Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 27 mai 2004

Stirile TVA aici

  • La "Zidul dorintelor", aradenii isi demonstreaza patriotismul local

"Zidul dorintelor" este locul unde aradenii isi etaleaza opiniileAglomeratie mare in fata magazinului Ziridava. Nu se vinde nimic, nu se da nimic pe gratis dar, in schimb, se poate vedea amplasat un "Zid al dorintelor", care atrage atentia trecatorilor. 
"Vrem drumuri bune", "Boschetarii sa fie trimisi la ei in oras", "Servicii de calitate", "Cetatea Aradului - Centru european expozitional", "Sa fie aduse inapoi toate institutiile de la Timisoara", sunt doar cateva dintre mesajele ce pot fi citite pe zid.
Interesul aradenilor de a-si transmite dorintele alesilor este foarte mare. Zilnic, in fata zidului, persoane din cele mai diferite categorii sociale se opresc, citesc mesajele existente si apoi solicita un marker pentru a contribui la cresterea numarului revendicarilor.
"Nu am inregistrat, pana acum, probleme de nici un fel. Toti cei care dovedesc interes sunt oameni ponderati, care nu au dat dovada de violente", ne spune voluntarul insarcinat cu paza zidului. 
Tanara, eleva la Liceul de Arta, ne spune ca alti cinci colegi ai ei, alaturi de elevi de la Colegiul National
"Moise Nicoara" au calitatea de aparator a ceea ce s-ar putea numi "Vocea strazii"
"Venim dimineata, de la ora noua si stam pana seara la noua. Schimbam turele intre noi, pentru ca unii avem scoala dimineata, altii dupa-amiaza si trebuie sa facem fata in ambele locuri", ne spune tanara.
Pe timpul noptii, panoul este pazit de gardieni, cu care Asociatia Pro-Demecratia are semnat un contract. 
Spatiul liber al zidului a fost umplut de solicitari chiar din prima zi. Mesajele cu tenta electorala, chiar si mai ascunsa, se sterg insa imediat. 
Voluntarii urmaresc permanent ceea ce se scrie si iau atitudine. Nu sunt permise nici injuriile sau lucrurile necuviincioase, asa cum nici mesajele nerealiste nu au viata lunga. 
"Este mai greu acum, la inceput, cu selectarea mcsajelor. Ele se sterg destul de greu de pe zid, dar cu un diluant bun si multe carpe se rezolva". 
Inainte de a fi sterse, pentru a permite existenta unui nou spatiu, mesajele se fotografiaza si, la terminarea campaniei, vor fi inaintate noii administrate.

Mihaela Iancu - Observator

  • Greva profesorilor, bucuria elevilor

In timpul grevei de avertisment elevii si profesorii au fost prezenti la oreDascalii din scolile aradene au declansat, ieri, greva de avertisment. 
Fiecare institutie de invatamant a afisat pe poarta principala a scolii ca timp de doua ore procesul instructiv-educativ este sistat. 
In acest rastimp, profesorii care au avut cursuri s-au prezentat la clasa, doar ca in loc sa se apuce de predat i-au supravegheat pe elevi. 
Greva de avertisment s-a desfasurat de la ora 11.00 la ora 13.00. 
Avand in vedere faptul ca aproape toate scolile detin agenti de paza la intrarea in scoala, elevii care au vrut sa-si ia liber pe parcursul grevei nu prea au avut sanse de reusita. 
Oricum, scolarii care s-au gandit la chiul in timpul desfasurarii grevei s-au ales cu absente nemotivate. 
Aceasta prima actiune de avertisment a sindicalistilor din invatamant este cauzata de proasta salarizare din acest domeniu. 
De nenumarate ori sindicatele au solicitat majorarea salariilor pentru toti angajatii din invatamant, atat pentru cadrele didactice, cat si pentru cadrele auxiliare, dar iata ca personalul nedidactic a ramas pe dinafara. 
"Guvernul Romaniei nu a oferit nici o garantie ca vor fi respectate termenele solicitate de sindicate pentru majorarea salariilor intregului personal din invatamant" - a declarat Marius Gondor, presedintele Sindicatului Liber din invatamantul aradean. 
Din pacate, desi presa ar fi trebuit sa patrunda mai ujor la locul desfasurarii grevei de avertisment, acest lucru nu a fost posibil in toate unitatile de invatamant. 
Spre exemplu, la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" am solicitat permisiunea de a fotografia o clasa cu elevi pe timpul grevei. 
Dupa ce am fost plasati dintr-o parte intr-alta nu ne-a fost acceptata propunerea. 
Din acest motiv nu putem sa va relatam daca aici au mai existat elevi in clase dupa ora 12.00. 
Am fost rugati sa venim dupa ora 14.00 cand directorul unitatii de invatamant se intoarce la scoala. 
Probabil ca atunci ni s-ar fi onorat solicitarea, dar era prea tarziu deoarece greva s-a finalizat dupa ora 13.00, iar dupa ora 14.00 marea majoritate a elevilor erau acasa. 
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad a privit cu ochi buni actiunea sindicalistilor. 
"Salariile profesorilor trebuie majorate. Consider ca este cel mai important sa se produca majorari salariale profesorilor debutanti si celor cu vechime de zece ani. Cu salarii intre 2.500.000 si 4.000.000 de lei, profesorii nu pot sa-si acopere cheltuielile necesare unui cadru didactic" -a declarat Zoea Rotaru, inspectorul general scolar. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Clinica Oncologica - in lupta împotriva cancerului

Italienii si romanii vor construi cea mai moderna clinica de oncologieIn aceste zile au loc, la Arad, lucrarile Consiliului de Administratie al SC "Villa Iolanda" SA. 
Scopul acestor sedinte este de a aborda problemele organizatorice privind începerea lucrarilor de constructie a Centrului Oncologic si de Tratamente ce urmeaza sa functioneze în orasul nostru.
Din partea italiana, au fost prezenti, la aceste dezbateri, prof. dr. Gianluca Valentini, prof. dr. Nicola Collona si prof. dr. Demetrio Serafini. 
Din partea româna, au fost prezenti prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", institutie implicata în acest proiect fundamental pentru comunitatea aradeana, precum si vicepresedintele Consiliului Judetean, d-nul Claudiu Cristea. 
Acesta din urma a declarat: "Avem interesul de a concretiza aceasta investitie la Arad, unde incidenta îmbolnavirilor de cancer este ridicata. Vorbim aici de sanatatea oamenilor, de viata lor."
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat importanta implicarii autoritatilor locale în aceasta actiune, mentionând si faptul ca o clinica similara a fost recent inaugurata în Italia. 
Domnia sa a mai adaugat: "În aceasta structura va functiona si un centru de cercetare, doua conventii fiind deja semnate, cu universitati din Camerino si din Perugia. În Macerata sunt deja în functiune servicii de radioterapie, terapie radiometabolica si alte instrumente avansate de diagnostic, pe care vom cauta sa le aducem si în Arad. Clinica are toate aprobarile necesare, asteptam doar avizul bancilor cu care lucram, având în vedere faptul ca Adunarea Generala va adopta marirea capitalului la suma de 5 mil. euro. Cu aceasta suma si cu ajutorul Comunitatii Europene, respectiv a unor sponsori, lucrarea va fi demarata."
Partile implicate si-au manifestat optimismul ca lucrarile vor fi finalizate în aproximativ un an si jumatate.

S. Milancovici - Adevarul

  • Dupa amplasarea Statuii Libertatii, fragmente din istoria romana si maghiara s-au reanalizat la Arad

Fragmente din istoria romana si maghiara analizate la AradTacere asupra patrimoniului Gojdu 
* Profesori universitari din Cluj, Iasi si Arad au dezbatut intens timp de trei zile 
* O intalnire similara va avea loc peste doi ani la Budapesta
Mai multi istorici de marca romani si maghiari s-au intalnit la Arad, au luat loc la aceeasi masa si au discutat despre trecutul si viitorul celor doua tari. Importantul eveniment a fost organizat de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, sub indrumarea Academiei Romane si a Academiei Maghiare de Stiinta. 
Comisia mixta a istoricilor romani si maghiari se intruneste regulat din doi in doi ani, prima sesiune de intalniri fiind organizata in urma cu 35 de ani.
Chiar daca temele abordate nu au suferit nici o ingradire, organizatorii romani au preferat sa ocoleasca un subiect extrem de fierbinte in diplomatia romaneasca, si anume cel al patrimoniului Gojdu. 
In schimb, recenta reamplasare a Statuii Libertatii a fost amplu analizata, istoricii vorbind despre monument sine ira et studio. 
Decanul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine, conf. univ. dr. Marius Grec, cel care s-a preocupat indeaproape de succesul evenimentului, a declarat ca intalnirea "a constituit un prilej pentru istoricii romani si maghiari de a clarifica anumite puncte de vedere". 
In opinia universitarului aradean, atmosfera din comisie a fost una deschisa, favorabila unei reale comunicari. 
Au participat istorici prestigiosi din Arad, Cluj si Iasi, partea romana fiind reprezentata de 7 specialisti, iar cea maghiara, de 8. 
Intalnirea, desfasurata pe durata a trei zile, s-a distantat total de politic, fiind exclusiv una de natura stiintifica. 
"Echipa romaneasca a fost prezidata de academicianul Camil Muresanu, iar cea maghiara de Szasz Zoltan. Spre surprinderea noastra, trei dintre istoricii maghiari cunosteau limba romana, astfel ca dialogul a fost unul extrem de usor. Am avut parte si de traducatori foarte buni, care sesizau nuantele, lucru deosebit de important intr-o intalnire la un asemenea nivel", a precizat decanul Marius Grec. 
Tema generala in jurul careia s-au axat comunicarile a fost "Traditie si actualitate in cultura si in practica politica a natiunilor romana si maghiara"
Istoricul roman Stelean Boia a vorbit despre doctrina nationala romaneasca in Transilvania, Mircea Popa despre literatura si doctrinele politice, acestor doua comunicari asociindu-li-se altele sustinute de istoricii maghiari. 
Tringli Istvan a abordat problema reformismului in gandirea politica medievala, iar Nagy Levente a adus in discutie literatura si politica din secolul al XVII-lea. 
Tot la aceasta manifestare stiintifica, Liviu Zapartan a conferentiat despre liberalismul in Romania, iar Miskolezy Ambrus despre Kossuth si cultura politica maghiara. 
In acelasi cadru, conationalul sau Fenyő Istvan a mai vorbit de literatura si politica din epoca reformelor. 
In ultima zi a lucrarilor comisiei, Pelyach Istvan i-a provocat pe colegi cu tema "Locuri memoriale si politica de partid", iar Alexandru Porteanu a atacat subiectul "Social democratia romaneasca"
Nu mai putin interesante au fost comunicarile lui Daniel Barbu ("Curente conservatoare si de dreapta"), ale lui Vari Andras ("Miscari conservatoare si organizare de partid la sfarsitul secolului al XIX-lea"), precum si cele ale lui Doru Radoslav ("Doctrina taranista"). Discutii foarte animate s-au iscat pe marginea discursului istoricului maghiar Kósa Laszló, care a luat in discutie catastrofele naturale si problema mentalului colectiv. 
La eveniment au intervenit si Szabó Daniel cu lucrarea "Participare si reprezentare. Populatii si adunari reprezentative. 1848-1948", ca si istoricul roman Vasile Ciobanu, care a atras atentia asupra programelor politice ale minoritatilor. 
Concluziile intalnirii au fost trase la castelul de la Macea, acolo unde s-a si incheiat protocolul de colaborare pentru viitoarea comisie. 
"Aceasta se va reuni peste doi ani la Budapesta, ca sa discute despre influenta mediului geografic in istorie", a aratat conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultatii de Stiinte Umanist-Crestine din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"
Concluziile istoricilor adunati in comisia mixta romano-maghiara vor fi folosite de catre academiile din cele doua tari.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Cimitire moderne

Aleile din cimitirele Eternitatea si Pomenirea au fost asfaltateAradul are cele mai moderne cimitire din tara. Cimitirele Pomenirea si Eternitatea au peste 44 de hectare.
Toate caile de acces si aleile au fost asfaltate, au fost forate 20 de fantani si au fost instalate peste 100 de banci.
Totodata, au mai fost montate 10 camere de luat vederi la punctele de intrare si iesire care sunt supravegheate non stop.
Cimitirele sunt pazite de jandarmi si angajatii Societatii de Gospodarire Comunala care au fost dotati cu motoscutere.
Ei patruleaza pe aleile cimitirului zi si noapte pentru prevenirea furturilor deoarece anul trecut au fost sustrase din cimitir mai multe statuete de mare valoare, iar zeci de morminte au fost vandalizate.
Valoarea investitiilor se ridica la peste 5 miliarde de lei care au fost asigurate din veniturile proprii ale Societatii de Gospodarire Comunala.

L. Barcauan - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]