Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 29 mai 2004

Stirile TVA aici

  • "E gresit sa credem ca Romania va adera la UE chiar daca nu este pregatita" Interviu cu dl. Jonathan Scheele

Jonathan Scheele este optimist privind aderarea Romaniei la UEIn exclusivitate pentru ziarul "Adevarul"
- D-le Scheele, in ultima perioada au aparut in presa mai multe opinii, in special din partea unor oameni de afaceri, potrivit carora din punct de vedere economic Romania nu va putea fi pregatita pana in ianuarie 2007 pentru aderare si ca 2009, sau chiar 2010, ar fi o data mult mai realista...
- Noi am primit mandat de la statele membre ale UE sa sprijinim Romania pentru aderarea la 1 ianuarie 2007. Asta este ipoteza noastra de lucru. Ei ii alocam in jur de 700 de milioane de Euro anual. Asta nu inseamna, desigur, ca la 1 ianuarie 2007 toate reformele din Romania vor fi finalizate. In unele domenii asta nu ar fi posibil. Reforma in justitie se va finaliza cu siguranta dupa 2007. Este important insa ca reforma sa fie continuata pe baze si principii solide, astfel incat sa existe garantia ca ea va produce rezultatele asteptate: o justitie independenta, capabila sa asigure respectarea legii, accesibila in mod egal tuturor cetatenilor Romaniei.
- In ce masura credeti ca la Bruxelles factorul politic va influenta decizia de aderare a Romaniei?
- Deciziile au o componenta politica si una tehnica. Nici una nu trebuie subestimata sau supraapreciata. E gresit sa credem ca factorul politic ar putea, de exemplu, sa-l ignore pe cel tehnic, cu alte cuvinte ca Romania va adera chiar daca nu este pregatita. O astfel de situatie nu ar fi in interesul nimanui.
- Este mai benefica aderarea chiar daca nu suntem complet pregatiti, sau asteptarea in afara UE pana cand Romania va indeplini in totalitate criteriile de aderare?
- Romania va adera cand va fi pregatita. Eu cred ca acest lucru este posibil in 2007. Asta nu inseamna ca in 2007 totul va fi perfect. Nici in statele membre nu este totul perfect. Dar unele reforme au mai mari sanse sa fie finalizate ca stat membru al Uniunii, decat ca stat in afara Uniunii. Important este ca, in 2007, aceste reforme sa se fi incadrat deja pe un drum ireversibil.
- Din punctul de vedere al cetateanului de rand, ce avantaje, ce beneficii va avea el imediat dupa aderare si cu ce probleme se va confrunta, ce greutati va intampina?
- Cred ca in intrebarea dvs. se ascunde un Euro-mit: ca de la 1 ianuarie 2007 viata omului de rand, a cetateanului obisnuit, se va schimba radical. Este fals. Aderarea este doar un moment, o data in procesul integrarii europene. Integrarea europeana a inceput de mult, probabil din Decembrie 1989, si nu se va incheia in 2007. Si statele membre in UE continua procesul de integrare. Deci, nu putem vorbi de schimbari imediat dupa aderare. Schimbarile au inceput de mult si toti le-am fost martori. E vorba de retehnologizarea, privatizarea, restructurarea sau inchiderea intreprinderilor, dezvoltarea sectorului IMM, creator de noi locuri de munca, definirea unui sistem de protectie sociala care sa preia efectele reformei, initierea si promovarea masurilor de protectie a mediului, imbunatatirea situatiei minoritatilor, asigurarea libertatilor fundamentale ale cetateanului s. a. m. d.
- Va multumim! 

Mircea Contras - Adevarul

  • Universitari aradeni la Manila

Rectorul UAV - Lizica Mihut va face cunoscuta universitatea si in FilipineUniversitatea "Aurel Vlaicu" din Arad se face cunoscuta in Filipine. 
O delegatie, condusa de rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut, va efectua o vizita la Manila, pentru a stabili un parteneriat intre Universitatea "Adamson" si institutia aradeana de invatamant superior. 
Contactul a fost intermediat de ambasadorul Romaniei la Manila, Radu Homescu, fost rector al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad. 
Partea filipineza este interesata de colaborare academica in cateva domenii de forta pe care universitatea aradeana le are in structura sa. 
E vorba de informatica, stiinte exacte, inginerie alimentara, turism si protectia mediului, stiinte umaniste si sociale, teologie.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Cimitir de 22 de hectare in Micalaca

In Micalaca se va infiinta un nou cimitirDiscutiile pe baza locurilor de veci insuficiente la nivelul orasului, precum si despre necesitatea infiintarii unui cimitir municipal in cartierul Micalaca s-au concretizat, in sfarsit, fiind deja intocmita documentatia.
Cimitirul Micalaca va fi amplasat la iesirea din Micalaca. 
Terenul in cauza are o suprafata de peste 22 de hectare fiind delimitat de Zona Industriala Est, liniile electrice, linia de cale ferata Timisoara-Glogovat si continuarea axului strazii Voinicilor.
Noul cimitir municipal va putea adaposti inhumarile din Arad in urmatorii 30-50 de ani.
Doar cateva probleme mai apar. 
Alesii locali vor trebui sa accepte ideea, dupa care vor trebui rezolvate problemele legate de regimul proprietatii. 
Deoarece pe acest teren exista peste 50 de parcele proprietate privata. 
Pentru realizarea obietivului propus este necesara exproprierea...

Simona Mazare - Observator

  • Capsunarii aradeni au luat "fata" timisorenilor

Aradul este un principal producator de capsuni din zonaSuprafata cultivata cu capsuni la nivelul anului 2004 este de 2.046 hectare, iar productia estimata pentru anul acesta este de aproximativ 17.900 tone fructe. 
Cea mai mare suprafata cultivata cu capsuni se gaseste in judetul Satu Mare, respectiv 1.084 hectare, unde se asteapta oproductie de peste 11.000 tone.
Judetele in care se cultiva capsuni pe suprafete mai mari sunt: Giurgiu 293 hectare, Valcea 176 hectare, Gorj 99 hectare si alte judete cu suprafete cuprinse intre 25-45 hectare. 
Capsunii pot fi cultivati cu succes atat in judetele din sudul tarii cat si in cele din nord, dar cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde precipitatiile sunt intre 600-900 milimetri precipitatii/an.
Logica pretului
Pretul capsunilor pe piata variaza in functie de timpurietate si de zona de cultura. 
De exemplu, cele recoltate din solar se valorifica cu preturi mai mari, apropiate de cele provenite din import, iar cele din camp se valorifica la preturi mai mici. 
Aceste preturi scad zilnic ajungand foarte repede la 15.000 lei/kg, pentru valorificare in stare proaspata si chiar 5.000 lei/kilogram pentru cele destinate industrializarii.
Aradul sta bine la capsuni...
Judetele din vestul tarii sunt extrem de bine reprezentate atat de producatori liberi, cat si de societati special infiintate.
In Arad, suprafata de capsuni aflata in cultura in 2004 era de 40 de hectare, iar productia totala pentru 2003 a fost de 5 tone, media fiind de 125 kilograme / hectar. 
Pentru 2004 se asteapta o productie totala de 45 tone si o productie medie de 1125 kilograme/hectar.
In anul 2003, media preturilor la capsune a fost de 30.000 lei /kg. 
In anul 2004, la inceputul valorificarii, un kilogram a costat 250.000 lei, pretul actual fund de 60.000 -70.000 lei /kg. 
Gradul de profitabilitate al culturii de capsuni a fost estimat la 20.000.000 de lei /ha.
Aradenii dau capsuni timisorenilor
O dovada in plus ca judetul Arad sta bine la productia de capsuni este si faptul ca producatorii de la noi "exporta" produsele si in Timis, alaturi de Satu Mare Aradul aprovizionand piata libera.
In anul 2004, in judetul Timis se afla in cultura o suprafata de 5 ha cultivata cu capsuni. 
Pe langa suprafata aflata in cultura, si-a manifestat dorinta o societate comerciala cu capital strain care are intentia sa cultive peste 50 ha capsune. 
In anul 2003 productia medie la capsune a fost de 8.750 kg/ha, iar productia totala de 70 tone.
Situatia in alte judete din Ardeal
In Alba, singura unitate cultivatoare de capsuni este suprafata cultivata in acest an de doua hectare, in acest an a fost programata o productie totala de 1,5 tone capsune, pretul fiind, la inceputul anului, de 150.000 lei/kg. 
Astazi, capsunele se vand cu 65.000 lei/kg.
In judetul Cluj, sunt perspective de infiintare a culturii de capsuni pe aproximativ 10-15 ha, la producatorii agricoli individuali, in gradinile de langa casa. 
In 2004 s-au vandut primele cantitati de capsune aduse tot din zona Satu-Mare si s-au valorificat la pretul de 80.000-100.000 lei/kg. 
Suprafata cultivata in judetul Mures este de cinci hectare. 
In programul pe 2004, productia medie este de 8.000 kg/ha - 50 tone productia totala. 
Suprafata cultivata cu capsuni fiind mica in judetul Mures, productia este valorificata in gospodaria proprie. 
In judetul Bihor suprafata aflata in cultura este de 25 ha, fiind in crestere usoara fata de anii precedenti. 
In 2004-au aparut primele fructe pe piata, iar pretul acestora este cuprins intre 120.000-100.000 lei/kg.
Cirese si visine 
Productia de cirese si visine se estimeaza a fi in anul 2004 de circa 83.022 tone. Din aceasta cantitate numai 28.680 tone se produc in plantatii specializate. 
Diferenta se obtine din exploatatii mici si pomi razleti, care, de cele mai multe ori, nu prezinta valoare economica. 
Valorificarea fructelor rezultate din micile exploatatii se face pe piata libera neorganizata. 
Fructele rezultate din plantatiile specializate se valorifica prin supermarket-uri, prin magazinele proprii ale producatorilor sau prin en-gros-isti.
***
Raportul prezentat de Ministerul Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pe data de 27.05.20o4 este, in opinia multora, destul de imbucurator, tinand cont ca Romania are capacitatea de a cultiva cantitati insemnate de capsuni sau alte fructe. 
Probabil ca daca salariile angajatilor ar fi pe masura muncii depuse, acestia nu ar mai merge in Spania la cules de capsuni, tinand cont ca in Romania exista o piata concurentiala serioasa, cu traditie...

Dacian Don - Agenda zilei

  • Nu mai au miza

ACU a fost salvata de la retrogradareACU Arad – "U" Cluj
"Studentii" lui Marcel Coras au obtinut ceea ce urmareau. Meciul cu Universitatea Cluj, din ultima etapa a esalonului doi, se va juca fara miza. 
ACU este indiferenta de rezultatul din epilogul stagiunii, intrucat a obtinut miercuri, pe terenul lui CSM Resita, salvarea de la retrogradare. 
Musat si Rosca au semnat condamnarea "rosso-nerilor" in Divizia C, astfel ca distanta de sase puncte din clasament nu mai poate fi recuperata inaintea ultimei etape din B3. 
La acest succes, deloc de neglijat pentru o formatie nou-promovata, au contribuit deopotriva jucatorii, antrenorii si finantatorii, care au inteles ca reusita sportiva se poate obtine numai impreuna

B.C. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]