Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 28 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Caldura nu va mai fi subventionata !

CET va produce energie chiar si nesubventionata - Virtual Arad News (c)2004Masura va fi aplicata gradual, in urmatorii 4 ani; 
Arterm a beneficiat, in aceasta iarna, de subventii in valoare de 237,8 miliarde lei
Saptamana trecuta, Guvernul a decis, printr-o Ordonanta, reducerea treptata a subventiilor acordate pentru caldura. 
Intentia guvernantilor este aceea de a renunta treptat, pana in 2007, la subventiile acordate producatorilor de energie termica. 
Reducerea treptata a subventiei va incepe chiar de la iarna, cand ajutorul platit de stat producatorilor de apa calda si caldura va fi cu 25% mai mic decat anul trecut. 
Acest sistem va fi aplicat intre anii 2004-2007, astfel incat, peste patru ani, romanii vor plati exact pretul de producere a energiei termice. 
Daca ar fi sa vorbim despre Arad, si aici, ca si in alte orase, consecintele deciziei ar fi drastice. 
Astfel, anul trecut, 10.000 de aradeni au beneficiat de ajutor la plata incalzirii, si asta la preturi subventionate. 
De asemenea, anul trecut, din lipsa banilor sau pentru ca au avut alternative-termoteci, etc., 2095 de familii au renuntat la incalzirea centralizata. 
CET Arad produce energia termica la pretul de 1.260.000 lei/gcal, in timp ce la Arterm, cetateanul plateste 800.000 lei pentru o gigacalorie, pret national de referinta, aprobat de ANRE. 
In aceasta iarna, Arterm a beneficiat de "subventii pentru diferenta la tarif energie termica livrata populatiei" in valoare de 237,8 miliarde lei. 
In Romania, cheltuielile pentru producerea apei calde si caldurii sunt de trei ori mai mari decat pretul cu care se vinde energia termica, principala cauza fiind lipsa investitiilor, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi. 
Concluziile au fost obtinute in urma monitorizarii, timp de trei ani, a 56 de societati din care 39 produc, transporta si distribuie energie termica. 
In general, la nivelul tarii, sistemul centralizat de termoficare se caracterizeaza prin echipamente cu o vechime cuprinsa intre 15 si 45 de ani. 
Chiar si acolo unde se lucreaza cu echipamente mai noi, tehnologia folosita este veche de cel putin 30 de ani, de aceea randamentul este foarte scazut, iar pierderile sunt mari. 
Romania are nevoie de 4 miliarde de euro, in urmatorii zece ani, pentru a-si pune la punct sistemul centralizat de termoficare.

Marius Grada - Ziarul Transilvania

  • Sindicalismul revendicativ inlocuit de cel al solutiilor ! 

Liderul Sindicatului Astra-Trinity - Ionel Rusu considera ca au fost pastrate drepturile avuteafirma Ionel Rusu, liderul Sindicatului Astra-Vagoane
- Mai exista miscare sindicala reala in Romania?
- Cred ca si miscarea sindicala s-a mai maturizat in Romania. De la sindicalismul de tip revendicativ cred ca am trecut la sindicalismul solutiilor si al negocierilor. Trebuie sa recunosc ca aceasta atitudine este influentata si de evolutia legislativa in materie. Ma refer aici la Legea conflictelor de munca, la Legea Sindicatelor. Nu este mai putin adevarat ca din peisajul socio-economic au disparut multe sindicate, din cauza multiplelor reorganizari economice. 
Intre timp au aparut companii mai mici sau mai mari ai caror patroni, fara a recunoaste, nu admit constituirea de sindicate. Unde nu sunt sindicate nu exista un dialog real intre administratie si angajati si totul ia tendinta de dictatura. 
Experienta a demonstrat ca starile conflictuale se agraveaza odata cu trecerea timpului.
- Este mai greu acum la masa negocierilor decat in strada?
- Eu zic ca cele doua situatii nu pot fi comparate. Sigur, atunci sindicalismul grevelor era o lupta pentru supravietuire a unitatilor economice. Astazi lupta in capitalism, caci cel putin la noi in firma este un capitalism pur, este deschisa permanent. Asa ca sindicalismul este o activitate cu caracter continuu, in care cautam vesnic solutii la problemele noastre. Iar la baza acestor solutii sunt negocierile. In viziunea mea rolul sindicalismului astazi este de a tine mereu catre echilibru relatia patron-angajat.
- Concret, ce a obtinut Sindicatul Astra - Vagoane la negocierile din acest an cu conducerea Trinity?
- Am reusit sa pastram drepturile pe care le-am avut si inainte. Pare un lucru minor insa pentru orice punct se duc negocieri foarte dure. In continuare angajatii vor beneficia de prima de vacanta care este la nivelul unui salariu. 
De asemenea, avem drepturi in ce priveste tichetele de masa, diurnele, asigurarea echipamentului de protectie. 
Dar acestea sunt lucruri normale pe care le-am avut si inainte, insa este bine ca au mai fost. 
Fata de anul trecut am obtinut o crestere salariala de 4,5%, care va fi recorelata trimestrial fata de cursul euro, dar nu mai mult de 2,5%. 
Per total daca mai socotim ca mai avem trei trimestre cresterea totala pentru acest an poate fi de 12%, iar pentru 2005 intrevedem aceeasi crestere.
- Sindicalistii sunt multumiti de aceste rezultate?
- Oamenii nu sunt niciodata multumiti, doar e in firea umana acest lucru. Insa, vorbind serios, rezultatele sunt sub asteptarile noastre. Insa daca privim in ansamblu, nu doar unilateral, observam ca pretul otelurilor a crescut enorm. Iar negocierile s-au suprapus cu aceasta explozie a preturilor. 
Or, la Astra - Trinity 80% din costuri sunt legate de achizitionarea materiei prime, in speta a tablei. Eu cred ca trebuie sa analizam rezultatele negocierilor si prin aceasta prisma.
- Dar aceasta criza nu va afecta politica salariala in viitor, in sensul nerespectarii celor negociate invocandu-se acest motiv?
- Experienta de pana acum duce la concluzia ca nu. De aceea eu si echipa mea am insistat ca fiecare punct castigat prin negocieri foarte dure sa fie stipulat in contract. Intotdeauna ce s-a semnat si sta sub semnul imperativului s-a respectat de catre administratia de la Astra - Trinity. 
Iar acolo unde lucrurile sunt relative... relative raman.
- De la infiintare Sindicatul Astra-Vagoane a fost unul "nealiniat". De curand insa s-a afiliat la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania. De ce aceasta schimbare de strategie?
- In acesti ani miscarea sindicala a suferit multe transformari si s-a maturizat. Pe de alta parte, afilierea la C.S.D.R. inseamna si menirea esentiala a sindicalismului acela al solidaritatii. Asta cred ca trebuie sa stea in centrul gandirii oricarui om implicat in miscarea sindicala. Cel putin asta va fi si ideea pe care o voi insufla ca lider al C.S.D.R. - filiala Arad. 
Mentionez ca aceasta activitate este voluntara si nu primesc nici un leu.
- Cum vedeti ideea Blocului National Sindical de a infiinta un partid politic?
- Ca cetatean mi se pare o idee formidabila. Eu zic ca este mai mult decat necesara aparitia unei miscari politice sustinute de sindicate. Pe de alta parte este si o reactie la deceptia in lant pe care a generat-o politica de pana acum. S-au semnat zeci de protocoale pe care insa nu le-a respectat nimeni. 
In aceste conditii cand vedem aceleasi figuri in Parlament de la care "ce sa scoti, cand nimic nu e de scos" a aparut aceasta alternativa. 
Important este ca sensurile initiale sa nu se deturneze in timp. Si Partidul Laburist din Anglia are o origine sindicala, la fel si partidele social-democrate din Scandinavia. 
A venit timpul ca cineva sa faca o politica salariala realista si in Romania, pentru ca acum nu o face nimeni.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Un aradean a fost prins cu cocaina in masina

A fost prins un traficant de cocainaCentrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate a obtinut anul trecut informatii despre existenta unei importante filiere de trafic si distributie de cocaina, care actiona pe raza judetelor Timis si Arad. 
In urma bunei colaborari intre ofiteri din Timisoara si Arad au prins in flagrant pe Barabas Giuseppe-Ciprian (25 ani), din Timisoara, si Tamas Francisc (20 ani),  din Arad, pe DN 69 in apropiere de Arad, in timp ce tranzactionau doua grame de cocaina.
Cu ocazia controlului autoturismului lui Tamas, cu cainele antidrog, au mai fost depistate 11 grame de cocaina ascunse sub scaunul soferului, iar in autoturismul numitului Barabas Giuseppe-Ciprian a fost gasit un cantar electronic marca Tanita.
Acestia au fost retinuti pe baza de ordonanta, fiind prezentati ieri Tribunalului Timis. 
Au fost arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile, pentru savarsirea infractiunilor de trafic si consum de droguri de mare risc.

Andrei Ando - Observator

  • Liceeni si-au expus in standuri... profilele

Inspectoarea Zoea Rotaru anunta deschiderea editiei a IV-a a Targului EducatieiTargul Educatiei a adunat sute de elevi chiar de la deschidere
Targul Educatiei si-a deschis ieri portile. 
Daca pana acum, manifestarea a avut ca locatie holul Teatrului "Ioan Slavici", de acum inainte targul se va desfasura doar la Expo Arad International.
Deschiderea oficiala a Targului Educatiei a adunat sute de elevi si importanti oameni ai invatamantului aradean. 
Nici autoritatile locale, nu au stat deoparte si ele participand la manifestare. 
"A devenit deja o traditie ca in fiecare primavara, Inspectoratul Scolar Judetean Arad si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Arad sa organizeze Targul Educatiei. Acesta a ajuns anul acesta la a IV-a editie" - a declarat Zoea Rotaru, inspectorul scolar general. 
Sala Expo Arad International s-a dovedit a fi mai mult decat incapatoare pentru cele 20 de licee sau grupuri scolare prezente la targ. 
Fiecare scoala a primit un stand pe care l-a pregatit cum nu se putea mai bine. Fiecare scoala si-a pus in valoare imaginatia tocmai pentru a avea un stand cat mai atragator. Daca anul trecut, standul "coafor" apartinand Grupului Scolar "Spiru Haret" a fost de departe cel care a atras mai multi curiosi, anul acesta mai multe unitati de invatamant au demonstrat ca se poate mai mult. 
Printre cele mai asaltate standuri se numara Colegiul Economic, Grupul Scolar de Industrie Alimentara si alte cateva. 
E drept ca liceele cu profil real nu prea au avut ce expune in afara de diplomele importante pe care le-au castigat elevii acestora. 
Scopul Targului Educatiei este de a-i face pe absolventii claselor a VIII-a sa se intalneasca cu reprezentantii liceelor si scolilor de arte si meserii, pentru a le cunoaste oferta educationala. 
Copiii pot afla aici informatii precum: profilele existente in liceele si scolile de arta si meserii aradene, meseriile sau numarul de locuri propuse. 
Prin vizitarea Targului Educatiei, elevii vor putea sa opteze pentru profilul sau meseria care sa corespunda intr-o mai mare masura aptitudinilor prin alegerea unui domeniu compatibil cu profilul lor psihologic. 
Copiii interesati sa viziteze targul trebuie sa stie ca, din jumatate in jumatate de ora, din statia Podgoria pleaca cate o cursa speciala. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • APAPS vrea parc industrial pe platforma UTA Arad

APAPS doreste parc industrial pe platforma UTAAutoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a lansat la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile 99,25 la suta din capitalul social de 27,65 miliarde lei al UTA SA ARAD. 
Prin lansarea la privatizare a acestei societati, APAPS a finalizat in proportie de 95 la suta din programul PSAL II, incheiat cu Banca Mondiala. 
In prezent, APAPS mai are o singura societate in portofoliu, care va fi privatizata in cel mai scurt timp, societatea fiind deja prezenta pe listele de publicitate primara. 
UTA are ca obiect de activitate producerea si comercializarea firelor si tesaturilor din bumbac si tip bumbac. 
La negociere vor putea participa numai ofertantii care au avut o cifra de afaceri in 2003 de minim 5 milioane de euro si care vor depune un proiect de realizare a unui parc industrial pe platforma UTA. 
Nu pot participa la negocieri investitorii persoane fizice si juridice romane sau straine, care, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari sau asociati majoritari, au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si APAPS. 
Potentialii investitori pot depune oferte finale pana la data limita de 28 mai 2004, ora 11, la sediul APAPS. APAPS a decis privatizarea UTA Arad prin metoda parcului industrial, preluand din experienta reusita a celor doua parcuri industriale deja existente la Roman Brasov si Faur Bucuresti.

L.P. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]