Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 25 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Noua conducere a Aradului- investita in functie 

Primarul Falca va conduce municipiul in urmatorii patru aniGheorghe Falca ii va avea ca viceprimari pe: Tiberiu Dekany si Levente Bognar
Ieri, in cadrul sedintei de constituire a Consiliului Local Municipal, a fost investit in functie noul primar al Aradului - Gheorghe Falca. 
Evenimentul a fost precedat de catre validarea mandatului celor 23 de consilieri locali care vor munci, timp de patru ani, in slujba aradenilor. 
In functiile de viceprimari au fost alesi Tiberiu Dekany si Levente Bognar.
Sedinta de constituire a CLM Arad a fost deschisa de prefectul judetului Dan Vasile Ungureanu care a facut o trecere in revista a prioritatilor orasului, in atentia noului primar. 
Prefectul a subliniat importanta rezolvarii problemei canalizarii, a repararii drumurilor municipale, a locuintelor pentru tineri (ANL), a iluminatului public si a sistemului de parcare. 
Asa cum se obisnuieste, sedinta a fost condusa de catre decanul de varsta - Cristian Moisescu secondat de cei mai tineri consilieri: Alexandra Braica si Tiberiu Dekany. 
A urmat constituirea comisiei de validare, formata din cinci persoane, care reprezinta, fiecare, cate un grup de consilieri ai unui partid: Valentin Paul Neamt (PNL) - presedintele comisiei, Gheorghe Hutiu (PD) (secretar), Rodica Borza (PSD), Ovidiu Marian (PNT-cd) si Levente Horvath (UDMR). 
Deoarece din comisie nu puteau face parte decat cinci reprezentanti, liderul PRM - Gheorghe Neamtiu a declarat ca renunta la locul care i se cuvenea. 
In urma verificarilor dosarelor consilierilor propusi spre validare, Rodica Borza a atras atentia ca, in conformitate cu legea electorala, fiecare consilier trebuia sa aiba la dosar, pe langa celelalte documente si raportul financiar al Curtii de Conturi. 
Aceasta interventie a doamnei Rodica Borza a fost aspru criticata: "Doamna Borza nu are dreptate cand spune ca alegerile au fost finalizate in data de 8 iunie, iar mandatarii financiari trebuie sa prezinte raportul complet pentru primar si turul doi in acelasi timp. Nu poti sa spui ca Consiliul s-a creat in 8 iunie si sa mai vii cu un alt pachet acum. Comisia de validare trebuie sa accepte validarea alegerilor, iar de la aceasta data, sa se dea un termen de 15 zile pentru a se prezenta raportul financiar", a tinut sa precizeze Gheorghe Seculici. 
Dintre cele sase formatiuni politice numai PNL si PRM nu au avut atasat la dosar acel document, raportul financiar fiind adus de reprezentanti in aproximativ o jumatate de ora. 
Primarul Falca cu viceprimarii Dekany si BognarDupa o reverificare a dosarelor s-a convenit ca toti cei 23 de consilieri municipali au fost validati, fiind prezentati celor prezenti in ordinea alfabetica: Eftimie Bobar (PNL), Levente Bognar (UDMR), Rodica Borza (PSD), Alexandra Braica (PSD), Loredana Cismas (PNL), Ionel Costin (PNTCD), Gheorghe Curta (PSD), Tiberiu Dekany (PNL), Ioan Dolha (PRM), Coloman Edeleni (PSD), Levente Horvath (UDMR), Gheorghe Hutiu (PD), Andrei Kiraly (UDMR), Florin Manta (PD), Ovidiu Marian (PNTCD), Cristian Moisescu (PD), Valentin Neamt (PNL), Gheorghe Neamtiu (PRM), Adrian Nitu (PD), Corneliu Padurean (PNL), Dorel Popa (PSD), Mihaela Vasil (PD) si Emanoil Voicu (PSD). 
Dupa validarea acestor consilieri prin vot deschis, fiecare obtinand 22 de voturi (unanimitate), acestia au depus juramantul.
Cel mai important moment de pe ordinea de zi a sedintei a fost validarea lui Gheorghe Falca ca primar al Aradului si investirea lui in functie. 
Acesta, dupa ce a depus juramantul si a fost "incins" cu tricolorul Romaniei, a declarat celor prezenti: "Astazi am fost validat si va pot spune ca ma consider si voi fi primarul tuturor aradenilor, indiferent daca ei m-au votat sau nu. Astept si accept de la fiecare propuneri, pentru ca eu doresc sa facem bine acestei comunitati si sunt sigur ca cei 23 de consilieri locali vor lucra impreuna cu mine pentru dezvoltarea municipiului Arad, pentru o directie buna pentru urbea noastra". 
Programul sedintei a continuat cu propunerile, venite din randul consilierilor, pentru ocuparea functiilor de viceprimar. Astfel, au fost propuse patru persoane: Tiberiu Dekany din partea PNL, Levente Bognar din partea UDMR, Cristian Moisescu din partea PSD (propunere facuta de Gheorghe Curta si respinsa imediat de "pedistul" Cristian Moisescu) si Emanoil Voicu din partea PSD. 
In urma votului, Tiberiu Dekany a obtinut 23 de voturi, Levente Bognar, 17 voturi iar Emanoil Voicu a fost sustinut de doar sase consilieri. 
Asadar, viceprimarii Aradului sunt Tiberiu Dekany (PNL) si Levente Bognar (UDMR). 
Pentru a se completa lista de consilieri a celor doua partide (PNL si UDMR) au fost numiti ca si consilieri Ovidiu Mosneag din partea PNL si Kalman Czister din partea maghiara, numire si validare care a incheiat sedinta de constituire a noului Consiliu Local.
Dupa sedinta, Levente Bognar si Tiberiu Dekany, cei doi vicepresedinti ai Aradului au declarat in exclusivitate pentru ziarul "Adevarul". 
Levente Bognar: "As dori sa continui acele sarcini pe care un viceprimar le are in activitate, acele lucruri care au fost in interesul aradenilor. Sa corespund asteptarilor, pentru a administra orasul bine si sa reusim sa-l aducem la un nivel european. Eu ma bucur ca in mandatul trecut am reusit sa propunem o strategie de dezvoltare a orasului. Trebuie imbunatatita infrastructura, sa elaboram strategii. Cand spun strategii ma refer inclusiv la cea culturala"
Tiberiu Dekany: "Multumesc consilierilor municipali ca mi-au acordat mie si intregii echipe increderea, ca aradenii au votat pentru o schimbare, pentru dreptate si adevar. Ma bazez si sper sa fiu sustinut de consilierii municipali care constituie Consiliul Municipal Arad. Sper si ca proiectele de hotarare pe care le vom incheia sa fie sustinute tot la fel cum am fost si noi astazi sustinuti". 
***
Dupa incheierea sedintei, noul primar al Aradului Gheorghe Falca a multumit celor prezenti si a incheiat concis: "Nu-mi ramane decat sa spun ca de acum incolo trebuie sa trecem la treaba! Cu ajutorul lui Dumnezeu si al dumneavoastra domnilor consilieri, vom putea aduce Aradul la standarde europene".

Anca Sumalan & Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Cristian Moisescu: "Politica este pragmatica!"

Interviu cu Moisescu CristianPropunerea PSD pentru functia de viceprimar a fost surprinzatoare: Cristian Moisescu. "Pentru a se implini una dintre promisiunile electorale", a explicat malitios Gheorghe Curta, care stia jocurile Aliantei. 
Desi s-a facut multa publicitate in campania electorala pentru tandemul Falca-Moisescu si s-a promis faptul ca cel din urma va fi viceprimar, el a declinat provocarea. 
Pentru "Observator aradean", Moisescu spune de ce nu s-a respectat promisiunea. 
- Domnule Cristian Moisescu, nu va este rusine sa priviti in ochii aradenilor carora le-ati promis ca veti fi viceprimar?
- Nu eu le-am promis! Promisiunea nu putea sa vina din partea mea. Nu statea in puterile mele acest lucru, ci in a numarului de consilieri ai Aliantei, care, din pacate au fost numai 10, in timp ce ne trebuia o majoritate simpla de 12. A trebuit sa accept jocul politic care s-a facut, chiar daca eu am fost cel sacrificat.
- Calculul politic primeaza chiar si in fata moralei crestine, care spune sa nu amagesti atunci cand stii ca nu poti sa te tii de cuvant?
- Politica este pragmatica, conteaza de cele mai multe ori rezultatul, de care va depinde continuarea politicii pentru municipiu. E o realitate, nu putem sa ascundem asta. Am fi ipocriti. Depinde de calitatea morala a celor din Consiliu ca aceasta componenta sa fie aplicata sau nu. Am incredere ca vor tine cont de valorile crestine.
- Credeti ca veti putea face ceva pentru cei care v-au ales, din pozitia de simplu consilier?
- Promit aradenilor ca de pe pozitia pe care o am de consilier am sa-mi tin promisiunile facute multora care si-au pus nadejdea in mine. si le multumesc. Important este sa ai inima deschisa fata de cei care asteapta ceva de la noi. Promit ca voi fi cu inima deschisa pentru acesti oameni.
- Aveti vreun regret privind campania electorala?
- S-a intamplat ceva in seara victoriei. Am fost plin de exuberanta, motivata de euforia victoriei. Asa am simtit atunci, a fost o manifestare de bucurie. Imi cer scuze public fata de cei pe care i-am ranit, in special de la domnul Dorel Popa.

Simona Mazare - Observator

  • Ce lasa in urma administratia Popa ?

Pasajul de la Micalaca este doar una din realizarile fostului primar - Virtual Arad News (c)2004Raspuns: realizari in valoare de peste 452 de miliarde de lei
Incontestabil, administratia Popa a lasat cate ceva in urma. Contestate sau nu, realizarile mandatului sau se vad: este vorba de zeci de kilometri de retea de canalizare si alimentare cu apa, de modernizarea unor drumuri, de ridicarea mai multor blocuri de locuinte si de sali de sport. 
Sumar, este suficienta numai precizarea valorii totale a acestora - 452 de miliarde de lei, bani care nu sunt putini...
Sa luam cateva dintre investitii: Pentru inceput, trebuie sa spunem ca a fost realizata o parte a canalizarii din Bujac, cel mai deficitar cartier din acest punct de vedere. 
Chiar daca valoarea nu este prea mare in comparatie cu necesarul, oricum trebuie remarcat ca s-a realizat un prim pas. 
Bineinteles, aici se pot adauga 21 de kilometri de retele de canalizare menajera, canal menajer pe strada Randunicii si strazile adiacente, dar si refacerea malului Muresului.
Domeniul in care s-a investit eel mai mult a fost cel al strazilor. Astfel, a fost modernizata strada Cocorilor, investitie care a scos din bugetul Aradului peste 95 de miliarde de lei. 
Totodata, a fost realizat pasajul de la Micalaca - o alta investitie care a costat cateva miliarde bune (38 de miliarde de lei) - si intreg centrul a fost pavat, fapt care a determinat reabilitarea trotuarelor. 
De asemenea, o parte a strazilor de pamant sau de piatra au fost reparate.
S-a investit si in constructia de locuinte. De-a lungul mandatului administratiei Popa au fost finalizate mai multe blocuri de locuinte in zona Confectii si in Vlaicu, dar au fost incepute si terminate si 96 de apartamente in sistem ANL. 
Pe langa locuinte, a existat o preocupare si pentru tanara generatie, elevii devenind beneficiarii unor sali de sport noi, dotate si utilate, Primaria ocupandu-se de partea de utilitati la aceste obiective. In plus, o parte a scolilor din municipiu au fost dotate cu centrale termice si instalatii de gaz noi, ceea ce a dus la imbunatatirea conditiilor de studiu.
Tot in aceasta perioada s-a continuat intocmire; cadastrului imobiliar si s-a actionat pentru ca aradenii din cartiere sa beneficieze de toate serviciile de care au nevoie. 
Astfel, putem da ca exemplu Sanicolaul Mic cartier care beneficiaza de prezenta unui centru de servicii publice.
In perioada 2000 - 2004 au fost intocmite nu mai putin de 23 de studii de fezabilitate si prefezabilitate acestea reprezentand "baza" proiectelor si investitiilor. 
Numai pentru acestea (fiecare studiu nu reprezinta altceva decat un proiect si o documentatie) au fost cheltuite aproape trei miliarde de lei.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Case si terenuri mai scumpe

Pretul apartamentelor si caselor este in continua crestere - Virtual Arad News (c)2004Apartamentele de bloc s-au scumpit cu 40 % fata de anul trecut, casele sunt de doua ori mai scumpe, iar pretul terenurilor este cu 60 % mai mare. 
Si chiriile s-au scumpit cu pana la 110% pentru spatiile din centrul orasului.
Specialistii spun ca de vina sunt strainii care cumpara cu bani multi apartamente, case si terenuri si astfel li obliga pe aradeni sa se alinieze la noile preturi. 
Daca o casa cu doua camere in Aradul Nou costa, anul trecut 37.000 de EURO, aceeasi casa se vinde, acum cu peste 60.000 de EURO. 
Un apartament cu doua camere, cu imbunatatiri costa 28.000 de EURO, cu aproape 10.000 mai mult decat anul trecut. 
In topul cartierelor cautate pentru achizitionarea apartamentelor se afla Micalaca si Aurel Vlaicu. 
Cele mai cautate terenuri pentru case sunt in Micalaca, Gradiste si Aradul Nou. 
Chiar si terenurile agricole sunt mai scumpe decat in urma cu cateva luni. 
Pretul acestora a crescut cu 15 procente.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • Aradul – primul oras in care s-a organizat o expozitie de reptile. Mai mult de un sfert de secol de existenta

Serpii exotici pot fi vazuti la sectia de stiinte naturale a Muzeului AradPrima mentionare a unei colectii de stiinte naturale in cadrul Muzeului din Arad a fost facuta in anul 1922 de catre doctorul Coriolan Petranu. Din arhiva Palatului Cultural reiese existenta in acea perioada, a unei colectii scolare si a unei colectii ornitologice, care apartinea Camerei de Agricultura. Din pacate, toate acest colectii s-au pierdut sau au fost transferate unor licee din municipiu.
In orasul nostru, bazele unei colectii serioase s-au pus abia in anul 1975, prin donatii, constituite din flori de mina din Ardeal.
Astfel ca in aprilie 1976 George Iuga, (in prezent seful sectiei) a organizat prima expozitie de stiintele naturii la Arad.
Evenimentul a fost foarte bine primit de publicul vizitator, care era obisnuit doar cu expozitii de istorie, arta sau etnografie.
In anul 1977, prin intermediul Ambasadei SUA la Bucuresti si prin eforturile sustinute ale muzeografului George Iuga, muzeul a primit un bogat material ilustrativ privind
"Explorarea Cosmosului".
Exact in acelasi an, se implineau doua decenii de la prima lansare a unui satelit artificial al Pamantului, prilej cu care s-a organizat expozitia temporara "Punte in spatiu".
Succesul a fost enorm, aradenii fiind cu adevarat impresionati de calitatea materialului ilustrativ ce sta si astazi la baza sectiunii de Astronomie – Astronautica". "Constientizand ca dezvoltarea unui muzeu si orientarea spre o anumita structura tematica este data de felul si de valoarea colectiilor, am cautat sa formam colectii care sa dea personalitate viitorului muzeu. Munca noastra de pionierat ne obliga sa abordam domenii diverse ale stiintelor naturii, patrimoniul imbogatindu-se exclusiv din materialele recoltate de pe teren si din donatii; in paralel organizam si expozitii temporare", spune muzeograful. 
Aradenii pot admira reptile din toata lumea.
Pot fi studiate si alte tipuri de reptileIncepand din 10 iunie si pana in 15 septembrie intre orele 9–17 (luni si duminica este inchis) toti cei interesati pot vedea peste douazeci de exemplare de reptile din cele mai indepartate colturi ale lumii. 
Proprietarii animalelor sunt doi tineri din Arad care dupa 1989 au facut o adevarata pasiune in acest sens si au inceput sa cumpere treptat cate un exemplar de la magazinele de specialitate si de la crescatorii de peste hotare, pana au strans suficiente reptile pentru a organiza expozitii. 
Gyorgzi Geza si Barta Ernest sunt de parere ca din aceasta afacere nici nu te imbogatesti dar nici nu mori de foame. 
Intr-o luna, cei doi cheltuie pentru hrana animalelor aproximativ cinci, sase milioane de lei. 
Pana in prezent, tinerii si-au expus animalele in mai toate orasele mari ale tarii. Printre exemplarele care pot fi vazute se numara si anaconda, pitonul covor, sarpele cu clopotei, broasca testoasa aligator, caiman, vipera cu corn, sarpele mocasin, sarpele regal din California.
S-a incercat o cat mai buna promovare a patrimoniului natural al Aradului
In anul 1985, colectia de stiinte naturale cuprindea un numar de 7.270 de piese. Dandu-si seama de valoarea stiintifica a acestor materiale, conducerea muzeului a dispus infiintarea unui post de muzeograf pentru aceasta sectie si repartizarea in cadrul Palatului Cultural din Arad a trei sali pentru organizarea unei expozitii permanente. 
Avand ca punct de plecare piesele existente la acea data, s-a trecut la elaborarea tematicii expozitiei de baza, precum si la proiectarea mobilierului. 
Toate masuratorile pentru executarea vitrinelor, panourilor sau a diaporamelor au tinut cont de arhitectura cladirii, urmarind ca in final sa existe o armonie intre aceasta si sistemul de expunere. 
Subiectul expozitiei a inclus teme general acceptate in muzeele de stiinte naturale, insa aici s-a insistat si asupra valorificarii patrimoniului natural al judetului Arad, respectiv Tara Zarandului si Zona Muresului inferior. 
Grafica a fost proiectata in totalitate in sistem diaporame, fara incarcatura informationala excesiva, mergandu-se in special pe imagini din natura, ce completeaza fericit peisajul. 
Desi perioada in care s-au facut lucrarile era potrivnica pentru dezvoltarea culturii romanesti, angajatii muzeului au reusit cu mijloace proprii sa amenajeze o mare parte din expozitia de baza. 
De abia dupa Revolutie au avut resursele necesare pentru finalizarea acestei ample lucrari. In anul 1990 s-a mai infiintat un post de muzeograf, pentru domeniul de geologie.

George Iuga  - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]