Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 30 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Politia de Proximitate din Arad a implinit un an

Camelia Tuduce Berar a scos in evidenta realizarile "Politiei de Proximitate"Compartimentul Politiei de Proximitate, din cadrul Politiei municipiului Arad, a implinit, ieri, un an de activitate. 
La conferinta de presa organizata cu aceasta ocazie, la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Arad, au participat, alaturi de subinspector Camelia Tuduce, seful Compartimentului, si comisarul-sef Gheorghe Tica, seful Politiei municipiului, respectiv comisarul-sef Nicoale Gudiu, seful I.P.J. Arad.
"Conceptul «Politie de Proximitate» s-a impus ca urmare a transformarilor structurale inregistrate de societatea romaneasca pe toate planurile vietii economice, sociale, spirituale, si morale, in directia consolidarii statului de drept, respectiv a unei comunitati civile si democratice" - a detaliat comisarul-sef Gheorghe Tica, la inceputul intalnirii. 
Cu alte cuvinte, Politia de Proximitate este necesara pentru asigurarea climatului de siguranta publica si prevenirea criminalitatii, pentru inlaturarea cauzelor si conditiilor care genereaza sau favorizeaza acest fenomen, pentru realizarea educatiei antiinfractionale a populatiei, dar, mai ales, pentru realizarea unui parteneriat real cu comunitatea.
In tarile occidentale, acolo unde exista deja un puternic concept al Politiei de Proximitate, specialistii din cadrul acestui compartiment sunt supranumiti "politisti de catifea", pentru ca sunt foarte aproape de cetateni. 
La Arad - si oriunde - fiecare politist de proximitate are in subordine cate o zona de responsabilitate. 
La ora actuala, in cadrul acestui Compartiment din cadrul Politiei municipiului isi desfasoara activitatea noua specialisti, intentia conducerii Inspectoratului fiind insa de a suplimenta numarul acestora in viitorul cat mai apropiat. 
S-au mai scos, ieri, in evidenta, realizarile din acest an ale politistilor de proximitate, care urmaresc, in raza lor de competenta, sa tina an frau, pe cat posibil, actele infractionale care se pot comite. 
"De altfel, prin prezenta lor constanta in cartiere au si reusit, in buna masura, sa stavileasca anumite comportamente antisociale. Ba, mai mult, unul dintre politistii din cadrul acestui Compartiment a reusit, recent, sa prinda un hot la drumul mare in flagrant" - a subliniat comisarul-sef Nicolae Gudiu.
Seful I.P.J. Arad a felicitat conducerea Compartimentului Politiei de Proximitate, pentru modul cum intelege sa-si organizeze "bucataria interna". 
Pentru amatorii de statistici dintre cele mai ciudate, am cules o informatie interesanta: cele mai multe interventii ale politistilor de proximitate, cu alte cuvinte - cele mai multe infractiuni - se produc, la Arad, in cartierele Alfa si Confectii. 
"Amanunt" deloc de neglijat.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Campion la spargeri

Hotul din Petrosani a fost prins de politistii aradeniBarbatul care a spart, luni, casa unui politist de frontiera din Arad, a fost prins, in cursul noptii de miercuri spre joi, in Deva, chiar in momentul in care dadea o noua spargere intr-o locuinta. 
Potrivit politistilor aradeni, barbatul are la activ cel putin 18 spargeri in Petrosani si alte sapte in Arad. 
Albert-Aliosa Szakacs (24 de ani) a fost prins chiar in momentul in care era in locuinta unei persoane din Deva. 
El a abandonat lucrurile si a fost prins imediat.

Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Abuz de incredere. "Nevoile" femeilor l-au lasat fara bani

Pagubitul Toth Robert risca sa se aleaga si cu dosar penalEste cunoscut faptul ca unii soferi care efectueaza transport international de persoane ofera bani calatorilor care nu dispun de sumele necesare ce trebuie declarate la iesirea din tara. 
Nu totdeauna acest lucru este in beneficiul soferilor...
Zilele trecute, Toth Robert, din Satu Mare, a fost contactat telefonic de Daniel Barabas, pe motiv ca ar avea nevoie de o masina care sa transporte mai multe persoane in Italia. 
Plecarea a fost din Resita, localitate unde patru persoane au urcat in microbuz cu destinatia Italia, in drum spre punctul de trecere a frontierei, calatorii l-au rugat pe Toth sa-i imprumute cu banii necesari pentru a iesi din tara. 
La Timisoara, soferul le-a dat calatorilor 1600 de euro, pe care acestia trebuia sa ii inapoieze dupa trecerea granitei. 
Ajunsi in Arad, calatorii l-au rugat pe sofer sa faca o oprire la o benzinarie pentru a merge la toaleta. 
Femeile, printre care era si sotia celui care l-a rugat pe sofer sa faca transportul, au iesit, insa, pe usa din spate a benzinariei. 
Acolo erau asteptate de cineva. Au urcat intr-o masina si au plecat in tromba cu banii, lasandu-l pe sofer sa astepte ore in sir.
Politistii aradeni au demarat o ancheta pentru a face lumina in caz. 
Astfel, ieri au fost dusi la Politie, pentru declaratii, soferul autoturismului care le-a asteptat pe femei in spatele benzinariei si cele doua femei, dintre care una era minora. 
"Nu am nimic de declarat. De ce nu filmati pe cei care fura miliarde de lei, nu pe noi. Cine a spus ca am luat banii? Sunt niste minciuni", a sustinut soferul. 
Tot ieri, dar seara, a ajuns la Arad si partea vatamata, Robert Toth, precum si capul retelei, Daniel Barabas, cel care l-a rugat sa faca transportul.
Din declaratiile politistilor am aflat ca Daniel nu este la prima fapta de acest gen. 
Cei implicati risca sa faca pana la trei ani de inchisoare pentru abuz de incredere. 
De asemenea, soferul risca si el sa fie condamnat - pentru ca a oferit bani pentru a se trece granita - si sa ramana fara licenta de transport. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Animalele de casa, tot mai apreciate de aradeni

Pesti exotici la magazinul "Zoo Center"Pentru oamenii de la tara, a avea animale in jurul casei este un lucru firesc si normal, acestea fiind tinute ori pentru a aduce foloase, ori din hobby.  
Locuitorii oraselor, insa, care locuiesc majoritatea, in apartamente de bloc si nu au prea mult spatiu la dispozitie, au mai multe greutati de infruntat atunci cand se hotarasc sa isi cumpere un animal de companie. 
Dupa ce se conving ca au suficient loc si timp pentru a putea creste un animal si ca nu creeaza probleme  vecinilor, abia atunci poate veni momentul cumpararii. 
Iar daca nu au inca o viziune clara asupra ce si-ar dori, magazinele de specialitate pun la dispozitie o oferta  extrem de bogata.
Totul de la caini la… botnita
Un magazin care comercializeaza animale de casa are o atmosfera linistitoare inca de la intrare. 
Tot felul de lucruri menite sa le faca animalelor de casa viata mai fericita sunt aliniate pe rafturi, alaturi de custi de toate dimensiunile, botnite, o gama variata de accesorii pentru acvarii, jucarii de plastic si, bineinteles, multa, multa mancare pentru tot de felul de specii de animale.
In cealalta parte sunt cei carora li se adreseaza toate acestea: pesti, rozatoare, pasari, in timp ce puii de caini si pisici se plimba in voie printre rafturi, se joaca, si alearga fericiti daca sunt chemati pentru o mangaiere de cei care trec prin magazin. 
In magazin se comercializeaza si animale de casa Toate acestea pe fundalul ciripitului pasarilor cantatoare multicolore care parca vorbesc cu "fratii" lor care tocmai au fost aduse din Ploiesti. 
Cam asta ar fi atmosfera de la magazinul "Zoo Center" de la UTA.
Unora le plac dihorii
Aradenii nu sunt prea mofturosi in materie de animale de casa, potrivit vanzatoarei toate animalele ce pot fi gasite in incinta magazinului avand mare cautare. Totusi, in ultima luna, fiind vara, s-au vandut cel mai bine pestii de bazin si de acvariu, dar nici celelalte animale oferite spre vanzare nu au fost "neglijate" de cumparatori. 
Daca animalele ce pot fi gasite in magazin nu satisfac dorintele clientului, acesta poate comanda alte specii care, in limita posibilitatilor firmei, vor fi aduse in scurt timp. 
Unii aradeni au ales aceasta modalitate pentru a intra in posesia unor animale mai putin obisnuite cum ar fi: iguana, cincila, dar, incredibil, chiar si doua exemplare de dihori si-au gasit in scurt timp un stapan. 
Din doua in doua saptamani sunt aduse animale noi, iar saptamanal alte produse si accesorii, chiar cu ocazia vizitei noastre sosind mai multe pasari si rozatoare de la Ploiesti, locul de aprovizionare al magazinului. 
Papagalii vorbitori sunt foarte indragiti de cumparatoriDe la pesti de 12.000 de lei, la caini de 12 milioane
Sumele pe care este nevoit sa le scoata din buzunar un aradean care vrea sa-si achizitioneze un animal de casa, variaza in functie de specia de animal dorita.
Intr-un colt al magazinului stau aliniate mai multe acvarii pline de pesti de diferite dimensiuni si culori care atrag atentia inca de la intrare. 
Vanzatoarea ne spune ca aici se pot gasi doua feluri de pesti: de acvariu (speciile sifo, gupi, neon, scalari, moli sau discus, cu preturi intre 12.000 si 15.000 de lei bucata) si de bazin (carasi, intre 12.000 si 140.000 de lei, si crapi coi, cu 180.000 lei).
Tot aici pot fi cumparate diverse pasari de marime mica si mijlocie: de la diferite pasarele exotice (200.000 lei), perusi (300.000 lei), orezari (600.000 lei), canari si agapornis (un milion de lei), si pana la pui de papagali vorbitori (rozele) cu pretul de 2,4 milioane de lei.
In ceea ce priveste rozatoarele, doritorii pot achizitiona porcusori de Guineea (120.000 lei), iepurasi cap de leu (500.000 lei) sau pitici (300.000 lei),  hamsteri obisnuiti (60.000 lei) sau pitici (100.000 lei), dar si soricei cu coada lunga – Gherbil- cu 120.000 de lei.
Cei care prefera cainii pot alege dintre puii din diferite rase cum ar fi: labrador (9-14 milioane, cu pedigree), dog de Bordeaux (12 milioane) sau pincer pitic (numit si doberman in miniatura, cu 6 milioane, tot cu pedigree).
Iubitorii de pisici pot cumpara de aici si doi pui: unul persan, care costa sase milioane si celalalt birmanez, care poate fi achizitionat in schimbul a 1,5 milioane de lei.

Pavel Sinka - Observator Plus

  • Se fac eforturi pentru conditii umane in scoli

Scoala generala din Siria a primit fonduri de la Uniunea Europeana - Virtual Arad News (c)2004Daca pentru elevi vacanta de vara este perioada pe care o asteapta cu nerabdare un an intreg, pentru autoritatile locale vara se pregateste noul an scolar. 
E vremea reparatiilor la scolile pe care le au in administrare, or, nu putine sunt cazurile cand banii necesari reabilitarii spatiilor de anvatamant sunt insuficienti.
Scoala cu sapte elevi
Comuna Sistarovat este intr-o situatie mai aparte, deoarece conform spuselor primarului Marinel Jurjescu, daca scolile sunt intr-o stare acceptabila, principala problema de aici o reprezinta numarul elevilor. 
In toata comuna exista doar sapte elevi si noua copii care merg la gradinita ce a fost infiintata abia anul trecut. 
Edilul spune ca in acest an se vor cheltui cateva zeci de milioane de lei pentru repararea scolii cu clasele I-IV, cu asfaltarea aleilor de la intrare unitatii de invatamant cu zugravirea interioarelor, cu igienizari, si montarea de parchet in… cancelarie.
Una calda, una rece
Una dintre putinele localitati din judet unde autoritatile nu au de ce sa se planga de starea unitatilor de invatamant este Macea. 
Primarul de aici, Ioan Mercea, declara ca "aici scolile au fost intotdeauna intr-o stare buna", adaugand ca in anul acesta nu vor avea loc reparatii capitale pentru ca anul trecut s-au facut investitii serioase. 
Din bugetul comunei s-au alocat bani pentru modernizarea grupurilor sanitare (160 de milioane) si achizitionarea de calculatoare (170 de milioane). Totusi, pentru ca nu poate fi totul perfect, scoala din satul apartinator Sanmartin este veche si ar necesita reparatii capitale. 
In comuna Macea sunt, in total, aproape 1000 de elevi de varsta scolara.
Banci din secolul trecut!
Un numar de noua scoli si aproape tot atatea gradinite reprezinta intreg sistemul de invatamant al comunei Halmagiu (care are nu mai putin de zece sate apartinatoare). 
" E greu pentru ca avem multe scoli si gradinite si nu stim cum sa ne impartim putinul", rezuma in doar cateva cuvinte problemele din invatamantul local primarul Emil Iorga Marin. 
In acest an se vor face mai mult reparatii de intretinere si igienizare din lipsa banilor. 
In acest an scoala generala de la Macea nu necesita reparatii - Virtual Arad News (c)2004 De facut ar fi multe: introducerea retelei de apa an toate scolile, modernizarea grupurilor sanitare, schimbarea mobilierului scolar (elevii invatand in banci din secolul trecut sau chiar si mai vechi), dar banii necesari lipsesc. 
Ca un fapt pozitiv, din aceasta toamna va porni la Halmagiu si o clasa de liceu (clasa a IX-a).
Noroc cu rromii…
Din cei 565 elevii ai scolii generale din Siria, 105 sunt rromi. Astfel unitatea de invatamant de aici a fost acceptata in programul privind accesul la educatie a grupurilor dezavantajate primind o finantare de 66.000 de Euro, banii provenind din fondurile UE si de la Consiliul Judetean Arad
O mare parte din suma (51.000 de Euro) a fost folosita pentru reabilitarea localurilor scolii si a gradinitelor 1 si 2.  
"La localul numarul al scolii generale am inlocuit acoperisul, la localul 3 am recladit sobele de teracota, iar in restul spatiilor de invatamant am construit toalete interioare cu gresie, faianta si apa calda la chiuvete ", a declarat Simion Rosu, directorul scolii.
Mai trebuie un "ocol de lemne"
La Gurahont, pe langa lucrarile de igienizare care se fac la toate scolile din comuna, muncitorii trebuie sa finalizeze o anexa, la scoala care a fost data in functiune cu o saptamana inainte de terminarea anului scolar. 
Scoala este dotata cu un sistem de incalzire centralizat, in perioada urmatoare urmand a fi ridicat un "ocol de lemne".
Reparatii de rutina
Reparatiile de la scolile de pe raza comunei Conop vor incepe zilele urmatoare, banii pentru lucrari ajungand chiar ieri la dispozitia celor interesati. Deoarece anul trecut s-au facut lucrari de amploare, acum se vor face doar mici reparatii si igienizari. 
Situatia de la Pancota este aproximativ aceeasi. 
Primaria de aici a alocat un miliard de lei pentru zugravirea tuturor scolilor pe care le are in administrare.
Grupuri sanitare si igienizari
Scoala cu clasele I-IV din Ghioroc a fost dotata cu un grup sanitar nou si cu apa curenta, muncitorii urmand sa se mute si la Cuvin spre a face aceleasi lucrari. 
Autoritatile locale au alocat pentru cele doua grupuri sanitare si pentru igienizarea unitatilor de invatamant suma de 200 de milioane de lei.
Servicii gratuite
O serie de firme si-au pus la dispozitie serviciile pentru igienizarea scolilor. 
In ceea ce priveste unitatile din judet, "acestea vor beneficia, contra cost, de canalizare si de diferite lucrari de curatare a pristerelor si de vidanjare", afirma prefectul Vasile Dan Ungureanu. 
Astfel de masuri s-au luat tocmai pentru a se lucra eficient si organizat, astfel incat conducerea unor scoli sa nu mai apeleze la rromi pentru diverse servicii.

Pavel Sinka & Lucian Serban - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]