Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 25 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Fostul ministru Nicolae Spiroiu cauta... nevinovati?

Revolutia din Arad a fost analizata de OADOSurprinzator: Badalan, aparat la Arad!
Generalul in rezerva Nicolae Spiroiu, inalt comisar in cadrul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), a fost prezent ieri la Arad, pentru a analiza la rece evenimentele petrecute in decembrie 1989 la Arad si pentru a intocmi un raport al organizatiei pe subiectul de scandal al lunii octombrie, legat de numele lui Eugen Badalan, acum seful Statului Major al Armatei. 
Vizita fostului ministru al apararii a fost mai mult una incognito, de care si noi am aflat doar intimplator si despre care revolutionarii aradeni (cei care aveau un cuvant greu de spus pe subiect) nici macar nu stiau.
Cu usile inchise, la Prefectura, care a fost doar gazda evenimentului (si nu a luat parte la discutii), mai multi militari din judet au stat de vorba cu Nicolae Spiroiu de la 9 dimineaja si pana la ora 13. 
Nu secretomania de care a beneficiat intalnirea ne-a socat, ci declaratiile pe care generalul a avut totusi amabilitatea sa ni le dea.
Desi ne-a spus, din start, ca analiza intreprinsa la Arad nu e nici pe departe finalizata si ca va purta cel mai probabil si maine (astazi - n.r.) discutii cu cei care au luat parte la revolutia din decembrie 1989 ("il voi contacta, printre altii, si pe revolutionarul Voicla"), declaratiile sale au lasat clar sa se inteleaga ca, in ochii sai, Eugen Badalan nu are cum sa fie vinovat.
"Organizatia noasta e implicata in apararea celor care se simt lezati in drepturile lor si ne autosesizeaza, dar si noi ne putem autosesiza. Noi ne-am sesizat dupa ce in cateva ziare au aparut atacuri aproape identice impotriva lui Badalan, seful Statului Major". 
Inaltul comisar ne-a punctat faptul ca, pe vremea aceea, Badalan era sef al Statului Major la Oradea, ca avea unitati in subordine si in Arad si ca "fiind stare de alarma la Arad, a fost trimis aici. Asta nu insemna ca el avea voie sa dea ordine; nu a putut sa dea ordinul sa se traga, pentru ca nu avea acest drept!(...). In calitatea sa, putea doar sa corecteze anumite decizii, sa supravegheze (...)". 
Mai mult, Nicolae Spiroiu susjine ca, pana pe data de 22 decembrie, in Arad nu a murit nimeni, ca Badalan a parasit localitatea in dimineata acelei zile si ca "ce s-a intamplat aici, dupa, nu poate fi pus pe seama lui Badalan".
Parte din revolutionarii care au fost contactati de noi au ramas surprinsi ca inaltul comisar se afla in Arad si indignati de declaratiile sale legate de seful Statului Major, in conditiile in care nu demult sase militari care au participat la evenimentele din 1989 au facut, intr-o intalnire publica, declaratii surprinzatoare pe tema, "care iti fac parul maciuca". 
Ei s-au aratat deranjati, desigur, si de faptul ca verdictul organizatiei pare deja dat, desi la discutii au fost invitati doar unii dintre cei care stiu ce s-a intamplat atunci.
Cert este, pana acum, doar faptul ca Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului va intocmi o nota de constatare dupa discutiile de la Arad si ca raportul va fi prezentat, dupa cum sustine inaltul comisar, celor din mass-media.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Accente: Dincolo de zid

Din 2007 nu vor mai exista bariere de circulatie in UENici nu stiu bine incotro ar trebui sa privesc, ca sa iesim o clipa din prezent si sa ne dam seama ce am fost cu doar 15 ani in urma. 
Sa privim doar in urma, mi s-ar parea prea simplist. Am putea privi, dimpotriva, spre ziua de maine. 
Inchipuiti-va ca, daca nu va da vreo mare belea peste noi, daca nu ne vom bate singuri cuie in talpa, peste doi, doar doi ani, vom intra in Uniunea Europeana
Asta inseamna ca Revelionul 2006/2007 va insemna "lasarea la vatra" a vamesilor de la granitele cu Ungaria si Bulgaria. Ca vor cadea frontierele.
Vrei sa dai o fuga pana la Viena, la un concert al Operei, vrei sa dai o raita prin fosta capitala a Imperiului ori vrei sa-ti faci un hatar si sa bei o bere la "Prater", te urci in masina, faci plinul la o statie si valea! 
Pana la Viena nu te mai opreste nici un vames, nici un politist de frontiera. Ai uitat pasaportul acasa, nici o problema!
Interesanta si greu de crezut, pana de curand, nu?, aceasta perspectiva apropiata, de a nu avea granite spre Occident, de a nu cere voie nimanui sa plece din tara, de a nu face cerere la Pasapoarte, ca apoi Securitatea sa-ti taie elanul si sa nu-ti aprobe viza fiindca nu esti "de incredere" ori de-al lor, sau mai incoace, de a cere chemare de la cunoscuti, de a sta pe la cozi interminabile la ambasade. 
Iar daca ai fost norocos sa obtii viza, aveai alta strangere de inima, doar gandindu-te la umilinta de a fi tratat, la granite, ca un ins cu totul aparte fata de tot ceea ce era "european", de la ungur la englez. 
Tras totdeauna deo-parte, cautat ca de paduchi, interogat ca odinioara, la Secu’, bantuit de spaima ca te-ar putea intoarce din drum. 
De toate acestea ne vom vedea scapati in prima zi a anului 2007. Pentru noi, va fi o cadere a zidului Berlinului sui generis. 
Vom fi, in sfarsit, ai Europei, iar Europa ne va recunoaste ca membru al familiei sale. Aici am ajuns, in aceasta zi, cand intamplator e 25 noiembrie 2004, adica o zi oarecare. 
Am parcurs drum lung, nu? Sa nu mai privim spre maine si sa ne intoarcem spre anii ’80? La ce bun? 
Multi stim ce-a fost si cum a fost. Cei tineri isi amintesc vag acei ani, iar cei foarte tineri sunt din ce in ce mai putin interesati de "epoca de aur"
Nimic nefiresc. Asa ar trebui, asa trebuie sa privim si noi - spre ziua de maine. Trecutul e tristete, e poate si nostalgie, macar dupa anii tineretii noastre, daca nu pentru altceva. 
Eu unul, astept cu nerabdare Revelionul 2007, ca sa pot spune ca in Europa sunt acasa, la noi. 
Cu 16 revelioane in urma, ascultandu-l pe tovarasul Ceausescu urandu-ne cate cele, nici prin cap nu ne trecea cat de aproape era ziua in care "zidul" va cadea definitiv. 
Ei bine, iata-ne la doi pasi de acea zi!

Tristan Mihuta - Adevarul

  • Chiriasii din casele revendicate vor fi scosi in strada. Trei mii de familii raman fara casa!

Chiriasii din imobilele revendicate risca sa ramana fara locuinta - Virtual Arad News (c)2004Aproximativ 3000 de familii care locuiesc cu chirie in imobile retrocedate sunt in pericol de a fi date afara, pentru ca cei cinci ani prevazuti de lege pentru protejarea lor sunt pe cale sa expire. Situatia acestora ameninta sa devina exploziva, deoarece la nivelul judetului exista o acuta lipsa de locuinte, oamenii fiind in pericol de a ramane fara un acoperis deasupra capului.
Cinci ani de gratie
Fostii proprietari deposedati abuziv de stat in perioada comunista si-au revendicat in instanta imobilele. 
De cele mai multe ori, li s-a dat dreptate, restituindu-li-se locuintele care, insa, erau ocupate de chiriasi. 
Pentru a-i proteja, statul a interzis evacuarea, pe o perioada de cinci ani. 
La finalul lunii decembrie insa perioada de gratie expira asa ca, anul viitor, este de asteptat ca proprietarii sa ceara in multe cazuri executarea silita.
Primaria nu are locuinte
In toti acesti ani, nu s-a luat nici o masura pentru protejarea celor care mai locuiesc in aceste imobile. 
Persoanele cu venituri modeste nu au avut la dispozitie o alternativa, prin care sa obtina o alta casa. 
Au fost promovate numeroase formule care ofereau locuinte sau terenuri pentru tineri ori locuinte cu caracter social, dar nu a fost oferite solutii pentru familiile de conditie modesta. 
Chiar daca s-au inscris pe lista la Primarie, aceasta categorie de chiriasi are sanse foarte mici de a obtine o locuinta, in perioada imediat urmatoare, prioritare fiind cazurile sociale care sunt foarte multe in municipiul Arad. 
In prezent, sunt inregistrate aproape 3000 de cereri pentru acordarea unui spatiu de locuit, toate provenite de la fostii chiriasi, carora nu li se poate rezolva situatia. 
Dupa prima etapa a retrocedarilor au ramas fara locuinta 300 de persoane, dar edilii Aradului se asteapta si la alte solicitari din partea chiriasilor deoarece procesul de retrocedare a imobilelor este in plina desfasurare. 
Aproximativ 90 % dintre persoanele care se inscriu in audienta solicita o locuinta, spun reprezentanti primariei.
Recons-ul si-a diminuat activitatea
Primaria aradeana se bazeaza in rezolvarea partiala a cererilor pe fondul de locuinte gestionat de Recons, una dintre societatile aflate in subordinea sa.
La ora actuala insa, numarul apartamentelor s-a diminuat substantial. 
Daca in anul 1990 numarul locuintelor aflate in administrarea institutiei era de 33.000, in 2004, datorita retrocedarilor, numarul acestora a scazut la 1500. 
Daca toate acestea vor fi retrocedate, in urma unor sentinte ale instantelor, societatea isi va pierde obiectul de activitate.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Centru maternal

Centrul maternal din Arad ofera adapost mamelor pana la gasirea unei locuinteZeci de femei din judetul Arad au beneficiat de serviciile centrului maternal. 
Infiintat cu mai mult de doi ani in urma, centrul ofera ajutor mamelor care nu au posibilitati materiale. 
Aici gasesc adapost si sprijin, iar personalul institutiei se ocupa de gasirea unui loc de munca si a unei locuinte potrivite pentru ele. 
Situat pe strada Vicentiu Babes, centrul poate adaposti 10 mame, alaturi de copiii lor. 
Daca femeile isi gasesc serviciu, in timpul programului de lucru copiii sunt ingrijiti de personalul centrului unde mamele pot ramane pana la 6 luni. 
Cele mai multe mame care vin la centru sunt tinere, pana in 25 de ani, iar iarna se depun cele mai multe cereri pentru un loc in centru. 
Conducerea institutiei a intreprins o serie de demersuri prin care primariile, sa ia la cunostinta de existenta institutiei, pentru a indruma aici mamele care au nevoie de ajutor.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Un PAS spre success

Formatia PAS din Pecica nu duce lipsa de talentMuzica romaneasca a devenit astazi un veritabil amestec de talente si nontalente. Aici gasesti atat parveniti dornici de imbogatire si care tanjesc dupa renume, cat si tineri talentati care vor sa arate lumii ce pot. Cei din urma sunt mult mai greu de gasit. Un exemplu pentru cea de a doua categorie sunt baietii de la trupa PAS, care desi sunt doar la inceput de drum, au demonstrat ce pot si au devenit repede cunoscuti in randul liceenilor aradeni. 
Printre nume si componenti
Daca intrebi cativa tineri din Arad cu siguranta se gasesc printre ei care au auzit de cei sase pecicani care formeaza PAS. O trupa care are experienta mai putina, dar de talent nu duce lipsa.
Chiar si in scurta ei istorie PAS a trecut prin multe schimbari, atat in ceea ce priveste numarul componentilor, cat si numele. 
Primul pas in nasterea formatiei a fost facut in 2001, atunci cand patru tineri au fost pregatiti de Stelian Bulzan (unul dintre actualii membri), invatand cateva miscari pe care le-au prezentat cu ocazia serbarii de Craciun. 
In primavara urmatoare s-au unit mai multi baieti si a luat fiinta oficial trupa. 
De-a lungul timpului au venit si au plecat membri, iar numele s-a schimbat de mai multe ori. Astfel trupa pecicana de breakdance s-a numit, pe rand, Electric City, Break Jame sau Waseda. 
Dupa atatea schimbari, trupa si-a dobandit forma finala in 2003. Se numeste PAS si are in componenta sase baieti: Writer (Stelian Bulzan), Izzy (Cristian Stanciulescu), Zapp (Ion Banatean), Pico (Ion Lingurar), Shady (Cosmin Farago) si Triball  Arena (Sorin Gavrila). 
Ei au fost nevoiti sa invete fiecare miscare separat, de aceea de-a lungul anilor baietii au avut parte de nenumarate vanatai si cazaturi. 
Norocul lor a fost ca fratele lui Stelian avea o trupa asemanatoare si astfel ca au fost ajutati. 
Pe langa asta au folosit multe materiale luate de pe internet. Acum ei au repetitii de cinci ori pe saptamana, cate doua ore. Baietii spun ca au fost ajutati  si de breakeri mai buni de la care au "furat" cate ceva pana au prins esenta lucrurilor. 
"Acum lucram singuri si, spre bucuria noastra, se vad rezultatele muncii noastre", spun componentii trupei PAS.
Dupa munca si… rasplata
Pentru prima data au pasit pe scena in forma actuala la Arad in 2003, unde au participat la un concurs si au obtinut locul trei. 
De atunci au batut in lung si lat mai toate localitatile importante din judet. Au dansat la Pecica, Sebis, Lipova, Nadlac, Ineu, Arad. 
Cei mai solicitati sunt toamna, atunci cand este "sezonul" Balurilor Bobocilor. 
Pentru ca produc spectacol de calitate si pun accentul pe autopromovare si mai putin pe partea financiara, baietii au devenit in scurt timp foarte populari. 
Trupa PAS incepe sa fie tot mai mult solicitata de tineri Au avut nenumarate aparitii pe scenele din judet, peste tot cucerind simpatia celor aflati in sala. 
Au ajuns si la Timisoara (la "Park Place") si Oradea, unde au fost foarte apreciati. 
Lunile acestea au dansat la Pecica, Nadlac, in timp ce la Arad au trecut pe la majoritatea liceelor: "Sabin Dragoi", "Vasile Goldis", "Hidro", "Csiky Gergely" etc. 
Avand in vedere succesul lor, baietii au aparut de mai multe ori si in presa. 
Televiziunea Arad le-a dedicat chiar si o editie a emisiunii de duminica dupa-masa "Tu esti cel mai tare", dar au aparut si la PRO TV. 
Cu ocazia diferitelor evenimente baietii de la PAS au dansat in deschiderea unor trupe ca HI-Q, Akcent, Candy, TNT sau Andra. 
Dar, in viziunea lor, cel mai mare eveniment din cariera lor s-a petrecut la Arad, la discoteca "Viva", acolo unde au dansat  in deschiderea trupei Simplu, formatia care a pornit  fenomenul de breakdance in Romania. 
Breasla unita
Pe parcursul aparitiilor baietii "s-au imbogatit" si cu cativa fani, care ii urmaresc constant. 
Pe langa asta, sunt ajutati pe drumul lor spre succes de catre Alin Sfat, directorul Casei de Cultura Pecica, cel care a crezut mereu in ei si le pune la dispozitie o sala pentru repetitii si de primarul orasului, Iustin Cionca, care i-a sprijinit moral si nu numai. 
Cei de la PAS spun ca "breasla" breakerilor aradeni este unita si ca sunt in relatii bune cu celelalte trupe din Arad (care sunt dupa parerea baietilor cam zece la numar), in special cu Stil Practic din Arad. 
"Am avut ocazia de a fi ajutati de cei mai buni breakeri din tara – Tukyla Brother, care ne-au explicat multe", spun mandru componentii trupei. 
In ceea ce priveste partea materiala a lucrurilor, sumele primite de baieti pentru prestatia lor sunt mai mult simbolice, insa aceasta parte a monedei este, deocamdata, mai putin importanta. 
Acum accentul se pune pe promovare, ceea ce se pare ca celor de la PAS le merge bine, avand in vedere numarul spectacolelor si faptul ca sunt locuri unde sunt chemati de mai multe ori (de exemplu, la Nadlac, unde a fost al doilea an cand au dansat la Balul Bobocilor).
"Vrem sa punem Pecica pe harta breakerilor"
Chiar daca au succes, baietii nu se opresc aici si au foarte multe planuri de viitor. 
Ei spun ca si-au compus melodii free style, cu tenta hip hop, la care danseaza, dar de cantat inca nu s-au apucat. 
Pentru viitor si-au propus sa ajunga cat mai sus in breasla si sa fie cat mai cunoscuti in zona. 
Pe langa asta vor sa organizeze la Pecica un spectacol – intalnire al trupelor de break si rap din tot judetul cu scopul de a promova acest gen de muzica, cat si underground-ul din Pecica. 
Sau mai pe scurt, dupa cum spune PAS "Vrem sa punem Pecica pe harta breakerilor".
Mult succes, baieti!

Pavel Sinka - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]