Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 25 mai 2004

Stirile TVA aici

  • Profesorii vor intra in greva

Maine, timp de doua ore profesorii se vor afla in greva de avertismentMaine, timp de doua ore, cursurile vor "ingheta"
Luna trecuta, pe 22 aprilie, sindicatele din invatamant au decis sa treaca la alte forme ale luptei sindicale. 
In acea perioada, au intrat in joc aproape toate federatiile sindicale din invatamant. 
La o saptamana dupa ce sindicatele si-au anuntat masurile revendicative, autoritatile centrale au declansat mai multe runde de negocieri. Spre exemplu, saptamana trecuta s-a incercat incheierea unui protocol de pace sociala cu sindicatele din invatamant.
Greva de avertisment se apropie
Dupa ce principalele organizatii sindicale din invatamant s-au solidarizat, au amenintat cu inghetarea anului scolar daca Guvernul nu ia in serios aceasta categorie sociala si nu incep cat mai repede negocierile pentru solutioarea revendicarilor, sindicalistii au obtinut numirea unei comisii interguvernamentale cu care au demarat negocierile. Primele rezultate nu au intarziat sa apara si in urma cu cateva zile, guvernul a anuntat aprobarea, prin ordonanta de urgenta, a cresterii salariilor, in medie cu 5%, a cadrelor didactice, retroactiv, de la 1 mai. 
Un alt "succes" al negocierilor au fost modificarile aduse Legii invatamantului privind descentralizarea financiara, sindicalistii fiind multumiti ca modificarile au fost facute in conformitate cu recomandarile lor. 
La finele saptamanii trecute, liderii federatiei Sindicatelor Libere din invatamant au avut o sedinta in cadrul careia au pus in balanta succesul negocierilor. 
In consecinta, sindicalistii au luat decizia continuarii actiunilor revendicative ca urmare a faptului ca solutiile pe care le-au angajat reprezentantii Guvernului nu sunt multumitoare. Acestia au apreciat ca s-a facut prea putin pentru a-i determina sa renunte la proteste, personalul nedidactic nefiind cuprins in cresterea salariala de 5% si nici indemnizatia de dirigentie nu a fost introdusa in salariul de baza.
Au ramas doar doua... 
Daca la inceput aproape toate federatiile sindicale erau pentru noua forma de lupta sindicala, acum situatia s-a schimbat. 
Se pare ca negocierile care au avut loc cu reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei i-au facut pe o parte din sindicalisti sa dea inapoi. Iata insa ca sindicalistii apartinand Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant vor participa alaturi de colegii lor de la "Spiru Haret" la greva de avertisment. 
Sindicalistii sustin ca au experienta angajamentelor neonorate si a politicii amanarii aplicarii solutiilor obtinute in urma negocierilor cu guvernantii. 
In consecinta, cadrele didactice vor declansa, pe 26 mai, greva. 
Aceasta inseamna ca, intre orele 11.00 si 13.00, profesorii vor fi in clase pentru a supraveghea elevii, fara a presta acte didactice. 
Scopul grevei de avertisment nu este de a da peste cap procesul de invatamant, astfel ca dupa ora 13.00 vor fi reluate cursurile. 
Urmatoarea actiune sindicala este programata pe 2 iunie cu un miting. 
Daca sindicalistii vor fi in continuare nemultumiti, la mitingul din 2 iunie care va avea loc la Bucuresti, ar putea participa aproximativ 15.000 de sindicalisti. 
Si in aceasta saptamana va avea loc o noua runda de negocieri asupra Legii speciale de salarizare care trebuie finalizata pana pe 30 iunie. 
Din cele trei federatii sindicale care s-au coalizat pentru a obtine rezolvarea revendicarilor lor, pentru actiunea de miercuri au ramas in joc doar Federatia ,"Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Libere din invatamant. 
O altfel de lupta sindicala 
In urma cu o luna Federatia Sindicatelor din Invatamant declara ca aceasta categorie socio-profesionala continua sa fie marginalizata si umilita de factorii decizionali din Romania. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant solicita Guvernului si Parlamentului inceperea imediata a negocierilor unei legi speciale de salarizare pentru toti salariatii din invatamant, inclusiv personalul nedidactic, care sa se aplice de la 1 iulie 2004. 
Actiunile sindicale vor continua pe data de 2 iunie cu un miting de protest. 
De asemenea, Colegiul Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant mai declara ca isi rezerva dreptul de a continua actiunile de protest prin neincheierea situatiei scolare, boicotarea testarilor nationale si a examenului de bacalaureat, precum si prin declansarea grevei generale. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Alarma falsa cu bomba

Un fals atentat cu bomba la tribunalul din AradUn fals atentat cu bomba a fost anuntat ieri dimineata, la un telefon al Judecatoriei Arad, cu doar cateva ore inaintea unei anuntate vizite a ministrului Justitiei. 
Un barbat a sunat, la ora 10.45, la judecatorie si a anuntat ca in cladire a fost amplasata o bomba, amenintand ca aceasta va fi detonata peste circa o ora. 
Au fost anuntate de urgenta Politia, SRI, Protectia Civila, Pompierii, iar zona a fost izolata, traficul auto prin fata Palatului Justitiei fiind oprit. 
Echipele speciale au cautat, timp de circa doua ore, dispozitivul exploziv, insa fara succes. 
In final s-a concluzionat ca este vorba despre o falsa alarma. 
S-a stabilit ca apelul a fost facut de la un telefon public, cercetarile fiind in curs pentru depistarea autorului. 
Ieri, pe rolul instantelor aradene se aflau mai multe cauze penale, pentru trafic de droguri, dar si cauze unde se solicita prelungirea unor mandate de arestare. 
In Palatul Justitiei isi desfasoara activitatea Judecatoria, Tribunalul, Cartea Funciara si Oficiul Registrului Comertului. 
Pe timpul cautarii bombei, activitatea acestor institutii a fost oprita. 
Ieri, la Arad era asteptat si ministrul Justitiei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ultimul examen al consiliului actual. Fuziunea CET- Arterm, prezentata ieri primariei

Zilele Arterm-ului sunt numarate - Virtual Arad News (c)2004Documentatia de fuziune a CET cu Arterm a fost ieri depusa la secretariatul Consiliului Local. Proiectul de fuziune a celor doua societati a trecut deja de Registrul Comertului si a fost publicat in Monitorul Oficial.
Urmatoarea etapa ce trebuie parcursa este aprobarea sa in Consiliu. 
Cu toate ca alesii locali au mai aprobat o data fuziunea dintre producatorul de energie termica si distribuitor, se impune, conform legii, supunerea la vot a documentatiei propriu-zise.
Neoficial, am fost informati ca proiectul se va regasi pe ordinea de zi a ultimei sedinte din acest mandat al consilierilor locali. 
Dupa cum ne-au obisnuit de cand a inceput campania electorala, este foarte posibil ca, fara a oferi contraargumente de ordin tehnic, alesii sa se declare nemultumiti si sa arunce decizia in sarcina consiliului urmator.
Teoretic, daca toate merg conform planului, inghitirea propriu-zisa a Arterm de catre CET va incepe in prima saptamana a lunii viitoare.
Strategie energetica
Abia peste cateva luni, dupa ce vor fi incheiate protocoalele de predare-primire, se va incepe lucrul la o noua strategie de abordare a agentului termic. De fapt, acesta este tot scopul fuziunii, de reducere a costurilor si a pierderilor financiare intre cele doua societati. 
Cat despre buzunarele aradenilor, ramane de vazut la iarna.

Simona Mazare - Observator

  • Lunca Muresului este cuprinsa intr-un amplu proiect de protejare si conservare, cu puternice valente turistice

Lunca Muresului - viitoare atractie turistica a AraduluiIeri, a avut loc plimbarea promotionala cu barca pe Mures
Data de 24 mai este Ziua Europeana a Parcurilor, iar Directia Silvica Arad si departamentul de Stiinte Naturale a Complexului Muzeal Arad au organizat ieri o serie de manifestari dedicate acestei zile. 
Prima dintre ele s-a desfasurat chiar in sectia de Stiinte ale Naturii muzeului, unde unui grup de elevi din ciclul primar le-au fost prezentate imagini din ariile protejate, administrate de Directia Silvica Arad. 
In aceeasi incinta a fost vernisata si o expozitie ce cuprinde imagini din aceste arii protejate.
Tot ieri a fost lansat si un program turistic interesant, intitulat "Plimbari cu barca pe Lunca Muresului". 
Este stiut faptul ca Lunca Muresului este un parc natural de o bogatie extraordinara, cu un ecosistem tipic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, precum si cu zavoaie si sleauri de campie. 
Tot aici este un important loc de cuibarire si pasaj pentru peste doua sute de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.
Reprezentantii Directiei Silvice Arad recunoasc ca, in prezent, Lunca Muresului inferior are un regim ineficient de conservare, pe suprafete mici, sub 10 la suta din suprafata totala, neavand un plan unitar de management. Ca atare, Directia Silvica Arad a inceput demersurile necesare pentru declararea unei suprafete de circa 17.000 de hectare din aceasta zona ca arie protejata din categoria ,"parc natural". 
Viitorul parc natural va contine patru rezervatii naturale: Padurea Cenad, Insula mare Cenad, Insulele Igris si Prundul Mare, dintre acestea primele trei fiind recunoscute la nivel national ca arii protejate.
Viitorul Parc natural va fi constituit in aval de municipiul Arad, pana la granita cu Ungaria, de-a lungul raului Mures. 
Parcul va cuprinde incinta indiguita a Muresului, respectiv zona inundabila dintre digurile situate de o parte si alta a raului si intre terasele sale inalte.
Prezenta unei biodiver-sitati extraordinare in aceasta zona va influenta toate actiunile din cadrul planului de management al viitorului pare natural. 
Pe langa scopul principal al acestei arii protejate (protejarea si conservarea diversitatii habitatelor si a peisajelor) masurile ce vor fi luate vor avea menirea: sa incurajeze mentinerea ecosistemelor terestre si acvatice prin promovarea utilizarii durabile a pamantului si apelor, departe de utilizarea lor excesiva prin pasunat intens, asanari excesive sau fragmentare nerationala; gospodarirea habitatelor semi-naturale (pasunile, mlastinile, pasunile impadurite) pentru a le mentine adecvate vietii salbatice si pentru conservarea speciilor periclitate; sa promoveze folosirea unei agriculturi bioecologice si produsele ei pe piata ca fiind produse din cadrul unei arii protejate; sa imbunatateasca informatia asupra starii resurselor si sa incurajeze schimbul de experienta pentru promovarea managementului durabil al padurilor; sa sustina cercetarea, monitorizarea, protectia adecvata si managementul durabil al sistemelor periclitate de apa dulce de suprafata si de mica adancime; sa dezvolte turismul in armonie cu principiile conservarii naturii si folosirii ei durabile.
Toate aceste obiective pot fi realizate datorita faptului ca Directia Silvica Arad este beneficiara si confinantatoarea proiectului "Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures" al carui obiectiv general este protejarea biodiversitatii in regiunea romano-maghiara, prin monitorizarea stiintifica a diferitelor ecosisteme si implementarea unor programe educationale si informative in domeniul protectiei mediului si a unui program de promovare a turismului.
In cadrul acestui proiect, partea turistica are o importanta aparte. 
Ca atare, ieri a avut loc prima plimbare cu barca pe raul Mures, plimbare promotionala, prin care Directia Silvica Arad doreste sa aduca la cunostinta publicului faptul ca, de acum, se pot asigura astfel de plimbari, contra cost, in cadrul carora turistilor le vor fi prezentate bogatiile naturale ale luncii Muresului, dar si istorice - stiut fiind faptul ca in aceasta zona se afla si multe situri arheologice de mare valoare. 
Pretul unei astfel de deplasari este de 1,5 euro de persoana - pentru o jumatate de ora, copiii sub sapte ani beneficiind de gratuitate, iar cei intre 7 si 14 ani - de reducere de 50 la suta.

M.C. - Agenda zilei

  • Casele de tip familial din Lipova . Locul in care se reinventeaza familia

Casele de tip familial ofera o alternativa la familia naturala"Familie substitutiva", dar totusi, o familie
Casa Kilzer este prima casa de tip familial care s-a infiintat in Lipova. 
Se intampla in 1992. Acum, orasul are 14 case familiale in care traiesc 134 de copii. 
Sunt copii care fie nu au parinti, fie au fost abandonati de familie. 
Sunt copii normali care, la prima vedere, nu se deosebesc cu nimic fata de ceilalti. 
Sunt imbracati cu haine curate si ingrijite, saluta cunoscutii intalniti pe strada, merg la scoala, se joaca, se uita la televizor, au prieteni cu care se viziteaza, au frati si surori, au mama si tata. 
Chiar daca familia lor este numita "substitutiva", este totusi o familie.

Pregatirea pentru viata
Familia care traieste intr-o casa de tip familial are intre sase si zece copii, de diferite varste. 
In acest moment, in casele din Lipova sunt si bebelusi de 11 luni, dar si tineri de 22 de ani. 
"Noi suntem o familie mare, in care ne ajutam unul pe altul atunci cand e nevoie, dar si muncim" - puncteaza Florica Duta, mama substitutiva si, in acelasi timp, sefa Compartimentului case familiale din Lipova.
Familia substitutiva nu face altceva decat sa suplineasca rolul familiei naturale. 
Parintii din casele de tip familial incearca sa-i invete pe copii de toate: cum sa ingrijeasca plantele, cum sa se poarte cu animalele, cum sa intretina o gradina, ce inseamna munca la bucatarie - de la pregatirea mesei la spalatul vaselor, sa fie ordonati, sa-si puna hainele la spalat, sa faca si sa pastreze curatenia... 
Nu trebuie uitate, insa, nici sufletele copiilor: "Ei au nevoie de afectiune si trebuie sa le dam incredere in ei. Trebuie sa-i incurajam permanent. Trebuie sa-l cunoastem pe fiecare in parte, sa descoperim ce-i place si ce nu-i place si sa-l ajutam sa mearga pe drumul spre care are inclinatie. Trebuie sa-l indrumam spre un domeniu caruia el i-ar face fata si sa-i dam incredere ca va reusi" - mai spune Florica Duta. 
Rasplata morala
Copiii din casele familiale din Lipova frecventeaza gradinitele, scolile normale, profesionale si cursurile liceului din oras. 
Sunt si elevi buni, dar sunt si copii care mai au probleme. Parintii si fratii mai mari incearca sa-i ajute cat pot de mult. 
O mana de ajutor vine si din partea psihologului din cadrul Compartimentului. Acestuia i se alatura un asistent social, unul medical si referenti din fiecare casa, in ideea de a forma o echipa complexa care sa evalueze fiecare copil si sa intocmeasca "proiecte de interventie" pe problemele specifice fiecaruia.
Evolutia copiilor, schimbarile care se petrec zilnic in viata lor sunt monitorizate in cadrul fiecarei familii. 
Parintii sunt primii responsabili in acest sens. Programul lor de lucru este de 24 de ore. 
Rasplata? Salariul minim pe economie, plus cateva sporuri, adica maximum cinci milioane de lei. "Munca noastra are o incarcatura psihica foarte mare. Dar uiti de toate si ai o multumire si o liniste sufleteasca enorma cand vezi rezultatele copiilor si schimbarile petrecute in viata lor" - subliniaza sefa Compartimentului case familiale din Lipova. 
Moment de relaxare la casa familialaIntoarcerea la familia naturala
Florica Duta, impreuna cu echipa pe care o conduce, face eforturi in vederea integrarii cat mai multor copii din casele familiale, in familiile lor naturale: 
"In casele de tip familial ar trebui sa fie numai copii orfani, care nu mai au nici o sansa de a avea o familie. Cei care au parinti trebuie sa fie reintegrati. In aceasta idee, eu am trimis scrisori tuturor parintilor pe care i-am avut in evidentele noastre. Unele ne-au venit inapoi nedesfacute, dar altele au ajuns acolo unde trebuia."
(Re)luarea legaturii dintre copil si parintii naturali provoaca, intr-o prima faza, o stare de soc. 
Parintii sunt speriati, copiii sunt reticenti. Insa totul se rezolva prin consiliere si prin programarea mai multor intalniri intre parinti si copii. 
Pana la urma, fiecare incepe sa se gandeasca tot mai mult la intalnirile pe care le-a avut, sa solicite alte intalniri si sa se bucure de ele. 
S-a reusit astfel integrarea definitiva a unui copil, iar in scurt timp, inca cinci cazuri se vor rezolva la fel. 
F. Duta precizeaza ca pentru eficienta acestei actiuni "comunitatea locala ar trebui sa se implice mai mult in gasirea sau crearea unor locuri de munca pentru aceste familii. Asa cum noi ii pregatim pe copii pentru viata - cu ordine, gospodarie, curatenie -, asa ar trebui si comunitatea locala sa lucreze cu familiile respective."
Problema banilor
Activitatea Compartimentului case familiale din Lipova este coordonata de Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului din Arad. 
Inca un compartiment similar se gaseste la Santana. In casele familiale din subordinea celor doua, traiesc 270 de copii. 
Cel putin unul dintre parintii substitutivi dintr-o casa este angajat al Directiei. 
Aceasta ofera finantarea si pentru cheltuielile de intretinere a casei (incalzire, curent, telefon), dar si pentru cheltuielile cu copiii (mancare, imbracaminte, rechizite). 
"Pentru mancare, primim de la bugetul de stat 49.000 de lei pe zi pentru un copil, bani din care trebuie sa asiguram cinci mese - trei principale si doua gustari. Din pacate, noi trebuie sa ne aprovizionam doar de la firmele care au castigat licitatia pentru furnizarea produselor alimentare, firme care practica un pret aproape dublu fata de cel de pe piata. La fel se intampla si in cazul hainelor, pentru care primim un milion de lei pe an pentru fiecare copil, insa aici ne mai ajuta strainii. Dar problema nu este numai aceasta. Problema este ca noi ar trebui sa-i obisnuim pe copii sa faca cumparaturi, sa aleaga o marfa, un produs in functie de pret, de calitate... Or, in conditiile aratate mai sus, acest lucru este, practic, imposibil. Incercam sa «reparam» aceasta situatie cu cei 210.000 de lei, bani de buzunar, pe care ii primesc lunar toti copiii mai mari de sapte ani" - explica Florica Duta.

Diana Dutu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]