Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 29 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Conform primelor estimari date publicitatii aseara, Uniunea PSD + PUR a castigat alegerile generale

Ieri si aradenii si-au exprimat preferintele prin votRomanii s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a-si alege presedintele si viitorul parlament. 
Sondajele la iesirea de la urne indicau faptul ca Adrian Nastase conducea in preferintele electoratului in fata lui Traian Basescu. 
Conform CURS, diferenta este de 6%, in timp ce INSOMAR crediteaza o distanta de 9%. 
Uniunea PSD+PUR conducea in fata Aliantei D.A. PNL-PD cu aproximativ 6 %, conform sondajului INSOMAR in timp ce estimarile CURS indicau o diferenta mai mica, de aproximativ 3,5%. 
Azi noapte dupa ora 2, in judet, se profila o victorie clara a Aliantei DA PNL-PD
 
La Arad, imediat dupa anuntarea estimarilor la iesirea de la urne, la sediul PSD s-a declansat fiesta: sampanie, steaguri, focuri de artificii, muzica. 
In schimb, la sediul Aliantei DA PNL-PD, atmosfera era trista. 
Curand insa, politicienii s-au intors in sedii, unde pana inspre zorii zilei de azi au numarat voturile pentru judetul Arad, unde au lipsit estimarile vreunui institut specializat.
Azi noapte in jurul orei doua, se numarase o parte importanta a voturilor. 
Alianta DA PNL-PD conducea, in unele locuri de o maniera categorica. 
Municipiul si Podgoria Aradului au fost zonele tari ale liberalilor si democratilor. 
PSD+PUR au stat mai bine in judet, in special pe Valea Muresului. Pe locul trei s-a situat PRM, urmat de UDMR.
Dimitrie Musca, presedinte PSD Arad: "Suntem bucurosi ca romanii au avut discernamant si au ales ce e mai bine pentru tara. Era normal sa iasa asa. La Arad noi am avut o echipa buna, care a iesit in presa si la televiziune la discutii cu oamenii. Stiu ca greul de acum incepe. Important este ca avem sprijinul Bucurestiului, am fost sunat in seara asta deja si am fost asigurat de acest lucru. "
Lia Ardelean, presedinte PUR Arad: "Le multumesc aradenilor pentru ca si-au exprimat optiunea politica in mod civilizat si le multumesc in mod special celor care au avut incredere in mesajul Uniunii Nationale PSD+PUR. Vreau sa ii asigur pe aradeni ca voi face tot posibilul sa imi indeplinesc angajamentele pe care le-am luat fata de ei si ca ii voi reprezenta asa cum se cuvine."
Gheorghe Seculici (Alianta D.A. PNL-PD): "Imi place sa cred ca este doar rezultatul unui sondaj partial, care va fi la final de partea noastra. Indiferent ce se spune in momentul de fata, importanta va fi lupta pentru castigarea presedintiei Romaniei"
Titus Gheorghiof (Alianta D.A. PNL-PD): "Pana nu vad rezultatele finale, eu cred ca alegerile nu sunt castigate de Uniune. Eu cred ca Basescu va ajunge presedinte. In municipiul si judetul Arad Alianta conduce si multumim aradenilor pentru ca au votat pentru o noua clasa politica"
Aurel Ardelean (PRM): "Rezultatele la nivelul partidului, chiar daca nu au fost cele asteptate, ne-au dat reprezentarea in Parlament. Eu sper ca in final sa confirmam un rezultat favorabil la nivelul Aradului."
La sediile partidelor politice, aseara, cu cateva minute inainte de anuntarea rezultatelor sondajelor, atmosfera era tensionata iar publicarea primelor estimari a generat, asa cum era de asteptat, reactii diferite. La sediul PSD, membrii Uniunii PSD+PUR, declarati castigatori, au inceput sa sarbatoreasca in timp ce la sediul PD, membrilor Aliantei PNL-PD li se inecasera corabiile.
Numararea voturilor a fost asteptata cu nerabdare Potrivit sondajului CURS, Adrian Nastase conducea cu 41,1%, iar Traian Basescu avea 35,2 %. La Camera Deputatilor procentul era de 38,9% pentru Uniune si 35,4% pentru Alianta, iar la Senat 39,0% pentru Uniune si 35,4 % pentru Alianta. Pe locul III se afla PRM, cu 13,1%, iar pe locul IV UDMR cu 5,5 procente. Sondajul INSOMAR credita diferente mai mari, de 9% in favoarea lui Adrian Nastase si de peste 6% in favoarea Uniunii PSD+PUR. Umanistii si social-democratii aradeni au iesit imediat in strada, pentru a sarbatori. Castigarea alegerilor a fost marcata imediat de intonarea celebrei melodii „Ce bine-mi pare ca ai luat teapa”, iar dupa aproximativ o jumatate de ora, in fata Palatului administrativ, castigatorii au incins o hora a bucuriei, punctata de cantece patriotice, muzica populara si focuri de artificii.
Participare la vot
Judetul Arad s-a situat spre coada plutonului in ceea ce priveste prezenta la vot. Astfel, la ora 9.00 procentul era de 3,26%, la ora 11 era de 9,98%, iar la ora 14.00 era de 24,19%.
La ora 17.00 votasera 39,35 % dintre aradeni,  iar la ora 20.00, procentul a fost de 54,99%.
Campanie sub sigla PRM
Membrii Biroului Electoral Judetean au primit sesizari si din partea localnicilor din Sebis si Prunisor  Acolo au fost reclamatii potrivit carora reprezentantii PRM au intrat de mai multe ori in sectiile de votare, imbracati in haine care prezentau sigla si insemnele partidului. Presedintii sectiilor de votare au declarat ca au luat masuri de impiedicare a peremistilor sa se apropie la mai mult de 500 de metri de locurile in care se vota, astfel incat legea sa fie respectata.
La Olari, afise electorale la sectia de votare
In comuna Olari, pe panoul de la intrarea in sectia de votare, unde era aplicat un buletin de vot pentru a exemplifica procedura alegerilor, erau lipite afise electorale apartinand Uniunii Nationale PSD+PUR si a UDMR, prin care electorii erau indemnati sa voteze candidatii acestor formatiuni politice. In plus, potrivit BEJ, presedintele sectiei de votare a sesizat organele de politie deoarece primarul a intrat de mai multe ori in sectie, pentru a monitoriza procesul de vot. In momentul in care fortele de ordine au venit la fata locului, primarul a fost atentionat si in cele din urma s-a retras.
La Tarnova, primarul a intrat in cabina de vot cu alegatorii
Un caz mai aparte s-a inregistrat la Tarnova unde unul dintre membrii comisiei electorale de circumscriptie si-a parcat autoturismul proprietate personala tapetat cu afise electorale ale Uniunii PSD+PUR chiar in fata sectiei de votare. La cererea presedintelui de circumscriptie din localitate, acesta si-a dezlipit afisele de pe masina.Primarul comunei, Florin Farcasiu, unul dintre membrii marcanti ai Aliantei DA PNL-PD, a iesit destul de sifonat din scrutinul de ieri. Observatorul Pro Democratia a sesizat BEJ deoarece primarul a intrat in cabina de votare impreuna cu un alegator, ucrainian, pentru a-l ajuta sa citeasca buletinul de vot. Primarul s-a ales cu o atentionare si a parasit sectia. Membrii Uniunii Nationale PSD+PUR spun ca primarul i-a injurat si ca a facut scandal. De altfel, aceasta formatiune i-a facut plangere penala lui Florin Farcasiu.
60.000 de lei pentru hrana membrilor sectiilor de votare
Alocatia de hrana a membrilor sectiilor de votare a fost stabilita la suma de 60.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat un hamburger, un rol de biscuiti, un corn invelit in ciocolata, o cafea si o sticla de apa minerala. Deoarece hrana era total insuficienta pentru cele mai bine de 18 ore de activitate, partidele politice au suplimentat meniul. In jurul orelor 15.00, fiecare reprezentant a primit inca un hamburger, cafea, pateuri si din nou, apa minerala.
Dupa anuntarea rezultatelor de la sondaje la PSD s-a sarbatorit victoriaUrna mobila nu a mai putut fi folosita atat de usor
Comparativ cu alte alegeri, urna mobila nu a mai putut fi atat de usor folosita. Aceasta deoarece prevederile legii electorale spuneau ca, pentru a vota in acest mod, era nevoie de cerere si adeverinta medicala care sa ateste ca persoana este netransportabila. In aceste conditii, presedintii sectiilor de votare nu au mai avizat favorabil simplele solicitari."Am avut cereri, dar nu ne-a permis legea sa le dam curs. Persoanele nu dispuneau de adeverinta de la medic", ne-a declarat Mariana Borza, presedintele sectiei de votare nr.100.
La gara, urna speciala a fost foarte solicitata
In Gara Arad a functionat sectia de votare cu numarul 108. Calatorii aflati in tranzit care au avut de asteptat pana la urmatorul tren, au profitat de ocazie pentru a-si exprima optiunea. Astfel, pana la ora 12.00, votasera nu mai putin de 220 de persoane, dintre care cinci pe baza de pasaport. "Sunt din Sfantul Gheorghe si merg in Ungaria. Am simtit nevoia sa votez. E o obligatie civica", ne-a declarat Kiss Laszlo in varsta de 25 de ani, de profesie programator calculatoare.
Afisele electorale si sectiile de votare au facut casa buna
Una dintre caracteristicile generale ale votului la tara a fost prezenta, in apropierea sectiilor de votare, a afiselor candidatilor. Daca in municipiu putine au fost cazurile unde materialele de propaganda au mai rezistat, in judet, alegatorii au putut sa se informeze lejer asupra celor care candidau pentru o pozitie sau alta in stat. Astfel, in comuna Frumuseni, pe o raza de zece metri patrati, in apropierea sectiei, puteau fi vazuti principalii doi candidati la presedintia tarii, prezentand mesajul din afise bine lipite pe stalpi. Aceeasi situatia a fost semnalata in localitatile Lipova, Silindia, Halmagel.
Cresterea nivelului de trai, principalul motiv al prezentei la urne
Intrebati de ce s-au prezentat la vot, aradenii s-au dovedit a avea idei aproximativ unitare. Asteptarile lor de la noua conducere a tarii sunt legate de cresterea nivelului de trai, marirea pensiilor sau a veniturilor, asigurarea unor conditii mai bune de viata.
"Am votat sa fie mai bine. Sa ne creasca pensiile, sa se mai inlesneasca una-alta", Ilie Lungu, 63 de ani, pensionar, Sanicolaul Mic
"Eu am votat pentru presedinte, ca ii stiu mai bine pe candidati. La Senat si la Camera am pus stampila pe partid, ca nu-i stim prea bine pe cei care sunt acolo, pe liste. Eu sper sa fie mai bine, dar orisicat, daca presedintele nu-i sprijinit, nu prea poate face el singur mare lucru. Important este sa creada in Dumnezeu, ca asa ne va fi bine", Ungureanu Rozalia, 50 de ani, pensionara, Fantanele
"Pentru corectitudine, bunul mers al tarii si un trai mai decent", Florina Highiosan, 28 de ani, jurist, Frumuseni
"Am venit la vot pentru ca asa trebuie. Eu am pus stampila in speranta ca ne va fi mai bine, sa avem si noi bani mai multi", Lucaciu Paulina, pensionara, Alunis
"Pentru ceva mai bun, mai bine. Cred ca asa este normal" Vlad Matilda, 43 ani, operator BOS
"Eu am venit cu copilul si tot pentru el am si votat. Sa le fie lor mai bine" Timofte Cornelia
"Eu sper ca vom avea un trai mai bun" Agneta Darmandji, 37 ani
"Sa ne dea si noua mai multa pensie, ca trei milioane de lei pe luna nu ajunge pentru un trai decent", Boros Elisabeta, 72 de ani.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Primaria vrea sa creeze inca o zona industriala

Au aparut noi solicitari pentru inca o zona industriala - Virtual Arad News (c)2004Prea multi investitori?
Numarul mare de investitori straini (care se dovedesc importanti pentru economia aradeana) si de firme tari care bat in aceste zile pe la portile mai marilor Primariei au determinat executivul local sa se gandeasca serios la crearea unei noi zone industriale la iesirea din Arad. 
Motivele unei investijii de gen sunt si ele cat se poate de clare: terenurile din Zona Industriala de Est (Micalaca) au fost vandute cu toate de fosta administrate locala, in Zona Industriala de Vest (cea mai dezvoltata dintre zone) ultimele doua terenuri (de 4 mii, respectiv de 31 de mii de mp) vor intra in cel mai scut timp la licitat, in timp ce extinderea presupune un schimb de terenuri cu alte institutii care implica o hotarare de Guvern, iar viitoarea zona de pe Drumul Zadareniului are si ea planurile ei. 
Asa ca executivul a decis sa realizeze o zona noua, de Nord, unde sa-si gaseasca loc mai toate firmele interesate. 
Primaria nu-si poate permite sa refuze investitorii, care aduc bani la buget si due la dezvoltarea orasului, mai ales ca, in ultimul timp, prin biroul primarului s-au perindat firme tari, care in trecut nici nu doreau sa investeasca aici, ci mergeau direct la Timisoara. 
O firma cu cautarea prin tara ne-a ocolit din prima, fara prea multe negocieri, anuntand ca e interesata de deschiderea de hiper magazine la nivel regional, pentru vest fund aleasa ca locatie Timisoara. 
Iar, istoria nu se vrea, desigur, repetata. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Doua TIR-uri - la o secunda de a zbura in Mures

Un auto-tren a avut accident pe Podul Micalaca SubcetateIeri dimineata, la ora 8,30, pe podul Timisoarei (ce face legatura intre cartierul Subcetate si Zona 300 Micalaca) a avut loc un accident de circulatie deosebit de grav, in urma caruia au ajuns de urgenta la Spitalul Judetean nu mai putin de trei persoane. 
Inspectorul principal Simion Apreotese, din cadrul Politiei municipiului, prezent la locul accidentului, ne-a declarat: 
"Accidentul s-a produs din cauza vitezei excesive si a poleiului. Este vorba de doua TIR-uri incarcate cu marfa, unul bulgaresc, in care erau doua persoane si unul cu numar de Germania, condus de un sofer turc. Soferul TIR-ului nemtesc a pierdut controlul volanului, din cauzele mentionate, a intrat pe contrasens si a lovit, frontal, TIR-ul bulgaresc. Autovehiculele au rupt primul parapet de protectie si s-au oprit cu o secunda inainte de a se expune pericolului caderii in gol..."
Autotrenurile erau incarcate cu produse textile (primul), respectiv cu masini de gatit industriale. 
Desi au fost ranite grav, nici una dintre victime nu si-a pierdut viata. Circulatia pe sensul de mers spre Subcetate a fost blocata pret de cateva ore, iar sansele de deblocare a traficului s-au spulberat, vreme de cateva zeci de minute, cand la locul accidentului a sosit o macara neputincioasa, al carei sofer a recunoscut ca n-ar fi putut sa gestioneze situatia. 
In final, dupa sosirea unor utilaje capabile sa mute TIR-urile din loc, traficul a fost reluat, in jurul amiezii.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Incepe selectia la UTA

Antrenorul Iorgulescu este in cautare de noi jucatoriIorgulescu si Coras se zbat pentru "Batrana Doamna"
La 48 de ore de la terminarea primei jumatati stagionale, UTA va testa timp de doua saptamani jucatori care sa completeze lotul subtire din toate punctele de vedere, existent la ora actuala. 
"Cautam in primul rand jucatori polivalenti. Vrem sa avem in total 24 de jucatori, din care trei portari si trei juniori. Nu avem in strategia noastra intentia de a aduce jucatori straini. Este important ca pana la sarbatorile de Craciun sa stim, in mare, pe cine contam, iar in ianuarie sa mai tatonam piata", a declarat antrenorul Silviu Iorgulescu. 
Conducerea tehnica a primit mana libera din partea patronului Sandu Ion, dispus sa aduca jucatori de valoare. 
"Luni si marti asteptam jucatori, iar conditia va fi sa fie peste media valorica a lotului. Nu vom aduce jucatori de la Ineu, ii lasam sa se pregateasca pentru restanta cu ACU", a spus oarecum ironic managerul sportiv Marcel Coras. 
Saptamana viitoare sunt programate trei meciuri amicale, pentru ca jucatorii nou-veniti sa isi arate calitatile. 
Marti, de la ora 14, UTA intalneste Victoria Nadlac, joi la ora 15, pe FC Telecom Arad, iar sambata, la matineu, ros-albii se vor infrunta cu o selectionata a judetului Arad. 
Dupa evaluare, este imperios necesar ca jucatorii sa doreasca semnarea de contracte pe minim doi ani.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aniversare la liceul Vasile Goldis

Liceul "Vasile Goldis" a aniversat 11 ani de cand poarta aceast numeUnul din cele mai prestigioase licee din Arad a aniversat 11 ani de cand poarta numele unuia din corifeii unirii - Vasile Goldis. 
Fost liceu cu profil de constructii, institutia s-a afirmat tot mai mult in ultimii ani printre scolile din municipiu, acum este unul din cele mai solicitate licee, datorita rezultatelor obtinute de elevi si cadrelor didactice care ii pregatesc. 
Prima aniversare a liceului teoretic Vasile Goldis a avut loc anul trecut, tot in ultima vineri a lunii noiembrie. 
Festivitatea a debutat cu un moment artistic in fata institutiei, unde se afla si bustul celui al carui nume il poarta.
Pentru elevi, ca si pentru profesori, momentul a fost cu totul special. 
Cei prezenti au luat parte apoi la inaugurarea a trei noi sali unde elevii si profesorii isi vor desfasura activitatea. 
Ele au fost amenajate si utilate cu bani proveniti din fonduri europene. 
La manifestarea de astazi au fost prezenti si reprezentantii liceului Nicolae Balcescu din Gyula, legaturile dintre cele doua unitati de invatamant fiind extrem de stranse. 
Elevii aradeni au pregatit oaspetilor mai multe surprize-muzica, poezie, dansuri populare si obiceiuri traditionale romanesti. 
De asemenea, cu acest prilej a avut loc si un concurs pe teme de istorie, subiectul fiind Vasile Goldis si Marea Unire.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]