Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 26 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Si-a dat demisia!

Dorel Popa si-a dat demisia din functia de presedinte al PSDDorel Popa, presedintele PSD Arad, si-a dat demisia din aceasta functie.
Decizia a fost luata dupa sedinta de Delegatie Permanenta care a avut loc miercuri, in prezenta ministrului Ilie Sarbu. 
In locul acestuia a fost numit, in virtutea functiei detinute, presedintele executiv Caius Parpala.
Sedinta de Delegatie Permanenta desfasurata la mijlocul acestei saptamani la PSD se pare ca nu a ramas fara urmari.
Ilie Sarbu a venit la Arad cu un mesaj clar: "demisia sau demiterea !", astfel incat dupa ce a stat mai mult timp pe ganduri, Dorel Popa si-a depus demisia din functia de presedinte, evitand astfel schimbarea sa de catre conducerea centrala.
Informatia a iesit la iveala ieri, in cadrul sedintei de constituire a Consiliului Judetean, Ioan Silaghi, secretarul general al consiliului, a chemat in biroul sau, pentru discutii, toti liderii partidelor care fac parte din acest for.
Presedintele PSD, Dorel Popa, s-a prezentat, dar, potrivit celor care au luat parte la discutii, a declarat ca nu poate negocia nimic deoarece mandatul sau a incetat, prin prezentarea demisiei din partid.
" Este adevarat. Dorel Popa a renuntat. Potrivit statutului, eu sunt cel care a preluat presedintia pana miercuri, cand va avea loc Delegatia Permanenta la Bucuresti." a declarat Caius Parpala

Mihaela Iancu - Observator

  • Cafea cu aroma de boicot

Sedinta de validare a Consiliului Judetean a fost amanata din lipsa de cvorumConstituirea Consiliului Judetean Arad, amanata pentru luni
Sedinta de validare a Consiliului Judetean Arad a fost amanata pentru luni, la ora 11, din lipsa de cvorum. 
In sala festiva a Palatului Administrativ din Arad s-au adunat toti consilierii PD, PNL, UDMR si PUR si unul de la PRM, dar au lipsit in corpore cei noua reprezentanti ai PSD si trei de la PRM. 
Dorel Popa, presedinte PSD Arad, prezent in sala, a fost rugat sa-si adune consilierii, insa a replicat ca ar fi demisionat din functie si nu le poate impune acestora sa vina la sedinta. 
In fata presei, el a refuzat sa-si recunoasca ipotetica demisie din functia de presedinte al PSD Arad. 
Dupa aproximativ o ora de asteptare, s-a aflat ca absentii stau la cafea, intr-un bar. 
Timp de o ora, primarul Gheorghe Falca a incercat sa discute cu acestia, insa fara nici un rezultat. 
S-a facut apoi prezenta si s-a constatat ca in sala sunt doar 21 de consilieri, fata de 22, cat ar fi reprezentat cvorumul. 
In aceste conditii, prefectul Dan Vasile Ungureanu a anuntat amanarea sedintei pentru luni dimineata. 
Se pare ca una din motivatiile absentei consilierilor a fost ca, la Delegatia Permanenta care urma sa aiba loc astazi, sa nu se poata spune ca PSD a pierdut si consiliul judetean, dupa ce a pierdut alegerile pentru primar si viceprimari la Arad. 
Pe de alta parte, sedinta Delegatiei Permanente a fost amanata si ea, pentru marti.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • De la 1 iulie, la Spitalul Clinic Judetean Spitalizare fara internare

In cadrul Spitalului Judetean va functiona "spitalizarea de zi" - Virtual Arad News (c)2004Incepand de la 1 iulie, aradenii vor beneficia de un nou tip de servicii medicale: "spitalizarea de zi"
Adica o forma de asistenta medicala intermediara, intre asistenta bolnavului la domiciliu si spitalizarea propriu-zisa. 
"Practic, activitatea se desfasoara in ambulator. Ceea ce inseamna ca bolnavul nu are statut de bolnav internat. El vine in fiecare zi si sta in spital atat cat e nevoie ca sa i se faca niste investigatii sau sa i se administreze un tratament si ca sa fie observat clinic pe o anumita perioada din zi" - explica dr. Dana Oprea, director al Spitalului Clinic Judetean, institutie care isi propune sa acorde asistenta medicala in sistem "spitalizare de zi"
Printre beneficiarii acestui serviciu se vor numara, in mod sigur, bolnavii de la Hematologie - care au nevoie de tratament cu citostatice - si acei bolnavi care sunt dependenti de tratamentul cu interferon si care, astfel, nu vor mai fi nevoiti sa se interneze in spital pentru cele cateva ore in care li se administreaza perfuzii.
Debut in cinci sectii
Intr-o prima faza, activitatea in sistem "spitalizare de zi" se va desfasura doar la nivelul a cinci sectii ale Spitalului Judetean: Cardiologie, Compartimentul hematologie, Sectia boli infectioase adulti (cu orientare prioritara pe compartimentul infectiei cu HIV), Pediatrie si inca unul din compartimentele chirurgicale.
In cadrul fiecarei sectii va fi amenajat un spatiu special destinat spitalizarii de zi, cu un circuit complet separat de saloanele cu spitalizare normala. 
"Am inceput timid, cu un numar mai mic de sectii care, prin constructie, ne ofera posibilitatea sa facem acest circuit separat. Asta va tine, probabil, doua luni de zile. In etapa urmatoare, vom face o restructurare a alocarii cabinetelor din policlinica, in ideea eliberarii unuia dintre nivele - fie parterul, fie etajul. Spatiul eliberat il vom aloca strict spitalului de zi si in acea etapa vor putea intra in acest tip de activitate si celelalte sectii ale spitalului" - precizeaza dr. Dana Oprea. 
Personalul medical care va asigura functionarea noului servciu este cel angajat in sectii.
Doctor Dana Oprea crede in eficienta schimbariiAvantaje
Infiintarea spitalizarii de zi inseamna cheltuieli mai putine pentru spital. Dar mai inseamna si finantare suplimentara pentru ca este vorba de un alt tip de servicii pe care spitalul il ofera, de o alta forma de asistenta medicala decat cea oferita bolnavilor internati. 
Pentru aceasta activitate, normele in vigoare ii permit spitalului sa solicite fonduri suplimentare de la Casa de Asigurari de Sanatate. 
Dr. Dana Oprea crede ca avantajele implementarii sistemului de spitalizare de zi nu sunt deloc de neglijat: "Inseamna nu numai cheltuieli mai putine, ci si bani mai multi pentru spital. Dar, mai ales, inseamna confort sporit pentru bolnav, care nu mai este obligat sa ramana internat in spital, cu conditii de spitalizare, pentru ceva ce se poate rezolva in cateva ore".
Gratuit pentru asigurati
In ceea ce priveste posibilitatea de a beneficia gratuit de asistenta in sistem "spitalizare de zi", conditiile sunt aceleasi ca si in cazul celorlalte tipuri de servicii medicale: bolnavii care sunt asigurati si fac dovada calitatii de asigurat vor primi gratuit acest tip de asistenta, iar cei care o solicita la cerere sau care nu sunt asigurati, vor trebui sa plateasca. 
Valoarea cheltuielilor necesare cu organizarea si functionarea serviciului de spitalizare de zi nu a fost, inca, stabilita exact. 
Conducerea spitalului calculeaza, acum, numarul serviciilor ce pot fi oferite in cele sase luni ramase din an, urmand ca suma ce se va solicita Casei sa se stabileasca marti-miercuri, saptamana viitoare.
Normele care prevad posibilitatea infiintarii "spitalului de zi" sunt relativ noi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care un asemenea serviciu nu a fost creat, inca, in judetului Arad. 
La nivelul Spitalului Judetean, discutii in acest sens s-au purtat inca de la inceputul anului, dar problema a fost intre timp abandonata, fiind reluata abia acum, odata cu instalarea dr. Dana Oprea la conducerea spitalului.

Diana Dutu - Adevarul

  • Lupta impotriva drogurilor, de la vorbe la fapte

Campania antidrog a demarat si in AradCotidianul "Observator" semnala, cu cateva zile in urma, ca ceea ce ar trebui sa fie Centru de consiliere si prevenire impotriva consumului de droguri, de fapt nu exista. 
Institutia este bifata doar pe hartie, iar primele incercari ale unor voluntari de viabilizare a ei au fost, in timp, sortite esecului.
Pornind de la acest semnal, reprezentanti ai institutiilor de stat implicate in lupta impotriva traficului de droguri s-au intalnit la o masa rotunda, pentru a vedea ce este de facut.
Centrul anti-drog nu a starnit interesul
"La modul la care a fost creat, Centrul a fost sortit, de la bun inceput, esecului", sustine doctorul Calin Ardelean, director in cadrul Directie de Sanatate publica. 
"Agentia Nationala de lupta impotriva drogurilor s-a infiintat in decembrie 2002, dar nici pana astazi, desi s-a promis ca se vor crea si filiale la nivel de judet, acest lucru nu s-a intamplat. Era vorba despre 40 de posturi, despre persoane platite, care ar fi urmat sa mediatizeze acest Centru, astfel incat mai ales tinerii sa se adreseze cu incredere". 
Doctorul Ardelean si-a a amintit de faptul ca, desi la inceput, voluntarii petreceau destul de mult timp la Centrul, nu au avut nici macar o solicitare de consiliere. 
"Cand suna telefonul, ma repezeam ca doar-doar voi avea sansa de a raspunde unei persoane care are probleme cu drogurile. De cele mai multe ori, erau doar numere gresite sau tineri care se interesau de alte probleme".
Calin Ardelean a subliniat ca, in cursul anilor, Directia de Sanatate publica a avut o serie de actiuni pe linia anti-drog, prin departamentul specializat.
Mai mult, se pare ca tinerii, chiar daca numarul de telefon al Directiei nu era gratuit, au preferat sa sune acolo pentru sfaturi.
Un test anti-drog, 2 milioane de lei
Testarea unui pacient suspect de a fi consumat droguri este o problema costisitoare. 
Potrivit declaratiilor directorului DSP, Dorin Lazar, este nevoie de aparate speciale. 
La cea mai recenta discutie avuta cu cadrele medicale de la spitalul judetean, s-a pus pe ordinea de zi necesitatea de a achizitiona un asemenea aparat. Costul analizei este foarte ridicat, situat undeva in jurul a 2 milioane de lei.
Studiu de caz
Directia de sanatate publica a judetului a intocmit un studiu referitor la consumul de droguri si tutun al elevilor claselor a VIII si a XII din municipiul Arad. 
Din toate cate se petrec in mintea puberilor si adolescentilor aradeni, se stie doar ca elevii din clasa a VIII-a cred ca cei care fumeaza pot deveni mai usor consumatori de droguri (66,1%), pe cand la bacalaureati opiniile sunt sensibil egale (54 %). 
Si Prefectura s-a implicat in actiunea antidrog Aceasta egalizare a numarul opinentilor face ca din acest an problematica drogurilor sa se adauge pe lista de probleme a adolescentilor la care trebuie sa dea raspuns imediat prin alegere comportamentala: a fi abstinent sau a fi drogat! 3,9 % din elevii de clasa a VIII-a au declarat ca doresc sa incerce experienta drogurilor, iar adolescentii de clasa a XIII-a au raspuns afirmativ in proportie de 4,8 %. 
Experienta drogurilor a fost traita de cei din clasa a VIII-a in proportie de 3,1 %, iar de cei de clasa a XII-a in proportie de 7,5 %.
Nu avem consumatori de droguri internati in spitale
Activitatile de preventie se desfasoara mai ales la nivelul liceelor si scolilor. Cu toate ca, potrivit statisticii, consumul de droguri se cifreaza undeva in jurul a 7-8, pana la 11 %, la nivelul spitalelor nu sosesc cazuri de abstinenta sau dependenta fizica nefiind niciodata internat un pacient cu asemenea probleme. Ori de cate ori o institutie de invatamant solicita prezenta cadrelor specializate pentru a sustine ore de educatie contra consumului de droguri, reprezentanti ai compartimentului de preventie din cadrul politiei aradene vin si le explica elevilor pericolul mortii albe.
Drogurile si sportul
Consumul de droguri in domeniul sportului este o problema tot mai actuala. Cadrele didactice ale Universitatii de Vest Vasile Goldis sustin ca au desfasurat cursuri ample pentru constientizarea sportivilor. 
"Cunoastem foarte multe date legate de problema drogurilor. In fiecare an, timp de o luna, facem specializare special pe acest domeniu, astfel incat majoritatea cadrelor didactice stiu cum sa le explice studentilor despre consecintele drogului in sport. Am avut cazuri foarte cunoscute, cum ar fi cel al sportivului Vieru, care insa s-a aparat sustinand ca a luat un medicament prescris de medic. Ori, este foarte putin probabil ca medicul sa nu stie ce prescrie"  , sustine decanul facultatii de Educatie fizica si sport, Marconi. 
La nivelul centrului de medicina sportiva din Bucuresti, o testare anti-drog se ridica la aproape 5 milioane de lei.
Proiect respins
Directia de Asistenta Comunitara, prin directorul Cezar Janca, a incercat, de mai multe ori, sa acceseze fonduri pentru crearea unui centru de consiliere a persoanelor dependente de droguri si alcool. 
Desi proiectul intocmit a fost unul care a atras foarte multe aprecieri, lipsa unei sustineri la nivel central a determinat respingerea lui pe motive care nu au fost bine intemeiate. 
"Am facut contestatie, si am fost sustinuti de Prefectura, pentru ca demersul nostru sa aiba mai multa greutate. Nu ne lasam, deoarece credem in munca noastra".
Ziua de 26 iunie este Ziua Internationala de lupta impotriva Consumului de droguri. In acest an, ea va fi marcata prin actiuni specifice, care vor incepe cu un mars al elevilor pe tronsonul teatru-podgoria, seminarii si mese rotunde. Scopul acestor activitati il reprezinta schimbul de bune practici si standarde, in vederea constientizarii populatiei asupra riscurilor pe care le implica consumul de droguri.

Mihaela Iancu - Observator Plus

  • Pustiu in salile de sport ridicate pe bani guvernamentali

Salile de sport vor trebui folosite mai intens - Virtual Arad News (c)2004Soarta pe care au urmat-o salile de sport care au fost ridicate din banii de la bugetul de stat, in urma proiectelor gandite pe aceasta tema, a intrat in atentia guvernantilor in cadrul videoconferinjei de ieri.
Eugen Bejinariu s-a aratat total nemultumit de faptul ca, odata ridicate, acesta nu au fost folosite in scopul pentru care au fost construite.
Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului a sustinut ieri ca, pana la sfarsitul acestei luni, vor fi realizate peste 250 sali de sport, restul fiind in stadii avansate de finalizare, doar ca in ultima perioada au fost sesizate cazuri in care salile de sport, abia inaugurate, nu sunt folosite.
S-a decis, ca atare, ca printr-un ordin al ministrului Educatiei sa se reglementeze folosirea acestor sali in perioada vacantei si ca Agenda Nationala pentru Sport sa elaboreze un program comun de actiune pentru folosirea optima a salilor de sport.
S-a cerut, totodata, autoritatilor locale sa adopte propriile masuri care sa asigure folosirea salilor de sport la capacitate maxima.
In Arad, in baza programului guvernamental s-a dispus ridicarea a 10 sali de sport, dintre care 8 sunt finalizate, a noua (de la Sebis) este in stadiu avansat de execute, in timp ce sala Liceului de Arta "Sabin Dragoi" va prinde contur doar mai tarziu (demararea lucrarilor facandu-se aici cu multa intarziere).
Cert este ca autoritatile locale nu se vor confrunta cu mari probleme in umplerea salile cu elevi, in conditiile in care copiii sunt mereu in cautarea unor locuri in care sa organizeze concursuri.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]