Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 27 ianuarie 2007

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Astazi: Ambasadorul Frantei - in vizita la Arad

Astazi ambasadorul Frantei va vizita din nou AradulExcelenta sa, Philippe Etienne, ambasadorul Frantei la Bucuresti, va ajunge astazi, la orele 12.00, la Arad. Programul vizitei incepe in judet si cuprinde o deplasare la A.F. "Romania" - Felnac, o societate cu capital francez care a obtinut rezultate economice deosebite. 
Urmeaza intalnirea cu oficialitatile judetului si ale municipiului precum si cu primarii comunelor infratite cu localitati din Franta. 
De asemenea Excelenta Sa se va intalni cu d-na Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" precum si cu dl. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". 
Dupa o deplasare in Zona Industriala, inaltul oaspete se va intalni cu membrii "Amifran", cu directorul Bibliotecii Judetene si cu directorul Teatrului de Marionete. 
In cursul zilei de miercuri, Excelenta Sa se va afla la Timisoara, iar joi, 29 ianuarie a.c., va particpa la o conferinta zonala cu reprezentanti ai Ministerului pentru Integrarea Europeana, intalnire la care este invitat si prefectul Aradului, Dan Ungureanu.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Ambasadorul Algeriei, senator academic la Arad

Ambasadorul Algeriei a devenit senator onorific la UAV AradMohamed Laichoubi, distins de Universitatea Aurel Vlaicu
Ambasadorul Algeriei, Mohamed Laichoubi, a fost distins ieri, de catre Universitatea Aurel Vlaicu, cu titlul de senator academic, dar vizita acestuia in Arad va continua si pe parcursul zilei de astazi. 
Colaborarea Universitatii cu Republica Algeria a venit pe fondul editarii unei lucrari in limba araba, care s-a dorit baza inceperii unor relatii concrete cu specialisti din aceasta tara.
Rectorul universitatii, Lizica Mihut, a depus eforturi deosebite pentru a avea oaspete pe Excelenta Sa. Ambasadorul este profesor universitar, specialist in economie si stiinte sociale, avand un rol deosebit in domeniul reformelor si evolutiei colectivitatilor locale in fata noilor mutatii: dimensiunea institutionala si financiara. 
Mohamed Laichoubi este una dintre figurile cele mai proeminente ale Algeriei, cariera politica fiind de-a dreptul remarcabila: ministru al Muncii si Protectiei Sociale, ministru al Tineretului si Sporturilor, prefect, deputat si presedinte al comisiei de Finante si a Bugetului din Adunarea Populara Nationala, membru al Comisiei de Afaceri Externe, presedinte al delegatiei algeriene guvernamentale la New Delhi, la Bruxelles si Atena.
Ministrul s-a intretinut ieri, alaturi de rectorul Lizica Mihut, cu oficialitatile locale ale Aradului, cu care a discutat o serie de probleme legate atat de mediul politic cat si economic al judetului.  

M.I. - Observator

  • Nana Catita nu mai vinde lapte

Laptele nu va mai fi vandut decat pasteurizatUnii aradeni s-au obisnuit se cumpere lapte din piata, direct de la tarani. Un procedeu simplu -  si in mare masura igrenic, pentru ca fiecare dintre acesti cuparatori aveau laptareasa lor, fie ca ea se numea nana Floare,  nana Marisca sau ca in titlu, nana Catita.
Acest obicei va trebui, insa, dat uitarii datorita forurilor europene si, incepand cu acest an, ale noastre.
Pana acum ecuatia era simpla: mergeai la nana cunoscuta din piata, ea iti dadea un flacon cu lapte de 1,5 sau 2 litri care mustea de smantana, dadeai banii si toata lumea era multumita. 
Acum, ecuatia are cateva necunoscute si, in mod logic, e mai greu de rezolvat. 
Nana Catita, bunaoara trebuie fie sa-si cumpere un agregat de pasteurizat, la vreo 20.000 de euro, fie sa contracteze laptele. 
Ambele variante sunt, insa prapastioase pentru producatorul de lapte... 
Prima varianta, aceea a cumpararii unui agregat de pasteurizare a laptelui. O problema aparent banala, dar... o masina de pasteurizat costa aproximativ 18.000 de euro, o suma care nu e la indemana unui investitor de marca, daramite a unui taran care abia isi creste si el doua vacute. 
La acestea putem adauga un separator centrifugal, a carui valoare se ridica la 30.000 de euro, depinde de volumul masinii. 
Ramane cea de a doua varianta, una mai paguboasa, tocmai pentru ca da senzatia ca e mai la indemana.
Taranul ar trebui sa contracteze laptele pe care il are, dar in aceasta ecuatie intervin mai multe necunoscute, iar rezolvarea e cu atat mai grea. 
Astfel, un prim obstacol este in colectarea laptelui. Pentru ca una e si vii cu 8-10 litri la Arad, la piata, sa vinzi totul pe un pret bun, si alta e sa il transporti cu masinuta ta la fabrica, pe un pret prost. 
Apoi, dincolo de pretul mizer oferiit de cel ce colecteaza laptele, apare si riscul ca banii sa nu mai fie vazuti in vecii vecilor. 
Au existat astfel de exemple in Arad, cand pretul pe laptele contractat n-a mai ajuns la taran, iar procesele s-au pierdut in timp. 
Sa nu uitam ca vechea fabrica de lapte a fost pusa pe butuci, dupa ce a tepuit cateva zeci de oameni. 
DSV explica masura 
Conform unui act normativ aparut in Monitorul Oficial nr.694/23 noiembrie 2002, laptele nu se mai poate vinde fara a fi pasteurizat in prealabil incepand cu data de 1 ianuarie, anul curent. 
"Este vorba despre un act normativ aparut ca un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Apelor si Padurilor, al Autorizatia Nationala pentru Protectia Consumatorului si a Ministerului Sanatatii si Familiei. 
Este cunoscut sub numele de "Ordin pentru aprobarea normei privind denumirile sub care se vinde si conditiile de calitate ale laptelui de consum",a declarat Dumitru Nisulescu, purtator de cuvant in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare, (DSV) Arad. 
Tradus, prin aceasta lege se interzice comercializarea laptelui fara a fi tratat termic.
"Momentan nu putem face mai nimic in afara faptului de a anunta populatia care comercializeaza lapte netratat termic. 
De amenzi nici nu poate fi vorba, pentru ca ei inca nu, inteleg de ce sunt aceste reguli, de ce nu si mai pot castiga existenta ca pana acum"
, a tinut sa precizeze Dumitru Nisulescu. 
*** 
Nu ne mai ramane nimic de facut decat sa acceptam docili impunerile europene. 
Probabil ca, in timp, laptele pasteurizat ni se va parea mai bun din lipsa de comparatie, chiar daca smantana de pe el va fi doar o mazga albicioasa.
Probabil ca vom inghiti "pastila" cu TBC-ul, pentru ca varianta neoficiala este ca TBC-ul se poate raspandi mai repede prin laptele nepasteurizat, iar Romania are multi bolnavi atinsi de bacilul Koch. 
Probabil de fapt mai mult ca sigur ca Uniunea Europeana .- se pregateste sa ne adopte si, ca sa nu ne socheze total in 2007, ne da anual socuri mai mici. 
Probabil ...

Anca Sumalan - Ziarul Transilvania

  • Angrosistii de la Complexul "Jackson" acuza Garda Financiara

Comerciantii de la Complexul "Jackson" au fost somati sa posede case de marcat - Virtual Arad News (c)2004Gelu Roman, vicepresedintele Patronatului National Roman si presedintele Asociatiei Comerciantilor Aradeni, a cerut ssrijinul autoritatilor locale in problema angrosistilor din Complexul "Jackson" - care au fost amendati si a caror standuri au fost inchise de comisarii Garzii Financiare - in speranta ca astfel conflictele anuntate vor fi evitate. 
Angrosistii din "Jackson" au de gand sa organizeze astazi, in jurul orei 12, o adunare in care sa-si puna pe tapet problemele, fara a putea fi etichetati drept protestatari. 
Garda Financiara considera, insa, ca legea o face ... legea. 
Acuzele comerciantilor din complex 
Gelu Roman sustine ca angrosistii au fost obligati de comisari sa-si vanda doar cu amanuntul produsele. 
Acestia sustin ca Garda Financiara a interpretat o lege in defavoarea lor - ordinul 29/2000 si legea (650/2002 care face referire la centrele comerciale unde nu pot fi vandute produse decat cu amanuntul - prin faptul ca au etichetat Complexul "Jackson" drept unul strict comercial si le-au impus angrosistilor sa-si iumpere case de marcat si sa elibereze bonuri fiscale. 
In fapt, lipsa caselor de marcat a dus la inchiderea de catre comisari a 6 standuri din Jackson. 
"Garda a inchis firmele care vindeau en-gros si, astfel, 10-15 la suta dintre comerciantii aradeni sunt amenintati cu blocajul in aprovizionare, pentru ca acestia cumparau bunuri de la ei. Vreau sa primim sprijin ca acesti comercianti sa-si poata desfasura pe mai departe activitatea ca an- grosisti. 
Mai vrem ca Garda Financiara, careia i-am trimis mai multe adrese, sa transmita oficial un raspuns, pentru ca ei au catalogat complexul drept unul comercial. Situatia e o nebuloasa",
a punctat Gelu Roman. 
Reprezentantii angrosistilor au insistat pe faptul ca 20-30 la suta din piata aradeana a magazinelor alimentare se aprovizioneaza din Complexul "Jackson" si ca, in curand, vom ramane surprinsi cc magazinele vor avea standurile goale. 
Autoritatile locale nu au intervenit insa in aceasta problema, considerand ca in "Jackson" lucrurile nu sunt organizate chiar asa cum ar trebui si ca faptul reprezinta o constanta nemultumire a institutiilor de control. 
Au cerut totusi, pentru viitoarea intalnire, un raport detaliat al situatiei din complex. 
Replica Garzii Financiare 
Comisarul sef al Garzii Financiare, Dan Cancel, vede insa lucrurile cu totul altfel. "Nu noi am etichetat "Jacksonul" drept complex comercial, ci asa l-am luat, asa scrie peste tot. Nu asa scrie la intrare? Peste tot apare denumirea de complex comercial, iar in intelesul dictionarului e un loc in care isi desfasoara activitatea comerciantii. Ei s-au definit asa iar, daca vor sa se schimbe, trebuie sa-si ia autorizatie de complex comercial en-gros. Cert este ca trebuie sa-si cumpere case de marcat, atat. In plus, esti comerciant nu dupa cum te autodenumesti, ca dupa ce activitati desfasori. Eu sunt dispus sa-i primesc la birou, la mine sau unde vor ei, pentru a discuta pe lege si pentru a lamuri situatia. Au mai fost o data la Garda si au plecat lamuriti. Eu ii astept". 
Dan Cancel ne-a punctat insa faptul ca multe dintre reclamatiile care ii au ca tinta pe acesti comercianti vin chiar de la ceilalti comercianti din Jackson, care si-au luat case de marcat adica s-au conformat legii si care sustin ca exista mici comercianti care vin si vor sa cumpere marfa... fara factura. "Nimeni nu se sperie de noi daca lucreaza curat. Eu ii astept, totusi, pentru lamuriri", a incheiat Cancel.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Bal ca in povesti la Gyula

Primarul din Gyula - Clara Perjesi a urat bun venit participantilor la balul romanescTraditionalul bal al romanilor din Ungaria a avut loc sambata, la Centrul Cultural Romanesc din Gyula. 
Organizatorul principal al actiunii a fost Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria. 
Peste 300 de romani din localitatile maghiare in care traieste populatie de etnie romana au venit la bal, unde s-au distrat de minune. 
Ca de obicei, alaturi de romanii din Ungaria au fost si invitati din tara, in special din judetul Arad, care a fost reprezentat de prefectul Dan Vasile Ungureanu, viceprimarul Aradului, Levente Bognar, primarul din Lipova, Petru Gherman, si personalitati ale vietii culturale si stiintifice. 
Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, ne-a declarat: "Am dorit ca acest bal sa fie un prilej de comuniune intre toti romanii din Ungaria. Am incercat si cred ca am reusit sa dam un semnal de unitate". 
Cel mai gustat moment al balului a fost tombola, care a oferit peste 60 de cadouri. 
Premiul cel mare a fost un bilet pentru o persoana la Carnavalul de la Venetia. 
Primarul din Gyula, Klara Perjesi, alaturi de oficialitati din conducerea judetului Bekes, au reprezentat oficialitatile maghiare care au onorat balul romanesc. 
Oficial, desi ambasadorul Calin Fabian a lipsit, corpul diplomatic romanesc din Ungaria a fost reprezentat de Andrei Oancea, consul general al Romaniei la Seghedin, si de Alexandru Ghisa, consilier al Ambasadei Romaniei la Budapesta. 
Inedita a fost prezenta P.S Sofronie, episcopul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, care a tinut sa marcheze simbolic apropierea bisericii de comunitatea romaneasca din Ungaria.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]