Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 23 august 2004

Stirile TVA aici

  • Zilele Aradului – inundate de ploaie

Primarul Gheorghe Falca a declarat deschise Zilele Aradului* Deschidere festiva invaluita in anonimat
* La Strand - formatii de renume si spectatori speriati de furtuna
Manifestarile dedicate Aradului au inceput, sambata dupa-amiaza, cu o sedinta festiva a Consiliului Local, cu un singur punct pe ordinea de zi. 
Alesii locali s-au aflat in fata unui moment considerat de ei - istoric - prin faptul ca au hotarat, intr-un cadru oficial, ca data de 21 august sa fie declarata Ziua Aradului. 
Oficialitatile au ales aceasta zi pentru ca, in 21 august 1834, orasul nostru a fost declarat oras liber regesc.
Pe langa conducerea municipiului si consilierii locali, la intrunire au mai participat reprezentanti ai oraselor infratite cu Aradul, din Ungaria si Serbia, care au tinut sa fie alaturi de aradeni intr-un moment deosebit. 
Fiecare in parte a felicitat vechea administratie a municipiului, si si-a exprimat speranta de a colabora la fel de bine si cu noii alesi.
Timp de aproape o ora, prefectul Dan Ungureanu, vicepresedintele Consiliului judetean, Gavril Popescu, profesorul consilier Corneliu Padureanu, deputatul PNL Titus Gheorghiof au vorbit despre insemnatatea acestei zile pentru orasul care este astazi municipiul nostru si i-au felicitat pe initiatorii proiectului.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a tinut sa sublinieze si meritul administratiei conduse de Dorel Popa, care a initiat si organizat primele doua editii ale acestei sarbatori.
Deschidere fara asistenta
Manifestarea Zilele Aradului a fost deschisa de fanfara din ItaliaDupa votarea proiectului de hotarare care fixeaza sarbatoarea orasului la data de 21 august, primarul Gheorghe Falca a declarat deschise manifestarile, dupa care, din balconul Palatului Administrativ toti cei prezenti au urmarit demonstratia majoretelor si a fanfarei din Italia.
Alaiul a pornit, mai apoi, spre Piata Avram Iancu, unde Primaria in colaborare cu Casa de Cultura a Municipiului au organizat spectacole folclorice sustinute de catre indragite formatii de muzica populara. 
La standurile amplasate in piata, aradenii s-au inghesuit la un mic si o bere pe fondul muzical asigurat de catre Rapsozii Zarandului (sambata seara) si Aurel Tamas, care a urcat ieri seara si pe scena amplasata la Strandul Neptun.
Din pacate, prea putini aradeni au asistat sambata dupa-amiaza la deschiderea oficiala a festivitatilor, care s-a petrecut intr-un oarecare anonimat, probabil si pentru ca a lipsit fastul de altadata. 
Au lipsit calestile, confetiile, muzica si alte ingrediente care intregesc o adevarata atmosfera sarbatoreasca. 
In jurul orelor 16,00 - inainte de inceperea sedintei festive - piata primariei era dezolant de goala si nimic nu "prevestea" cele doua zile de sarbatoare ce aveau sa inceapa in nici 30 de minute.
Aradenii au fost, de asemenea, lipsiti de placerea de a se plimba in voie prin centrul orasului, la fel ca la editia precedenta, pentru ca edilii locali nu au riscat inchiderea circulatiei intre Primarie si Teatru.
Tineretul a invadat strandul
De Zilele Aradului in Piata Avram Iancu au evoluat si formatii folcloriceDaca in oras atmosfera nu a fost cea asteptata, in schimb, Strandul Neptun a fost luat cu asalt de peste 20.000 de aradeni de toate varstele, dornici sa urmareasca prestatia formatiilor invitate sa sarbatoreasca impreuna cu ei.
Primii care au urcat pe scena, au fost membrii formatiei Pacifica. 
Trupa aradeana a sustinut un concert de mai bine de jumatate de ora, timp in care au cantat, pe langa piesele compozitie proprie, si balade rock ale unor artisti consacrati de mare valoare. 
Desi nu este o trupa foarte cunoscuta, Pacifica a reusit sa incalzeasca atmosfera. 
Dupa recitalul trupei aradeane a urmat concursul "Miss Arad 2004" la care au participat concurente din loca-litatile judetului: Lipova, Ineu, Gurahont si Sagu. Fetele au purtat rochii de mireasa, creatii ale casei de moda "Noela Style". 
Juriul, format din reprezentanti ai caselor de moda aradene, castigatoarea titlului de "Miss Arad 2003", Calin Costea - din partea Siesta Media Grup si viceprimarul Tiberiu Dekany, au desemnat-o casti-gatoare pe Adriana Cosma din Arad, care va reprezenta municipiul la concursul "Miss Turism Romania". 
Ploaia - inamicul numarul 1

In continuare a urcat pe scena trupa Proconsul. Din pacate, dupa ce au cantat aproximativ 15 minute a inceput ploaia. Coincidenta, exact in momentul in care interpretau piesa "Cerul"... Solistul trupei - Bodo - a iesit de sub copertina scenei alaturandu-se fanilor, care nu s-au lasat intimidati de vantul in rafale, tunetele, fulgerele si ploaia care turna cu galeata. 
Au urmat Pacha Man si Corina. Ploaia a cam imprastiat spectatorii, astfel ca pe platou au mai ramas doar vreo 30 de adolescenti, care, sfidand vremea, dansau intr-o baltoaca, formata in urma caderii cantitatilor mari de apa. 
Nori de furtuna au amenintat concertul de la strand Tot atat de multi spectatori au asistat si la evolutia trupei aradene Beton. 
In schimb, la inceperea spectacolului trupei 3 Sud Est, cand ploaia parca nu mai era atat de apriga, platoul s-a umplut din nou. 
Fanii trupei au fost alaturi de idolii lor, chiar cu riscul de a se imbolnavi. 
Au cantat si au dansat in ploaie pe ritmul pieselor dance interpretate de simpaticii constanteni. 
Una dintre atractiile serii, formatia Voltaj, a fost nevoita sa-si amane recitalul pentru seara de ieri, din cauza ploii si a numarului mic de spectatori care a suportat cu stoicism conditiile nefavorabile.
Ultima seara
Focurile de artificii, programate pentru seara de sambata au fost si ele reportate. 
Calin Costea, unul dintre organizatori, de-a dreptul dezamagit de ploaia care a stricat toata petrecerea, avand in vedere si numele de pe afise, ce ar fi adunat foarte multi spectatori, ne-a declarat: 
"Am organizat totul pana la cel mai mic amanunt si per ansamblu credem ca a iesit bine, cu tot cu vijelia de afara. Sonorizarea a mers fara probleme, doar ecranele laterale au fost afectate si nu vor mai putea fi folosite. Ne pare rau ca s-a intamplat asa, pentru ca noi ne-am pregatit de un spectacol de exceptie."
Cu toate ca ploaia a continuat si ieri seara, au fost destui aradeni care s-au adunat in fata scenei pentru a asculta recitalurile sustinute de Bere Gratis, reprogramatii de la Voltaj, Liviu Guta si Daniela, dar mai ales italianul Francesco de Napoli, interpretul cunoscutelor hit-uri "Marina", "Che sara" etc.
Cu amanunate despre aceasta ultima seara dedicata Zilelor Aradului, vom reveni intr-un numar viitor al ziarului nostru.

Sorina Ambrus & Nadia Bodran - Adevarul

  • Monumentul Marii Uniri, mutat in Piata Avram Iancu?!

Arhitectii aradeni nu considera potrivita amplasarea Monumentului Marii Uniri in Piata Podgoria - Virtual Arad News (c)2004Ordinul arhitectilor, ignorat cu desavarsire
Simpozionul ,"Mobilarea urbana a Aradului" a scos in evidenta faptul ca pana si deciziile care privesc direct arhitectura orasului sunt luate tot de bucuresteni, fara ca vocea specialistilor locali sa se faca macar auzita. 
Cum era de asteptat, principalele subiecte abordate de arhitectii locali sambata au fast Monumentul Marii Uniri din Piata Podgoria si Parcul Reconcilierii, initiative care s-au dovedit, conform spuselor celor mai importanti specialisti locali, alegeri extrem de proaste pentru Arad. 
Principala concluzie va pune in practica actualul care s-a putut trage dupa mai bine de doua ore de discutii a fost aceea ca amplasamentul Monumentului Marii Uniri este unul total impropriu si ca autoritatilor locale nu vor gasi suficienti bani pentru ca Piata Podgoria, dichisita cu statuie si catedrala, sa fie una care sa scape de problemele de circulatie. 
S-a putut afla totodata ca arhitectii aradeni nu si-au dat avizul pentru aceasta locatie, dar ca decizia a fost luata fara a se tine cont de zecile de probleme semnalate de acestia.
Se prefigureaza cel mai mare blocaj in circulatie
Radu Dragan, arhitectul sef al Primariei, a punctat, inca din start, faptul ca amplasarea monumentului este una gresita, ca s-a cerut mutarea acestuia si ca schimbarile care s-ar impune in zona aleasa ar duce la blocarea circulatiei pentru inceput si la cheltuirea a sute de miliarde de lei, bani pe care municipalitatea nu ii are; si nici nu-i va avea.
Arhitectul Ioan Darida a pus intr-o lumina si mai sumbra aceasta alegere. 
Darida a sustinut ca daca se va pune in practica actualul proiect de amenajare a zonei (cu mutarea liniilor de tramvai si largirea carosabilului), 16 mii de masini vor parcurge zilnic cateva sute de metri in plus (!), ca amenajarea pietei ar duce la cheltuirea a 10 milioane de lei pe mp si ca, pe timp de cel putin sase luni cat ar dura renovarea zonei, Aradul s-ar confrunta cu un blocaj nemaiintalnit in tara, chiar in centrul Aradului, caruia este greu de crezut ca orasul ii va face fata. 
Alti arhitecti, care s-au aratat de acord cu locatia (pentru ca oricum circulatia in zona este infernala si trebuie intervenit) au punctat ca modificarea ar impune daramarea cladirii care adaposteste acum magazinul Euro Stil, pentru a face loc vehiculelor.
O posibila locatie a Monumentului "Marii Uniri"Aradenii - victime sigure ale circulatiei rutiere din zona.
Bujor Buda a punctat faptul ca amplasarea Monumentului Marii Uniri si a Catedralei intr-o zona ar face din locatie cea mai periculoasa zona din Arad, "pentru ca acolo poti deveni rapid o victima a circulatiei rutiere". 
Mai mult, cei prezenti au sustinut ca viitoarea Catedrala Ortodoxa va fi umbrita de statuie, fapt care denota o gandire arhitecturala proasta. 
Singura varianta care ar duce la rezolvarea problemei in zona, daca statuia ar ramane amplasata acolo, ar fi mutarea traficului in subteran, o alegere foarte scumpa, dar extrem de utila.
Arhitectii au spus in zadar "nu"
Cum multi din cei prezenti vedeau in arhitectii aradeni principalii vinovati ai alegerii proaste facute in chestiunea mohumentului, presedintele Ordinului Arhitectilor, Doru Chisbora, a tinut sa precizeze ca alegerea nu le apartine si ca specialistii nu s-au aratat de acord cu acest amplasament, dar ca vocea lor nu a fost bagata in seama. Seful arhitectilor a punctat insa faptul ca Aradul nu-si putea impune nici in viitor, daca se va proceda ca pana acum, parerea in fata bucurestenilor.
Locatii posibile pentru monument
Arhitectii au propus alte locatii pentru statuie, favorita specialistilor dovedindu-se a fi Piata Avram Iancu. 
Parte din arhitecti au subliniat ca Monumentul Eroilor de aici nu cadreaza cu zona (care ar putea deveni o veritabila rezervatie arhitectonica, care va fi oricum supusa schimbarilor din cauza traficului) si ca statuia ar putea fi eliminata pentru a face loc Monumentului. 
La momentul la care s-a luat decizia amplasarii statuii in Piata Podgoria, ordinul arhitectilor a optat insa pentru Piata din fata Palatului Administrativ, locatie considerata si acum buna. Un alt amplasament propus a fost Cetatea Aradului.
Primarul vrea girul specialistilor
Primarul Gheorghe Falca s-a aratat si el de acord cu faptul ca actuala locatie a monumentului este prost aleasa si trebuie schimbata, dar a punctat faptul ca singur nu va lua decizia de mutare a acestuia, ci asteapta ca arhitectii Aradului sa-si spuna oficial cuvantul. 
"Trebuie sa corectam acolo unde se mai poate corecta, insa nu voi face acest lucru fara girul specialistilor. Vreau sa am spatele asigurat de un argument puternic", a punctat Falca. 
Ramane de vazut daca mutarea Monumentului Marii Uniri va fi propusa si oficial si daca solutia va fi acceptata.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Furtuna a lasat 20 de localitati in bezna

Urmarile furtunii de sambata...Furtuna puternica si descarcarile electrice de sambata seara au produs caderi de copaci pe drumul national DN7, inspre localitatea Pecica, pe drumul Arad-Timisoara, in dreptul localitatii Sagu, precum si in orasul Ineu. 
Echipele de interventie ale Protectiei Civile, societatii de Drumuri nationale si Drumuri judetene, dar si echipaje ale politiei s-au deplasat la fata locului, pentru a stabili primele masuri care se impun. 
In toate cazurile a fost vorba despre trunchiuri de copaci cazute, care insa nu au necesitat oprirea circulatiei. 
Angajajii Gospodariei Comunale au fost chemati cu drujbele, pentru a degaja marginile soselelor.
Alimentarea cu energie electrica a fost si ea intrerupta in peste 20 de localitati ale judetului. 
Ieri, la orele amiezii, mare parte dintre legaturi fusesera restabilite, conducerea societatii subliniind ca lucrarile vor fi finalizate pana la caderea serii in toate punctele afectate. 
Angajatii SC Electrica au actionat in toate cele trei centre din judet cu echipaje mixte, care au intervenit in functie de problemele constatate. 
Daca in alte judete caderile de ploaie au condus si la aparitia pericolului de inundatii, pe teritoriul judetului, cotele apelor Muresului se inscriu in valori normale, care nu pun, deocamdata probleme deosebite.

Mihaela Iancu - Observator

  • Romani timoceni la Arad

Elevii din Valea Timocului invata sa citeasca romanesteUn grup de 70 de tineri romani din Valea Timocului - Serbia s-au aflat in cursul saptamanii trecute la Arad la un stagiu de cursuri de civilizatie si literatura romaneasca. 
Romanii timoceni sunt majoritari in 300 de localitati din Serbia de est dar nu au nici o ora de limba romana in scoli sau biserica. 
Fiind in numar mare (240.000- 700.000) si intr-o zona compacta au reusit pana acum sa isi pastreze limba materna prin viu grai. 
Nici unul dintre tinerii timoceni care au venit la Arad nu stiau sa citeasca sau sa scrie in limba romana. 
Acesti tineri au urmat in orasul Arad cursuri de initiere in citit-scrisul in limba romana, au citit si rostit prima data "Tatal Nostru" in limba romana si au scris acasa prima lor scrisoare in limba materna. 
Cursantii timoceni din Arad au avut asigurat prin grija autoritatilor locale si Asociatiei invatatorilor aradeni acces liber pentru transportul local si in institutiile de cultura. 

(D.E.) -Ziua de Vest

  • Noile investitii vor crea peste 150 de locuri de munca!

Interviu cu Vasile Ciceac - noul primar al NadlaculuiDaca pana acum investitorii nu s-au prea inghesuit sa vina la Nadlac, Vasile Ciceac, noul primar al orasului, la numai cateva luni de la preluarea mandatului, a inceput sa faca demersuri in vederea gasirii unor oameni de afaceri dispusi sa investeasca in oras. Fiind de profesie economist, specialist in relatii internationale, Ciceac pare a fi omul potrivit pentru aceasta sarcina.
- Domnule primar, in ce domenii lucreaza nadlacanii?
- Nadlacul are 8.140 de locuitori, principala activitate economica constituind-o agricultura, activitatea industriala fiind mai restransa. Avem aici cateva sectii de prelucrare a produselor agricole, de tricotaje si de croitorie. Nu trebuie insa uitati nici micii mestesugari care practica meserii traditionale invatate din tata-n fiu.
- Ce ati facut de cand ati fost ales pentru a atrage investitorii, care pana acum au cam ocolit orasul?
- Am inceput tratativele cu o firma din Timisoara, care va investi 4,5 milioane de euro intr-o parcare de TIR-uri care va avea toate dotarile necesare, inclusiv un hotel si o statie de alimentare cu carburanti. In acest sens primaria a pus la dispozitia investitorului o suprafata de 7,5 hectare de teren, la intrarea in oras, pe partea dreapta, vis-?-vis de statia Petrom. Parcarea va fi gata in primele luni ale anului 2005.
- Cate locuri de parcare vor fi?
- Pentru TIR-uri vor fi 250 de locuri de parcare, dar vor fi si 100 de locuri de parcare pentru autovehicule. Speram ca astfel vom elimina problemele cu care ne confruntam din cauza traficului intens spre vama.
- Alti investitori ati mai gasit?
-Da. Reprezentantii unei firme din Slovacia doresc sa construiasca la noi o fabrica de usi si geamuri termopane. Lucrarile vor incepe anul acesta.
-Cate locuri de munca se vor creea atunci cand ambele proiecte vor fi finalizate?
-La parcare si la hotel vom avea aproximativ 100 de locuri, iar la fabrica inca 50.

Lucian Serban - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]