Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 30 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Ministerul Apararii - somat inca odata de aradeni

Aradenii trebuie sa mai astepte mutarea militarilor din Cetatea AraduluiLupta in surdina pentru Cetatea Aradului
Reconversia civila a Cetatii Aradului pare chiar si acum un vis utopic, desi studiul pe tema a fost finalizat, cautarea unei finantari externe este in toi iar dezvoltarea Aradului pare sa vina in beneficial tuturor. 
Daca finantarea (problema cea mai grea de rezolvat in astfel de cazuri) pare, cat de cat, la indemana autoritatilor locale, stabilirea unui drum comun impreuna cu Ministerul Apararii e o chestiune... la limita imposibilului.
Sperantele aradene au fost retezate in octombrie de un secretar de stat din cadrul Ministerului Apararii (proprietarul Cetatii), care a fost plimbat prin cazemata militara din Gai, singura varianta locala pentru mutarea batalionului militar din cetate. 
Acesta a declarat raspicat ca, in toata carierea sa militara, nu a vazut o cazemata care sa arate in asa hal, ca locatia e improprie si ca ea nu poate fi acceptata de Capitala ca moneda de schimb pentru Cetate. 
Mai apoi, Sorin Enculescu a punctat clar ca ministerul nu va contribui cu bani pentru mutarea batalionului, eliberarea cetatii si reconversia civila a acesteia si e greu de crezut ca institutia va accepta o alta suma de bani (mai mica) in locul celor pentru acest transfer.
Primaria si alesii municipiului nu s-au lasat influentati de aceste declaratii si au votat un proiect de hotarare privind un parteneriat cu o firma din Italia ("Biroul de Arhitectura Pascucci" din Chieti -Italia), in vederea realizarii reconversiei civile a Cetatii Aradului, occidentalii urmand sa caute si (desigur) sa aduca cele 60 de milioane de euro necesare realizarii acestui obiectiv. 
Mai bine de 10% din suma totala pe care italienii o vor aduce in Arad, va intra in buzunarul acestuia, dar important pentru executiv este, fara doar si poate, identificarea acestor bani.
Potrivit viceprimarului Levente Bognar, in pofida dezinteresului ministerului de resort in aceasta chestiune, executivul local nu a renuntat nici pe departe la lupta. 
"Noi speram in continuare sa realizam reconversia civila a Cetatii Aradului. Nu am primit desigur, din octombrie, nici un act oficial din partea Ministerului Apararii Nationale, in care sa se aminteasca ceva de transmiterea in administrare contactat pentru a initia discutii vizavi de posibila procedura de predare a bazei. Ca atare, executivul local a hotarat sa revina asupra subiectului si sa adreseze o noua solicitare ministerului, in care se va cere ca institutia vizata sa-si prezinte punctul de vedere in chestiunea Cetatii Aradului".
Viceprimarul a mai punctat si faptul ca, in timp ce italienii au inceput deja sa faca demersuri pentru atragerea finantarii, atat in ceea ce priveste restaurarea obiectivului (chestiune in care ar fi nevoie de minimum 60 de milioane de euro) cat si in problema mutarii batalionului militar, problemele ce tin de factorii locali sunt departe de a fi rezolvate, din pricina atitudinii ministerului.
"Eu nu cred ca aradenii ar trebui sa fie pusi la plata pentru reconversia civila a Cetatii si sunt sigur ca exista fonduri in bugetul destat pentru a muta armata de acolo. E imposibil ca statui sa nu aiba rezerve pentru astfel de obiective", a conchis Levente Bognar. 
Mai ramane doar ca factorii de decizie sa si vrea ca acest fapt sa se intample cu adevarat.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Promotie la R.C.S.: Pretul de conectare scade cu 80 la suta

Scade pretul de conectare la reteaua RCSAcum poti sa primesti si un televizor
Pretul conectarii la televiziunea prin cablu a scazut cu aproape 80 la suta. 
Pana acum, aradenii care locuiesc la casa au platit pentru instalarea serviciului de televiziune prin cablu, 1.500.000 de lei, iar cei care locuiesc la bloc 500.000 de lei. 
Incepand cu 1 decembrie R.C.S. incepe o promotie in timpul careia pretul unei conectari la casa va fi de 320 de mii de lei, iar a unei conectari la bloc de 96 de mii de lei.
Radu Gafencu - directorul R.C.S. declara ca, in acest sens, este suplimentat si numarul de echipe care se vor ocupa de instalare: "Instalarea se va face mai rapid decat pana acum. Am facut eforturi destul de mari pentru a incerca sa oferim servicii cat mai bune, sa fim la inaltimea doleantelor clientilor nostri"
Mai mult decat atat, cei care se vor abona la R.C.S. primesc, fara tragere la sorti un televizor nou cu diagonala de 51 de centimetri. 
Pentru acest lucru, clientii trebuie sa se prezinte la caseriile R.C.S. pana la data de 31 decembrie si sa aleaga orice tip de abonament.
Tot atunci pot opta si pentru primirea pe loc a unui televizor pentru care vor plati lunar, timp de 5 ani, o chirie mica, in functie de abonamentul ales.
Dupa acesti cinci ani, cel care l-a inchiriat il va putea cumpara contra sumei de un dolar. 
In plus taxa de conectare este 0, in cazul in care clientul opteaza pentru a "inchiria" un televizor. 
In cazul in care un client alege aceasta oferta este inscris automat pe o lista de livrare a televizoarelor, iar in maximum cinci zile acesta va fi sunat si i se va comunica de unde poate sa-si ridice aparatul. 
Dupa maximum doua zile de la ridicarea acestuia se va instala cablul T.V. 
"Oferta este valabila si pentru abonatii actuali a R.C.S. care au abonamentul platit la zi si opteaza pentru abonamentul extra plus...", ne mai informeaza Radu Gafencu.
Mai multe detalii se pot afla la casieriile R.C.S. sau la numerele de telefon 0357/400440 sau 0257/280864.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Un accident de circulatie a blocat strada Andrei Saguna

Accident de circulatie pe strada Andrei SagunaO autoutilitara nu a acordat prioritate si a intrat intr-un TIR ce circula regulamentar pe strada Andrei Saguna. Accidentul nu a facut victime umane, dar a produs pagube de peste doua miliarde de lei.
Ieri dimineata, in jurul orei 10.00, un accident a paralizat circulatia pe strada Andrei Saguna. 
Radu M., de 48 de ani din Arad, conducatorul autoutilitarei cu numarul de inmatriculare AR 02 KWB, nu a acordat prioritate la intersectia strazilor Ion Ratiu cu strada Andrei Saguna, si a intrat direct intr-un TIR plin cu materiale de constructii ce circula regulamentar. 
Pentru a limita efectele impactului, Marius Negrea, soferul TIR-ului, a tras de volan stanga si a intrat intr-un stalp de beton de pe marginea soselei pe care l-a doborat la pamant.
In urma coliziunii nu au existat, din fericire, victime. Doar soferul autoutilitarei care a produs accidentul s-a ales cu o contuzie in zona cervicala a coloanei vertebrale.
La fata locului s-au deplasat rapid echipaje ale pompierilor, salvarii si politiei rutiere. 
Deoarece accidentul s-a produs la mai putin de treizeci de metri de o statie de benzinarie si rezervorul TIR-ului s-a fisurat, o echipa de interventie de la Electrica, sub indrumarea pompierilor, au oprit alimentarea cu curent electric in zona.
Circulatia la locul accidentului a fost oprita pentru mai multe ore, timp in care o macara a eliberat carosabilul si s-a recurs la descarcarea materialelor de constructie din TIR care riscau sa se prabuseasca.
In urma nefericitului eveniment soferul imprudent s-a ales cu permisul de conducere suspendat de catre politie. 
Daunele provocate de accident sunt estimate la peste doua miliarde de lei.

Adrian Oniga - Observator

  • Concursul de tir "Memorial Popoviciu"

Cu ocazia editiei a V-a juriul a acordat premii celor mai buni sportivi - Virtual Arad News (c)2004In perioada 25-27.11.2004 s-a desfasurat a V a editie a concursulni MEMORIAL POPOVICIU. competitie in Arad si care este cuprinsa in calendarul competitional al F.R. TIR.
La aceasta competitie au participat sportive de la cluburile aradene CSM si UTA, iar din Oradea Clubul Sportiv Universitar, la toate categoriile de varsta pentru proba de pistol cu aer comprimat iar la junioare II la pusca cu aer comprimat.
Rezultate: 
Pusca cu aer comprimat
l.Adam Romina de la  CSU ORADEA - 372 puncte
2.Miclau Antonina de la CSU ORADEA - 357 puncte
3.Pop Lorena de la CSU ORADEA - 340 puncte
Pistol aer comprimat junioare II
1. Pintea Georgiana de la CSM Arad  - 383 puncte
2. Sarbu Anca de la CSM Arad - 355 puncte
3. Marinau Raluca de la CSU Oradea - 343 puncte
Pistol aer comprimat junioare I
1. Lemnariu Gabriela de la CSM Arad - 350 puncte
2. Maftei Alina de la CSM Arad - 343 puncte
3. Roman Ana Maria de la CSM Arad - 335 puncte
Pistol aer comprimat senioare
1. Zbanca Alexandra de la CSU Oradea - 363 puncte
2. Demeter Dorina de la CS UTA - 352 puncte
3. Gavra Maria de la CS UTA - 350 puncte
Pistol aer comprimat junioare II
1. Blaj Gheorghe de la CSM Arad - 365 puncte
2. Nagy Andrei de la CSM Arad - 363 puncte
3. Sucs Csongor de la CSU Oradea - 360 puncte
Pistol aer comprimat juniori I
1. Cenadan Marius de la CSM Arad - 564 puncte
2. Freer Andres de la CSM Arad - 564 puncte
3. Chis Cristian de la CSM Arad - 560 puncte
Pistol aer comprimat seniori
1.Sarkozi Tiberiu de la CSM Arad - 568 puncte
2. Pop Gheorghe de la CSM Arad - 560 puncte
3. Budurisan Mircea CSM Arad - 553 puncte
 In ultima zi a avut loc si intalnirea fostilor tragatori formati si antrenati de catre regretatul Popoviciu Ioan. 
A tras fiecare o proba simbolica de 10 focuri unii cu pusca cu aer comprimat, altii cu pistol cu aer comprimat
Totul a decurs intr-o atmosfera prieteneasca, intre oameni care aveau aceeasi pasiune: tirul.
Printre participanti se pot enumera: recordmena mondiala Kaposztai Silvia, campioanele europene Demeter Dorina, Gavra Maria, Popoviciu Maria, (fiica lui Popoviciu Ioan), Csaba S., Ardelean I., Bartos M., Tasca Juliana.Urban I.

Budurisan Mircea - Virtual Arad

  • Sub vraja muzicii romantice

Italianul Francesco de Masi a dirijat Corul Filarmonicii din AradConcertul orchestrei Filarmonicii aradene de la finele lunii noiembrie l-a avut ca dirijor oaspete pe Francesco de Masi de la Conservatorul "Santa Cecilia" din Roma, iar ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu, laureat la 25 de competitii artistice internationale, avand la activ concerte si recitaluri in peste 20 de tari de pe trei continente (dupa cum ne informa programul de sala).
Uvertura operei "Barbierul din Sevilla" de Gioacchino Rossini a atras pe cei prezenti, ca ori de cate ori este cantata (deloc rar), razbatand si din aceasta varianta interpretativa caracterul deosebit de spiritual al lucrarii, desi executia ei suporta o mai mare precizie in anumite momente. 
Cei ce au pus mana si pe programul amintit, au putut afla ca uvertura aceasta a fost preluata de autor de la o creatie anterioara (cu modificari in orchestratie), melodrama "Aureliano in Palmira", fluierata de public cu doi ani in urma (1814) si folosita si in 1815 ca preludiu al alteia de acelasi gen, "Elisabeta, regina Angliei", cand a fost mult aplaudata. 
Este un exemplu ce ilustreaza perfect gluma unui contemporan rautacios al artistului, ce spunea ca Rossini este un excelent bucatar cand compune, stiind cat si de unde sa ia (din propria creatie) si sa adauge noilor lucrari.
Dintre cele patru concerte pentru vioara ale lui Max Bruch a razbatut pana la noi doar Concertul nr.1 in sol minor, op. 26, cantat prima oara in 1869 de catre marele violonist Iosef Joachim, devenind unul dintre cele mai cantate lucrari de gen. Alexandru Tomescu , avand alaturi orchestra aradeana condusa de Francesco de Masi, ne-a oferit o varianta interpretativa sensibila, perceputa de auditorii prezenti ca un mesaj clar, sincer. 
Visare şi patetism, tristete si dramatism in prima miscare, adanca simtire poetica, suavitate, vibratia unei trecute iubiri din partea secunda, atmosfera luminoasa, vioiciunea, caracterul sarbatoresc al finalului celebrului concert, au fost relevate de fericitul cuplaj, Vasile Tomescu- Francesco de Masi.
Solistul ne-a uimit cu bisul sau cantand in acelasi timp con arco si pizzicatto, determinand pe multi sa-l caute cu privirea pe cel de-al doilea interpret, desi era doar unul, unul si...mare.
Alaturi de cunoscutele lucrari amintite, dirijorul italian ne-a oferit una mai putin vehiculata pe la noi, "Sereneda in Re major op. 11" de Johannes Brahms. 
Lucrarea ce omagiaza mai vechiul divertisment clasic (un fel muzica usoara de inalta tinuta), compusa in perioada elaborarii 
"Concertului pentru pian nr. 1", reprezentad momente de studiu de autoperfectionare a marelui romantic, alaturi de cealalta "Serenada" (op.16). Adeptii limbajului cu totul personal al lui Brahms, ce exprima trairi intime, totodata general valabile, au putut avea satisfactia uneie noi "achizitii" prin audierea acestei lucrari de tinerete.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]