Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 26 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Florin Remetan, din nou subprefect

Florin Remetan a fost numit din nou in functia de subprefectFlorin Remetan a fost numit, in ultima sedinta de guvern, subprefect al judetului Arad. 
El a fost demis din aceasta functie la inceputul campaniei electorale. 
La vremea respectiva, Remetan a fost invitat la lansarea candidatului de primar al PSD in comuna sa natala. 
El a tinut atunci o scurta cuvantare in care a amintit de realizarile guvernului in teritoriu. 
In urma unei contestatii inaintate de PD Arad, guvernul a decis demiterea subprefectului. 
Dupa demitere, Florin Remetan a ramas o perioada fara serviciu, apoi a fost angajat ca si consilier al prefectului Dan Vasile Ungureanu. 
"Revenirea lui Florin Remetan este o masura care intareste echipa de la conducerea prefecturii. Ma bucur ca la nivelul guvernului a fost adoptata aceasta masura. Nu a existat din partea mea alta propunere pentru functia de subprefect", a declarat prefectul Ungureanu. 
Numirea lui Florin Remetan in functia de subprefect aduce unele clarificari si privind pozitia conducerii centrale a PSD fata de luptele din interiorul organizatiei aradene, divizata intre echipa lui Dimitrie Musca, noul presedinte interimar, sustinut de Ungureanu, si fosta conducere a partidului, grupata in jurul sefilor organizatiei municipale, care au refuzat sa demisioneze dupa insuccesul in alegeri.

Sorin Trocan  - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Bani pentru autostrada Arad-Timisoara-Lugoj

Proiectul de finantare a autostrazii Arad-Lugoj a fost ratificatPrin Legea nr. 250 ("Monitorul Oficial" nr. 624/9 iunie 2004) a fost ratificat Contractul de finantare dintre Romania si B.E.I. si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (C.N.A.D.N.R.) pentru finantarea Proiectului de construire a autostrazii Arad-Timisoara-Lugoj, etapa I, semnat anul trecut la Bucuresti si Luxemburg.
Costul total al proiectului, asa cum a fost estimat de Banca Europeana de Investitii, se ridica la 270 milioane euro, inclusiv cheltuieli neprevazute si dobanda pe perioada constructiei, din care 70 milioane euro finantare din bugetul ministerului de resort si/sau fonduri proprii ale C.N.A.D.N.R. 
Scopul proiectului este de a se construi o sectiune de autostrada (38 km) intre municipiile Arad si Timisoara, precum si o varianta de ocolire (11 km) la vest de Arad.
Viteza proiectata de circulatie pe autostrada: 120 km/h; latimea benzii de circulatie - 3,75 m; acostament tare: 3 m pavaj si 0,5 m pamant;  mediana - 3 m, numar de benzi: 2X2 (4); inaltimea de gabarit la pod - 4,7 m. 
Varianta de ocolire a municipiului Arad va avea o singura parte carosabila, cu un pod care traverseaza Muresul in partea de vest.

Observator

  • Teatrul Vechi intra la renovat

Cladirea Teatrului Vechi va intra in renovariUna dintre cele mai vechi si frumoase cladiri ale Aradului, Teatrul Vechi, intra, in sfarsit, la renovat, dupa ce soarta imobilului a cunoscut o serie de urcusuri si coborasuri. 
Cea mai veche cladire de gen din Romania a intrat, in sfarsit, in atentia Primariei, dupa ce proprietarii au renuntat la revendicarea intregii cladiri si dupa ce Municipalitatea si Consiliul Judefean au reusit sa se inteleaga. 
In cele din urma, cu privire la cine este proprietarul, timp in care o finantare occidentala de 360 de mii de euro a fost pierduta de aradeni. 
Daca se va accepta rectificarea de buget propusa, atunci primele patru miliarde de lei vor lua drumul organizarii santierului si lucrarilor de consolidare. Reabilitarea imobilului va tine cont de proiectul elaborat in anul 1990 si abandonat in 1993, fapt pentru care sumele necesare lucrarilor de renovare vor fi reactualizate.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Radu de Hohhenzollern-Veringen: "A fi inseamna a fi recunoscut"

Interviu cu Principele Radu de Hohhenzollern-VeringenAlteta sa Principele Radu de Hohhenzollern-Veringen s-a nascut la 7 iunie 1960, la Iasi, intr-o familie de medici. 
Este sotul principesei Margareta a Romaniei. Ii place sportul, in special inotul. Marea si soarele se numara printre pasiunile sale. 
"Daca ar fi sa aleg intre mare si munte, as prefera totusi marea, cu toate scuzele fata de cei care locuiesc la munte." 
Muzica si calatoriile sunt nelipsita din viata sa. "Imi place sa calatoresc, dar calatoriile mele se rezuma la intalniri oficiale si foarte rar am posibilitatea sa inteleg frisonul unui punct geografic de pe glob. Uneori am pana la noua intalniri pe zi si cand am un  moment liber prefer sa-l ofer cuiva pentru ca, pana la urma, reprezint interesele romanilor."
- Care sunt valorile perene ale monarhiei?
- E adevarat ca valorile acestei institutii au fost suprapuse pentru foarte multa vreme peste ideea de conducere politica, pentru ca ideea de monarhie a fost identificata cu ideea de "lidership" deoarece concentra puterea in mod absolut. 
Este firesc, pe scara istoriei, ca monarhia sa fie considerata expresia fortei in momentul in care democratia a aparut ca enzima a societatii. 
Insa, sec. XX a demonstrat ca regalitatea a ramas un simbol, nu neaparat pentru calitatile individuale ale unui monarh, ci pentru faptul ca simbolul coroanei intruchipeaza mandria unui popor, a unei natiuni. 
Coroana se asociaza unei cetati autonome, suverane, imposibil de rupt din istoria unui popor. Nu este meritul unei institutii sau a unui om. 
Este evident ca monarhia face parte din viata noastra, a romanilor, si nu va putea fi dislocata de sensul fiintei nationale. 
Probabil ca, intr-o lume total noua in care traim, in transformarea in care societatea romaneasca este angrenata in context european si mondial, sensul acesta al regalitatii va avea un loc bine definit.
- S-a schimbat viata dumneavoastra din momentul intrarii in familia regala?
- Nu s-a schimbat profund. Pentru ca toate aceste lucruri care au venit s-au adaugat in mod treptat. 
In 1996 m-am casatorit, iar tipul meu de angajamente publice s-au schimbat pas cu pas. 
Am continuat  participarea la proiectele deja demarate in domeniul culturii, artei si spiritualitatii romanesti. 
Ulterior, am inceput sa particip la proiecte mult mai serioase, la conferinte, fapt care   mi-a impus adoptarea unui stil mai elaborat.  
Modul in care eram perceput pe plan national si international s-a modificat odata cu numirea mea ca principe, in 1999.
- Cum ati cunoscut-o pe Principesa Margareta?
- Intr-un orfelinat. Eram in Piata Chibrit, la Bucuresti, cu 11 ani in urma, si ne-am intalnit la un proiect de ajutorare a copiilor orfani prin terapie prin arta. Principesa Margareta se afla acolo pentru a evalua modul in care poate sustine acest proiect, prin fundatia sa umanitara, proiect pe care eu l-am initiat la rugamintea UNITER. 
Principele Radu si Printesa Margareta la Castelul de la Savarsin Am mai  avut ocazia sa ne intalnim, dar la distante mari de timp. Abia dupa trei ani ne-am casatorit.
- Este importanta familia in societate?
- Societatea actuala, nu numai in Romania, este o societate care erodeaza valorile familiei. In ultimii 15 ani, familia a suportat un proces de descompunere. Toata aceasta tranzitie pe care noi am trait-o a exercitat o presiune asupra familiei. 
Oamenii au renuntat la multe, si-au schimbat prioritatile, au optat pentru o cale diferita in atingerea unor obiective. 
Ori, familia regala  este intai o familie si apoi o institutie. De aceea e frumoasa ca simbol si ca imagine a Romaniei.
- Care sunt caile pe care tinerii trebuie sa le urmeze?
- Tineretea lor rezolva cea mai mare parte din probleme. Tineretea inseamna energie, romantism, imaginatie, curaj. 
Toate aceste forte care emana din fiinta lor si care sunt epuizabile le da ragazul sa le transforme in valori pentru propria lor viata. 
Insasi varsta ofera acestor tineri raspunsul la intrebare. Imi amintesc o imagine de la Colegiul National din Buzau, cand tineri aflati in prag de absolvire au inaltat spre cer baloane albastre. 
M-am uitat cum acestea s-au inaltat departe, foarte departe si mi-am dat seama ca drumul lor simbolizeaza posibilitatile nelimitate pe care ei le au. 
Ei au dreptul sa creada la varsta aceasta ca totul, absolut totul este posibil.
- Care sunt principiile dupa care v-ati ghidat in viata?
- E mult spus principii. Este greu sa vorbesc despre principii, pentru ca, aproape 30 ani am trait intr-o lume amorala, in care nu am avut modele. 
Am avut mai mult idealuri. Familia a reprezentat un izvor de inspiratie, pentru ca in acele vremuri strambe au ramas niste oameni drepti. 
Mai degraba le-as caracteriza ca exercitii de admiratie fata de anumite persoane, nu neaparat oameni pe care i-am cunoscut, ci personalitati din viata europeana sau mondiala pe care ii admiram fara sa-i fi cunoscut personal. 
Principiile le-am descoperit abia cand l-am cunoscut pe Rege. Atunci am inteles ca viata poate fi punctata, din loc in loc, cu principii.
- Aveti prietenii care v-au insotit de-a lungul timpului?
- Foarte putine. N-am fost un om binecuvantat cu darul prieteniei. Nu am multi prieteni si nu este una din bogatiile la care stau bine.
- Sunt lucruri pe care le-ati fi putut face mai bine?
- Nu. Asa cum s-a intamplat a fost foarte bine.
- Mai aveti timp pentru parinti?
- Din pacate, nu mai am decat unul. Tatal meu a murit. Cu mama mea incerc sa ma intalnesc cat se poate de des. Incerc sa o aduc langa mine ori de cate ori se poate, fie la Bucuresti, fie la castelul de la Savarsin. Fratele meu, care este cercetator in Stiinte Medicale la Universitatea Harvard  din Statele Unite, se straduieste sa-i fie aproape. 
Pentru mama este o situatie speciala pentru ca un om inca tanar ramas fara jumatatea lui, dupa 42 de ani de casnicie, poarta o rana in suflet care nu poate fi vindecata. 
Dar, fireste, preocuparile sale permanente sunt copiii si nepotii si va garantez ca este fericita pentru realizarile lor.
- Dar pentru viata personala?
- Da. Ea este impletita in mod direct cu viata oficiala. Aspectul simbolic, exceptional, intalnirile la cel mai inalt nivel, toate acestea fac parte din viata noastra, a familiei. Tocmai aceasta este particularitatea Casei Regale.
- A ramas teatrul marea dumneavoastra dragoste?
- Nu. Nu este un lucru pe care sa-l regret. Este o arta care, timp de 25 de ani, mi-a oferit daruri nepretuite. M-a invatat cum sa porti cu tine un mesaj, cum sa transmiti oamenilor un anume lucru, cum sa administrezi sau sa gestionezi gandurile celor de langa tine. Dar ca sa spun ca o regret, ar fi o minciuna. Sunt foarte fericit pentru ceea ce fac acum.
- Putem spera la un mostenitor?
- Exista in familia noastra o generatie urmatoare. Totul trebuie facut treptat, pentru ca acum e randul nostru sa ne aducem contributia. 
Cei care ne urmeaza trebuie sa se apropie de tara si sa dovedeasca faptul ca devin indispensabili. Dar, repet, totul trebuie facut treptat.

Maria Moise - Observator Plus

  • "Cu lotul din acest sezon vreau sa promovez si sa ma mentin in Divizia A" - spune Sorin Cigan, antrenorul echipei UTA

Interviu cu Sorin Cigan - noul antrenor al echipei UTA- Domnule Cigan, bine ati venit pe banca UTA-ei! Spuneti-ne ce inseamna pentru un antrenor tanar sa conduca echipa cea mai galonata din provincie?
- Poate stiti ca mi-am dorit foarte mult sa antrenez pe UTA, fiind constient ce inseamna ea pentru multa lume din Arad si nu numai. Nu conteaza atat de mult ca sunt tanar, cat rezultatele pe care le-am avut in ultimii doi ani la Tricotaje Ineu. Acolo, am demonstrat ca prin seriozitate si munca poti ajunge departe. 
- Ce jucatori ati gasit la UTA si ce ne puteti spune despre valoarea lor dupa cele cateva antrenamente si reprizele cu ACU si Jiul? 
- In general am intalnit un lot tanar, fara jucatorii care au evoluat acum doua sezoane in Divizia A. Cele doua reprize disputate azi (n.a. sambata) au fost total diferite. 
In fata lui ACU, o echipa ce vine din pregatire si are relatiile de joc bine dezvoltate, chiar daca am folosit marea parte a titularilor, nu ne-am putut impune pentru ca adversarul s-a aparat mai tot timpul in 6-8 jucatori. 
Apoi, cu Jiul, lipsa de omogenitate a celor introdusi in teren ne-a costat in fata unei echipe foarte bine articulata. Chiar si asa, am avut doua-trei ocazii, pe care daca le fructificam... 
Oricum, in astfel de meciuri scorul conteaza prea putin. Una peste alta, sunt multumit de lot, dar sa vedem ce mai si putem sa aducem...
- Astazi (n.a. sambata) ati avut in probe cativa jucatori. Nici unul dintre ei nu a trecut testul?
- Ba da, vrem sa-i tinem pe Tatarciuc, Pisoiu si Siminic. Toti sunt in situatii diferite, pe care - insa - cred ca le vom clarifica cu cluburile de la care provin. - - Dar, probabil va doriti si altii...
- Orice antrenor vrea sa aiba un lot cat mai bun. Trebuie sa se inteleaga - insa - ca toti cei care vor veni vor fi peste valoarea actualilor componenti ai lotului. Vom transfera fotbalisti care pot decide un meci. Va fi concurenta pe posturi, cel mai bun va juca si va castiga mai multi bani. 
- De la Ineu nu va doriti jucatori?
- E normal sa-mi doresc cativa, dar in situatia in care e Ineul nu cred ca si-ar permite sa ne cedeze noua jucatori. I-as dori pe Iambor, Irimia sau Sas, pe acesta din urma in mod special pentru ca e tanar si are potential. 
- Daca la Ineu ati avut rezultate cu jucatori consacrati, la UTA aveti sarcina sa promovati in cel mult doi ani cu echipa relativ tanara. V-ati facut o strategie in acest sens?
- Sa fie bine inteles: cu acesti jucatori si eventual doua-trei intariri vreau sa jucam in Divizia A si ne mentinem acolo. Sunt constient ca va trebui muncit mult, dar stiu ce am de facut si cred ca voi reusi. Incetul cu incetul, echipa va practica un fotbal placut ochiului, iar rezultatele vor aparea si ele. Anul acesta obiectivul nostru este locul 1-6. 
- Chiar credeti ca UTA poate promova in acest sezon?
- Asta si in functie de adversari. Pana nu incepe campionatul nu pot sa-mi dau seama de forta celorlaltor echipe. Ca lot de jucatori, Jiul, Gaz Metan Medias, FC Oradea si Universitatea Cluj par a fi echipele ce se vor bate la promovare, dar pot aparea si surprize ca FC Sibiu. 
- Pana acum Marne era capitanul echipei. De la venirea dumneavoastra, Varga a preluat banderola...
- Eu decid cine e capitanul echipei. M-am oprit la Varga pentru ca am considerat ca are un rol-cheie in teren si astfel ii voi acorda mai multa incredere in posibilitatile sale. Ma astept ca jucatorul, la randul sau, sa transmita aceasta incredere si celorlati. 
- Lucrand cu Dorel Cura la Ineu, nu i-ati pus acestuia o vorba buna pe langa noii conducatori ai UTA-ei?
- Dorel Cura nu are nevoie de recomandarile mele. El a facut multe pentru UTA atat ca jucator, cat si ca director executiv. Probabil, toata lumea stie ca domnul Cura este printre cei mai buni conducatori de club din Arad. 
- Nu va e teama ca publicul aradean nu va avea rabdare si va va fluiera dupa nedoritele rezultate nesatisfacatoare?
- Publicul aradean cunoaste si iubeste mult fotbalul. Eu cred ca echipa le va oferi mari satisfactii anul acesta. 
- In final, ca sa epuizam subiectul Tricotaje Ineu, spuneti-ne cat au contribuit oameni ca Paul Fluieras sau Cornel Gaie la ascensiunea dumneavoastra?
- Niciodata nu o sa pot sa vorbesc de rau clubul de unde am plecat si care m-a lansat in lumea buna a antrenorilor. Am facut treaba buna acolo. E adevarat, mare parte a reusitei mele i-o datorez si prietenului meu Cornel Gaie, cel care m-a adus la Ineu. 
Cred ca a fost un bun conducator si nu merita sa fie indepartat de la club.
- Iti multumim si iti dorim mult succes pe banca "Batranei Doamne"!

Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]