Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 27 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Magazinele saraciei

Economatul - o sansa pentru pensionariEconomatele, ultima sansa de a mai pune un banut deoparte
Considerate multa vreme a fi un ajutor pentru pensionari, magazinele de tip economat si-au cam pierdut, in timp, atractivitatea. Motivul? Preturile practicate de aceste unitati de desfacere a produselor alimentare nu este aproape cu nimic mai avantajos decat la en-gros-urile aparute in ultimii ani.
Casa de ajutor reciproc a pensionarilor si Liga pensionarilor au fiecare magazine de tip economat. 
Presedintele Ligii, Vasile Veghes, ne spune ca aprovizionarea se face de la furnizori care deja au devenit traditionali: uleiul de la Seleus, conservele de la o firma care le aduce "la prima mana", in general agenti economici cu care lucreaza de mai bine de trei ani. 
"Am cautat preturi cat mai mici, iar adaosul practicat de noi este de doar 10 %. Asa, unele alimente ajung sa fie mai rentabil de cumparat de la noi. In plus, sunt furnizori care ne asteapta cu banii, spre exemplu, uleiul l-am platit chiar si la 30 de zile de la livrare, dupa ce am incasat banii".
Reprezentantii pensionarilor spun ca produsele ar deveni mai ieftine daca s-ar renunta la TVA-ul aplicat. Acestia au facut cerere la Guvern, au discutat cu prefectura, insa raspunsul a fost negativ. 
"Nu ne lasam noi asa usor, ii bombardam cu solicitari pana cand vor accepta", spune Veghes.
Aspectul interior al unui astfel de magazin este apasator. 
Spatiile sunt invechite, nemodernizate, totul amintind de perioada "epocii de aur". 
Pe rafturi stau cutii de conserve de peste, borcane de gem, sticle de ulei si otet, turta dulce. 
In general, produse de baza, pe care pensionarii sunt nevoiti sa le cumpere si la care nu pot renunta. 
"La noi vin oameni care cumpara doar strictul necesar. Vor 200 de grame de macaroane sau 200 de grame de napolitane. Avem deschis magazinul zilnic, pana la ora 13, si nu pot spune ca pensionarii au ore preferate pentru cumparaturi", ne spune vanzatoarea.
Pe tejghea troneaza un cantar la fel de vechi ca si interiorul magazinului, cu talere si ac. 
"Functioneaza, sa stiti, si inca foarte bine", ne raspunde vanzatoarea, citind mirarea din ochii nostri.
Presedintele Ligii, Vasile Veghes, aduce completari. "Magazinele de tip economat nu sunt obligate sa aiba cantar electronic si casa de marcat. Noi suntem saraci, nu avem bani, dar vreau sa se stie clar: nu inselam pe nimeni, desi am mai auzit astfel de vorbe, am avut control si de la OJPC, nu au gasit nimic, iar cantarul este verificat metrologic in fiecare an".
Preturi similare cu cele din en-gros
Pensionarii vin zilnic intr-un astfel de magazin. Preturile nu prea justifica interesul, dar obisnuinta este mare: un kilogram de faina costa 21.000 de lei, uleiul este 34.000 litrul, otetul 11.000 de lei, grisul 25.000 de lei, cutiutele de pateu intre 12.000 si 13.500, iar napolitanele 40.000 de lei kilogramul. Diferentele sunt nesemnificative, insa persoanele de varsta a treia, impovarate de grija banilor, se uita chiar si la 1000 de lei.

Mihaela Iancu - Observator

  • Minoritati in festival

Manifestarea minoritatilor a ajuns la editia a III-aAradenii au avut parte la acest sfarsit de saptamana de un interesant si inedit festival. 
Este vorba de cea de-a III-a editie a Festivalului Minoritatilor, organizat de Centrul Cultural Banat JA Arad si Primaria Arad
Manifestarea a reunit, intr-o maniera reusita, programele culturale ale minoritatilor nationale din Arad (bulgari, evrei, rromi, germani, maghiari, sarbi, slovaci) alaturi de cel al romanilor.
Programul a debutat la ora 10,00, cu defilarea perechilor intre Teatru si str. I.C. Bratianu. 
Componenta culturala a manifestarii a inceput o ora mai tarziu, in fata Primariei, unde fiecare trupa a cantat, a dansat. 
Totul s-a terminat la ora 17,00, la Casa Jelen, unde, dupa un cocktail, a avut loc Balul Minoritatilor, cu programe culturale prezentate de fiecare trupa.
La evenimentul de ieri au luat parte si autoritatile locale, printre care i-am putea aminti pe viceprimarul Levente Bognar, presedintele Consiliului Judejean, Gheorghe Seculici sau prefectul Dan Ungureanu. 
Fiecare dintre cei trei au tinut s-o felicite pe Pompilia Szellner, presedintele Cercului Cultural "Banat-JA" Romania, pentru organizarea reuniunii.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • "Noi credem in miracole. Miracolele chiar se intampla"

Interviu cu Remus Tanase - presedintele AnatecorInterviu cu Remus Tanase, presedintele Asociatiei Nationale de Terapii Complementare din Romania (ANATECOR)
- Domnule presedinte, cum a ajuns Aradul sa se impuna in domeniul terapiilor complementare?
- Este o istorie destul de lunga. In 1993, sotia mea a avut o problema deosebita la san si daca nu s-ar fi operat intr-o luna, medicii spuneau ca nu va mai avea mult de trait. Ea nu a vrut nicicum sa faca operatia si a ales calea terapiilor complementare. Eu n-am crezut deloc in lucrurile astea. Am crezut ca e o prostie. Dar am dorit sa fiu alaturi de ea. Si chiar fara a crede in aceasta forma de terapie, am mers alaturi de ea la terapeut si am vazut ca s-a facut bine, ba mai mult, m-am trezit ca si eu ma simt mai bine. Si-atunci mi-am zis ca aici este... ceva. 
N-am inteles ce. Mai tarziu, am avut sansa de a ma intalni cu bioterapeutul Papei Ioan Paul al II-lea si atunci am ramas cu adevarat surprins. 
Mi-am zis "stai, domnule, ca asta nu e o prostie! Asta e stiinta!" De atunci m-am schimbat. 
Faptul ca si eu si sotia mea ne-am facut bine a fost o motivatie fantastica sa daruim si celorlalti ceea ce noi am simtit ca face bine. 
Si cum eu sunt un tip pragmatic, nu am vrut sa fac o nebunie din asta, ci un lucru foarte precis, sprijinit stiintific, sprijinit cu informatii. 
Si atunci am zis sa facem ca in strainatate: o asociatie acreditata. Asa s-a nascut ANATECOR.
Gandul poate produce suferinta
- Se vorbeste cand de medicina complementara, cand de medicina alternativa. Va rog sa definiti acesti termeni, aceste domenii.
- Sunt trei tipuri de medicina vehiculate pe piata mondiala: medicina alopata (medicina in principiu, recunoscuta cu toate modelele ei medicale), medicina alternativa (pentru care nu are responsabilitate doar corpul fizic, ci si fenomenul energetic) si medicina complementara (care recunoaste si structura energetica a corpului, dar si structura informationala). 
Noi stim ca informatia produce energie si energia produce materia, nu invers, cum s-a crezut pana acum dupa mecanica newtoniana, ci dupa mecanica cuantica a lui Einstein. 
Deci, orice gand pe care noi ni-l punem in minte determina modificarea starii de sine (adica devin mai suparat, mai nemultumit, mai rautacios) si, prin sistemul catecolaminic, o anumita parte din organism sufera. 
Stiinta a descoperit - iar experienta practica si dotarile spirituale ale unor oameni care au reusit sa intuiasca aceste lucruri au dovedit - ca anumite organe se imbolnavesc de la o anumita forma de gand. 
Daca terapiile alopate pornesc de la simptome si incearca sa le trateze, terapiile complementare pornesc de la cauzele care au declansat deformarea sau imbolnavirea unei anumite zone.
- Ma doare capul. Daca ma duc la un medic care practica medicina alopata, imi da un algocalmin. Daca ma duc la unul care practica medicina complementara, ce-mi face?
- Trebuie spus mai intai ca medicina e medicina si are medici. Terapiile complementare sunt terapii si au terapeuti. 
Terapia complementara face procese de terapie, medicina face proceduri de tratament. 
Si cristalele pot avea proprietati benefice in insanatosire Un medic care va recomanda un algocalmin face un lucru foarte bun pentru ca e dovedit ca algocalminul ajuta sa nu te mai doara capul. 
Terapeutul in terapii complementare priveste altfel problema: daca pe tine te doare capul, care este cauza pentru care te doare: ai o problema cu fierea, ai o problema de suprasolicitare nervoasa sau psihica, ai o alta problema de gestiune a stresului, nu dormi suficient, nu faci gimnastica, nu mananci corect... Pe aceste baze, el incearca sa te ajute. 
In primul rand te pune in forma, adica incearca, prin energie, sa te faca sa nu te mai doara capul. Dupa aceea, incepe procedura de terapie, care inseamna mult mai mult. E important tot ce mananci, e important tot ce gandesti, sunt importante toate emotiile pe care tu le traiesti, e importanta capacitatea ta de a decide sau nu... E important intregul.
In terapiile complementare nu vorbim de boala, ci de disfunctie. Pana cand disfunctia ajunge boala, dureaza intre 2 si 12 ani. Noi avem nevoie sa intervenim in disfunctie, si nu in boala, pentru ca boala sa nu se mai produca. Daca este o dereglare de camp energetic, daca energia scade, mintea nu mai functioneaza rapid, nu mai e suficient de clara. In momentul in care se restabileste energia, ea functioneaza ca si patefonul, normal. Deci, primul lucru care se face in interventie este restabilirea echilibrului energetic, dupa care trebuie eliminati, pe rand, consumatorii de energie.
Omul nu este numai corp
- In afara conferintelor internationale de terapii complementare pe care le organizati anual, ce alte actiuni sau ce alte organisme ANATECOR aveti pentru a impune in randul oamenilor terapiile complementare?
- As vrea sa corectez termenul "a impune". Noi, in terapiile complementare, nu avem dreptul, prin morala codului etic, sa impunem ceva. Terapiile complementare nu sunt invazive nici la nivelul fizic, nici la nivel sufletesc, nici la nivel spiritual. 
Oamenii din aceasta zona iti dau solutii din care tu, prin propriul tau liber arbitru, hotarasti ce-i mai bine pentru tine si vei merge inainte. 
Ceea ce vrem noi este sa aducem aceasta informatie la nivelul cat mai multor oameni pentru ca este deosebit de important ca oamenii sa inteleaga. Daca omul nu este informat, nu are cum sa fie format intr-un anumit sector. Noi credem ca omul este un posesor de corp. Nu este numai corp. Prin constiinta lui, are grija si de corpul lui, incercand sa-l mentina intr-o stare de sanatate activa. El trebuie sa fie responsabil de aceasta, dar ca sa fie responsabil, trebuie sa-l inteleaga, sa-l accepte...
- Cine este acel ceva care poseda corpul?
- Fara sa intram prea mult in domeniul filozofiei, pentru ca lucrurile astea sunt deja definite stiintific, spiritul este cel care conduce. Informatia se afla, toata, in spirit, in energie. Cand energia isi modifica conditiile de calitate, si materia isi modifica conditiile de calitate. 
Daca energia este curata, este curata pentru ca informatia este curata. Daca informatia este murdara, energia se murdareste, corpul se murdareste. Informatia este fundamentala, or informatia se afla in energie. Si aceasta informatie este cheia intregului sistem. Iar ea se poate afla in duhul omului sau in duhul lui Dumnezeu, in duhul universal. 
Noi il numim camp energo-informational. Asa este pentru stiinta. Dar cand discutam cu religia, ii zicem duh.
Impreuna pentru binele omului
- Care este relatia dintre terapeutii in terapii complementare si medicii care practica medicina alopata?
- Cel putin la nivelul judetului Arad, relatia noastra cu medicii este una foarte buna. 
Inainte am fost priviti ca niste extremisti. Nefiind vorba despre un lucru determinat absolut stiintific, medicii au avut retineri in a accepta terapiile complementare. Asa cum am avut si eu retineri; 
Toma Necredinciosu’ mai mare ca mine n-a fost. Eu n-am crezut pentru ca n-am cunoscut aceste lucruri. Dar cand vezi ca terapiile complementare au un efect imediat la tine sau la familia ta, atunci incepi sa crezi, incepi sa le intelegi, sa le definesti altcumva.
La Arad s-a desfasurat o noua editie a conferintei terapiilor complementare Pe masura ce raportul terapeuti-medici s-a amplificat pe baza sinergiei de competente, au aparut elemente de apropiere intre noi. Totul este o problema de comunicare, de transmitere a informatiei in mod corect, astfel incat sa fie acceptata la nivel stiintific.
- Mai mult, sa nu existe prejudecati din partea medicilor...
- Si noi avem multe cazuri cu probleme venite de la medici, si medicii au poate multe cazuri cu probleme venite de la noi. 
Fiecare are problemele lui, nimeni nu este perfect. Dar a aprofunda lucrurile rele si a nu te pune impreuna sa gasesti calea buna, asta inseamna un lucru rau.
- Inteleg ca dumneavoastra pledati pentru o apropiere si o colaborare intre medicina traditionala alopata si terapiile complementare.
- Odata cu intrarea in noul mileniu, civilizatia umana a ajuns, din nou, la o rascruce si simte nevoia de schimbare.
Adaptarea, o necesitate
- Nu este indusa aceasta nevoie de schimbare?
- Nu. S-au schimbat erele. Fenomenele astrologice schimba vibratiile sistemului universal, modifica vibratia pamantului si a intregului spatiu cosmic, iar omul trebuie sa se adapteze unui alt fenomen energetic. 
El trebuie sa se readapteze la un alt sistem care vine in modificare si atunci trebuie sa apeleze la niste resorturi interioare profunde. 
De fapt, acesta este fenomenul de educatie. Am venit pe pamant ca sa ne educam, ca sa transcedem situatia. Si daca noi n-o facem prin sine, adica prin credinta si prin cunoastere, la anumite momente apar fenomene universale care schimba ciclurile existentei si te obliga, practic, sa te adaptezi. Cei care nu se adapteaza pier. Acest fenomen este, deci, o necesitate.
- Daca exista o retinere a oamenilor in a accepta terapiile complementare, care credeti ca ar fi cauzele acestei reticente?
- Exista retineri si ele sunt absolut naturale. Eu nu am fost doar retinut, ci chiar rautacios. Asa este orice om care nu e informat. E normal sa nu accepti ceea ce nu cunosti. Si daca nu esti educat in acest sens, normal ca nu accepti.
In spatiul cosmic, cu informatia si energia universala, mintea noastra baleaza dintr-un plan in altul din dorinta de a se orienta. Corpul uman functioneaza ca si pestele in apa. Energia universala este cea care ne cuprinde si ne influenteaza. Mintea este cea care ne dirijeaza. Ori in trecut, ori in viitor, dar nu ne lasa aici, unde suntem in prezent, ca sa mergem pe linia energetica fundamentala. Aceasta problema de baleare apare, de fapt, tocmai din capacitatea sistemului universal de a organiza materia (pe tine, pe mine, gandurile, obiectivele), dar noi avem liberul arbitru sa ne orientam pe un sens sau altul. Toata sansa, puterea stau in capacitatea mintii de a se orienta in campul magnetic sau in campul energetic universal. Toata criza, toata suferinta noastra se produce de la devierea, de la capacitatea de a te orienta corect in camp.
Spectaculosul acopera un gol intern
- Exista in terapiile complementare rezultate spectaculoase care sa-i faca pe oameni sa fie atrasi de acest domeniu?
- Rezultate spectaculoase sunt in unele situatii. 
Dar spectaculosul nu este atributul bunastarii fizice si sufletesti. Spectaculosul apare din nevoia omului de a-si acoperi un gol intern. 
Odata ce spectaculosul a aparut - si sunt multi oameni la care s-au produs faze spectaculoase - problema nu este rezolvata definitiv. 
In afara cazurilor lui Isus, unde problema pare a se fi rezolvat definitiv, in celelalte cazuri trebuie continuat cu proceduri specifice pentru ca acest lucru sa se intample. 
Noi credem in miracole. Miracolele chiar se intampla. Dar ele trebuie urmate - "Sa nu mai pacatuiesti", spunea Isus - de proceduri corecte de viata.

Diana Dutu - Adevarul

  • Maica Anghelina se identifica cu Manastirea Bezdin

Maica Anghelina este singura calugarita la Manastirea BezdinUna dintre personalitatile cele mai cunoscute ale etniei sarbe este maica Anghelina. 
Acesta este singura calugarita ce slujeste la Manastirea Bezdin, manastire a carei istorii se pierde in neguri. 
Maica Anghelina are 74 de ani si se afla aici de cand a fost redeschis lacasul de cult. 
Viata monahala si-a inceput-o insa cu mai bine de douazeci de ani in urma, la manastirea din Gai, iar apoi la cea de la Bodrog. 
Dupa aceea, pentru a putea veni la Bezdin, a stat cateva luni in fosta Iugoslavie, apoi a fost sfintita ca si calugarita de catre Preasfintitul Episcop al sarbilor ortodocsi. 
Pana la varsta de 53 de ani a dus o viata la fel ca a multora dintre semeni. 
A fost casatorita cu un preot, si are un baiat si o nepotica pe care ii iubeste foarte mult. 
Pe parcursul vietii a fost nevoita sa se lupte cu o boala necrutatoare, iar faptul ca a scapat cu bine a determinat-o sa-si inchine viata lui Dumnezeu. Dupa ce s-a pus pe picioare a lasat viata alaturi de familie si s-a dus la manastire, fiind intarita in credinta si alinandu-i se astfel dorul de copil.
Manastirea Bezdin s-a transformat in bine de cum a intrat maica Anghelina. 
Cele mai multe modificari au fost facute cu sprijinul enoriasilor, care, de la an la an, isi transmit unul altuia indatorirea de nas al manastirii. 
Manastirea are 28 de camere, care sunt pastrate in perfecta curatenie, gata oricand sa primeasca oaspeti. 
De cand a venit aici, Maica Anghelina nu a inchis niciodata portile manastirii, credinciosii, indiferent de religie, fiind bine primiti.

Mihaela Iancu - Observator Plus

  • Proiect european

Fundatia romano-germana din Vladimirescu a demarat un nou proiectEuropa in gospodaria dumneavoastra este titlul unui proiect finantat de uniunea europeana si demarat astazi de fundatia romano germana din Vladimirescu
Prin acest proiect, localnicii din mediul rural vor afla de la specialisti modul in care ii va afecta integrarea in structurile europene. 
Concret, timp de mai multe luni, o caravana se va deplasa in localitatile judetului si oamenii vor putea pune intrebari in legatura cu tot ceea ce ii intereseaza. 
Fundataia romano germana din Vladimirescu a initiat acest proiect dupa ce reprezentantii ei au constatat dificultatile prin care trec oamenii de la sate, si intrebarile pe care si le pun in legatura cu Uniunea Europeana
Durata proiectului este de un an

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]