Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 29 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Centrul civic aradean este lasat in ruina… istorica de catre proprietari

Arhitectura Aradului se situeaza la nivel european - Virtual Arad News (c)2004Reconditionarea cladirilor vechi nu se leaga de buzunarul statului
Asa cum spunea un aradean,"Aradul, inainte de a fi un oras european, este o cetate istorica ". Intr-adevar, cele mai multe cladiri dateaza din secolele XVIII, XIX, ridicate in stil baroc, renascentist, eclectic. Astazi, la inceput de mileniu trei, aproape toate faimoasele imobile de altadata isi arata jalnica fatada (si nu numai) formand un centru al orasului jenant, iesit cu totul din spatiul civilizat (si) european.
Secole pastrate jalnic, cu zidaria la vedere
Dupa Revolutie  mai ales s-a vorbit cu mult entuziasm despre reabilitarea culturii patrimoniului. "Miscarile" culturii, usor iesite din amorteala au facut valuri putine, in sensul ca fondul pentru cultura si arta a reintrat in bugetul firesc, adica total insuficient, raportat la nevoile reabilitarii patrimoniului national. 
Pe plan local, Aradul fiind un oras cu cladiri vechi si sobre a ajuns, din punctul de vedere al reconditionarii acestora, in nevoi disperate. 
O plimbare sustinuta – doar prin centru – te trimite, privind aspectul cladirilor inalte si solide cu gandul spre un trecut foarte indepartat. 
Cladiri, odinioara impunatoare, ridicate cu peste doua sute de ani in urma isi arata fatadele distruse de vreme, roase pana la caramida si zidarie, cu ornamentele sparte sau cazute. Nu de putine ori s-au vazut capete de lei, bouri sau alte tipuri ornamentale prabusite direct pe caldaram, in urma precipitatiilor abundente. 
Se impune, deci, sa se stie cine raspunde de reconditionarea acestor cladiri care alcatuiesc inca multa vreme de acum inainte "fata" urbei aradene.
Multe din fatadele caselor din centrul civic trebuiesc refacute - Virtual Arad News (c)2004Dezinteres total fata de imaginea Aradului
Inarmati cu aceste ganduri ne indreptam atentia spre Muzeul judetean. 
Aici, directorul institutiei, Peter Hugel, ne lamureste scurt: "Muzeul nu are nici o legatura cu aceste cladiri, care, de fapt, tin de istoria identitatii Aradului. Adresati-va Directiei judetene pentru cultura, culte si patrimoniu"
Aici, dupa cateva explicatii legate de intentia documentarii noastre, am inteles ca cea mai potrivita persoana de la care am putea afla amanunte este arhitectul Elisabeta Cosma, care nu putea fi gasita decat la locul de munca, SC Proiect SA. 
"Am acceptat, de cateva luni, sa ajut Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu la intocmirea avizelor pentru lista monumentelor care fac parte din patrimoniul local si care va fi inclusa in lista generala a patrimoniului national, munca deosebit de laborioasa, la care se adauga cautarea tuturor proprietarilor acestor cladiri-monument si intocmirea CF-urilor".
Intrebam despre soarta celor mai multe cladiri care nu fac parte din patrimoniu: "Imobilele  care nu beneficiaza de accesul pe lista de patrimoniu, chiar daca sunt vechi si foarte vechi, reconditionarea acestora ramane in sarcina proprietarilor, asa cum este firesc. Daca oamenii au fost in stare sa-si cumpere casele, nu este firesc sa-si repare si fatadele?! Oricum, este o problema deosebit de complexa, care tine de  foarte multi factori; administratia locala si legile care ar trebui sa fie foarte clare si sa impuna proprietarilor, pentru o imagine frumoasa si civilizata a orasului, reconditionarea obligatorie a caselor si cladirilor pe care le cumpara. Dar ce pretentie mai poti sa ai, cand  oamenii nu-si curata, conform legii, nici locul din fata casei?!".
Se cauta (fura) placute de… patrimoniu
Problema reconditionarii cladirilor vechi a devenit vizibila la modul deranjant, jenant. 
Un oras frumos prin vechime si istorie nu poate intra, nicidecum, in Europa, cu cladiri murdare si distruse, din ale caror foste glorii nu a mai ramas decat vreun colt de ornament care ar putea spune ceva… 
Directorul Administratiei patrimoniului local, Marin Dugaesescu, este, de asemenea, scurt si clar: 
"Avem, in ceea ce priveste obligatiile noastre, aproape patru sute de cladiri pe care trebuie sa le reconditionam. Restul nu este treaba noastra." 
Singurul interes al cetatenilor, locatari ai cladirilor vechi este legat de placutele puse pe cladirile de patrimoniu, care ii scutesc de impozitul pe cladire si alte facilitati. 
Mai sunt si unii care nu beneficiaza de astfel de placute, dar pot face rost de ele, intr-un mod foarte simplu…

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Germanii pun piciorul pe Aeroport!

Si cursele din Germania vor folosi aeroportul aradeanConducerea Aeroportului aradean si cea a Consiliului Judetean se pot pregati de sarbatoare, in conditiile in care un nou operator de marfa a decis sa "aterizeze" in Arad.
Dupa englezii de la "Atlantis", care efectueaza, de luni, trei transporturi pe saptamana intre Arad si Londra (fiecare aducand cate 800 de euro in buzunarul aradenilor), de ieri, pe aeroport, si-au facut simtita prezenta si germanii de la "Trinity Trans".
Acestia vor pune in miscare tot aeronave de tip Charter, care vor face legatura dintre municipiu si Germania in zilele de luni si vineri.
Ca si cum vestea nu ar fi fost indeajuns de buna pentru conducerea aeroportului, care s-a chinuit din aprilie sa supravietuiasca fara nici o cursa, firma germana si-a manifestat intentia de-a opera si pe cursele de calatori.
Nemtii au cerut conducerii CJA date statistic cu privire la populatia de etnie gennana din zona si la investitorii care si-au ridicat fabrici aici, pentru a stabili daca este cu adevarat rentabil sa introduca curse aviatice si pentru a vedea de ce aeronava ar fi nevoie, pentru a satisface cererea locala.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Bilant tragic pe soselele aradene

Numeroase victime ale accidentelor de circulatie ajung in stare grava la spitalCateva zeci de accidente au avut loc in municipiu si in judet in ultimele 24 de ore.
Bilantul este tragic: mai multe persoane si-au pierdut viata sau au ajuns la spital in stare grava.
Cauzele sunt vremea nefavorabila, viteza si oboseala. 
Doua femei au ajuns ieri dupa-amiaza la spital dupa ce masina in care se aflau a iesit de pe sensul ei de mers si  a intrat frontal intr-un BMW.
Cele doua femei si inca alte patru persoane, toti rromi, se inghesuiau intr-un autoturism dacia break.
Soferul neatent nu a adaptat viteza la conditiile de carosabil si a iesit in fata autoturismului BMW. Ambele masini au fost avariate grav. Accidentul a avut loc in localitatea Andrei Saguna.  
O batrana a ajuns si ea la spital ieri dupa ce masina in care se afla a acvaplanat pe sosea si a ajuns in sant. 
Incidentul rutier s-a produs pe soseaua Arad-Timisoara, in curba periculoasa de la Vinga.
Femeia nu a fost ranita grav, insa a fost retinuta in spital pentru investigatii.
15 tamponari si un accident mortal au avut loc pe raza municipiului Arad in ultimele 24 de ore.
Un tanar de 25 de ani si-a pierdut viata intr-un grav accident de circulatie noaptea trecuta la intrare in Arad.
Tanarul a pierdut controlul autoturimului strain pe care il conducea si a ajuns intr-un copac de pe marginea soselei.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Spitalul privat "Sfantul Gheorghe", din Chisineu-Cris, primeste ajutor din Germania

Doctorul Preotescu de la spitalul din Chisineu Cris este optimist in privinta viitoruluiIn cursul zilei de ieri, medicii din cadrul Spitalului "Sfantul Gheorghe", din Chisineu-Cris, singurul spital privat din judet, au primit vizita unui coleg de breasla din Germania, cu care, pe viitor, se contureaza o colaborare ce se anunta speciala. 
Dr. George Preotescu, directorul spitalului, ne-a declarat. "Oaspetele nostru ne va ajuta sa realizam, la Chisineu-Cris, operatii chirurgicale prin laparoscopie, o metoda care in occident se foloseste de foarte multi ani, care a patruns si la noi in tara de ceva vreme si care se bucura de multa popularitate. Fireste, dorim ca si pacientii nostri sa beneficieze, pe viitor, de aceasta metoda."
Dr. Peter Hanf, directorul Clinicii Meisenheim, din regiunea germana Rheinland-Pfalz, este un chirurg reputat, specializat in interventii laparoscopice de circa 15 ani. 
A auzit despre problemele din Sanatate din Romania de la o pacienta a sa din tara noastra (originara din localitatea Pancota, judetul Arad), pe care a operat-o, la un moment dat. 
A decis, ca atare, sa vina in Romania si sa identifice nevoile imediate pe care le-ar putea avea un spital si sa ajute, pe cat posibil, la imbunatatirea conditiilor in care se desfasoara, la noi, actul medical. 
"Medicii de aici sunt exceptionali"
Amabil, dr. Peter Hanf ne-a acordat un scurt interviu:
- D-le doctor, desi ati nimerit intr-unul dintre putinele spitale private din Romania, care arata cu totul altfel decat un spital obisnuit, ce anume v-a "izbit", totusi, cand ati pasit pe aceste coridoare?
- Sunt surprins de ceea ce vad. Placut surprins. Sigur, spitalul nu arata ca unul din Germania, insa pot sa spun ca medicii de aici au tot timpul din lume sa-l transforme intr-unul cu adevarat occidental. In primul rand, pentru competitivitate este mare nevoie de aparate medicale performante, pentru acest lucru este nevoie de foarte multi bani, insa cred, sunt convins ca se poate. Cu aceasta problema ne confruntam si in Germania cu ani in urma, astfel ca... se poate. Dar, repet: acesti medici, pe care i-am cunoscut aici, vor reusi. Acesta este un spital care va arata ca unul din vestul Germaniei, de unde vin eu.
- Practic, ati vazut medicii de la acest spital la lucru. Ce parere aveti despre modul in care se deruleaza aici actul medical?
- N-am cuvinte sa ma exprim vizavi de profesionalismul acestor medici. Sunt medici de elita, foarte buni in ceea ce fac. Le place sa lucreze, le place, efectiv, sa ajute, fac aici o treaba minunata. In plus, reusesc sa faca performanta cu aparatura medicala inferioara aceleia cu care se lucreaza in alte tari, iar uneori se descurca chiar si fara aceasta aparatura. Sunt doctori exceptionali.
- Cum se va concretiza colaborarea dumneavoastra cu medicii de la Spitalul "Sfantul Gheorghe"?
Dintr-un bloc de garsoniere a fost realizat primul spital privat din Romania - Virtual Arad News (c)2004 - Urmeaza sa mai discutam anumite amanunte, dar, in mare, pot sa spun ca mi-ar placea sa-i ajut atat cu aparatura medicala, cat si cu experienta acumulata pana acum. Vom face schimburi de experienta, adica doctorii de aici vor veni la clinica noastra, in Germania, pentru a vedea cum lucram, iar noi, la randul nostru, vom cauta o modalitate prin care sa-i ajutam pe acesti medici sa obtina aparatura medicala de care mai au nevoie pentru a fi complet echipati. 
- Ce ne puteti spune despre interventiile laparoscopice pe care urmeaza sa le stapaneasca si medicii de aici, cu ajutorul dumneavoastra?
- Din cate am aflat, doctorii de la Chisineu-Cris nu au efectuat, pana acum, astfel de interventii. Dar consider eu ca trebuie sa se specializeze si in asa ceva, pentru ca pacientii ar putea solicita asemenea operatii. Sunt interventii in urma carora pacientii nu sufera, pot sa manance imediat, sa se miste, nu sunt la fel de traumatizante ca si operatiile clasice. 
- Ce fel de interventii se fac, in mod special, prin laparoscopie?
- Se opereaza hernii, apendicite, chiar si colonul se opereaza, o serie de afectiuni ginecologice si multe altele.
- Personal, de cat timp operati prin laparoscopie?
- De circa 15 ani. 
- Cam cat timp ii trebuie unui doctor, care nu a operat niciodata prin laparoscopie, sa se familiarizeze cu aceasta metoda?
- Pot sa spun, fara sa gesesc, ca doctorilor pe care i-am cunoscut aici le va lua extrem de putin timp sa se puna la punct cu aceasta metoda.
- Va multumesc.
***
Impreuna cu oaspetele german si cu cei cinci medici fondatori ai unuia dintre primele spitale private din Romania (dr. George Preotescu, dr. Marius Bucur, dr. Mircea Bunescu, dr. Ghenadie Arion si dr. Csaky Laszlo), am vizitat fiecare etaj al asezamantului medical. Este vorba, pe scurt, de un spital modern, cu 82 de paturi, 57 de medici si personal auxiliar, un spital gandit pana in cele mai mici detalii, din care nu lipsesc salile de operatii, salile de nasteri, pediatria, ortopedia, internele, terapia intensiva si asa mai departe. 
In plus, totul straluceste de curatenie. Practic, dintr-un fost bloc de garsoniere insalubru, cinci medici au pus pe picioare un spital modern, dotat cu tot ceea ce trebuie pentru desfasurarea unui act medical de calitate. 
Iar pentru ca mai sunt inca destul de multe lucruri de facut pana ce totul va arata exact ca si in planurile celor ce au gandit unitatea spitaliceasca, in curand va fi deschisa o linie de credit prin Banca Mondiala, de 200.000 de Euro. 
"Cu aceasta suma vom reusi sa finalizam tot ce ne-am propus. Nu ne trebuie mai mult." - a afirmat dr. Preotescu.
Nu in ultimul rand, merita mentionat primarul orasului Chisineu-Cris. 
Gheorghe Burdan este unul dintre putinii primari din judet care au inteles, din primul moment, adevaratele nevoi ale oamenilor. 
In cazul de fata a inteles, fireste, ca un mastodont ceausist inutil, parasit in mijlocul urbei, este exact gunoiul care se poate transforma in aur, daca stii cui sa-l dai spre folosinta. 
Gheorghe Burdan a vazut, printre ruinele fostului bloc paraginit, spitalul modern care astazi face mandria Chisineului. 
Si cate alte localitati n-au asemenea ruine in plin centru, de care primari fara viziune tin, din motive oculte, cu dintii!

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Stadionul UTA, la primarie

Baza materiala a clubului UTA a fost preluata de CLMConsiliul Local Arad va prelua administrarea bazei materiale a clubului UTA. 
"Am ales aceasta varianta, in locul acordarii unor sume de bani direct catre club, deoarece consideram ca este cea mai eficienta masura legala prin care putem ajuta clubul. Am ajuns la concluzia ca aradenii doresc implicarea primariei in sprijinirea clubului UTA. Noi vom prelua cheltuielile administrative, iar conducerea clubului se va ocupa de managementul sportiv", a declarat primarul Gheorghe Falca. 
In viitor, primaria doreste sa preia in administrare mai multe baze sportive, pe care le va oferi echipelor de varf pentru a-si desfasura activitatea. 
Pentru administrarea stadionului UTA se va propune o rectificare de buget de aproximativ un miliard de lei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]