Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 25 august 2004

Stirile TVA aici

  • Aflat in vizita la Universitatea "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Radu Homescu marturiseste: "Aerul Aradului imi da sanatate"

Radu Homescu - ambasador in Filipine si rectorul UAV Lizica Mihut la intalnirea cu PresaIeri, Excelenta Sa, prof. univ. dr. Radu Homescu, Ambasadorul Romaniei in Filipine, a fost oaspetele Universitatii aradene "Aurel Vlaicu", prilej cu care a fost organizata conferinta de presa comuna a distinsei personalitati si a Rectorului Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut.
Doamna rector a apreciat initiativa exceptionala a inaltei personalitati de a stabili un protocol de colaborare intre universitatea de stat aradeana si Universitatea Adamson din Manila. 
In acest sens, asa cum s-a mediatizat la momentul respectiv, prof. univ. dr. Lizica Mihut a vizitat universitatea filipineza. 
Ambasadorul Romaniei in Filipine apreciaza ca la Universitatea Adamson prof. univ. dr. Lizica Mihut a avut o prestatie deosebita. 
A fost un tur de eficienta maxima. 
Filipinezii au ramas impresionati de discursul european al rectorului aradean, de eleganta, pertinenta si concretetea referintelor despre UAV, astfel incat intrebarile filipinezilor au avut o filiera de real interes.
Exista, astfel, toate premisele ca cele doua universitati sa urmeze programe de cercetare comuna, de schimburi de studenti si de cadre didactice. 
Sa amintim ca Universitatea Adamson are cele mai mari laboratoare de chimie din Asia. 
Se intentioneaza o cooperare intre cele doua universitati in ramura finisarii chimice textile.(Manila are o industrie textila extrem de dezvoltata).
Ambasadorul Romaniei in Filipine se defineste "un om al faptelor, nu al vorbelor". 
Prezenta la Arad are valente sentimentale dar si economice - doreste sa perfecteze relatii economice cu reprezentantii industriilor complementare industriei filipineze: feronerie, material rulant de cale ferata si fabricare de vagoane. 
Tot in acest sens, se doreste infratirea Aradului cu al doilea centru industrial din Filipine, Cebu.
Reamintim ca in 1990, prof. univ. dr. Radu Homescu a fost primul rector ales de colectivitatea academica a Universitatii "Aurel Vlaicu". 
"Atunci, in Universitate erau 75 de studenti. Rectorul Lizica Mihut a saltat universitatea de la 75 la 11.000 de studenti. Meritul este al doamnei rector".
Prof univ dr. Radu Homescu, vine la Arad si la Siria in fiecare an. Chiar domnia sa marturisea : "Aerul Aradului imi da sanatate".

T. Matica - Adevarul

  • Saracii Aradului mananca in fiecare zi carne

La Cantina sociala se mananca ieftin si consistentCantina sociala are in momentul de fata peste 370 de abonati. 
Printre persoanele care se bucura de o masa calda pe zi se regasesc de la pensionari pana la copii. 
Un meniu nu poate depasi suma de 48.000 de lei pentru o persoana, iar administratorul Cantinei sociale trebuie sa se incadreze in acesti bani. 
"Cei mai multi dintre asistati isi iau mancarea la sufertas. Putini sunt cei care servesc masa in incinta cantinei. Vinerea, abonatii primesc la pachet mancare rece pentru zilele de sambata si duminica deoarece atunci cantina este inchisa", a precizat Gheorghe Corhei, administratorul Cantinei sociale.
Trebuie amintit faptul ca anii trecuti numarul celor care mancau aici era mult mai mare, dar de cand legea prevede ca persoanele ce solicita ajutor social sa nu mai primeasca si masa calda, numarul asistatilor a scazut semnificativ. 
Meniul cuprinde doua feluri de mancare, insotite de desert o data la doua zile. Carnea este nelipsita din mancarea preparata de bucataria Cantinei Sociale.
Conform legislatiei in vigoare, pentru a beneficia de serviciile cantinelor de ajutor social trebuie indeplinite anumite conditii. De serviciile cantinei sociale pot beneficia copiii de pana la 18 ani, aflati in intretinerea familiilor nevoiase; tinerii din familii nevoiase care urmeaza cursuri de zi la institutiile de invatamant, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani in cazul celor care urmeaza studii superioare cu o durata mai mare de cinci ani; persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii si al caror venit este mai mic sau egal cu nivelul venitului net lunar pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social. 
Si persoanele care au implinit varsta de pensionare care sunt izolate social sau nu au sustinatori legali ori sunt lipsite de venituri pot beneficia de o masa calda gratuita. 
De asemenea, invalizii, bolnavii cronici sau orice persoana care temporar nu realizeaza venituri poate primi hrana de la cantinele sociale.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Pietele aradene: preturi duble sau triple fata de standardul guvernamental!

La Piata Catedralei preturile sunt mai mici - Virtual Arad News (c)2004Guvernul a decis ca vor fi afisate preturile medii la producator ale urmatoarelor produse agroalimentare: rosii, vinete, ardei (gras, capia si gogosari), varza, fasole verde, cartofi, ceapa si castraveti.  
Se doreste astfel eliminarea intermediarilor pe filiera productie-e-comercializare, care au marit nejustificat preturile. 
De joi, si administratiile pietelor vor trebui sa afiseze preturile medii. 
Realitatea din pietele aradene: preturi duble sau triple fata de cele anuntate de guvern! 
Mai mult, comerciantii au anuntat deja ca nu vor ieftini produsele, pentru ca ar iesi in pierdere.
Ce spune guvernul
Pentru ca in piete sa apara preturile de referinta, oficialii Ministerului Agriculturii vor face, zilnic, media preturilor de producator din cele noua bazine agricole din Romania. 
Datele se colecteaza de catre Directiile judetene de agricultura, apoi sunt comunicate la minister si, in urma efectuarii unei medii, sunt prezentate si la radiojurnalul de la ora 7.00 la Radio Romania Actualitati. 
Cat priveste preturile medii din Romania, ieri acestea erau, potrivit Ministerului Agriculturii, urmatoarele: rosii - 10.000 lei/kg; vinete - 6.500 lei/kg; ardei gras - 9.800 lei/kg; ardei capia - 14.000 lei/kg; gogosari - 16.500 lei/kg; varza - 4.000 lei/kg; fasole verde - 11.100 lei/kg; cartofi - 6.900 lei/kg; ceapa - 7.000 lei/kg; castraveti - 11.300 lei/kg; pepeni verzi - 3.100 lei/kg; pepeni galbeni - 6.500 lei/kg. 
Realitatea din piete
In Piata Mihai Viteazul, tarabagiii n-au renuntat la nici un leu din pretul legumelor pe care le aveau la vanzare. 
Produsele din pietele aradene sunt mai scumpe ca in alte judete - Virtual Arad News (c)2004 Nici pomeneala de sumele cu care guvernul spunea ca se vand, la producator, diferitele legume si fructe. Rosiile puteau fi cumparate doar daca plateai intre 12.000 si 15.000 de lei chiar 20.000 de lei, iar ardeii grasi nu scadeau sub 15.000 lei. Ardeii capia se vindeau cu dublul prognozat de guvern, 30.000 de lei kilogramul, iar pretul la ceapa era de fix 15.000 de lei kilogramul. 
In marea lor majoritate, cei care vindeau ieri dupa-amiaza in piata erau producatori, insa fara nici cea mai mica exceptie, toti au fost impotriva faptului ca cineva ar putea stabili pretul de vanzare la legume sau fructe. 
"Ne costa aratul, semanatul, plivitul buruienilor, ingrasamintele. Numai cei care nu muncesc pot sa ia asemenea masuri", ne-a spus, nemultumita, o vanzatoare.
Alti producatori sunt de parere ca motivul care i-a determinat sa nu respecte preturile date de Ministerul Agriculturii este majorarea costului benzinei, implicit si al cresterii preturilor la toate produsele alimentare. 
Multi dintre ei nici nu stiau de preturile stabilite de guvernanti insa sunt siguri ca ele nu vor fi respectate, fiindca, spun ei, atunci ar munci degeaba. 
Preturile legumelor sunt cu ceva mai ieftine in Piata Agroalimentara Fortuna  si  in Piata Mare. 
Astfel un kilogram de rosii costa  12.000 de lei, kilogramul de ceapa 14.000 de lei, iar varza se comercializeaza la 5000 de lei capatana. 
In ceea ce priveste fasolea verde sau cea uscata, pretul unui kilogram ajunge pana la 30.000 de lei.
Majoritatea comerciantilor nu etaleaza la vedere preturile produselor pe care le comercializeaza. 
Cauza – le este mult mai usor sa "manevreze" preturile: dimineata scumpesc produsele de doua ori, iar inspre dupa – amiaza, preturile incep sa scada pentru ca producatorii sa nu isi duca marfa inapoi sau sa nu fie nevoiti sa o arunce. 
Agricultorii spun ca ideea guvernului nu va impiedica continuarea practicarii speculei, pentru ca, daca unul dintre ei va dori sa vanda marfa en-gros, nimeni nu va putea sa-l impiedice. 
"Nu intereseaza pe nimeni daca vindem marfa toata o data si plecam acasa. Nu ne poate impune nimeni un pret, pentru ca este munca noastra si trebuie sa ne scoatem cheltuielile. Cum sa dau eu castravetii cu 11.000 cand am cheltuit mult mai mult pentru a-i cultiva?", a spus alt taran.

Mihaela Iancu & Cristina Gopfrich - Observator

  • Benzina cu miros de evaziune

Proprietarii italieni de benzinarie sunt banuiti de evaziuneComisarii Garzii Financiare Timisoara au descoperit ca doi cetateni italieni, asociati si administratori ai unei societati aradene, au fentat bugetul de stat cu peste 11 miliarde lei. 
Ei sunt acuzati ca s-au folosit de firma pe care o administrau pentru a cumpara produse petroliere pe care ulterior le-au vandut unei societati timisorene, dar au uitat sa treaca in contabilitate operatiunile efectuate. 
Comisarii au reusit sa calculeze prejudiciul astfel cauzat bugetului de stat, pe baza facturilor emise de firma italienilor catre societatea Tirziul din Timisoara. Amuzant este faptul ca Rossi Renato si Sarcinelli Sergio au folosit pentru tranzactiile cu produse peroliere o societate a carei obiect de activitate, conform codului CAEN 5145 este "comert cu ridicata a produselor cosmetice si de parfumerie". 
Controlul efectuat a mai scos la iveala si faptul ca societatea "Erreesse", administrata de cei doi italieni, nu functioneaza la sediul social declarat, iar in ultimii patru ani nu au fost depuse declaratii privind obligatiile de plata catre bugetul de stat si nici decontul de TVA. 
Trebuie facuta precizarea ca afacerile necurate de care sint suspectati Rossi si Sarcinelli s-au desfasurat in urma cu trei ani. 
Pentru cele constatate in urma verificarilor, comisarii de la Garda Financiara au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Arad pentru a incepe cercetarea penala a celor doi italieni, sub acuzatia de evaziune fiscala. 
De asemenea, finantele publice aradene trebuie sa inceapa un control de fond la societatea Erreesse care s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale.

Sergiu Miat - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Intoxicatii cu ciuperci

S-au inmultit cazurile de intoxicatii cu ciuperciMai multe persoane au ajuns in ultima saptamana la spital dupa ce au mancat ciuperci.
Cei mai multi dintre pacienti sunt din judet, unde culesul ciupercilor este in toi.
In unele cazuri au ajuns la spital familii intregi care prezentau simptome grave.
Chiar daca situatia nu este alarmanta, doctorii sunt ingrijorati ca numarul intoxicatiilor ar putea creste in perioada urmatoare.
Medicii recomanda oamenilor sa fie atenti la ciupercile pe care le culeg din padure, dar si celor care cumpara din piete.
Cele mai sigure ciuperci pentru gatit sunt cele care se gasesc in alimentare.
Acestea sunt testate de producator si ambalate corespunzator normelor europene.

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]