Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 28 decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Maghiarii stabilesc astazi cine va fi prefect la Arad

UDMR va propune numirea viitorului prefect al AraduluiDan Ungureanu - eliberat din functie
Persoana care va ocupa functia de prefect de Arad va fi cunoscuta doar astazi dupa - masa, desi orientarea politica a acestuia este stiuta de toti, prefectul fiind, asa cum s-a decis la Bucuresti, membru sau simpatizant UDMR
Scaunul a fost deja eliberat de Dan Ungureanu, ca urmare a Hotararii de Guvern nr. 2358 din 21 decembrie. 
Hotararea, care a dus la eliberarea din functie a 21 de prefect, in ajunul Craciunului, l-a vizat si pe actualul senator Vasile Dan Ungureanu (aflat in incompatibilitate de aproape o luna), asa ca ex-prefectul a parasit fotoliul. 
Faptul ca Bucurestiul a decis ca in Arad scaunul de prefect va fi atribuit UDMR-ului a relansat piata zvonurilor, aici neintrand doar numele maghiarilor cu sanse ci si a celor din Alianta, dar si nemultumirea (posibila) a reprezentantilor PNL Arad (care nu s-au ales cu cine stie ce de pe urma alegerilor si care ar fi mizat totul pentru functia in cauza). 
Cu toate acestea, reprezentanjii de varf ai Aliantei DA nu au comentat alegerea Capitalei si nu au facut referiri la nemultumirea din sanul
unui partid politic sau al celuilalt, preferand sa pastreze distanta fata de subiect, asteptand poate ca lucrurile sa se schimbe.
Schimbarea nu va avea insa loc, caci - din cate am putut afla -maghiarii fiind pregatiji sa-si desemneze prefectul astazi. 
Fostul prefect Dan Ungureanu a trecut in fotoliul de senator Singurul reprezentant al UDMR Arad in Parlament, deputatul Kiraly Andras, ne-a declarat ieri faptul ca nu poate sa ne spuna mai multe decat ca "stiu ca, potrivit unei infelegeri, functia de prefect de Arad va reveni UDMR. E foarte bine ca in Arad se vorbeste despre acest lucru, caci arata ca suntem preocupati. Ce va pot spune este ca cel mai probabil maine dupa-masa (astazi - n.r.) vom stabili in consiliul operativ cine va fi prefect". 
Deputatul UDMR ne-a mai destainuit faptul ca pe lista pentru scaunul de prefect sunt desemnati trei candidati, dar nu a dorit sa faca public numele acestora - desi pe piata aradeana se vehiculau deja numele lui Levente Horvath, Czsister Kalman, sau Levente Hossu, si se zvonea ca maghiarii vor sa numeasca un prefect tanar (fapt care l-ar da pe primul drept candidatul cu cele mai multe sanse).
Negocieri, procente si sperante
Daca in  randurile udemeristilor, totul este cat se poate de clar, de partea aliatilor exista inca sperante. 
"Deocamdata nimic nu este cert. Problema se abordeaza maine (azi - n.r.). Nu am discutat nimic", ne-a declarat aseara Titus Gheorghiof, presedintele PNL Arad. 
Copresedintele Aliantei D.A. de la Arad, Gheorghe Seculici, a fost insa mai transant si a declarat ca postul ar trebui sa revina liberalilor: 
"In momentul in care s-a pus in discutie la nivel local, noi am cedat si am spus ca va apartine liberalilor. Ei au prezentat lista cu cei trei la Bucuresti, dar am constatat ca la nivei central, in urma nenocierilor Alianta  PUR - UDMR, cateva judete au fost date. Sper ca functia de prefect sa revina Aliantei, respectiv PNL-ului pe care l-am sustinut. Nu am nimic cu UDMR-ul, nu contest profesionalismul candidatilor lor, dar incerc sa fiu obiectiv. Noi am renuntat la conditii pentru a echilibra balanta. La nivelul judetului, functiile importante au revenit pana acum PD-ului. 
Uitandu-ne la procentele obtinute de PNL si de UDMR, atat la locale cat si la generale, ar trebui ca postul sa revina liberalilor. UDMR are un post de viceprimar al Aradului si unul de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Daca ar primi si pe cel de prefect, ar avea mai mult ca liberalii."

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • "Bucurii" de sfarsit de an... 

Interviu cu Pavel Neamtiu - directorul Directiei Fiscale AradInterviu cu dl. Pavel Neamtiu, directorul Directiei Fiscale a Primariei Arad
- Domnule director, se aude ca sfarsitul de an le-a adus aradenilor unele "bucurii" pe care nu le-ai dori nici dusmanilor...
- La ce va referiti?
- La binecunoscutele taxe si impozite locale.
- Da, este adevarat ca exista un proiect nou pentru taxele si impozitele locale din 2005, proiect care urmeaza sa fie insa discutat si aprobat intr-o sedinta de consiliu din luna ianuarie 2005.
- De ce spuneti un proiect nou?
- Pentru ca cel aprobat de catre Consiliul Local in luna mai nu mai corespunde datorita noilor reglementari aparute. Sa ma explic. De mai bine de trei ani de zile noi stabilim taxele si impozitele locale pentru anul urmator inca de la jumatatea anului in curs, exact cum - repet - am procedat si in acest an, doar ca intre timp au aparut cateva reglementari care schimba fundamental lucrurile.
- Va referiti la Ordonanta de Guvern din luna noiembrie care desfiinteaza orice limite pentru cresterea impozitelor si taxelor locale?
- Exact, inainte de aceasta ordonanta existand alte doua ordonante care au impus, prima - cea din 2003 - o limita maxima de 50% si a doua care a coborat aceasta limita la 20%.
- Deci, potrivit acelor reglementari - sau, ma rog, a ultimei - nu puteai sa maresti taxele si impozitele locale decat cu maximum 20%, treaba care insa a fost data peste cap de o alta reglementare, cea din noiembrie 2004.
- Intocmai, si in spiritul acestor prevederi legale Primaria a intocmit un nou proiect de taxe si impozite locale.
- Legea la care va referiti da dreptul sa faci ce vrei cu impozitele si taxele locale?
- Ce vrei, in sensul ca poti sa le maresti dupa cum se crede de cuviinta, dar in sus, insa!
- In jos, nu poti? 
- Nu, in jos, nu, ci doar in sus, adica sa le maresti.
- Acesta este statul nostru! Cat despre Adrian Nastase, ce sa zicem, frumoasa "mostenire" a lasat!
- Frumoasa, nefrumoasa ea trebuie aplicata. N-as vrea sa fiu inteles gresit. Taxele si impozitele sunt acelea care sunt - sau, ma rog, vor fi, daca le va aproba Consiliul Local - insa asupra unora dintre ele este clar ca trebuia intervenit. Si as da ca exemplu, impozitul pe terenurile situate in extravilan unde impozitul pe hectar in 2004 a fost de 10.000 lei, o suma modesta care nu acoperea nici macar valoarea imprimatelor tiparite de noi! Pe de alta parte, multe sume au fost rotunjite in perspectiva introducerii din vara viitoare a leului greu. 
- Nu comentam, deocamdata, asupra acestor taxe si impozite locale urmand sa revenim pe larg intr-un articol separat. Altceva, insa, dle Pavel Neamtiu, ce sunt acele taxe speciale despre care se vorbeste in proiect?
- Ce se intampla? La noi, ca si la alte servicii ale Primariei, exista un termen normal si legal pentru eliberarea unui act. Cum bine se stie, sunt, insa, unii oameni care din diferite motive personale doresc obtinerea mult mai repede a actelor, treaba care presupune un efort deosebit si pentru care, firesc, se va plati ceva in plus. Acestea sunt (pentru persoanele fizice) asa-numitele taxe de urgenta care se percep pentru eliberarea in aceeasi zi cu depunerea cererii a unui certificat fiscal sau a fisei de inmatriculare-radiere auto, eliberarea acestora in regim de urgenta taxandu-se cu cate 100.000 de lei.
Impozitele vor creste de anul viitor- Un moment. Inainte au mai existat asemenea taxe de urgenta?
- Nu, nu au mai existat, dar aceste taxe de urgente sunt, cred eu, perfect justificate. Sa mai precizam ca, actele amintite se elibereaza in conditiile de urgenta de catre Directia Fiscala a Primariei.
- S-a notat. Continuati, va rog.
- Urmeaza taxele de urgenta pentru persoanele juridice. Astfel, pentru eliberarea unui certificat fiscal eliberat in termen de 3 zile taxa este de 200.000 de lei, iar daca se vrea mai repede, respectiv in chiar ziua depunerii cererii, taxa este de 500.000 de lei. Alt act: certificatul de plata (a datoriilor la bugetul local - n.n.) - 200.000 de lei daca el se elibereaza in 3 zile si 500.000 de lei daca se elibereaza in aceeasi zi. Si, in fine, eliberarea unei fise de inmatriculare-radiere auto: 100.000 de lei pentru obtinerea ei in 3 zile lucratoare si 200.000 de lei pentru eliberarea ei pe loc.
- O ultima chestiune: care este situatia cu impozitul pe cladiri in cazul persoanelor juridice? Va intreb pentru ca se aude ca daca nu ti-ai reevaluat cladirea de nu stiu cati ani platesti un impozit care te cam ustura?
- Este si nu este chiar asa. Dar iata, concret, cum stau lucrurile. Conform reglementarilor in vigoare, impozitul pe cladiri se calculeaza in functie de valoarea din contabilitate a cladirilor si el este de 1% pentru cei care si-au facut reevaluarea acestora in ultimii trei ani anterior anului fiscal 2005. Fireste, procentul de 1% se aplica la valoarea de inventar inregistrata in contabilitate, valoare care figureaza in Declaratia de impunere pe care fiecare persoana juridica trebuie s-o depuna anual pana la data de 31 ianuarie.
- Am inteles. Mai departe, ce se intampla cu cei care nu au facut si nu au depus reevaluarea patrimoniului in ultimii trei ani?
- Potrivit legii, li se aplica un impozit pe cladire de 10%. Daca insa cei in cauza depun pana la data de 31 aprilie a.c. aceasta reevaluare insotita de actele justificative ei pot beneficia de recalcularea impozitului pe cladiri in cota de 1%, aplicarea acesteia facandu-se insa cu data de intai a lunii urmatoare depunerii actelor.
- Ce ar mai fi de spus?
- Multe, dar profitand de acest prilej as sublinia doar unul. Si anume, acela privind posibilitatile pe care le are populatia de a-si plati taxele si impozitele locale, posibilitati care inseamna nu numai plata la ghiseele Directiei noastre fiscale, ci si plata acestor obligatii prin carduri sau la oficiile postale. Din pacate, desi in acest fel s-ar evita binecunoscutele aglomeratii si nervi, ultimele doua forme sunt foarte putin folosite.
- Deci, daca ma duc la oficiul postal din cartier pot plati aici orice fel de taxe si impozite locale?
- Da, cele obisnuite: taxa auto, impozitul pe cladiri sau impozitul pe terenuri. Ei bine, desi, plata acestor taxe si impozite se poate face si la oficiile postale, sistem care fiinteaza de mai bine de un an de zile, pana in prezent, procentul celor care folosesc acest procedeu nu trece de 10%. Si este pacat, pentru ca este in favoarea lor.
- Poate ca de acum inainte. Oricum, dle Pavel Neamtiu, va multumim pentru interesantele lucruri comunicate.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Consilierii PSD ameninta ca lasa puterea fara... cvorum

Consilierul PSD Dorel Popa a cerut mai mult respect pentru Opozitie in CLMDorel Popa, luand cuvantul in numele grupului PSD, a cerut majoritatii din CLM sa trateze cu respect opozitia. El a spus ca, daca administratia se va raporta de aceeasi maniera ca si pana acum la consilierii PSD, ei vor parasi sedintele atunci cand actuala majoritate va avea nevoie de 17 voturi.
Amenintare voalata
Dorel Popa a spus, in cateva cuvinte, ca daca alesii PSD nu vor fi tratati cu respect de catre colegi, ei nu vor mai sprijini executivul la votul proiectelor importante, si a facut referire la plecarea grupului din sala la sedinta trecuta.
"PSD ar fi participat la vot, ar fi votat fara discutie proiectul cu BERD. 
Am plecat de la sedinta pentru ca am fost jigniti si umiliti de cel care acum nu este aici (n.r.- primarul Gheorghe Falca). 
Haideti sa lucram altfel. Ganditi-va ca daca am pleca de aici nu ar mai fi cvorum. Ca patru sau cinci dintre noi ar putea sa lipseasca 6 luni pe an, cu diferite probleme. Inteleg ce inseamna sa nu ai un om sau doi atunci cand ai nevoie. Daca in continuare vom fi bataia de joc a unui singur om vom face la fel. Va rog, atrageti-i atentia sa ne respecte! Vorbiti cu cine trebuie sa nu mai faca lucruri din astea si noi ramanem si votam".

Nominalizari!
Dorel Popa a tinut sa sublinieze ca se bazeaza pe cateva persoane din componenta Consiliului local, persoane pe care, spune el, le cunoaste si crede in profesionalismul lor. 
I-a nominalizat pe Cziszter, Corneliu Padureanu, Ovidiu Marian, Valentin Neamt si Ovidiu Mosneag.
Viceprimarul Tiberiu Dekany a adus un echilibru la finalul sedintei. "Mizez pe sprijinul dumneavoastra. Mai ales la urmatoarea sedinta cand vom vota bugetul pentru anul viitor, data la care va trebui sa parcurgem peste 30 de proiecte".

Simona Mazare - Observator

  • Colindatori la IMAR

La IMAR au venit colindatoriiReprezentantii societatii comerciale IMAR au primit colinda mai multor grupuri de tineri. 
Ei s-au adunat in jurul bradului impodobit din fata institutiei , si au urat tuturor celor prezenti toate cele bune cu ocazia Craciunului si a noului an. 
Ca de fiecare data in preajma sarbatorilor, angajatii unitatii au daruit cadouri copiilor de la gradinite si celor care nu au posibilitati materiale.  Traditionalele cantece de Craciun au rasunat inca de la orele diminetii in fata societatii comerciale IMAR. 
Primii colindatori au fost studentii facultatii de teologie din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu"
Ei au adus cu acest prilej si un omagiu la troita ridicata acolo, in memoria unui fost angajat decedat la revolutie. 
Colindele au incalzit sufletele celor prezenti sa-i intampine pe tineri. 
Pe mica scena amenajata in fata societatii IMAR au mai urcat dubasii din Sanicolaul Mic, care au urat conducerii si angajatilor un an nou mai bun si mai prosper. 
Colindatorii nu au fost singurii care au vent la cea mai cunoscuta fabrica de mobila din vestul tarii. 
De la inceputul saptamanii, personalul de aici a intampinat cu daruri grupuri de copii mai mici sau mai mari, veniti sa colinde si sa aduca sarbatoarea Craciunului in inima tuturor. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Cu Matizul in pom

Accident de circulatie cu un MatizUn barbat, patron de discoteca a ajuns in stare grava la Spitalul judetean Arad dupa ce autoturismul cu care circula a ajuns intr-un pom.
Barbatul, un patron de discoteca din Chisineu-Cris a inchis discoteca si a plecat spre Arad. 
Pe drum, s-a gandit ca i-ar prinde bine daca si-ar cumpara ceva de mancare si atunci a observat ca si-a uitat borseta la discoteca. 
Omul s-a intors din drum ca sa-si recupereze borseta in care se afla o suma importanta de bani, dar nu a mai ajuns sa-si cumpere mancare pentru ca Matizul pe care-l conducea a intrat intr-un pom de pe marginea drumului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]