Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 30 decembrie 2004

Stirile TVA aici

La cumpana dintre ani, avem deosebita placere de a va adresa urarile noastre sincere de sanatate, fericire si de prosperitate.   La Multi Ani !

  • Guvernul Romaniei a depus juramantul in fata presedintelui Basescu

Noul guvern a depus juramantulPremierul Calin Popescu Tariceanu si noii ministri au depus, miercuri, juramantul in fata presedintelui Traian Basescu. 
Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.
La finalul ceremoniei, presedintele Traian Basescu i-a felicitat pe noii membri ai guvernului pentru inalta responsabilitate pe care si-au asumat-o. 
El a adaugat, insa, ca inainte de a fi o onoare calitatea de membru al Guvernului este o mare responsabilitate
"Incepand de astazi ati dobandit puterea, iar puterea este insotita de responsabilitate, de multe ori chiar mai mare decat puterea", a afirmat Traian Basescu. 
El a adaugat ca pana astazi noii membri ai Guvernului au avut in el un prieten, dar ca, incepand de astazi, fiecare se aseaza pe pozitia conferita de Constitutie si de popor.
"De astazi, avem misiuni diferite"
Seful statului le-a spus membrilor Guvernului ca ei trebuie sa lucreze intr-o institutie pentru Romania, iar el are obligatia sa reprezinte poporul roman in fiecare zi, in fiecare moment in fata institutiilor statului, inclusiv in fata Guvernului Romaniei.
"De astazi, nu mai suntem impreuna. De astazi, avem misiuni diferite. De astazi, eu sunt cel care va urmari cu atentie activitatea Guvernului si sunt cel care va va atentiona de fiecare data cand veti iesi din programul asumat", a mai spus Traian Basescu.
"Vom lucra cot la cot"
El a precizat ca este gata sa lucreze cot la cot cu Guvernul si primul ministru pentru realizarea obiectivelor propuse, dar a subliniat ca in nici un caz nu va fi presedintele care se va confunda cu Executivul. 
Presedintele Basescu le-a mai spus noilor membri ai Executivului ca au responsabilitatea indeplinirii programului pe care si l-au asumat, responsabilitatea modernizarii Romaniei, a cresterii nivelului de trai, a diminuarii nivelului saraciei si ca au o responsabilitate ce nu poate fi cuantificata pentru generatia tanara, care trebuie sa considere ca Romania este tara care le ofera sanse.
Traian Basescu a facut o mentiune speciala in privinta ministrului Justitiei, multumindu-i Monicai Macovei ca a acceptat sa fie membru al Guvernului nefiind angajata politic. 
El a adaugat ca a dorit ca prin desemnarea sa in fruntea acestui minister sa dea un semnal in privinta asigurarii independentei justitiei. 
"Justitia sa inteleaga ca de astazi numai este o anexa a puterii", a adaugat Traian Basescu.
"Voi fi necrutator cu coruptia"
Traian Basescu a mai spus ca dincolo de a fi un reprezentant al poporului va fi gata oricand sa colaboreze cu toata forta institutiei prezidentiale pentru realizarea obiectivelor Guvernului. 
El a precizat, totodata, ca va fi "necrutator" cu orice act de coruptie care ajunge pana la nivelul guvernului.
Presedintele a adaugat ca va respecta punct cu punct programul din campania electorala si ca toate institutiile din componenta CSAT vor lucra pentru indeplinirea acestor obiective. 
"Va asigur ca in institutia prezidentiala veti avea un partener, dar un partener care va fi tot timpul in serviciul celor 22 milioane de romani", le-a mai spus ministrilor Traian Basescu.
"Urmeaza o perioada dificila"
La randul sau noul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca urmeaza o perioada dificila pe care o doreste a fi dedicata reconstructiei Romaniei. El a adaugat ca s-a incheiat o etapa importanta in evolutia Romaniei, respectiv tranzitia, ceea ce inseamna si redarea rolului esential institutiilor statului care au actionat defectuos.
Domnul Tariceanu a mentionat in acest sens justitia, exprimandu-si dorinta ca aceasta sa fie independenta si sa fie redate unele libertati fundamentale, precum libertatea de expresie si libertatea presei, "atat de greu pusa la incercare".
Premierul a mai spus ca isi doreste o economie puternica, de care sa nu beneficieze doar o oligarhie. 
El si-a exprimat convingerea ca se va putea realiza cu un parteneriat intre Presedintie si Guvern pentru indeplinirea obiectivelor asumate, avand in vedere si faptul ca Traian Basescu este un presedinte activ. 
"Multumim pentru increderea acodata si sper sa nu dezamagim poporul roman", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Observator

  • Sedinta extraordinara a CLM Arad: In lipsa primarului, consilierii locali au gasit un limbaj comun

Sedinta extraordinara de la CLM s-a desfasurat intr-o atmosfera cordialaBugetul va suferi amendamente doar in ianuarie 
Opozitia a refuzat stenogramele ultimelor doua sedinte
Desi cu o agenda incarcata, ultima sedinta a consiliului local municipal de ieri a fost lipsita de „peripetii" notabile, semn ca indiferent de culoarea politica a consilierilor, se poate lucra pur si simplu pentru aradeni. O mare parte din merit ii revine, fara doar si poate, viceprimarului Tiberiu Dekany (inlocuitorul primarului Gheorghe Falca, aflat in concediu), care a stiut sa gestioneze foarte bine situatia, sa dea explicatii lamuritoare, la momentul potrivit si mai ales pe un ton binevoitor si ponderat, apreciat inclusiv de consilierii opozitiei.
Haos la ...toalete
Dupa un inceput in forta, consilierii locali s-au complicat tocmai la aprobarea studiilor de fezabilitate pentru investitii la grupurile sanitare din patru unitati de invatamant aradene. 
Totul a pornit de la un amendament al presedintelui de sedinta, Liviu Bobar, care dorea limitarea investitiilor la 300 de euro pe metru patrat. 
Desi viceprimarul Dekany a considerat ca nu este binevenita o astfel de prevedre, intrucat la fiecare scoala situatia este diferita, amendamentul a fost sustinut in continuare de consilierul UDMR Levente Horvath. 
Din cauza neintelegerilor, primele doua proiecte pe acest subiect au cazut la vot, realizandu-se abia dupa aceea ca este vorba despre niste institutii de invatamant care au realmente nevoie de investitie, iar respingerea ar determina inclusiv modificari in bugetul pe anul viitor. 
In cele din urma, solutia salvatoare a venit din partea Rodicai Borza care a sustinut urmatorul amendament: 
"Ca sa limitam, totusi, cheltuielile ar fi bine sa specificam ca investitia nu poate sa depaseasca suma cuprinsa in buget, ca sa nu ne trezim, cum s-a mai intamplat, cu cheltuieli mai mari decat cele preconizate."
Desi doua puncte erau deja respinse, trei consilieri au declarat ca nu au inteles si au solicitat repunerea la vot a proiectelor, completate cu amendamentul consilierei PSD, aprobat in unanimitate.
Buget fara amendamente
Bugetul municipiului pe anul 2005, in suma de 1700 mii de miliarde de lei, a fost aprobat in unanimitate, deocamdata fara obisnuitele amendamente, desi mai multi consilieri doreau sa aduca modificari. 
Coloman Edeleni le-a si facut publice, renuntand insa la ele pana in ianuarie, cand toti cei care doresc pot sa propuna, dupa studierea in amanuntime a bugetului, modificarile pe care le doresc. 
La ultima sedinta a participat si Kiraly Andras - actual parlamentar Aceasta abordare, folosita si in ceilalti ani, a primit girul tuturor. 
Asa ca Aradul are buget pentru 2005, ce-i drept in forma propusa de Executiv, care va suferi, fara doar si poate, o serie de modificari, in sedinta urmatoare.
Strada rebotezata
La initiativa consilierului Cristian Moisescu, strada Ineului va primi numele poetului si politicianului Ioan Alexandru, 
"personalitate marcanta a vietii spirituale din Romania, prin implicarea in viata sociala, culturala si politica romaneasca, fiind considerat, de asemenea, cel mai important poet din perioada interbelica. Spiritul sau genial, curajul si moralitatea merita sa fie pastrate in memoria si recunostinta Aradului, mai ales ca domnia sa a fost si senator de Arad" se mentionaeza in expunerea de motive anexata proiectului.
In cinstea fostului mare poet, Cristian Moisescu a prezentat cateva date din biografia acestuia, dupa care consilierii au putut audia poezii semnate de Ioan Alexandru.
Cuvantul Opozitiei
Sedinta s-a incheiat cu supunerea la vot a stenogramelor de la sedintele CLM. 
Rodica Borza a propus votarea pe rand a stenogramelor, deoarece gruparea PSD nu doreste sa aprobe stenogramele ultimelor doua sedinte la care nu a participat si nu recunoaste aprobarea mandatarii primarului Gheorghe Falca la negocirile cu BERD, in schimbul a doar 12 voturi.
La randul sau, Dorel Popa a precizat: 
"Vreau sa reamintesc ca nici macar studii de fezabilitate nu se pot aproba decat cu 16 voturi. Pe urma, nu este legal ca anumite mandate sa fie aprobate cu 16 voturi, ca pe urma, pentru acelasi lucru sa sustinem ca ne trebuie doar 12. Cineva va plati la un moment dat pentru aceste ilegalitati si este de dorit ca ele sa nu se repete."
Coloman Edeleni a dorit, la randul sau, sa le aminteasca alesilor locali membri in Consiliul de Administratie al S.C. Gospodarirea Comunala ca acolo se petrec nereguli: 
"Nu vreau sa le spun acum, ca sa nu le stric sarbatorile. Vreau sa stie insa ca au luat hotarari in afara legii, ca inclusiv CA-ul functioneaza in afara legii. Se sigileaza documente, se ordona tot felul de supracontroale, iar pierderile intregistrate in timpul acestui interimat chinuit sunt relevante. Oricum trebuie stiut ca la un moment dat vor fi trasi la raspundere."
In cele din urma, sedinta s-a incheiat cu obisnuitele urari de La Multi Ani, dupa care toti consilierii, indiferent de culoarea politica, au inchinat un pahar de sampanie in speranta unei colaborari mai bune pe viitor.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Meserie noua

Inspectorul general Zoea Rotaru a anuntat aparitia unei noi meserii in invatamantPe langa profesori, educatori sau invatatori, in sistemul romanesc de invatamant a aparut o noua meserie-cea de mentor. 
Acesta se ocupa de practica pedagogica a elevilor, studentilor si cadrelor didactice stagiare. 
De asemenea, activitatea de mentorat include si conceperea si realizarea proiectelor de relansare a invatamantului in mediul rural.
Elevii si studentii care se pregatesc pentru cariera didactica si se afla in perioada de formare initiala au obligatia de a efectua practica pedagogica. 
Ei urmeaza ca de anul viitor sa fie asistati in aceasta activitate de profesori mentori. 
Un mentor poate asista stagiari de la mai multe unitati scolare, aflate pe raza uneia sau mai multor localitati.  
Activitatea mentorului de stagiatura este coordonata de casa corpului didactic, iar cea a mentorului de practica pedagogica de departamentele pentru pregatirea personalului didactic din cadrul universitatilor.
Cheltuielile de deplasare ale mentorilor, acolo unde este cazul, se efectueaza de catre inspectoratele scolare, iar salarizarea mentorilor se face de catre unitatea scolara in care acestia functioneaza, fara  a depasi bugetul alocat.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Obiceiuri si traditii de Anul Nou

Romanii isi pastreaza cu sfintenie traditiile* Anul Nou este prima zi dintr-un an calendaristic.
Recunoasterea religioasa a datei de 1 ianuarie ca Revelion a avut loc pentru prima data in 1691 prin Papa Inochentie al XII -lea. 
Inainte Craciunul avea rolul inceputului de an nou.
* In Ajunul Anului Nou, tinerii merg cu "Plugul", iar copiii cu "Plugusorul". Obiceiul isi are radacinile in vremuri stravechi, precrestine, atunci cand oamenii faceau urari pentru fertilitatea pamantului si belsugul gospodariei. Tinerii pocnesc din bice ca sa alunge anul vechi si isi acompaniaza cantecul cu clinchete de clopotei si sunete, infundate de buhai si talangi.
* In Ajunul Anului Nou, se scobesc 12 cepe sau jumatati de ceapa si se pune cate o lingura de sare in necare dintre ele. Fiecare ceapa reprezinta o luna a anului. In functie de lichidul strans, pe 1 ianuarie se interpreteaza care dintre lunile anului vor fi ploioase si care secetoase. Prin extensie, se considera ca primele vor fi imbelsugate, iar cele din urma mai sarace.
* Inca dupa miezul noptii de Anul Nou, copiii isi incep colindatul cu sorcova. Oamenii cred ca daca sunt sorcoviti vor fi sanatosi si le va merge bine in anul ce a inceput
* In noaptea dintre ani, fetele nemaritate incearca sa-si ghiceasca soarta, daca anul urmator le va aduce sau nu petitori. Pentru asta pun cenusa intr-un pahar cu apa si arunca inauntru o verigheta. Din formele care se ivesc in interiorul cercului, fetele afla daca isi vor intalni sau nu sortiti in acel an. 
De asemenea, in unele parti se pracuca si ghicitul in oglinda. Fata se aseaza pe intuneric in fata unei oglinzi, intre doua lumanari, sperand ca in luciul oglinzii sa se iveasca chipul celui sortit. Traditia spune ca prima persoana care iti intra in casa dupa Anul Nou sa fie un barbat, pentru ca el va aduce norocul si belsugul in casa.
Prima persoana pe care o imbratisezi dupa miezul noptii dintre ani trebuie sa fie un barbat sau o persoana in varsta, ca sa fii sanatos si sa traiesti o viata indelungata.
* In noaptea de Revelion si pe 1 ianuarie se mananca peste, pentru ca tot anul sa iti mearga bine, ca pestelui in apa. 
Nu se mananca pui pentru ca nu vei avea spor.
* In noaptea dintre ani se pune pe masa, cu fata in jos, o sita. Cate gauri are sita, atatea bucurii vei avea anul viitor. Tot in noaptea de 1 ianuarie oamenii obisnuiesc sa sparga sticle, ca sa se sparga ghinioaneie. Este bine ca la cumpana dintre ani sa ai bani in san, pentru a avea tot anul. Unele persoane obisnuiesc sa puna o moneda in paharul desampanie, pentru a fi prospere in anul urmator.
*Se spune cade 1 ianuarie nu trebuie sa dai cu matura prin casa sau sa arunci gunoiul, ca sa nu dai norocul afata din casa.
* In ziua de Anul Nou, oamenii isi afla norocul in graul semanat de Sfantul Andrei (30 noiembrie). Dupa inaltimea firelor verzi, se va sti daca membrilor familiei le va merge bine in anul care urmeaza.

Buletinul de Arad

  • Investitia zilei: "casa de la tara"

Multi investitori isi pun sperante in agroturism - Virtual Arad News (c)2004"Ce ati face daca ati avea 50.000 sau 100.000 de euro?" Este o intrebare cate se poate de "la moda", o intrebare la care raspunsurile ar fi cat se poate de diverse. Una din variantele mai putin luate in calcul, atunci cand vine vorba de investirea sumei cu pricina, este indreptarea catre agroturism. Numeroase zone din tara ofera oportunitati pentru ridicarea de pensiuni si alte unitati de cazare: terenuri relativ ieftine, preturi de constructie reduse, frumuseti ale naturii.
Asadar, presupunand ca ai deja banii "la ciorap" si te-ai orientat catre agrotursim.
Iata ce trebuie sa faci: pentru inceput, trebuie sa cumperi un teren, construiesti pe el o casa cu 5 - 10 camere si o amenajezi in vederea primirii vizitatorilor.
Trebuie sa stii ca orasenii vin cu drag, pentru ca au ocazia sa consume produse ecologice: oua de la gaini de tara, carne proaspata, ciuperci, gemuri si dulceturi facute din fructe culese din gradina.
Localitatile mai retrase par foarte potrivite. Orasele au devenit suprapopulate, si-au pierdut din atmosfera exotica si, oricum, e mai greu sa patrunzi ca operator.
Satucurile linistite de la poalele muntilor constituie oportunitati tentante.
Pamantul este relativ ieftin: poti achizitiona metrul patrat cu cativa euro. Constructia este cat se poate de accesibila, comparativ cu preturile vehiculate pe la periferiile marilor metropole: 60.000 euro constituie o suma suficienta pentru pornirea constructiei cladirii.
Daca mai socotim un teren de vreo 1.000 mp, vom observa ca 70.000 euro ajung ca investitie initiala. Astanu inseamna ca va veti imbogati peste noapte.
Efortul financiar se va amortiza in 10 ani. In acest timp, intreprinzatorul va trai decent, cu banii de la client si cu alimentele obtinute din gospodaria proprie sau cumparate din sat.
Oportunitati de inceput
O oportunitate ar fi achizitionarea imobilului intr-o faza incipienta, si nu in stadiul final.
Astfel, se va plati un pret cu aproximativ 15% mai mic. Cu cat valoarea totala e mai mare, cu atat se ridica §i suma economisita. Cat timp casa nu a fost inca ridicata, antreprenorul depune eforturi ca sa o vanda, pentru a intra cat mai repede in posesia unor sume de bani, ce urmeaza sa fie utilizate la finantarea lucrarii. Cand cladirea este gata, antreprenorul nu se mai afla in "foame de finan|are", va tine la pre| si vacauta sa o dea cat mai scump. In plus, daca imobilul este luat inainte de a fi gata, se va putea personaliza dupa dorinta.
Clasificare pe margarete
Asa cum hotelurile se clasifica pe numar de stele, localurile agroturistice primesc margarete (de la una la cinci), in functie de confort.
Ca ordin de marime, la o pensiune de doua margarete, o camera dubla cu baie costa aproximativ 700.000 lei pe noapte, iar una care imparte baia cu inca un dormitor - 500.000 lei pe noapte.
Pensiunea completa (trei mese pe zi, cu meniu la cererea clientului) se ridica la 25 euro de persoana, dar pentru mai multe zile de sedere se aplica reduceri.
Pentru infiintarea unei pensiuni, investitia trebuie sa se incadreze in clasificarea de minimum doua margarete.
Numarul de camere poate oscila de la 4 pana la 10, cu un maxim de 30 de locuri de cazare.
In ceea ce priveste modernizarea sau extinderea unei pensiuni existente, aceasta va avea la finalizarea proiectului o clasificare de minimum trei margarete si maximum 20 de camere.
Probleme... descurajante!
Managerii care deruleaza acest gen de afacere beneficiaza de diverse facilitate Proprietarul poate opta pentru a administra singur afacerea sau a numi pe cineva care sa se ocupe.
Totodata, el are de ales intre a construi o cladire cu mai multe camere, potrivita pentru grupuri de persoane, sau cu un singur apartament, pentru o familie.
Ar fi gresit sa spunem "nu va faceti nici o grija, totul va fi OK, lucrurile vor merge struna".
Turismul romanesc intampina o probtema, aceea a premovirii. La inceput, trebuie depuse efor-turi pentru reclama.
Bani de la SAPARD
Prin Programul SAPARD pot fi accesate fonduri nerambursabile pentru construirea sau modernizarea pensiunilor turistice din mediul rural.
Suma alocata pentru turismul rural este de aproximativ 68 milioane euro: 38 de milioane sunt pentru pensiuni, 30 de milioane pentru alte tipuri de activitati.
Persoanele fizice automate, firmele sau asociatiile familiale, pot primi sprijin financiar intre 2.500 si 100.000 euro.
Beneficiarul trebuie sa contribuie cu 50% din valoarea proiectului.
Investitia totala, care include finantarea proprie si banii veniti prin SAPARD. trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro.

Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]