Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 28 septembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Revine Parktronic!

Se reia sistemul de parcare ParktronicProblema Parktronic revine in actualitate. 
In ultimele zile, sunt tot mai multe semne ca se incearca revigorarea sistemului de parcare cu plata. 
Oficialii firmei fac presiuni mediatice fie pentru a li se rascumpara afacerea la un pret de pana la cinci milioane de euro, fie pentru a ramane pe piata in conditii renegociate, care cuprind limitarea strazilor cuprinse in sistem si reducerea costului abonamentelor. 
Se pare ca in aceste zile se cauta impacarea firmei cu sefii administratiei locale, care au castigat electoral din lupta impotriva Parktronic. 
Intre timp, victimele bataliei surde pentru bani si imagine sunt cetatenii: pe parbrizele autoturismelor au aparut deja avertizari cu privire la neachitarea taxei de stationare, dupa ce de cateva luni se aclameaza prabusirea sistemului de parcare cu plata si doar naivii au mai trecut pe la parcomate.

Observator

  • Padurea aradeana - O afacere de 315 miliarde anual 

Interviu cu Ioan Benceu - directorul DSAInterviu cu ing. Ioan Benceu, director la Directia Silvica Arad
Dupa cum bine se stie, padurea reprezinta un sistem natural esential pentru viata.
Aceasta, pentru ca ea este o adevarata fabrica de oxigen, apoi in padure cresc nenumarate plante si animale intr-un echilibru biologic perfect si, nu in ultimul rand, padurea ofera omului produse fara de care existenta lui ar fi periclitata. 
Candva padurea se intindea si in judetul Arad pe suprafete mult mai mari decat astazi, pe dealurile premontane, pe luncile din lungul raurilor si pe intinse zone de campie (silvostepa). 
Intre timp situatia s-a schimbat, echilibrul natural s-a modificat, padurea retragandu-se tot mai mult din calea activitatii agresive a omului. 
Iata de ce este necesar sa avem grija de ceea ce a mai ramas din aceasta adevarata podoaba a naturii, care este padurea. 
Despre situatia fondului forestier din judetul Arad la momentul actual si despre activitatile care se desfasoara pentru refacerea, protejarea si valorificarea acestuia, am purtat discutia pe care o redam in continuare cu ing. Ioan Benceu, director al Directiei Silvice Arad.

-Domnule director cata padure mai avem in judetul Arad ?
- La ora actuala in judetul nostru exista 213 mii hectare de fond forestier, ceea ce inseamna 27 la suta din suprafata totala a judetului. Procentul este egal cu cel mediu pe tara.
- Cum caracterizati, din punct de vedere calitativ, padurile existente ?
- Avem paduri destul de variate ca specii : rasinoase - peste 9 mii hectare, fag - 32 mii hectare, stejar peste 56 mii hectare, adica 40% din total si alte numeroase specii. Avem si padure batrana si alta mai tanara, de doar cativa ani. 
- Din cate stim, se mai taie inca padurea din motive economice si chiar ecologice. Ce plan de taieri aveti aprobat?
DSA pune accent si pe procesul de impadurire- Taierile sunt aprobate prin lege. Cota de taiere este reglementata in functie de posibilitatea de regenerare a padurii conform studiilor de amenajament si in fiecare an, prin Hotarare de Guvern, ne este stabilita cantitatea de masa lemnoasa ce trebuie taiata. Directia Silvica Arad are aprobata o cantitate anuala ce se situeaza in jurul cifrei de 400 de mii mc.
- Executati insa si impaduriri.....
- Sigur, noi inlocuim padurea care se taie, insa trebuie sa va spun ca nu tot lemnul provine din taieri masive, totale. Se executa taieri, numite de regenerare, care au cea mai mare pondere. Legea ne obliga sa refacem in totalitate padurea taiata.
- Credeti ca este suficient sa ne propunem doar mentinerea actualelor suprafete de padure? Nu exista loc pentru extinderea lor?
- Ba da. Si asta o facem deja prin doua mijloace. Am inceput sa cumparam paduri de la persoane fizice. In 2003 am cumparat 33 hectare, in 2004 avem deja cumparate 40 hectare si mai vrem sa cumparam alte 40. A doua cale este impadurirea terenurilor degradate. Am identificat si preluat de la ADS 680 hectare., dintre care 277 in 2003, in zonele Beliu, Secusigiu si Chisineu-Cris. Anul acesta , in campania de primavara, au fost impadurite 262 hectare si urmeaza sa impadurim inca vreo 40 in campania de toamna. Si, bineinteles, actiunea va continua.
- Care este in momentul de fata structura proprietatii asupra padurii?
- Dupa aplicarea legilor de restituire a proprietatii, respectiv a Legii 18 si a Legii 1, noi, adica statul, am ramas cu circa 137 mii hectare iar restul de 73 mii au fost redate fostilor proprietari, persoane fizice ori juridice. 
- S-a restituit toata suprafata revendicata?
- Pana acum s-a restituit 99,2% din ceea ce trebuia restituit conform legii, mai sunt doar mici suprafete in litigiu. 
- Cum se administreaza acum padurea?
- Padurea de stat o administram in totalitate noi, Directia Silvica Arad. Tot in grija noastra se afla 18 mii de hectare de padure aflate in proprietatea persoanelor fizice. Restul padurilor particulare sunt administrate de cele 5 ocoale silvice private. Acestea din urma au aceeasi structura ca ocoalele de stat, fiind incadrate cu personal calificat. Bineinteles, indiferent de felul organizarii, toate ocoalele funtioneaza in regimul silvic fixat de lege.
- Ati avut cazuri de taieri ilegale masive?
- N-as putea sa spun asta. Nu ne-am confruntat cu probleme deosebite. Avem ceva taieri ilegale care, in acest an, se ridica la 536 mc., adica nesemnificativ. Stam mult mai bine din acest punct de vedere fata de alte zone ale tarii.
Si vanatul constituie o importanta sursa de castig- Din cate stim, aveti si activitati economice. In ce constau acestea?
- Noi suntem unitate cu autofinantare si ne asiguram singuri fondurile pentru gospodarirea padurii. Obiectul principal al activitatii noastre este producerea de lemn pentru unitatile industriale. Anul acesta avem planificata o cifra de afaceri de 315 miliarde lei, din care, peste 70% vor proveni din valorificarea lemnului iar restul din valorificarea asa numitor produse accesorii. Intre acestea, pe primul loc se afla vanatoarea, din care facem 14 - 15 miliarde lei pe an, apoi urmeaza fructele de padure, care merg bine la export. 
- Apropos de vanatoare. Ce se mai vaneaza prin padurile Aradului?
- Pot sa numesc cerbul carpatin, cerbul lopatar, capriorul, mistretul si vanatul mic. 
- Organizati si vanatori pentru turistii straini?
- Majoritatea vanatorilor se desfasoara in cadrul cotelor rezervate si sunt organizate cu vanatori straini. Trebuie sa spun ca avem suficient vanat, motiv pentru care strainii vin si ne cauta. Noi le oferim inclusiv cabane de vanatoare foarte bine dotate, masa si alte servicii, plus trofeul. Intre altele, va informez ca avem si o fazanerie, adica o sectie de crestere a fazanilor pe care-i valorificam inclusiv la export. Chiar saptamana acesta avem licitatie pentru vanzarea fazanilor la export. 
- Padurea atrage si multi turisti care, nesupraveghiati, cutreiera peste tot lasand in urma reziduuri care nu numai ca uratesc peisajul dar mai si polueaza.
- Intr-adevar, turismul neorganizat afecteaza si padurea, motiv pentru care ne-am propus rezolvarea macar partiala a acestei probleme, prin infiintarea unui turism organizat, asa numitul silvoturism. Vom oferi in prima faza cazare si masa in cabanele noastre, trasee turistice, vom organiza locuri speciale pentru popas, pentru facut foc, etc. Pentru protejerea padurii vom desfasura si o munca educativa pentru a face pe toata lumea sa inteleaga ca padurea este, in ultima instanta, a tuturor.
- Domnule director va multumim.

Ioan Tuleu - Adevarul

  • Cu sprijinul Crisan Group,  tinerii aradeni - locul trei pe tara la sudura

Sudorii aradeni au obtinut locul trei pe taraInginerul Marin Crisan, directorul general al Crisan Croup SRL a organizat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un cadru intim si in acelasi timp, select o receptie in cinstea castigatorilor aradeni ai concursului Tineretul Sudeaza, organizat in data 14 septembrie la Santierul Naval Constanta. 
In cadrul acelei delegatii - conduse de conf. univ. dr. ing. Francisc Tusz, presedintele filialei locale a Asociatiei de Sudura din Romania (ASR), ing. Sorin Farcas, vicepresedintele ASR Arad si ing. Marin Crisan - au participat doua echipe provenind de la SC Amarad SA si de la SC Astra TRG SA, finalisti fiind desemnati Gheorghe Halangau, Valerica Cimpoi si Florin Beleni, de la Amarad, respectiv Ionel Cojocaru, de la Astra TRG si Florentin Marius Munteanu. 
Pe langa un meritos loc III pe echipe, ultimul dintre cei enumerati a obtinut locul intai la individual, remarcandu-se la procedura MAG.
Om de milioane, atat la propriu, dar mai ales la figurat, prin interesul si implicarea de care dispune, Marin Crisan a stiut sa se faca util si sa se implice efectiv in reusita acestor actiuni, care nu fac altceva decat sa aduca Aradului un prestigiu binemeritat in peisajul tehnicilor de sudura aplicate si a profesionalismului de care tinerii dau dovada. 
"Am ocupat, intr-adevar, locul III pe tara, dar, daca am fi schimbat regulile jocului, probabil ca am fi ajuns chiar pe primul loc. In timp ce alte echipe se prezinta an de an cu aceeasi oameni, noi am reusit ca de fiecare data sa venim un suflu nou. Cel mai mult am fost interesati sa profesionalizam tinerii in aceasta frumoasa meserie", ne spunea plin de emotii in glas Marin Crisan.
Bineinteles ca o astfel de reusita nu putea fi nerasplatita si de patronul Crisan Group. 
Acesta a oferit fiecaruia dintre participantii aradeni un sejur gratuit la Moneasa si, bineinteles, o masa festiva.

D. D. - Agenda zilei

  • Embargo la deplasari pe banii AGA

Primarul Falca doreste limitarea delegatiilor pe banii statuluiAlesii locali din Arad nu vor mai putea pleca in delegatii pe banii statului. 
Propunerea apartine actualului primar Gheorghe Falca si vine ca urmare a unui control de audit la societatea de salubritate. 
Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca din bugetul institutiei s-au platit sume insemnate pentru deplasarile prin tara ale unor consilieri, mandatati din partea Consiliului Local Municipal ca membri in Adunarea Generala a Actionarilor. 
In unele cazuri, acestia au folosit decontarile pentru a participa la diverse congrese, intruniri la centru ale PSD sau chiar pentru propriile concedii.
Primarul Aradului a propus limitarea mandatului celor care vor reprezenta municipalitatea in AGA.
Acestia nu vor mai avea dreptul sa reprezinte societatile respective in afara orasului. 
Propunerea va fi supusa maine aprobarii in plenul Consiliului, intr-o sedinta extraordinara

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Nunta ca-n povesti pentru Ionela Tarlea

Ionela Tarlea si-a unit destinul cu canadianul Dani ManolacheLa trei ani dupa ce canadianul de origine romana Dani Manolache i-a "furat" inima superbei atlete Ionela Tarlea, cei doi si-au reunit destinele religios, duminica, in prezenta nasilor Dana si Ion Sandu si a numerosilor prieteni din lumea sportului si nu numai.
Spre seara, cei doi tineri casatoriti au fost gazdele unei nunti ca-n povesti, in salonul "Constanta" din cadrul Hotelului Marriott.
La petrecere au participat numeroase nume grele din atletismul romanesc, printre care s-au remarcat Monica Jagar, Oana Pantelimon, Violeta Beclea, Marian Oprea, Bogdan Tarus, dar si Nicolae Marasescu si fostul ministru TS, Georgiu Gingaras.
Si cum nas a fost Sandu Ion, patronul unui club de calibru din Arad care ii are in "ograda" si pe vicecampionii olimpici Ionela Tarlea si Marian Oprea, la masa au mai fost prezente si diverse oficialitati de prim rang ale orasului de pe malurile Muresului, alaturi de familia managerului Hodos si a reprezentantului Nike pentru Europa, Carl Stich.
Show-ul culinar a fost pigmentat cu vinuri alese, iar muzica oferita de celebrele Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu si Irina loghin a incins atmosfera, dansul continuand pana spre primele ore ale diminetii.

C.V. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]