Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 29 iunie 2004

Stirile TVA aici

  • Esec cu repetitie

Inca o amanare in sedinta CJAConsiliul Judetean Arad nu a putut fi validat nici ieri, la cea de-a doua sedinta convocata in acest scop. 
Vinerea trecuta, validarea a cazut din lipsa de cvorum, lipsind un singur consilier, pentru ca social-democratii si trei din cei patru peremisti au stat la cafea in loc sa vina la sedinta. 
Ieri, reprezentantii PSD si PRM au lipsit in totalitate. 
Prefectul Dan Vasile Ungureanu a constatat ca nu exista numarul minim necesar si a convocat o noua sedinta, pentru ziua de joi, la ora 11. 
Zvonurile care circula spun ca pesedistii incearca sa traga de timp, in speranta ca vor mai convinge cativa consilieri sa mearga pe mana lor. 
Jocurile, in urma negocierilor, sunt facute pentru democratul Gheorghe Seculici, in functia de presedinte al CJA, si liberalul Gavril Popescu si udemeristul Gavril Buza, ca vicepresedinti. 
Alianta DA avea nevoie de doar doua voturi in plus pentru a decide structurile de conducere ale Consiliului Judetean Arad. 
Negocierile au asigurat insa o majoritate mult mai confortabila, de cel putin 20 voturi din totalul de 33. 
Printre consilierii aradeni se zvoneste ca PSD ar fi oferit pana la 100.000 de euro pentru un vot, dar pana acum nimeni nu s-a aratat dispus sa tradeze. Daca nu vor veni nici la sedinta de joi, consilierii PSD si PRM vor pierde locurile in consiliul judetean, urmand ca locul lor sa fie luat de urmatorii de pe lista celor doua partide.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Soseaua mortii in atentia Politiei Rutiere

Valea Muresului - pericol maxim pentru soferii neatenti - Virtual Arad News (c)2004Nu mai putin de 250 de vitezomani au fost sanctionati contraventional
La sfarsitul saptamanii trecute, un numar de 66 de agenti de circulate au impanzit soselele din judeful si municipiul nostru, intr-o actiune care a avut ca scop depistarea si sanctionarea tuturor conducatorilor auto care au depasit viteza legala admisa. 
Aparatele radar au fost amplasate pe D.N 7 si D.N. 79, acolo unde in ultima perioada, s-au inregistrat cele mai multe accidente rutiere care, din nefericire, au avut si urmari tragice. 
Chiar sambata, 26 iunie, inafara localitatii Batuta, un autoturism Ford Focus, condus de un barbat in varsta de 37 de ani, din Brasov, pe fondul neatentiei in conducere, a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens unde s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism care era condus regulamentar de B.D., in varsta de 34 de ani, din Ploiesti. 
In urma impactului, o pasagera din autoturismul Ford a fost grav accidentata si a ajuns la spital. 
In urma acestei actiuni, politistii s-au aratat extrem de multumiti de faptul ca majoritatea celor care au fost sanctionati nu erau soferi din judetul Arad, ci se aflau in tranzit sau erau cetateni straini. 
"Un lucru imbucurator este acela ca majoritatea celor sanctionati nu au fost localnici, ci conducatori auto care se aflau in tranzit prin judetul Arad si care au apasat pedala de accelerate mai mult decat limita admisa, lucru dovedit si prin cele peste 250 de sanctiuni aplicate acestora", a declarat Subcomisar Adrian Lile, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad.
Un alt aspect care a intrat in vizorul politistilor a fost acela al conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, in acest sens fiind depistati, in trei zile, 18 soferi carora le-au fost retinute permisele de conducere si le-au fost aplicate amenzi usturatoare. 
Nici pietonii nu au scapat de sanctiuni, 25 dintre ei fiind amendati pentru ca au traversat strada prin loc nepermis si fara sa se asigure. 
Politistii reamintesc pietonilor ca indisciplina acestora este una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere cu urmari deosebit de grave pentru cei implicati.

F. Puha - Agenda zilei

  • Incepe reamenajarea padurii Ceala

Padurea Ceala - cel mai indragit loc de promenada si odina pentru aradeniCaile de acces spre Padurea Ceala vor intra, saptamana aceasta, intr-un amplu proces de refacere si reabilitare. 
Operatiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, care este finantat din fonduri externe.
Padurea Ceala a reprezentat, pentru aradeni, unul dintre locurile cele mai placute pentru petrecerea timpului liber la sfarsit de saptamana. 
Chiar daca o perioada mai lunga de timp zona a capatat un aspect neingrijit, lipsa banilor spunandu-si si aici cuvantul, padurea a intrat din nou in atentia autoritatilor, facand parte dintr-un proiect larg, "rezervatia naturala Lunca Muresului".
Peste doar cateva zile, caile de acces spre padurea Ceala vor intra intr-un amplu proces de refacere. 
De asemenea, in Padurea Ceala va incepe constructia unui centru care va cuprinde si 12 locuri pentru cazarea turistilor ce vor dori sa petreaca mai mult timp in zona. 
Centrul va fi dotat cu aparatura si tehnica de ultima ora, dorindu-se a fi un loc de desfasurare a activitatilor de determinare a calitatii mediului si monitorizarea a sanatatii ecosistemului.

Mihaela Iancu - Observator

  • Criza de personal in spitalele aradene

Criza de personal la spitalul judeteanAsistentii medicali atrasi de mirajul Occidentului
Mirajul occidentului si dorinta unui castig mai bun determina aparitia unui fenomen deloc benefic pentru unitatile sanitare din municipiu. 
Oferta vasta de locuri de munca in strainatate determina multe asistente medicale sa renunte la slujba din spitalele aradene pentru a-si cladi un trai mai bun peste hotare. 
Exista luni in care trei, poate chiar patru asistente demisioneaza indreptandu-si pasii spre un loc de munca, poate mai greu, dar platit cu minimum 1000 de Euro.
Problema spitalelor aradene consta in faptul ca atunci cand un astfel de cadru medical mediu demisioneaza, respectivul post ramane blocat, el urmand a fi scos la concurs abia la deblocarea lui de catre Ministerul Sanatatii. 
Procesul este destul de greoi in raport cu numarul mare de demisii depuse, fapt pentru care majoritatea spitalelor din municipiu se afla la limita de avarie in ceea ce priveste personalul sanitar mediu.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Hornarul – norocos o viata intreaga!

Hornaritul - intre pasiune si meserieCosaritul este cunoscut drept una dintre cele mai "norocoase" meserii. Desi pentru multi dintre noi a te urca pe cladiri si a face echilibristica pe niste tigle care se pot sparge in orice clipa nu prezinta foarte mare atractie, cosarii fac aceste lucruri chiar si la varste inaintate si o fac, culmea (!), cu mare placere... 
Ce inseamna sa fii hornar, cat de frumos este sa fi fugarit de oameni superstitiosi, care sunt pericolele la care te expui si cat de frumoasa este meseria, ne spune Anton Krajczar, unul dintre veteranii din bransa, in prezent angajat al SC Termotex SRL. 30 de ani de munca

Anton Krajczar are 57 de ani. A inceput sa munceasca in domeniu in anul 1975, indrumat fiind de un vecin, un hornar vechi. "Vecinul m-a chemat la coserit, sa-l ajut. Mai apoi, mai multi cosari au iesit la pensie, si asa s-a ajuns ca eu sa fiu ajutat sa intru la scoala de coserit. Meseria am prins-o atat de la scoala, cat si de la colegii mai in varsta, sefii de sector". 
Atunci a invatat ca un cosar bun trebuie sa fie si sobar, astfel, Anton Krajczar este capabil oricand sa contruiasca de la A la Z orice tip de soba, de la cele regale, la ultimele modele aparute pe piata, inclusiv seminee.
Toata familia a deprins aceasta meserie
Din generatie in generatie, meseria a fost lasata mostenire. Hornarul ne dezvaluie ca atat fiul sau, cat si nepotul profeseaza deja in domeniu. Nu trebuie uitat nici ginerele. 
Mai mult Anton Krajczar ne povesteste un fapt deosebit: "Intr-o zi, cand nu eram eu acasa, a venit la noi cineva cu o problema. Sotia mea s-a deplasat pana la cosul cu infundat, stiind ce sa faca si in jumatate de ora acesta a functionat normal!"
Cunoaste toate cladirile din Arad!
Intr-o viata de lucru cosarul a ajuns sa se catere pe toate cladirile din municipiu. Are in palmares mii de cosuri curatate, dintre cele mai dificile. 
Cele mai grele lucrari au fost pe Bulevardul Revolutiei, unde cladirile sunt foarte vechi. "Aici este tigla veche de azbest, pe care aluneci foarte usor. Este deosebit de periculos!" Cu toate acestea, hornarul nostru nu a avut niciodata un accident de munca!
"Frumoasa si banoasa"
Asa si-a definit Anton Krajczar meseria. Ii place foarte mult sa se catere pe cladiri, in ciuda venerabilei varste pe care o are. "Pentru mine, meseria inseamna foarte mult. Imi place! Lucrez cu drag la hornuri".
Hornarul - simbol al noroculuiSecretul succesului
Secretul pentru a fi apreciat in aceasta bransa este de a incerca, intotdeauna, sa faci totul asa cum scrie la carte. 
"Daca ai o meserie, trebuie sa nu primesti reclamatii dupa ce-ti faci treaba, trebuie sa pui accent pe aspect, pe frumusetea lasata in urma. Asa ajungi sa fii cautat din nou cand mai e nevoie". 
Hornarul spune ca una dintre cele mai importante aspecte ale meseriei este "curatenia la locul de munca!". Astfel, un hornar bun nu lasa in urma sa nici macar un fir de funingine, praf, moloz sau orice alta mizerie.
Face curat mai bine ca o femeie
Unul dintre primele lucruri pe care le-a invatat de profesorul sau a fost acela ca trebuie sa faca curatenie la fel ca o femeie. 
"Este bine cand proprietarul vede ca ai lasat curat in urma ta. Cand faci curat la locul de munca, nu lasi toata mizeria in casa si vorbesti frumos, deci nu-ti trebuie decat putina bunavointa, atunci esti apreciat. Si asta este cel mai important lucru".
"Esti amabil sa ma servesti cu un fir de par?"
Mitul nococului pe care-l aduce hornarul s-a mentinut de-a lungul anilor. Anton Krajczar ne dezvaluie ca superstitiile sunt simtite la aceeasi intensitate la si acum 30 de ani. Copii, parinti, adolescenti si bunici se bucura nespus cand il vad pe strada, foarte multi abordandu-l cu diferite rugaminti.
Atins de mii de oameni
"Mergand pe strada, sau cu bicicleta, omul te vede si fuge sa te atinga..." 
Sunt binecunoscute deja si anumite fraze pe care le rostesc cei ce ravnesc la noroc imediat si de lunga durata. Cea mai frecventa este: "Norocul meu ca hornarul mi-a iesit in cale!"
Mii de oameni l-au atins pana acum, dar nu-l deranjeaza catusi de putin. S-a obisnuit... "Vad o bucurie mare in ochii oamenilor care vin sa ma atinga sau sa-mi ceara cate ceva".
I se cer de fire de par
Daca nu sar pe el sa-l atinga, persoanele mai retinute il roaga sa le lase cate ceva "norocos". 
Fie un fir de par, fie un fir din peria de curatat cosurile. Ele sunt puse, mai apoi, fie in san, fie in buzunar, pentru a tine norocul aproape.
Pe vremuri...
Povestea norocului purtat de hornari isi are radacini in vremuri de mult apuse. Cu zeci de ani in urma, hornarii ieseau pe strada de Revelion si intrau in diferite localuri. Petrecaretilor carora li se ura "La multi ani!", se spune, le mergea bine tot anul!
Aradul vazut de hornari. - Virtual Arad News (c)2004Afacere din... fum!
Mihai Stoica este patronul firmei care se ocupa si de desfundat cosuri. SC Termotex este lider de piata in acest domeniu. Mai mult, incepand de saptamana viitoare, societatea va fi singura din vestul tarii care va dispune de aparatura pentru masurarea tirajului la cosurile de fum. Singura, deoarece ele sunt deosebit de scumpe. Un singur aparat costa peste 3.000 de euro. "In felul acesta nu vor mai exista dubii in privinta tirajului unor cosuri".
De ce curatat cosuri?
Afacerea bazata pe fum a inceput printr-o pura intamplare, in anul 1992.
"Lucram in domeniul comertului. La un moment dat, hornarii angajati la stat, pe vremea aceea, au acumulat datorii mari la alimentara. Astfel, am decis sa infiintez o societate care are ca obiect principal de activitate constructiile de orice tip, ne axam pe teracote si seminee, dar i-am angajat si pe cosarii datornici si le-am dat salarii mai bune", ne spune directorul.
Cosari fantoma
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta sociectatea este cea a "asa-zisilor hornari care circula nestingheriti prin oras. Ei au primit autorizatii de la primarie, dar doar pentru practicarea meseriei, nu pentru atestarea calitatii serviciului prestat. Toti sunt din Checheci! Merg la oameni, incaseaza bani anticipat si nu mai presteaza nici un serviciu. Dau clientilor numarul nostru de telefon si la noi curg toate reclamatiile! Cel mai des ii inseala pe pensionari, avand o foarte mare putere de convingere". 
Solutia este ca omul sa nu mai dea nimanui bani decat dupa ce i se face lucrarea comandata!

Simona Mazare - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]