Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 26 octombrie 2004

 Stirile TVA aici

  • Ziua Armatei la Szeged

Ziua armatei romane a fost omagiata si de militarii maghiariZiua Armatei a fost comemorata si in Ungaria. 
La Szeged, in cadrul unui ceremonial solemn, militarii romani si maghiari, au depus coroane de flori la monumentul ostasilor romani cazuti la datorie pentru eliberarea Ungariei. 
Este primul ceremonial desfasurat de armatele Romaniei si Ungariei dupa intrarea tarii nostre in NATO.  
In cimitirul muncipal de la Szeged, sunt ingropati peste 200 de militari romani cazuti la datorie in cel de-al doilea razboi mondial. 
In cinstea lor, oficialitacile maghiare au ridicat un monument, la care an de an, sunt depuse coroane de flori. 
Pe data de 25 octombrie 1944, armata romana trecea granita, eliberand dupa cateva zile Budapesta.  
In memoria ostasilor de la acea vreme, militarii romani si maghiari, din batalionul mixt, au participat la un ceremonial religios, au depus coroane de flori si au tinut un moment de reculegere. 
Alaturi de armata, la ceremonial a participat si consulul Romaniei din Ungaria si viceprimarul orasului Szeged. 
In fiecare an, militarii romani si maghiari cazuti in cel de-al doilea razboi mondial sunt comemorati atat la Szeged cat si la Budapesta.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • In dosarul "Pasunea Micalaca", dupa doi ani; - 24 de judecatori nu s-au incumetat sa dea o sentinta

Locul vechii pasuni din Micalaca a fost ocupat de Zona Industriala - VIrtual Arad News (c)2004In spatele benzinariei Petrom, amplasata pe marginea DN7, s-a infiintat Zona Industriala Est a Aradului, acolo fiind ridicate deja cateva obiective comerciale, iar despre altele se vorbeste ca ar fi gata intr-un timp extrem de scurt. 
Mai mult, se lucreaza si la soseaua de centura spre Timisoara si la fundatiile unor viitoare blocuri de locuinte ANL. 
De la bun inceput, trebuie spus ca zona nu arata rau, mai ales daca avem in vedere faptul ca pe acolo se face intrarea in municipiu, dinspre Deva. 
Insa, nu la frumusetea acestei zone dorim sa facem referire acum, ci la ce se ascunde in (pe) pamantul aflat sub obiectivele comerciale amintite si nu numai, fiind vorba de 108,5 hectare de teren. 
A avut dreptul legal, Primaria Arad, de a vinde suprafete de teren din zona respectiva unor societati comerciale, netinand seama de faptul ca exista oameni care au documente doveditoare asupra acestora? 
Noi credem ca nu, insa, pentru o mai buna intelegere, inainte de toate, sa ne aducem aminte, citand si pasaje din articole mai vechi aparute in paginile "Adevarului", ce s-a intamplat timp de patru ani de zile, din 2000 si pana astazi.
Inca de la 1878,micalacenii au dobandit (in devalmasie) pasunea - adica tocmai terenul la care facem referire mai sus - care se intinde chiar la marginea cartierului Micalaca. 
Cartea funciara, intocmita in 1899, stipuleaza foarte clar ca dreptul de proprietate este al micalacenilor "urbariasi" sau al urmasilor acestora. 
Stefan Boariu, presedintele Composesoratului Micalaca Veche, in 2002 spunea: "Pasunea e formata din doua parcele distincte. Una e inscrisa in CF nr.646 Micalaca - apare in actele vremii sub denumirea de pasune a transportatorilor de sare - si se intinde pe aproximativ 64 de hectare. A doua este inscrisa in CF nr.647 Micalaca - sub denumirea de pasune urbariala - avand o suprafata de aproximativ 305 hectare. 
Asupra unei portiuni din prima parcela isi revendica dreptul de proprietate un numar de 21 de persoane, in timp ce 72 de micalaceni isi cer drepturile de proprietate pe care le au asupra unei portiuni din cea de a doua parcela".
 
In 1958, pasunea este confiscata de comunisti, iar in 1991 este data in folosinta comunitatii. 
Dupa aparitia Legii 18/1991, pasunea putea fi folosita de toti, neputand fi revendicata. 
Ulterior, intrand in vigoare "Legea Lupu",oamenii se constituie intr-un composesorat, menit sa revendice suprafetele, legea permitandu-le acest lucru. 
Cu o zi inainte de incheierea termenului - in 12 aprilie 2000 - in numele composesoratului este expediata prin posta cererea de reimproprietarire (asupra a 108,5 hectare), dar aceasta este respinsa de Primaria Arad, prin Hotararea nr. 10/2001.
Deoarece contestatia la hotararea emisa de Primaria Arad este respinsa de Prefectura, Composesoratul Micalaca Veche apeleaza la instanta de judecata, adica Judecatoria Arad. 
Si aceasta le respinge cererea, prin sentinta civila 1654 din 4 martie 2002 (dosarul 528/2002), dar recunoaste totusi faptul ca Primaria Arad nu a avut dreptate in momentul (o data cu aparitia Hotararii nr.10) in care a sustinut ca nu a fost respectat termenul de depunere a cererilor de retrocedare, adica 12 aprilie 2000. 
Raspunsul la recurs, judecat la Tribunalul Arad, sectia civila, in sedinta din 16 mai 2002 (dosarul 2806), redactat in 14 iunie 2002, ajunge la intimati in iulie 2002, si le spune: "NU!"
Recursul este respins! Constatand ca cererea le-a fost definitiv respinsa, 79 de persoane depun, de aceasta data in mod individual si nu sub Composesoratul Micalaca Veche, cereri pentru restabilirea dreptului de proprietate, cereri pe care Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate le respinge in anul 2003, sustinand ca pasunea a fost atribuita in proprietatea municipiului Arad. 
Contestatiile sunt respinse!
Din nou in fata instantei, la Judecatoria Arad sunt depuse 57 de plangeri ale unor persoane fizice. 
De atunci, din 2002 (august), timp de doi ani, oamenii au fost trimisi de la Judecatorie la Tribunal, de la Tribunal la Judecatorie, si iar... si iar.... 
Acum, dupa mai bine de doi ani, timp in care s-au aflat in fata a 24 de judecatori, procesul se afla, din nou, undeva pe o masa a Judecatoriei Arad, fiind retrimis de Tribunal in 13 octombrie 2004. 
Oamenii asteapta in continuare decizia instantelor de drept, adica sa castige cu legea de partea lor. 
Asta, in timp ce... pamanturile lor nu mai exista. 
De ce? Primaria nu a tinut cont de lege si chiar incepand cu anul 2000 (inainte de aparitia ordinului prefectului, nr.24 din 31 ianuarie 2002, conform caruia terenul trece in proprietatea sa) scoate terenuri la vanzare. 
In Zona Industriala Micalaca s-a construit si se mai construieste - Virtual Arad News (c)2004 Ulterior, le-a scos pe toate, dar trebuie precizat ca primul teren a fost vandut in noiembrie 2000. Ei, si aici intervine problema de fond a intregului dosar "Pasunea Micalaca"
Cum putea Primaria sa vanda pasunea oamenilor daca avem in vedere faptul ca Legea 18/2001, valabila pana la aparitia Legii 400/2002, la articolul 33 preciza urmatoarele: "Terenurile provenite din fostele izlazuri comunale - pajisti si arabil - care s-au aflat in folosinta cooperativelor agricole de productie - trec in proprietatea privata a comunelor, oraselor sau, dupa caz, a municipiilor si in administrarea primariilor, urmand a fi folosite ca pasuni comunale si pentru producerea de furaje si seminte pentru culturi furajere"
La articolul 44 se precizeaza ca "terenurile in discutie vor fi folosite ca si pasuni, iar nu pentru constructii industriale si civile". 
Nu s-a incalcat legea? 
Oare, nu s-a incalcat legea in momentul in care Primaria Arad - fara a lua in seama faptul ca terenurile sunt subiectul unor procese aflate pe rolul instantelor de judecata - a vandut unele dintre ele, fara a avea dreptul de proprietate asupra lor? 
Edificator in acest sens, pentru a avea un raspuns clar la intrebare, este textul urmator, din articolul 11 al Legii 50/1991, in care se precizeaza: 
"Nu vor putea face obiectul concesiunii terenurile libere de constructii, aflate in administrarea consiliilor locale si care pot fi revendicate de fostii proprietari, pana la reglementarea prin lege a situatiei lor juridice". Si, o alta intrebare: De ce s-a grabit prefectul, prin ordinul semnat in ianuarie 2002, sa atribuie Primariei Arad pasunea, aflata in disputa?! 
***
Revenind la inceputul acestui articol, in care scriam ca zona arata bine si, probabil, va arata si mai bine, trebuie sa spunem ca oamenii cu care am discutat sunt dezamagiti. 
Nu de felul in care arata cladirile care au aparut pe pasunea lor, ci de modul in care au fost "furati", deposedati de terenuri, cu legea in mana.
Majoritatea lor stie ca este aproape imposibil sa li se retrocedeze terenurile, in schimb doresc sa fie despagubiti in mod onest, asa cum pretinde dreptul lor de proprietari. 
Desigur, pe parcursul documentarii noastre, proprietarii de drept ai acestor terenuri nu s-au referit doar la pamanturile lor, ci si la nervii, suferintele si cheltuielile de care au avut parte vreme de mai bine de patru ani. 
De aceea, nici unul dintre ei nu-si pune problema ca vinovatii sa nu plateasca. 
Asa incat, fara a ne mai lansa in alte comentarii, dam publicitatii urmatorul text de lege, pe care unul dintre cei cu pasunea luata ni l-a pus in fata: "Fapta persoanei fizice care are calitatea de membru al comisiei locale sau judetene de aplicare a prezentei legi de a impiedica in orice mod sau de a intarzia nejustificat reconstituirea sau constituirea, dupa caz, a dreptului de proprietate ori eliberarea titlului de proprietate catre persoanele indreptatite, precum si eliberarea nejustificata a titlului de proprietate sau pe baza unor marturii despre care a avut cunostinta ca fiind false constituie abuz in serviciu si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani"(Legea 400/2002, la articolul 109, alin. 1). 
In incercarea de a sintetiza o concluzie, trebuie sa spunem ca nu ne explicam cum a vandut Primaria Arad terenuri fara sa fie proprietara asupra acestora. 
Si, mai ales, avand in vedere prevederile legale care interzic ca nu pot fi concesionate terenurile libere de constructii, pana la reglementarea prin lege a situatiei lor juridice. 
Or, situatia juridica a acestor terenuri nu este clarificata nici in ziua de astazi! 
La fel, nu ne explicam cum poate fi atat de tergiversata, de catre instantele de judecata, emiterea unei hotarari, lucru subliniat si de pasarea cu usurinta a dosarului de la un judecator la altul, care seamana cu o bataie de joc la adresa celor ce reclama proprietatile. Oricum, din cate am inteles, decizia reclamantilor este aceea de a nu se opri pana la redobandirea drepturilor si pedepsirea vinovatilor. 
Iar in cazul in care dreptatea nu li se va face de catre Justitia romana, sunt decisi sa apeleze si la CEDO, de la Strasbourg.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Ziua Armatei si a fostului sau comandant

De Ziua Armatei Romane a fost omagiat si Regele MihaiIn 25 octombrie a avut loc o adunare solemna la sediul Societatii "Amicii Regelui Mihai" dedicata zilei de nastere a M.S. Regele Mihai I si a Armatei Romane, al carei comandant suprem a fost suveranul in vremuri grele de razboi. 
Cu acest prilej au fost prezentate comunicari cu tematica adecvata de catre d-nii Dimitrie Stoi, Radu Ciobanu si Artur Comiuc, urmate de vizionarea unor filme documentare de epoca.
Totodata a fost facuta invitatia pentru data de 26 noiembrie 2004, ora 10, la Casa Armatei din Deva, unde filiala locala a Societatii "Amicii Regelui Mihai" va organiza o adunare festiva avand tema "Personalitati romane ale anului istoric 1918: Regele Ferdinand Intregitorul, Regina Maria si oamenii politici ai vremii". 
Vor conferentia cadre universitare din Iasi, Cluj, Alba Iulia si Deva.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Apa Aradului, prezentata israelienilor

Presedintele CJ Arad - Gheorghe Seculici se afla in vizita in IsraelO echipa a Regiei Autonome Apa-Canal, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Seculici, se afla, incepand de duminica, timp de cinci zile, in Israel. 
Deplasarea - prima iesire externa a presedintelui Gheorghe Seculici dupa popasul de o zi in Ungaria - are ca tinta stabilirea unor legaturi de afaceri care sa vina in beneficiul apei aradenilor. 
In fapt, cu aceasta ocazie, reprezentantii judetului vor avea o serie de intrevederi cu reprezentantii firmei Tahal, pentru a analiza posibilitatea unor finantari pentru retelele de apa-canal, pentru drumurile din mediul rural, precum si semnarea unui parteneriat public-privat. 
Una dintre intentiile declarate ale executivului judetean este, de altfel, privatizarea regiei, fapt dorit si de vechea conducerea a CJA, intentie care a trecut si de votul de principiu al consilierilor judeteni in vara. 
"Consortiul Bamag-Tahal este unul din cele mai mari institutii finantatoare in domeniul retelelor de apa. Avem deja un contract incheiat cu ei, dar urmarim extinderea colaborarii", a declarat Gheorghe Seculici chiar inainte de a se deplasa in Israel.
Regia Apa-Canal are un contract cu firma Tahal, care a castigat in 2003 licitatia pentru executarea lucrarilor "Reabilitarea tehnologiei de epurare a apelor uzate pentru protejarea raului Mures in Arad", proiect realizat in cadrul Programului ISPA.
Ar fi important de mentionat faptul ca toate cheltuielile deplasarii delegatiei aradene au fost suportate de catre consortiul israelian, asa ca pe langa sansele pe care negocierile din aceste zile le pun pe tava regiei, bugetul judetului nu este diminuat de costul acestei iesiri.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Incendiu de Ziua Armatei

Incendiu la un restaurant din Piata Avram IancuZiua Armatei Romane a fost intrerupta la Arad de un incendiu izbucnit, luni dimineata, in apropierea Monumentului Eroilor din Piata Avram Iancu.
Flacarile care ieseau din restaurantul Wings, situat la parterul unei cladiri istorice, au fost observate chiar de reprezentantii autoritatilor locale, care depuneau coroane de flori. 
Prezent la festivitate, comandantul Grupului  de Pompieri "Vasile Goldis" din Arad, Ioan Sechel, a organizat imediat o grupa de interventie, formata din cativa angajati ai localului si locatarii imobilului. 
Culmea coincidentei este ca deasupra restaurantului locuieste si un pompier, care a declarat ca nu a simtit miros de fum in timpul noptii. 
Pana la sosirea celor doua autospeciale cu stingatoare, focul fusese deja stins.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]