Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 25 februarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • In scurt timp Aradul va deveni un mare centru medical

UVVG a anuntat inceperea lucrarilor la Centrul OncologicIn aproximativ un an de zile, aradenii vor avea un Centru Oncologic. S.C. Villa Iolanda impreuna cu o clinica din Macerata, Italia, vor deschide un centru oncologic, in care se vor folosi tehnologii de ultima generatie care nu exista la acest moment nicaieri altundeva in tara sau in Europa de Est.
Acest proiect are avizul Ministerului Sanatatii si sprijinul si acceptul Academiei de stiinte Medicale din Romania. 
Obiectivul principal este de a trata bolnavii in mod egal, fie ca sunt bogati sau saraci, atata timp cat au asigurari. 
In acest sens, s-a luat legatura cu Casa Nationala de Asigurari, precum si cu cea judeteana. 
Aceasta din urma va stabili in cel mult o saptamana care vor fi serviciile oferite de clinica pe care le va deconta. 
Rectorul Aurel Ardelean, unul din initiatorii proiectului, afirma ca printre obiectivele centrului se numara si reconsiderarea proiectelor privind normele de radioterapie, chimioterapie si terapie radiometabolica astfel incat sa corespunda cerintelor Comunitatii Europene. 
Terapia radiometabolica va fi o premiera pentru medicina romaneasca. 
Centrul va fi amplasat in cartierul Alfa, unde Universitatea de Vest "Vasile Goldis" are in proprietate 15 hectare de teren. 
Acest loc a fost ales, in principal, pentru ca se afla in apropierea aeroportului. 
Lucrarile vor incepe in aceasta vara si se preconizeaza ca vor fi finalizate in anul 2005; costul acestora se ridica la 30 milioane de euro. 
Cadrele medicale care vor profesa in centru vor efectua stagii de pregatire la clinici de specialitate din Europa, precum si la cea mai mare clinica de oncologie din lume, cea din Los Angeles. 
Bolnavii tratati vor sta in perioada tratamentului in casutele familiale, ce vor fi construite in jurul centrului, unde vor putea fi insotiti de membrii familiei.
Serviciile oferite aici se adreseaza atat aradenilor cat si celor din alte orase, precum si cetatenilor din tarile invecinate, in special Ungaria si Serbia.
Initiatorii proiectului doresc sa incheie conventii cu spitalele publice in vederea transmiterii experientei. 
S.C. Villa Iolanda este o societate nonprofit, deci toate castigurile centrului vor fi reinvestite pentru modernizarea si dotarea acestuia. 
Medicii sustin ca acest proiect este binevenit deoarece Aradul are o pondere ridicata a imbolnavirilor de cancer.  
"Infiintarea centrului va duce la dezvoltarea Aradului pe plan medical, stiintific si economic. In cadrul centrului vom deschide si un institut de cercetari stiintifice", a declarat rectorul Aurel Ardelean.

Diana Rotar - Observator

  • Salubritatii i-a fost refuzata concesionarea directa a serviciului de salubrizare menajera

Proiecte controversate la sedinta CLMAsa cum preconizam, sedinta Consilului Municipal de ieri a fost una lunga si obositoare, nu atat prin prisma numarului de proiecte de pe ordinea de zi, ci, mai degraba, prin aceea ca au fost inserate proiecte controversate. 
Este vorba de cele referitoare la concesionarea serviciului de salubritate menajera si la cel pentru... aprobarea regulamentului privind intretinerea cainilor cu stapan pe teritoriul municipiului. 
La toate acestea, se adauga explicatiile pe care a trebuit sa le dea rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" vis-a-vis de investitiile realizate la stadionul de atletism Gloria si invalidarea liberalului Liviu Bobar ca si consilier municipal. 
Poate cel mai asteptat proiect a fost cel referitor la aprobarea caietului de sarcini si a instructiunilor privind organizarea si desfasurarea procedurii de concesionare a serviciului public de salubrizare menajera si de dezinfectie, dezinsectie si deratizare. 
Activitate prestata pana in momentul de fata de SC Salubritate, care anul trecut a avut un profit frumusel de circa doua miliarde de lei, salubrizarea menajera a dat nastere la o serie de dispute. 
Asta pentru ca s-a propus inca de la inceput concesionarea serviciului direct Salubritatii. 
Artizanii acestei propuneri au fost ureristul Marcel Chiscan social-democratul Ioan Iliescu. 
Fiecare din cei doi au fost convinsi, insa, ca variantele avansate "nu tin" unul pentru ca nu le-a argumentat, iar celalat pentru ca a avansat ca redeventa o suma de-a dreptul fantastica: un miliard de lei (in proiect, ca redeventa, este data suma de 200 de milioane de lei - n.r.). 
De fapt, intrega discutie s-a invartit in jurul concesionarii directe, a fuziunii GCA Salubritate si pe ceea ce se va intampla cu societatea din subordinea CLM, daca nu va castiga licitatia. 
Chiar daca proiectul nu a suferit modificari majore, Salubritatea va putea participa la licitatie si va putea realiza si pe mai departe serviciul prestat pana in prezent. 
Argumente in favoarea ei ar fi, dat fiind faptul ca are logistica si personalul necesar.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Droguri in carte

Droguri primite din Elvetia ascunse intr-o carteIntr-o carte trimisa, prin posta, din Elvetia, pe adresa unui aradean, au fost descoperite droguri. 
Luni, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad a fost sesizat de lucratorii Biroului Vamal Arad despre faptul ca la Oficiul Postal 11 din Arad s-a prezentat o persoana care dorea sa ridice un colet primit din Elvetia. 
Faptul ca in pachet se gasea numai o carte a starnit suspiciunile lucratorilor vamali, care au trecut la verificarea coletului. In acel moment, destinatarul a disparut. 
Pachetul a fost deschis, in el fiind gasita o carte in limba germana, al carei interior era decupat. 
In spatiul astfel format a fost gasita o punga din plastic care continea 33 grame dintr-un produs care prezinta caracteristicile canabisului. 
Politia a inceput cercetarile si, in scurt timp, a fost identificat destinatarul coletului. 
El este cercetat in prezent sub supravegherea procurorului, in vederea clarificarii tuturor aspectelor legate de caz.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In jur de 150 de milioane amenda pentru "alba - neagra"

Jucatorii de "alba-neagra" au fost amendati de politistiSase persoane care practicau jocul au fost descoperite intr-o statie de benzina
Lucratorii Detasamentului Politiei pentru Interventii Rapide au actionat in cursul zilei de ieri, in municipiul Arad, in zonele statiilor de carburanti, pentru depistarea celor care practica jocul de noroc "alba neagra". 
Rezultatele acestei actiuni nu au ezitat sa apara. 
Nu mai putin de sase persoane au fost surprinse in flagrant in timp ce isi desfasurau activitatea langa o statie de benzina din cartierul Gradiste. 
Toti cei sase practicanti ai jocului de noroc au avut de data aceasta ghinion, deoarece politistii i-au sanctionat cu amenda contraventionala, conform Legii 61/- 1991, valoarea amenzii ridicandu-se la suma de 150 de milioane de lei. "Astfel de actiuni sunt organizate cel putin o data pe saptamana, in zonele frecventate de practicantii acestui joc de noroc, care prefera statiile de carburanti", a declarat Inspector Emil Motiu din cadrul IJP Arad. 
O astfel de actiune a avut loc saptamana trecuta la Nadlac, unde au fost prinsi in flagrant mai multi practicanti de "alba neagra". 
Acestia prefera zona de langa granita de stat, deoarece acosteaza mai multi cetateni straini care, datorita naivitatii, joaca sume destul de mari de bani, dar bineinteles ca ii pierd, si atunci depun o plangere la Politie cum ca ar fi fost pacaliti, insa nimeni nu i-a obligat sa joace la "alba neagra".

Favius Puha - Agenda zilei

  • Producatorii de apa minerala vor sa li se concesioneze izvoarele 

Producatorii de apa minerala doresc concesionarea izvoarelor - Virtual Arad News (c)2004Privatizarea SNAM suna a monopol privat
Problema privatizarii Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM) tulbura fabricile producatoare de apa minerala, care se tem de aparitia unui monopol privat in acest domeniu. 
Patronii fabricilor de imbuteliere, care sustin ca doresc sa-si protejeze investitiile, solicita sa li se atribuie zacamintele de apa minerala pe care le folosesc in prezent. 
Directorul societatii Lipomin SA Lipova, Mircea Maximan, ne-a declarat ca in acest moment, SNAM detine licenta pentru toate zacamintele de apa minerala in Romania si ca, in cazul unei privatizari, am putea asista la aparitia unui monopol privat, chiar din partea unui producator privat din tara. 
"SNAM a depus la Agentia Nationala a Resurselor Minerale si a obtinut licentele pentru toate zacamintele din tara. Putea sa ne dea macar sursele. La Lipova, de exemplu, fiind trei societati producatoare de apa minerala, se puteau imparti zacamintele si nu era nici o problema", sustine Maximan. 
In acest moment, producatorii de apa minerala fac presiuni serioase asupra Guvernului si Ministerului Industriilor, pentru a obtine aceste surse, fara de care, prin privatizarea SNAM, s-ar crea o concurenta neloiala. 
"SNAM n-ar trebui privatizat, ci transformat intr-o agentie de supraveghere a felului in care se exploateaza aceste zacaminte, iar producatorii sa poata concesiona izvoarele de apa minerala. Suntem printre putinele tari din Europa in care lucrurile functioneaza in acest fel. In aceasta situatie, suntem dependenti de un organism al statului. Daca vine un investitor, n-ai ce sa-i oferi", sustine Maximan.
In acest moment, producatorii de apa minerala platesc, pe baza unui contor, consumul de apa minerala, iar pretul se stabileste in functie de inflatie. Producatorii, insa, prin aceste metode, nu prea au siguranta afacerii, dat fiind ca nu pot avea certitudinea ca, intr-o zi, nu va veni o firma (proprietara a zacamintelor) care sa le inchida robinetul.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]