Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 30 ianuarie 2004

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Surpriza rara!  Pentru zapada de ieri edilii au fost pregatiti

Activitate febrila de deszapezire in Centru - Virtual Arad News (c)2004Zapada care a cazut ieri noapte a avut darul sa-i scoata din case pe toti cei in a caror sarcina sta deszapezirea orasului. 
Edeleni Coloman, de pilda, seful Gospodaririi Comunale Arad, ieri dimineata la ora sase era pe strazile municipiului, cu telefonul la ureche, coordonand toata suflarea de pe arterele care depindeau de interventia angajatilor institutiei pe care o conduce. 
Ca atare, ne-am alaturat si noi sefului G.C.A., spre a vedea cu ochii nostri daca orasul va avea vreo sansa sa fie descongestionat pentru restul zilei. 
"Oamenii mei sunt pe sosele inca de aseara (n.r. - alaltaieri), de la ora sapte. Toata lumea a fost convocata la deszapezire si nu s-a pus nici o clipa problema ca va lipsi cineva. De aceea si arata strazile astfel, la ora aceasta." - ne-a spus Edeleni Coloman. 
Si avea dreptate. Pe sensul de mers inspre "Boul Rosu", din centru, soseaua nu numai ca era circulabila, dar se putea vedea asfaltul, zapada fiind inlaturata in intregime. 
Sensul giratoriu de la Piata Romana era la fel de curat, iar in zona Traian, chiar daca soseaua nu era la fel de bine curatata, se putea circula foarte bine, deoarece cupele pentru deszapezire au inlaturat zapada incat nici un sofer nu s-ar fi putut plange ca nu poate razbate. 
Mai departe, Podul Timisorii era luna si bec. Trei oameni ai GCA, cu lopetile in mana, se straduiau sa-l "lumineze" in intregime, fiindca este un pod circulat, este folosit inclusiv de tramvaie, iar o simpla pojghita de gheata, pe un asemenea pod, ar putea fi fatala pentru soferi si vatmani. 
In continuare, Calea Timisoarei era si ea deszapezita. Inca se lucra, la ora aceea a diminetii, insa traficul era in plina desfasurare, fara sa existe vreun motiv care sa-l incetineasca, sau, mai grav, sa-l blocheze. 
Aceeasi situatie limpede s-a putut intalni si pe varianta de intoarcere de pe Calea Timisoarei, pana in centru. 
In chiar fata Primariei, platoul era in plina operatiune de descongestionare. Pe strada Horia se putea circula foarte bine. 
Chiar si aleile inzapezite ale parcurilor au fost curatate - Virtual Arad News (c)2004 Putin mai neglijate au fost strazile colaterale mai mici, insa si circulatia pe aceste artere s-a putut efectua, fiind, totusi, vorba, de un trafic mai redus. 
Pe strada Marasesti s-a aruncat sare, fapt pentru care zapada, devenita "fleasca", putea fi taiata cu usurinta de rotile autoturismelor.
Nici strada Andrei Saguna nu a fost neglijata, la fel ca si strada Padurii. Se putea ajunge, in conditii normale, inclusiv la aeroport, zapada nefiind mai puternica, ieri, decat cei platiti sa lupte cu ea in fiecare an. 
Inclusiv cimitirele au fost descongestionate. 
In cimitirul Pomenirea, de pilda, se putea patrunde fara probleme, zapada era maturata "subtire" si nu doar pana la cladirea administratiei, ci pana in capatul alei principale. 
Si, fiindca am putut profita de prezenta gospodarului sef al orasului, am incercat sa aflam cum se face ca singura camera mortuara din incinta cimitirului Pomenirea este sub orice critica. Faianta si gresia sunt sparte, zugraveala pocnita, paianjeni prin toate colturile, usa de la intrare nevopsita de ani, fiind, pe deasupra, si lovita cu picioarele pana la jumatate, probabil de cioclii care nu s-au mai deranjat, ori de cate ori au dat s-o deschida, sa foloseasca banala clanta... 
"Asa este - a spus Edeleni Coloman - vedem si noi ca asa este. Insa nu ne-am mai apucat de renovarea camerelor mortuare, pentru ca pana in toamna, cel tarziu, vom avea o capela noua, moderna, dotata la standarde europene, adecvata pentru patru confesiuni".
Nici trotuarele n-au suferit
Una peste alta, orasul n-a fost inecat in zapada ca si in alti ani. S-a circulat cat de cat cumsecade, inclusiv pe trotuare. 
Doar zonele rezervate parcarilor, pe unele strazi, au lasat de dorit, insa pana ieri la amiaza situatia s-a remediat. 
Singurul lucru la care mai spera autoritatile este sa nu ninga in continuare sau, oricum, mai putin decat ieri noapte. Protectia Civila, la randul ei, s-a ocupat de judet la modul exemplar. 
Corespondentul nostru la Varfurile, Voicu Sida, ne-a relatat: "Aici se circula ca vara. S-a intervenit cu utilajele de deszapezire inca de ieri noapte, incat se poate circula foarte bine. Nu avem probleme la Varfurile".
In fine, chiar daca ar fi fost mai interesant sa fi descoperit vreo situatie aparte, din fericire, n-am avut prilejul. 
Semn ca lucrurile pot fi tinute sub control, daca exista interes si respect fata de cetatean.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Directorii rup tacerea. CET inghite Arterm!

Directorul CET - Lucian Barniciu crede ca dupa unificare pretul energiei termice va scadeaFuziunea dintre CET si Arterm a primit ieri unda verde de la Consiliu. Daca in urma cu cateva zile directorii celor doua societati au preferat sa taca malc, abtinandu-se la orice fel de comentarii privind inghitirea furnizorului de caldura de catre producator, acum ambii directori (intepandu-se putin unul pe celalalt) au sustinut ca este varianta cea mai buna pentru care se poate opta pentru eficientizarea incalzirii orasului. 
Ambii directori doresc unirea celor doua firme
Pe fondul unei sedinte CLM foarte degajate, in care consilierii, in special cei reprezentand opozitia, s-au amuzat copios pe aproape toate temele discutate, directorii societatilor subordonate au vorbit mai mult decat oricand. 
Lucian Barniciu, directorul CET, a militat pentru fuziune, spunand ca asa se va rezolva problema platilor cu intarziere pe care le face Artermul de la momentul trecerii Centralei sub grija municipalitatii. 
Apoi, va fi o singura societate responsabila cu caldura in oras, iar dupa reorganizarea schemei de personal se va lupta pentru majorarea salariilor celor de la Arterm.
Doru Campan, directorul Arterm, a tinut sa sublinieze ca nu s-a schimbat politica de plati catre CET. Cat despre fuziune, a spus este un fapt dorit de el inca din '91.
Doru Campan - directorul Arterm spera ca Aradul sa devina oras energeticPoate… la vara
Odata aprobata fuziunea, cei doi directori vor plati specialisti care sa faca proiectul efectiv de unire a societatilor. De la publicarea lui in Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile, acesta va fi din nou supus aprobarii consilierilor. Fuziunea va fi pecetluita doar, poate, in cursul lunii mai.
S-au calmat sindicalistii
Directorul Barniciu a informat autoritatile ca i-a linistit pe sindicalisti. Iesirea sindicatelor in strada nu mai este de actualitate. Acesta sustine ca, de fapt, salariatii sai nu se impotrivesc fuziunii, ci vroiau sa riposteze pentru a fi scosi din ceata in privinta modului in care aceasta fuziune va avea loc. 
Or, tot ieri, la CET, a avut loc o mica sedinta dintre patronat si sindicat, in care oamenilor li s-a explicat ce urmeaza sa se intample.
Omul nu va fi afectat
Reducerea tarifului energiei termice nu va afecta populatia in mod direct. Pentru ca omul plateste, indiferent de pretul pe care il percepe distribuitorul de caldura, un pret fixat de ANRE (pretul national de referinta). 
Indirect, insa, aradenii vor fi afectati, pentru ca se vor plati subventii mai mici din buget, adica din banii tuturor.
"Sunt convins ca prin fuziune se vor lua masuri pentru reducerea pretului de cost, astfel incat tariful sa scada" a declarat directorul CET, Lucian Barniciu. 
"Poate sa insemne primul pas in realizarea conceptului de oras energetic" a sustinut si directorul Arterm Doru Campan.

Simona Mazare - Observator

  • "Vrem sa modificam programa universitara care este depasita si prafuita ca un produs de anticariat"

Irinel Ciocioc propune schimbarea programei universitare- afirma Irinel Ciocioc, presedintele Ligii Studentilor Universitatii "Aurel Vlaicu"
De curand, prernierul Adrian Nastase s-a intalnit cu reprezentantii organizatiilor studentesti, intalnire la care a participat si conducerea Ligii Studentilor Universitatii "Aurel Vlaicu" (LSUAV) din Arad. Irinel Ciocioc, presedintele LSUAV a ridicat in cadrul intrevederii o serie de probleme cu care se confranta studentii. 
- Care a fost principala tema de discutie cu premierul Adrian Nastase? 
- Va exista o noua Hotarare de Guvern legata de bursele private care ofera posibilitatea studentilor de fi acceptati de diferite firme pentru a-si pune in practica proaspetele cunostinte teoretice. 
- Cati studenti ar putea beneficia de aceste burse private? 
- Nu exista in momentul actual un cuantum, o evaluare a numarului de studenti care ar putea beneficia de burse private, dar cert este ca in momentul de fata nu exista o baza legala pentru acestea. 
- Care este situatia caminelor studentesti? Beneficiarii trebuie sa plateasca diferentiat cazarea? 
- Da. S-a discutat si despre caminele studentesti, deoarece platile nu se fac in mod egal. Spre exemplu, la ASE, la un acelasi numar de studenti, se plateste 400.000 de lei pe student, iar la Politehnica se plateste mai mult, adica 800.000 de lei, ceea ce dovedeste un management prost. 
- S-a discutat si despre programa universitara? Urmeaza ca aceasta sa suporte modificari? 
- Ne-am concentrat mult asupra programei universitare care este depasita si prafuita ca un produs de anticariat. Deocamdata, in aceasta privinta nu s-a luat nici o masura. 
- Cand va avea loc urmatoarea intalnire cu factorii de decizie? 
- Urmatoarea intalnire a fost programata pentru luna februarie cu ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Alexandru Athanasiu. Cu acest prilej se va discuta marirea orelor de practica si a creditelor. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Afacere cu apa la Arad

In apropiere de Hanul Dezna s-a descoperit un izvor cu apa plata - Virtual Arad News (c)2004O noua afacere locala este pe cale sa prinda contur. Obiectul de activitate: apa plata. 
La Dezna, in judetul Arad, o localitate apropiata de statiunea Moneasa, niste investitori vor sa valorifice un izvor situat in vecinatatea comunei. 
Apa plata "Dezna" este in aceste zile testata in laboratoarele de specialitate, iar detinatorii afacerii se gandesc deja la amenajarea unei intreprinderi pentru imbuteliere. 
Tinand cont de cresterea semnificativa a consumului de apa minerala si plata in Romania, ideea locala ar putea aduce mari beneficii. 
Nu numai investitorilor, ci si bugetului comunei Dezna, o zona de agrement fara prea multe pretentii, dar cu un extraordinar potential de dezvoltare.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Lipova se lauda cu demilitarizarea

Lipova se confrunta cu criza de locuinte - Virtual Arad News (c)2004Administratia locala a orasului Lipova este pe cale sa puna mana pe une dintre cele doua unitati militare dezafectate din localitate.
Prin gria viceprimarului Petre Toma, 13 hectare de teren care au a apartinut armatei vor intra in patrimoniul primariei.
Cu acest teren, lipovenii au ganduri mari: rezolvarea unor probeme sociale si atragerea unui putemic investitor.
"Am facut o adresa Ministerului Apararii Nationale, prin care am solicitat terenul pe care si desfasura activitatea unitatea militara din localitate", ne-a declarat Petre Toma, viceprimarul Lipovei.
Adresa a fost facuta in regim de urgenta. Initial, Toma a vrut sa ceara doar cinci hectare, un teren viran, unde urma sa vina un puternic investitor, dar a fost sfatuit sa creara tot terenul unitatii militare.
"In demersul meu am fost sprijinit de senatorul Sergiu Nicolaescu", mai afirma Petre Toma, iar primul pas a fost facut: Ministerul Apararii Nationale a aprobat, prin ordinul 95 din 15.10.2003, ca terenul sa fie administrat de Consiliul Local.
Urmatorul pas va fi elaborarea unei Hotarari de Guvern in acest sens, dar Petre Toma este optimist.
Vin englezii...
In portiunea de teren viran de 5 hectare va fi construita o fabrica de cablaje de masini, care va absorbi o forta de lucru de 2000 de muncitori.
"Ar fi o realizare extraordinara pentru orasul nostru, pentru ca Lipova are o situatie ingrata in ceea ce priveste terenurile pe care putem sa le oferim investitorilor: o parte este inundabila, in timp ce pe partea cealalta a Muresului este zona deluroasa, fara terenuri", a afirmat Toma.
Initial, pentru firma engleza s-a luat in considerare un teren de circa 12 hectare, in zona unde se va face parcul industrial.
"Acolo sunt gunoaie, zona trebuie ecologizata, asa ca a trebuit sa ne reorientam", ne-a spus viceprimarul.
Prin atragerea firrnei engleze, viceprimarul Petre Toma spera ca Lipova sa prospere, luand ca model zona Stuttgart-ului, din Germania, "unde intreaga zona traieste de pe urma Mercedesului. S-au facut mici fabricute care fac ba huse, ba brelocuri, ba scrumiere".
Si socialul este avantajat
"Recuperarea" terenului de la Ministerul Apararii aduce beneficii si segmentului social al Primariei.
"In cladirile de acolo, dupa ce le punem la punct, dorim sa mutam caminul de batrani".
Lipova se va bucura de 2000 de noi locuri de munca ne-a declarat viceprimarul Toma. Actuala cladire care adaposteqte caminul de batrani este proprietate a Manastirii Franciscane si a fost revendicata, astfel ca trebuia gasita o noua locatie pentru cei 150 de batrani.
"Probabil ca Manastirea ar fi lasat Caminul de batrani sa-si desfasoare activitatea si dupa ce cladirea ar fi fost retrocedata, dar trebuia sa ne gandim la o solutie pe termen lung", a precizat viceprimarul Petre Toma.
De asemenea, in afara de Caminul de batrani, intr-un alt corp de cladire care a apartinut unitatii militare vor fi amenajate cateva locuinte sociale.
In prezent Lipova se confrunta cu o criza a locuintelor, multe familii solicitand de la Consiliul Local "un acoperis deasupra capului"

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]