati intr-un beci..."
…spune tanarul ca este tot ce si-ar dori. "Am depus cerere pentru locuinta de trei ori, incepand din august anul trecut. Am fost mintit de fiecare data". 
Astfel se explica refuzul categoric al tuturor facilitatilor propuse de catre reprezentantii executivului local.
"Raman aici!"
Problema este, insa, repartizarea de locuinte, care se face doar prin hotarare a Consiliului Local. 
Or, noul consiliu nu a fost nici macar constituit! 
Estimativ, conform spuselor secretarului Primariei, "poate doar la finele lunii iulie va avea loc o sedinta normala de lucru"
Sorin Cretu este decis sa ramana in fata Primariei, flamand, pana cand situatia sa se va rezolva, cu toate ca i s-au explicat toate aceste lucruri.
Mura-n gura, si mai mult decat atat...
Executivul i-a oferit mai multe variante de cazare (un pat la adapostul de noapte, sau o gazda), masa la cantina sociala, ajutor banesc (venitul minim garantat), sprijin in recuperarea actelor si in gasirea unui loc de munca. A refuzat!
In aceste conditii, se constata ca un om nu poate fi ajutat daca nu doreste...
Culmea ironiei? Pe banca situata la cativa metri de omul care face greva foamei, un batranel si-a intins, ieri la ora 10, masa de pranz...

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]