Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 22 octombrie 2004

 Stirile TVA aici

  • Acuzele reciproce au inlocuit dialogul in CLM : Consilierii municipali se ataca fara mila

Sedinta furtunoasa la Consiliul LocalVictimele "colaterale" ale acestui razboi sunt cetatenii Aradului
Toate tensiunile acumulate de la alegerile locale incoace, intre Putere si Opozita din CLM Arad s-au revarsat ieri in torente de acuze reciproce, lovituri sub centura sau ieftine demagogii. 
Regulamentele CLM au fost calcate in picioare de catre ambele tabere, regulile jocului democratic au fost numai bune de incalcat, iar interesul cetateanului a fost pierdut pe drumul dintre vendeta politica si interesele de diverse naturi...
Totul a pornit inca de la dezbaterile care au vizat primul punct al ordinii de zi si anume acela privind acordarea unor mandate speciale pentru reprezentantii CLM din adunarile generale ale actionarilor la societatile subordonate CLM. 
In fapt, excluderea vechilor membri, numiti de catre administratia Popa si fostul CLM si inlocuirea acestora cu "oamenii primarului" Gheorghe Falca si ai noii puteri din cadrul CLM Arad.
Cum era de asteptat, reactia vehementa a Opozitiei, constituita in exclusivitate din consilieri PSD, nu s-a lasat prea mult asteptata!
Rodica Borza (PSD) a reamintit ca persoanele care ar urma sa fie schimbate au fost numite in aprilie 2004, iar conform legii, acestea ar trebui sa stea in functia de membri ai consiliilor de administratie cel putin patru ani de zile: 
"Mai mult de cat atat, niciunde in materialele prezentate nu se argumenteaza de ce se doreste schimbarea acestor oameni. Exista motive intemeiate sau e vorba doar de clientelism politic?", se intreba retoric Rodica Borza.
Fostul primar Dorel Popa s-a aratat mult mai vehement in alocutiunea sa, mai ales ca venea dupa un schimb dur de replici cu primarul Gheorghe Falca pe tema unor negocieri mai vechi referitoare la posibilitatea ca unii consilieri PSD sa faca si ei parte din AGA de la societatile CLM Arad. 
"Deoarece in opinia voastra consilierii PSD nu sunt buni pentru AGA, ne retragem azi de aici pentru ca nu suntem buni atunci sa alegem nici pe altii. Puneti pe cine vreti voi, pentru ca noi nu votam, la acest punct, care demonstreaza ca este vorba de clientelism politic!" 
Iar cei cinci consilieri PSD au iesit din sala, ascultandu-l pe Dorel Popa. 
In urma lor, Adrian Nitu (PD) a explicat ca Rodica Borza nu are dreptate cu mandatul de patru ani al membrilor Consiliilor de Administratie. 
Primarul Gheorghe Falca s-a rezumat sa spuna ca "asa vom lucra mult mai bine!" si a lasat presedintele de sedinta sa nominalizeze persoanele pe care doreste sa le vada in Consiliile de Administratie.
Un alt interimat la GCA
Un alt subiect incandescent de pe ordinea de zi si cu implicatii dintre cele mai surprinzatoare in desfasurarea sedintei l-a constituit numirea unui nou director interimar al Gospodaririi Comunale Arad. 
Asta dupa ce in urma cu doua luni, d-na Elvira Achim i-a luat locul fostului director, Coloman Edeleni (PSD), care a demisionat din functie deoarece postul de director era incompatibil cu functia de consilier municipal.
Atacul l-a declansat, si de acesta data, Rodica Borza care s-a aratat contrariata de faptul ca proiectul de hotarare a fost introdus in ultimul moment pe ordinea de zi: 
"Apoi, dincolo de nerespectarea regulamentului, e de-a dreptul hazliu ca veniti acum sa numiti un alt director interimar".
Primarul Gheorghe Falca i-a explicat Rodicai Borza ca d-na Achim, care a participat zilele trecute la concursul de definitivare a postului de director, a luat o nota slaba, care nu o mai indreptateste sa asigure interimatul: 
"Peste o luna - doua vom organiza un alt concurs. Pana atunci trebuie sa numim pe cineva care sa asigure interimatul. E vorba de d-na Ioja Elita, de altfel singura persoana cu studii superioare din GCA, care doreste sa ocupe aceasta functie. E o solutie de necesitate pentru o luna!"
Edeleni contraataca
Daca pentru ceilalti consilieri interventia primarului nu a fost decat un motiv de ras copios, glume, poante deplasate cum ca "nu mai au pe cine pune la GCA", lucrurile au stat cu totul si cu totul altfel pentru Coloman Edeleni.
Acesta si-a inceput discursul "in crescendo", atragand atentia ca "schimbarile repetate ale conducerii GCA vor aduce aceasta intreprindere in stare de faliment!" 
Apoi, amintindu-si de faptul ca primarul Gheorghe Falca a facut o serie de aprecieri cu privire la activitatea sa cat era director al GCA, Coloman Edeleni a sintetizat: 
"Falca a transformat totul intr-o razbunare personala impotriva mea. Nu mai accept asa ceva. Il invit la o dezbatere publica televizata, oriunde, sa lamurim odata cele ce se intampla acum!" 
Suparat din cale-afara, inclusiv din cauza sicanelor presedintelui de sedinta, Liviu Bobar (PNL), Edeleni s-a ridicat si a parasit sala de sedinta, aruncand prezidiului la care se afla si Bobar si Falca: "Ati vrea sa scapati de mine si din consiliu, cum ati scapat de la GCA". 
Din usa, i-a mai transmis presedintelui de sedinta Liviu Bobar ca atata vreme cat va conduce dezbaterile, el nu va mai veni la sedinta. Si a plecat.
In acel moment, Dorel Popa, care si-a amintit ca una a vorbit cu Gheorghe Falca la inceputul sedintei, si alta s-a petrecut dupa, a afirmat: "Va informez ca nici eu nu mai calc la comisia consultativa. Nu ma mai duc sa-si bata cineva joc de mine, fie el si primarul Aradului!" Si a iesit si el din sedinta.
Rumoarea care a cuprins sala a fost curmata de catre Gheorghe Falca, primarul explicand, cu calm, ca nu cele spuse de Coloman Edeleni sunt motivele numirii unui alt director interimar la GCA, ci pur si simplu nota mica de la concurs obtinuta de catre Elvira Achim.
In urma numararii voturilor in Consiliul Local spiritele s-au mai destinsNumaratoare "a la Pristanda"
In urma acestor inclestari, spriritele s-au destins la votul care a urmat, vot dat atat pentru numirea Elitei Ioja in functia de interimar, cat si pentru numirea unor noi reprezentanti ai CLM la regiile subordonate. 
Ba, am spune, ca spiritele s-au destins atat de mult ca votul s-a transformat intr-o comedie in toata legea. Deoarece sala de sedinte s-a metamorfozat intr-un furnicar in care alesii locali se plimbau ca pe "Corso", la numaratoare au iesit mai multe voturi decat consilieri (ai puterii) care erau in sala! 
Adica, in loc de 16 voturi, s-au numarat 17, spre hazul consilierilor PSD, care nu au votat, precum au promis, dar s-au transformat in niste observatori ad-hoc ai procesului de vot. 
Asa au sesizat usor ca profesorul Padurean (PNL) a plecat vreo jumatate de ora din sala, dar in loc de 16 buletine de vot, au aparut 17!
Hatru, ca de obicei, fostul viceprimar Emanoil Voicu a constatat ca "in sala sunt mai multi consilieri care NU voteaza, decat cei care voteaza!"
Sunat de un coleg, profesorul Padurean a revenit in sedinta si, asa, numarul 17 a fost conform cu numarul consilierilor noii puteri, aflati in sala. 
O alta faza memorabila l-a avut ca protagonist pe Gheorghe Neamtiu (PRM). 
Acesta, luandu-se cu vorba, a uitat de urna, iar cand s-a dus sa voteze, a ramas cu buletinul de vot in mana, pentru ca urna era deja deschisa! Ca sa-l consoleze pentru efortul de a face cativa pasi, Ovidiu Marian (PNTCD), aflat in comisia de votare, i-a zis: "Lasa, ca si asa avem destule!"
In tot acest rastimp, primarul Gheorghe Falca statea la prezidiu, picior peste picior si citea presa locala, aruncand din cand in cand cate o privire amuzata spre "circul" care se desfasura sub ochii sai. 
Evident, plictiseala primarului a fost data de majoritatea zdrobitoare pe care o detine in CLM; lucru care-i permite sa priveasca de sus (si la propriu si la figurat), spre Opozitie. 
Deocamdata! Dar, sa nu-i tulburam linistea domnului primar si sa trecem la "Diverse".
Transee (la propriu) !
Ecourile conflictului Popa-Falca, referitoare la faptul ca PSD a cerut sau nu locuri in AGA s-au auzit pana la ...finele sedintei. 
Nu ne-am lamurit nici cu precizarile suplimentare, asa ca numai bine consilierul PRM Ioan Dolha a venit cu o interpelare-intrebare catre Executiv, prin care solicita mai multa fermitate in legatura cu firmele care efectueaza diverse sapaturi pentru introducerea utilitatilor, si apoi lasa treaba neterminata, tot Aradul devenind un camp de lupta, cu transee pe aproape toate strazile. 
Primarul Falca a raspuns consilierului PRM ca a chemat la ordin firmele si spera ca pe viitor sa nu mai fie probleme, ca altfel nu le mai acorda avizul de sapaturi.
Sa se termine odata!
Ultimul subiect discutat a venit din partea lui Dorel Popa: "Solicit, stimati colegi, sa se faca o ancheta la toate contractele semnate de noi, fosta Putere, si, in decembrie, sa ni se spuna rezultatul. Eu, personal, solicit asta ca sa terminam cu balciul si cu acuzele ca aia au furat, ca aia sunt escroci. Sa se probeze odata, daca se poate proba, ca cineva e vinovat, iar daca e vinovat sa plateasca! Dar, haideti sa ne apucam de treaba macar din ianuarie, ca aradenii asta asteapta de la noi!"
Adrian Nitu a spus ca in Comisia de buget finante s-a discutat acest lucru. 
Consilierii prezenti la sedinta au fost de acord sa se "tocmesca" experti independenti care sa "disece" contractele (gen Parktronic, CasaRom) ale fostei administratii. 
Cum acest lucru a fost si in asentimentul Opozitiei, sedinta s-a incheiat cu interventia primarului Gheorghe Falca. 
Edilul sef a informat consilierii ca Parktronic a si venit la primarie pentru discutii privind parcarea cu plata in Arad. 
Lupta de ieri, din CLM, s-a sfarsit aici, dar "razboiul de patru ani", abia a inceput...

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Medic stomatolog saltat de politisti pentru trafic de influenta

In urma realizarii unui flagrant medicul stomatolog Coman a fost retinutA cerut mii de euro pentru ca un detinut sa scape de puscarie
Un medic stomatolog din Valcea a fost saltat de politisti pentru trafic de influenta. 
Medicul a fost prins in flagrant in timp ce primea suma de 1000 de euro mita. 
El i-a promis unui hot de masini ca ii va obtine o expertiza medico-legala psihiatrica, de la Institutul Mina Minovici din Bucuresti, care sa-l scape de puscarie. 
De mai bine de un an, medicul Grigore Coman, in varsta de 55 de ani, ii tot promite sotiei barbatului condamnat la patru ani de inchisoare pentru furt de masini, ca ii face rost de expertiza. 
In prima faza a luat o transa de bani, mai precis 2400 de euro. 
Pe parcurs insa, medicul a pretins ca are si alte "cheltuieli", dar a asigurat-o pe femeie ca totul este rezolvat. 
Vazand ca expertiza nu mai vine, familia detinutului l-a reclamat la politie. 
"De nu mai stiu cata vreme tot imi spune ca va obtine o expertiza psihiatrica. Am tot asteptat si nu am vazut nici un rezultat. Mai mult decat atat, acum mi-a mai cerut inca o mie de euro ca a avut cheltuieli neasteptate", spune sotia detinutului.
In momentul de fata, traficantul de masini isi ispaseste pedeapsa in Italia, la domiciliu. 
Grigore Coman nu recunoaste nimic si crede ca totul este o inscenare. 
Stomatologul risca pana la 10 ani de puscarie pentru trafic de influenta. 
Acesta, in urma cu zece ani, a mai ispasit o pedeapsa de 2 ani pentru aceeasi infractiune. Politistii l-au filat mai bine de doua saptamani, prinzandu-l pe medic intr-un local din centrul Aradului, in timp ce primea bancnotele marcate. 
Procurorul Dan Ilarie - seful Biroului Anticoruptie al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad - spune ca a fost ajutat chiar si de serviciile secrete pentru prinderea infractorului, cu ajutorul carora a inregistrat convorbirile telefonice.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Masina unui inspector financiar, incendiata

A fost incendiata masina unui inspector financiarMasina unui inspector fiscal din Arad a fost incendiata, miercuri noaptea, chiar in fata casei acestuia. 
Langa autoturism a fost gasita o sticla in care se afla benzina, iar anchetatorii cerceteaza varianta unei razbunari in stil mafiot. 
Inspectorul a cercetat de-a lungul timpului mai multe societati unde au fost aplicate amenzi usturatoare.
Marius Baltaretu este consilier in cadrul Serviciului Investigatii Fiscale din Directia Generala a Finantelor Publice Arad. 
Miercuri seara masina lui era parcata, ca de obicei, in dreptul locuintei. 
In jurul orei 21.00, consilierul a vazut flacari in fata vilei. 
"Eram in casa cu sotul meu si am auzit o bufnitura puternica, dupa care, efectiv, casa s-a luminat. Am alergat amandoi la geam si am vazut masina in flacari", a declarat sotia inspectorului, Monica Baltaretu. 
Ei au iesit imediat in parcare sa stinga incendiul. 
Femeia povesteste ca atunci a vazut o masina care a demarat in tromba. La fata locului politistii au gasit o sticla in care s-a aflat benzina si care, potrivit anchetatorilor, a fost varsata pe caroseria autoturismului.
Anchete incomode
Marius Baltaretu a fost comisar al Garzii Financiare din Arad si, in urma restructurarii acestei institutii, alaturi de o parte din colegii sai, a ajuns consilier la Serviciul de Investigatii Fiscale. 
O parte din atributiile de control de pe vremea Garzii Financiare au fost preluate de acest nou serviciu. 
De-a lungul timpului, Marius Baltaretu s-a ocupat de cercetarile unor afaceri cu alcool si lemne, incheiate cu procese si amenzi. 
El crede ca incendierea masinii este o razbunare a mafiei locale. 
"Se vede cu ochii ce s-a intamplat. Va dati seama, la sumele vehiculate, iata rezultatul", a declarat, pentru Mediafax, inspectorul fiscal. 
Purtatorul de cuvint al DGFP Arad, Calin Arusti, ne-a spus ca poate fi vorba mai degraba de o razbunare decat de o incercare de intimidare pentru ca, in prezent, Marius Baltaretu nu lucreaza la nici un dosar greu.
Agresarea comisarilor, ceva frecvent
La Arad au mai existat cazuri de agresare a unor comisari ai fostei Garzi Financiare. 
Acum mai bine de doi ani, pe cand se ocupau de evazionistii din domeniul afacerilor cu alcool, patru comisari s-au trezit cu masinile sparte sau cu casele murdarite cu smoala ori cu pacura. 
Totul a culminat cu agresarea fostului comisar Dan Cancel. Acesta a fost lovit in cap cu o bata, in plin centrul Aradului. 
Incidentul s-a petrecut chiar in dimineata cand Dan Cancel urma sa reprezinte Garda Financiara in instanta, in procesul cu un agent economic amendat pentru afaceri ilegale cu alcool

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Podul din Savarsin, scufundat de birocratie

S-au aprobat fondurile pentru repararea podului de la Savarsin - Virtual Arad News (c)2004Un fax ratacit invrajbeste Prefectura si Consiliul Judetean
Saptamana trecuta, ministerul transporturilor a aprobat deblocarea sumei de patru miliarde pentru inceperea lucrarilor de refacere a podului de la Savarsin
Faxul cu decizia a fost trimis Consiliului Judetean, in chiar data aprobarii. 
Dupa aproape zece zile de tacere din partea destinatarului fondurilor, Prefectura Arad a inceput demersurile pentru stabilirea motivelor din cauza carora  procedura de licitatie a lucrarii nu a fost demarata.
Nedumerita de tacerea cu care era inconjurat proiectul de la Savarsin, Prefectura a cerut date din partea ministerului transporturilor. 
Ministrul Miron Mitrea a anuntat ca decizia a fost trimisa Consiliului Judetean, prin fax, in data de 13 octombrie, la ora 9.30, nefiind nici o problema din partea ministerului. 
"In atare conditii, am facut cercetari pentru a da de urma hotararii. Am constatat ca faxul a fost ratacit de unul dintre functionarii de la biroul presedintelui", a declarat subprefectul Florin Remetan. 
Conducerea PSD, precum si prefectul Dan Ungureanu, a atacat in termeni duri aceasta neconcordanta, subliniind ca au fost irosite zece zile in care se puteau demara lucrarile. 
"Vremea este asa cum este, nefavorabila. Noi am primit acesti bani si trebuie sa-i cheltuim, nu sa ne uitam la ei. Daca se mai amana mult, nu se va mai putea face nimic", a declarat Dimitrie Musca, presedintele PSD.
Nu este atat de grav
Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Seculici, a recunoscut ca intr-adevar, faxul s-a ratacit, insa considera ca o saptamana de intarziere nu poate agrava atat de tare lucrurile fata de cele cateva luni in care nu s-a realizat nimic. 
"Faxul a ajuns intr-un birou unde nu primim corespondenta de la minister si fiind intr-un moment de amenajare a birourilor pentru o mai buna functionare, din pacate s-a ratacit in multitudinea de adrese. Asteptam acest fax de mult timp, iar aceasta saptamana nu a amanat atat de mult demararea licitatiei, care se poate face in 22 de zile de la primirea deciziei. Pentru mine, atacul este foarte clar ca declanseaza campania electorala, deoarece si banii au fost primiti tot acum, inainte de alegeri".

Mihaela Iancu - Observator

  • Cetate legendara, descoperita la Chelmac

In apropierea bisericii ortodoxe din Chelmac s-au descoperit ruinele cetatii Eperydes - Virtual Arad News (c)2004Fosta cetate Eperydes exista in zona inca din secolul al XI-lea
Ruinele fostei cetati Eperydes au fost descoperite de arheologi in comuna aradeana Chelmac
Prima atestare documentara a cetatii dateaza din secolul al XV-lea, dar specialistii spun ca in zona exista o manastire inca din secolul al XI-lea. Descoperirea a fost facuta de o echipa de arheologi de la Complexul Muzeal Arad si Muzeul Banatului Montan din Resita.
Despre cetatea Eperydes nu se stia pana acum decat din documentele de epoca. 
Acestea atesta existenta unei manastiri in secolele XI-XII si, ulterior, in secolul al XV-lea a unei cetati medievale. 
Potrivit inscrisurilor, aceasta se numea Eperydes. 
Insa informatiile scrise sunt extrem de sarace, drept care arheologii au decis sa faca o cercetare a sitului din comuna aradeana Chelmac. 
Dupa ce au analizat toate datele existente, au hotarat sa inceapa sapaturile in zona numita de localnici "In prund la cetate". 
Aceasta se afla pe lunca Muresului, la aproximativ 1,5 km de rau si la cateva sute de metri de Biserica Ortodoxa din Chelmac.
Casa veche de o mie de ani
Arheologii au descoperit aici ziduri de 3,2 metri grosime ale vechii cetati, precum si o vatra de casa si ferestrele cu galerii pentru tragere. 
In vechea locuinta ei au gasit mai multe podoabe de bronz, piese de fier, sticla si ceramica.
Arheologii aradeni spun ca aceasta cetate medievala a fost ridicata chiar pe locul vechii manastiri din secolul al XI-lea si spera ca vor descoperi locul fostului lacas de cult.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]