Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 26 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Mesajul Prefectului Dan Ungureanu  rostit cu ocazia Sarbatorii Zilei Unirii

Prefectul Dan Ungureanu da citire mesajului de Ziua UniriiPrea Sfintia Voastra Parinte – Episcop, Domnilor reprezentanti ai autoritatilor locale, Stimati participanti la Sarbatoarea Zilei Unirii
Aniversam astazi 145 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor. Acest maret eveniment al istoriei noastre nationale a fost numit intotdeauna "Unirea cea Mica a romanilor".
Dar, rolul insemnat al Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, in prefatarea actului de la 1 Decembrie 1918, precum şi semnificatia istorica a zilei de 24 ianuarie 1859, intru construirea Romaniei moderne, au facut posibila Romania cea mare, Romania de astazi, care a integrat, in cea mai mare parte, teritoriile locuite de romani in fruntariile nationale.
In acel ianuarie al anului 1859 s-au auzit, in mod manifest, indemnurile  Horei Unirii, care ne cereau sa ne  dam "mana cu mana, cei cu inima romana".
Sentimentul acesta, fara indoiala, trebuie sa fi fost tonic şi emotionant, de vreme ce el se exprima prin vorba şi cantec la Iaşi şi Bucureşti, la Focşani şi Craiova, peste tot acolo unde se vorbea şi simtea romaneşte.
Cantecul Unirii, Hora Unirii cum o ştim cu totii,  nu uita sa evoce legaturile indestructibile dintre toate provinciile romaneşti, dintre oamenii care vorbesc aceeaşi limba şi traiesc ca fratii  intr-o deplina unitate : "Ca doi brazi intr-o tulpina, ca doi ochi intr-o lumina".
Si autoritatile locale au intrat in HoraLa aniversarea Unirii  Principatelor nu putem sa nu evocam cu respect şi recunoştinta personalitatea celui care a fost marele domn al Unirii – Alexandru Ioan Cuza, barbatul de stat caruia Providenta i-a harazit destinul de a fi cel care a fost pus in fruntea tarii in acele zile, cel care, de fapt, a infaptuit primul marele ideal al tuturor romanilor in aspiratiile lor spre unitate şi modernitate.
A vorbi despre Domnul Cuza, a-i aduce in actualitate memoria, este o datorie de conştiinta. Meritele sale sunt greu de ilustrat in cuvinte iar faptele sale – s-ar putea spune – nu au egal in epopeea neamului. Poate folosim cuvinte mari, dar la fel sunt şi evenimentele care se asociaza domniei lui Cuza, perioadei care cuprinde doar 7 ani din istoria Romaniei, care au pus insa cu  desavarşire bazele Romaniei moderne.
Romania s-a integrat in modernitate: s-au reformat  structurile statului şi organizarea  tarii; s-au pus bazele invatamantului modern; s-au aşezat proprietatea şi economia pe baze noi; s-a infaptuit reforma agrara, atat de mult aşteptata;  s-au asimilat  reglementarile moderne din justitie şi s-a creat armata tarii; s-a emis moneda nationala  şi s-a realizat prima mare reforma social-culturala. Toate in numai 6-7 ani.
Astazi, noi, cei care veneram numele lui Cuza  şi a generatiei sale avem, la randul nostru,  o misiune la fel de importanta. Trebuie sa ducem Romania pe drumul integrarii europene intr-o acerba competitie pe planul eficientei şi competitivitatii cu alte tari. Nu este uşor.
Avem insa speranta ca vom reuşi, ca vom fi alaturi de celelalte natiuni ale Europei şi acest lucru pare sa fie de bun augur.
Aniversarea Unirii Principatelor este inca un prilej de a ne manifesta dragostea de tara şi hotararea de a actiona cu toate mijloacele care ne stau la dispozitie, pentru asigurarea unui viitor mai bun alaturi de  tarile Uniunii Europene.

PREFECT
Vasile Dan Ungureanu

  • Deceptie la soclul Monumentului Libertatii. Vremurile i-au tinut pe aradeni departe de miting

Hora Unirii la Piata PompierilorCel de-al doilea miting organizat de Vatra Romaneasca impotriva amplasarii Monumentului Libertatii a reusit sa stranga in Piata Pompierilor cel mult 150 de oameni. Organizatorii au dat vina pe conditiile meteorologice, considerate un motiv puternic de a-i tine pe aradeni in case, la caldura. Aceasta scuza insa nu mai poate fi invocata a treia oara consecutiv, dupa ce si celelalte doua mitinguri au esuat din lipsa de participanti. Cum tot timpul a fost de vina si vara, si acum cateva saptamani cand aceiasi cativa oameni au iesit in strada sa protesteze, credem ca se cuvine o nuantare: nu vremea, domnilor, ci vremurile sunt de vina!
Organizatorii au programat intentionat a doua intalnire in data de 24 ianuarie, ziua Marii Uniri. Discursurile nationaliste au incalzit atmosfera, starnind scandari si aplauze. 
Cadrul in care s-a desfasurat actiunea a fost acelasi ca si data trecuta: un camion cu o platforma pe jumatate acoperita, pentru a oferi si un adapost improvizat contra fulgilor de zapada, a fost scena pe care s-au urcat aceiasi actori -  Gheorghe Garbovan – fostul prefect al Aradului, Ioan Maris – presedintele Vetrei Romanesti, Florentin Vartaci si Doru Bogdan.
Autorizatia pentru desfasurarea mitingului a fost acordata pentru o ora, dar timpul nefavorabil a urgentat manifestarile. Discursurile au fost mai scurte, mai dure, subliniindu-se aceeasi idee: monumentul trebuie trimis in Ungaria, fiind un prilej de sfidare a romanilor.
La final, Ziua Unirii a fost marcata de cei prezenti. In boxe a rasunat Hora Unirii, iar oamenii s-au prins la joc. 
"Inca o data! Mai puneti inca o data!", au spus oamenii, dupa terminarea cantecului, asa ca organizatorii s-au conformat. Hora Unirii a fost jucata pentru a doua oara.
Seria protestelor va continua, urmatoarea manifestare fiind programata pentru data de 14 februarie. Cine stie, poate a patra oara se va depasi pragul psihologic de 200 de participanti…

Mihaela Iancu - Observator 

  • Pe drumurile din judet s-a putut circula fara probleme

Circulatia pe soselele judetului s-a desfasurat normal - Virtual Arad News (c)2004Inspectoratul de Protectie Civila al judetului Arad informeaza ca starea drumurilor din judet a fost, in cursul zilei de ieri, sub control. 
In zona Pecica a nins slab. Unimogul pentru deszapezire era pe traseu. 
S-a actionat doar cu o lama, pe DN7 si DN7B. In zona Savarsin, terenul era partial umed, insa portiunile uscate erau suficient de intinse pentru a favoriza depunerea zapezii. S-a actionat cu un unimog si un autoraspanditor de material antiderapant, pe DN7. 
In zona Milova a nins slab. Situatia a fost urmarita indeaproape de doua autoraspanditoare, pe DN7. In zona Simand a nins, de asemenea, insa terenul era umed in proportie de 50 la suta, fapt ce nu a favorizat depunerea zapezii in cantitati apreciabile. S-a actionat cu doua autoraspanditoare.
In zona Buteni a nins destul de mult, actionandu-se cu trei tractoare cu lama si raspanditoare, respectiv cu un autovehicul cu raspanditor.
Si la Varfurile situatia a fost sub control, desi drumul era acoperit cu zapada afanata si a nins intruna. S-a actionat cu doua autovehicule cu lama si rapanditoare.
In fine, situatia din perimetrul municipiului nu a prezentat nici ea probleme deosebite. Ningea slab, iar pe traseu s-au aflat, in permanenta miscare de supraveghere, un unimog si o lama (pe DN7 si DN79).

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Inghesuiala la Ortopedie

Din cauza alunecusului la Ortopedie a crescut numarul de pacientiZeci de persoane din Arad au ajuns la spital, sambata, dupa ce si-au fracturat miinile sau picioarele cazand pe strada din cauza alunecusului, majoritatea victimelor fiind batrani, transmite Mediafax.
Pana sambata la pranz, la sectia de ortopedie a spitalului s-au prezentat 32 de pacienti, o parte fiind adusi de ambulante, solicitate pe diverse strazi din oras unde au avut loc astfel de accidente.
"Avem tot mai multe cazuri, iar daca frigul va persista, e posibil sa fie mai rau decit in anii trecuti. Le recomandam mai ales batranilor sa nu iasa din casa cit timp strazile sunt acoperite de gheata sau zapada", a declarat Rita Ordean, medic de garda al Serviciului Judetean de Ambulanta.
In Arad a inceput sa ninga sambata dimineata, iar zapada s-a depus imediat, din cauza temperaturilor negative de peste zi, de pana la minus sapte grade.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Preotul Merlusca planuieste o intalnire a tripletilor din toata tara, la Arad

Preotul Merlusca este preocupat de tripletii din Romania - Virtual Arad News (c)2004Sotii Merlusca din Arad au infiintat in urma cu 10 anii Fundatia "Sfantul Nicolae", care are ca obiect de activitate crearea bazei de date si sprijinirea familiilor cu tripleti, aflate in stare de risc social.
Viorel si Elena Merlusca si-au motivat gestul gandindi-se la propriile persoane. Ei au trei fete, triplete, care s-au nascut in urma cu l 7 ani, intr-o zi de 3 mai, a treia duminica dupa Sfintele Pasti denumita si Duminica mironositelor. Stiind din proprie experienta ce greu este sa cresti trei copii de aceeasi varsta s-au hotarat sa ajute familiile cu tripleti.
Cei doi membri fondatori declara: "dupa estimarea noastra ar fi 81 de familii cu tripleti in toata tara, dintre care 57 de familii au fost vizitate de noi.
Cele mai multe sunt sarace sau foarte sarace si pe langa tripleti, mai au si alti copii.
In judetul Arad sunt 6 familii cu tripleti. Primul caz de tripleti din judet sunt fratii Vlasiu.
De la nasterea lor, a trebuit sa treaca -14 ani pana, la venirea pe lume a urmatorilor tripleti aradeni.
Cei mai tineri tripleti din Arad sunt copiii familiei Stefan si au doi ani.
"Fetele noastre s-au nascut in 1987, imediat dupa explozia de la Cernobil, dupa spusele medicilor aceasta a avut o oarecare influenta, deoarece dupa aceea au inceput sa se nasca si alti tripleti" - ne-a declarat Viorel Merlusca.
Bihorul este judetul cel mai bogat in tripleti (sapte familii, dintre care doua sunt in localitatea Beius), Lugoiul are patru familii de tripleti.
De asemenea, in tara, patru familii au tripleti in urma insamantarii artificiale.
Ultima intalnire a tripletilor din toata tara, organizata de sotii Merlusca, a avut loc in anul 1998, de atunci, chiar daca intentii au existat, reunirea nu a fost posibila deoarece nu s-au adunat suficienti bani.
Singurele ajutoare pe care Fundatia "Sfantul Nicolae" le poate oferi sunt pachetele cu alimente pe care le trimit cu ocazia fiecarei sarbatori.
Daca ar primi sponsorizari, Elena si Viorel Merlusca ar organiza in acest an o intalnire a tripletilor la Arad, dar, pentru aceasta, familiile care vor participa la actiune trebuie sa beneficieze de transport, masa si cazare gratuita. 

Claudia Untaru - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]