Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 24 martie 2004

Stirile TVA aici

  • Pronostic negru: din luna mai, coloana de TIR - uri pana in Arad

Dupa 1 mai coloanele de TIR-uri vor fi tot mai mariIntegrarea Ungariei in UE scumpeste iesirea din tara
Sute de TIR-uri si cozi de la vama Nadlac pana la Arad: asa descriu aradenii, dar si o parte dintre directorii de institutii locale, situatia care se va instaura la Arad incepand cu 1 mai, data in care Ungaria va intra in Uniunea Europeana
Perspectiva, exagerata ce-i drept (dar poate nu cu mult), nu ar trebui sa fie de loc de neglijat, in conditiile in care este clar pentru toata lumea ca frontiera cu Occidentul se va muta la vamile din vestul tarii. 
In atare conditii, este greu de crezut ca verificarile specifice de la frontiera si lungile cozi cu care soferii de TIR-uri s-au obisnuit deja, vor ramane tot la nivelul actual. 
Aceasta, cu atat mai mult cu cat nici una dintre institutiile cu atributii la frontiera - Directia Vamala si Politia de Frontiera - nu au luat in calcul, nici la nivel central si nici la cel local - cresterea numarului angajatilor care desfasoara activitati la iesirea din tara. 
O alta realitate, de aceasta data batuta in cuie, este legata de faptul ca romanii nu vor mai putea parasi tara cu doar 200 de euro in buzunar caci, odata cu apropierea Ooccidentului de Arad, suma va creste si ea, semnificativ. 
Visele legate de realizarea unei parcari in apropierea vamii Nadlac si de construirea unor benzi secundare pe sosele raman, asa cum ne-am obisnuit, la cheremul bucurestenilor.
Minim 500 de euro pentru Occident
Romanii care vor dori sa paraseasca tara, indiferent de intentia cu care au pornit la drum, vor fi obligati, incepand cu 1 mai, odata cu intrarea Ungariei in Uniunea Europeana, sa prezinte la frontiera suma de minim 500  de euro, in caz  contrar acestia fiind intorsi de la vama. 
In prezent, minimul monetar necesar pentru a parasi Romania este de 200 de euro. 
Singura obligatie care nu va fi transferata etnicnilor romani este cea legata de de obligativitatea asigurarilor medicale pentru Occident caci, pentru Ungaria, chiar si dupa 1 mai, romanii nu vor fi obligati sa prezinte acest tip de asigurare. 
Celelalte reglementari de ordin tehnic vor ramane, in mare, neschimbate. 
Cert este insa faptul ca romanii vor avea parte de un control mai dur din partea politistilor de frontiera, in timp ce varianta cresterii taxei percepute la ghiseul unic nu ar trebui sa fie eliminata din calcule incepand din vara.
Acelasi numar de vamesi si politisti!
Desi multi dintre cei implicati in "traficul" de la frontiera sunt siguri ca, coloanele de TIR-uri de la vama vor lua amploare sau chiar se vor dubla, sefii celor doua institutii cu activitati pe frontiera ne-au asigurat ca situatia va fi tinuta sub control si ca nu vor exista probleme. 
Desigur, nici macar directorii acestor institutii nu pot nega faptul ca vor exista pe mai departe cozi in vama, mai ales in week-end, de sarbatori sau in sezonul estival, moment la care la frontiera se prezinta peste o mie de TIR-un si sunt procesate doar 700-800, insa acestia sustin ca sunt intru totul pregatiti mutarii frontierei Occidentului la vamile aradene. 
Surprinzator este faptul ca nici una dintre organigramele celor doua institutii nu se va "umfla" incepand din mai, fapt recunoscut de cei doi directori. Viorel Nemes, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, sustine ca personalul din dotarea institutiei este suficient(!), dat fiind faptul ca, in urma cu un an, ca urmare a interventiilor pe la Bucuresti, institutia a primit dreptul la inca 20 de angajati la Nadlac. 
In plus, in cazul unor cozi de 3-4 km, cozi vizibile in fiecare weekend, angajajii sunt chemati de acasa si se efectueaza control pe trei benzi, nu pe doua, cum se intampla de obicei.
Nadlacul va deveni punct estic de intrare in UE - Virtual Arad News (c)2004Regionala vamala se reorganizeaza in secret
Daca directorul Politiei de Frontiera este dispus sa explice tuturor cum vor sta lucrurile in vama si sa asigure pe toata lumea ca angajatii institutiei isi vor face treaba foarte bine, Aurel Matiut, seful Vamilor aradene, nu vrea sa-i informeze pe aradeni despre activitatea actuala sau viitoare a vamesilor.
Aceasta in conditiile in care cele mai multe acuze au ca tinta activitatea vamesilor. 
In plus, politistii de frontiera sustin ca sirul de TIR-uri de la vama nu li se datoreaza, dat fiind faptul ca schimbul de tura se face pe parcurs, fara pauze, in timp ce schimbul la vamesi implica o pauza de o ora (datorata efectuarii monetarului taxelor incasate si faptului ca institutia dispune de un singur calculator pentru procesarea datelor). 
Cu toate acestea, contactat de noi, Aurel Matiut ne-a declarat telefonic doar ca nu va creste numarul vamesilor si ca nu se vor produce modificari in activitatea institutiei dupa 1 mai, daca eliminam desigur reorganizarea prin care trece in aceste zile institutia (!). 
Directorul a constatat, la nici un minut de discutii, faptul ca e in sedinta si ne-a sfatuit sa revenim cu un telefon mai tarziu. 
Asa cum ne-a obtinut deja, mai tarziu directorul a fost de negasit, asa ca zecile de acuze puse pe spatele vamesilor nu au putut fi infirmate.
Vama Nadlac ar trebui sa aiba 12 benzi!
Ritmul dracesc in care lucreaza politistii de frontiera nu va putea elimina cozile in crestere pe care TIR-urile le formeaza la Nadlac. 
Desi in zilele "cu greutate" cate un angajat este trimis pe fiecare banda de circulatie, iar numarul benzilor destinate autotrenurilor creste de la doua la trei sau chiar patru, soferii de TIR petrec la frontiera, in week-end, minim opt ore. 
Problema ar putea fi partial eliminata doar daca Ungaria ar procesa si ea TIR-uri in week-end, daca acestea nu s-ar impotmoli intre frontierele celor doua tari iar vamesii ar elimina neajunsurile cu care se confrunta. 
Cea mai buna solutie - anihilata mereu de guvernanti - este cea a cresterii numarului de benzi de circulatie de la 6 la... 12, singura conditie in care Nadlacul ar scapa de cozi. 
"Pentru moment avem la dispozitie sase benzi, din care doar doua sunt destinate TIR-urilor, celelalte fiind pregatite pentru masini mici si alte mijloace de transport. Daca am mai avea trei, patru benzi, situatia ar fi sub control. Daca Nadlacul ar avea 12 benzi nu ar mai fi vorba de nici o coada", sustine Viorel Nemes.
Nici autostrada, nici parcare, nici benzi in plus
Daca aradenii se lupta si spera ca imaginea de la frontiera va fi alta, Guvernul pare sa fie constant "Gica Contra", cand vine vorba de demersurile locale pe tema. 
Executivul a decis sa pastreze inghesuiala de la vama (cine stie, poate da bine in ochii bucurestenilor) si, ca atare, a taiat de pe lista autostrazilor ce vor intra in constructie tronsonul Arad-Nadlac, pana cel putin in 2007. 
Cum cozile de aici nu se vad la Bucuresti, guvernantii au preferat sa construiasca autostrazi prin centrul tarii. 
Nici celelalte doleante ale aradenilor - realizarea unei parcari pentru TIR-uri la vama Nadlac si a inca doua benzi pe sensul de iesire din tara - nu au avut trecere anul trecut la Guvern si este greu de crezut ca vor sensibiliza acum executivul, cu toate ca autoritatile locale au trimis de curand o adresa la Bucuresti pe aceasta tema. 
Singura varianta pentru soferii de TIR-uri care nu vor sa astepte cu orele la frontiera ramane Zona Libera, institutie care vamuieste masinile si creeaza posibilitatea ca autotrenurile sa treaca prin vama ca prin branza.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Fundatia Romano - Germana la un nou debut

DDFSS a acordat primele autorizatii pentru cursuri de formare profesionalaDirectia de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Arad a acordat primele autorizatii pentru cursuri de formare profesionala, conform noilor reglementari legale. 
Acest lucru inseamna ca nici o societate comerciala nu va mai putea organiza cursuri de calificare care sa fie recunoscute si folosite drept diplome, fara acordul DDFSS. 
Beneficiarul a fost Fundatia Romano-Germana, cu sediul in Vladimirescu. 
Chiar daca Fundatia a mai facut cursuri de calificare si in trecut, noua legislatie arata altceva. 
Este prima societate care da curs noilor reglementari legislative.
Cele patru cursuri care au primit autorizarea sunt cele de ospatar, zidar-pietrar, tamplar universal, operator masini-utilaje in industria confectiilor. Fundatia Romana-Germana mai are in vedere si alte cursuri: tapiter, bucatar, operator PC, coafura (pentru care a depus documentatia), respectiv alte categorii de meseni, dintre care amintirn tehnicieni in activitati comerciale si financiare sau mecanici auto.
Printre conditiiie necesare acreditarii sunt existenta specialistilor (pe post de profesori, respectiv instructori) si a utilajelor pentru transpunerea practica.
Pentru someri - atat cei indemnizati, cat si cei neindemnizati, cu conditia sa fie trimisi de AJOFM - cursul este gratuit, pentru somerii care nu sunt luati in evidenta se fac reduceri, iar pentru cei care doresc pursi simplu sa mai aiba o calificare se percepe o taxa.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania

  • Copiii aradeni vor plamani sanatosi

Si copiii participa la lupta impotriva imbolnavirii cu TBCIntreaga lume sarbatoreste astazi Ziua de Lupta impotriva Tuberculozei. 
Cu aceasta ocazie, Directia de Sanatate Publica impreuna cu Serviciul de Promovare a Sanatatii si Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara au declansat o campanie de prevenire a imbolnavirilor de tuberculoza. 
In acest sens, ieri intre orele 12.30 si 13.30, copiii de la Complexul Social Multicultural au desfasurat un mars de la sediul Complexului – str. Tribunul Dobra – Teatru – Bulevardul Revolutiei – Piata Primariei si retur.
"Vrem plamani sanatosi!", "Fiecare rasuflare conteaza" sau "Stop tuberculoza acum" sunt doar cateva din sloganele scandate de micuti.
Numarul aradenilor care sufera de aceasta boala este in scadere. Examenul medical si tratamentul pentru tuberculoza sunt gratuite, cei interesati se pot adresa cadrelor medicale de la dispensarul TBC de pe Calea Victoriei si de la spitalul TBC de pe strada Mihai Eminescu.

Diana Rotar - Observator 
  • Tineri aradeni crescatori de bovine invata din experienta belgienilor

Tinerii aradeni vor invata sa creasca bovine dupa metode belgieneIn cadrul proiectului EUROAGRIPROIECT (Romania) - TRAME (Belgia) si cu sprijinul Centrului Judetean de Consultanta Agricola Arad (condus de drd. ing. Adam Alda), in perioada 1 - 6 aprilie a.c. cativa tineri crescatori de bovine din judetul Arad vor participa la un schimb de experienta in Belgia (partea francofona Walonia). 
Cu aceasta ocazie aradenii vor putea vedea la fata locului cum isi cresc belgienii vacile de lapte, cum ingrasa bovinele, cum isi vand produsele si modul lor de organizare. 
"Acest schimb de experienta este rezultatul vizitei facute in judetul Arad a unui grup de fermieri waloni care au considerat oportunitatea cunoasterii de catre crescatorii de bovine aradeni a modului cum este organizata o ferma de tip familial in Belgia si ceea ce este foarte important, a modalitatilor de asociere a acestora. Astfel, aradenii vor putea afla cum functioneaza o asociatie profesionala, un sindicat de lapte si carne si cooperativele de aprovizionare si vanzare a produselor. Totodata, tinerii crescatori de bovine aradeni vor avea ocazia sa realizeze parteneriate de afaceri in aceasta ramura importanta a sectorului de crestere a animalelor", ne spune ing. Leonard Zoriti, sef Serviciu Consultanta la CJCA Arad.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Saptamana decisiva pentru "Batrana Doamna"

Fotbalistii de la UTA nu mai vor sa joace pe promisiuni"Gherghel a promis ca plateste restantele"
De cand a venit in Arad, cu scopul de a scoate UTA din prapastie si a reface o echipa mare, grupul Locic, incluzandu-l aici si pe tehnicianul Ilie Stan, nu a avut o clipa de liniste. 
Tensiunea s-a rasfrant si asupra echipei, care mai are de primit restante financiare pe doua luni. 
De aceste lucruri raspunde vechea conducere, ce va fi dizolvata maine, in Adunarea Generala a Actionarilor, cand Marius Locic va prelua in maini destinele ros-albilor.
Deplasare in pericol
Jucatorii nu mai vor sa joace pe promisiuni. Daca la Deva au avut o prima de 200 de euro, care poate fi dublata sambata, salariile si contractele pe ultimele doua luni au parut, pana ieri, doar o himera. 
Astazi s-au primit garantii ca fotbalistii vor trece pe la casierie, inainte de jocul de pe terenul liderului. 
"Am discutat cu domnul Gherghel, care a promis, de fata cu jucatorii, ca le achita drepturile financiare. S-a avansat ziua de vineri, dar le-am spus ca e tirziu. Noi vrem sa plecam joi la Satu-Mare, iar daca nu isi vor primi banii, multi jucatori nu vor sa faca deplasarea si au dreptate suta la suta. Si performanta, si jocul trec prin stomac", a declarat Ilie Stan, care spera ca vor fi indeplinite toate conditiile pentru un climat optim inainte de jocul crucial de la Satu-Mare. 
UTA trebuie sa incaseze aproape un miliard de lei dintr-un contract de sponsorizare cu un producator de bere, iar garantia aceasta ar putea inlesni un imprumut, pentru ca lucrurile sa intre in normalitate. 
"De joi, dupa ce domnul Locic va debloca conturile clubului, va putea sa ne ajute si primaria. Acum nu se pot plati datoriile catre buget, de la cine si cui sa vina banii, daca sint blocate conturile", a spus antrenorul, care ii tine pe jucatori departe de vacarmul care va cuprinde maine birourile sediului din Calea Aurel Vlaicu.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

 

 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]