Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei adresam tuturor vizitatorilor nostrii calduroase urari de bine!

Joi, 1 decembrie 2005

Stirile TVA aici
  • Ziua unei singure inimi

Sala de la Alba Iulia unde cu 87 de ani in urma a fost semnat Actul UniriiUnirea Ardealului si a Banatului, la 1 Decembrie 1918, cu Regatul Romaniei, in acelasi an in care Bucovina si Basarabia se alaturasera tarii, a reprezentat mult asteptata materializare a vointei stravechi a romanilor. Romania, o tara care iese din razboi pe jumatate distrusa, dar victorioasa, clocoteste de fericire. Astazi, in editia speciala, va prezentam marturii din acele vremuri, despre cea mai fericita zi din viata Poporului Roman. La multi ani!
Uniti cu Tara Desteapta-te romane! Acum 87 de ani. 1 Decembrie 1918. Alba-Iulia, ora 10:00, Adunarea Nationala a Romanilor. Hotararea de unire neconditionata a Transilvaniei cu Romania este votata in unanimitate. Atunci, din peste 100.000 de piepturi s-a auzit: "Noi vrem sa ne unim cu Tara!". Atunci, Romania a devenit stat national unitar.
Nasterea statului roman in 1918 a devenit realitate dupa ce, in decursul aceluiasi an, revenisera la patria-mama Basarabia si Bucovina. In octombrie 1917 se proclama autonomia teritoriala a Basarabiei, pentru ca la 27 martie 1918 Sfatul Tarii sa voteze actul Unirii, in baza caruia Republica Democratica Moldoveneasca se uneste cu Romania. Pe 29 noiembrie si fruntasii bucovineni se alatura Actului Unirii.
Dorinta romanilor s-a indeplinit gratie contextului international favorabil si vointei de fier a liderilor politici ai vremii, precum: Nicolae Iorga, Take Ionescu, Iuliu Maniu.
Conjunctura. La 1918, Romania era monarhie, seful statului fiind Regele Ferdinand I (1914-1927). La nivelul Guvernului, puterea era detinuta de Partidul National Liberal, iar Partidul Conservator se afla in Opozitie. Functia de prim-ministru era detinuta de liberalul Ion I.C. Bratianu. Intrarea Romaniei in razboiul mondial, in vara anului 1916, alaturi de Antanta, urmarea realizarea deplinei unitati nationale prin unirea cu vechiul regat al Transilvaniei si Bucovinei. In vara anului 1917 s-au desfasurat eroicele lupte de la Marasti, Marasesti si Oituz, care au oprit inaintarea Puterilor Centrale spre Rusia.
Defilarea militarilor prin Centrul Aradului - Virtual Arad News (c)2005Lupta.
La 24 aprilie/7 mai 1918 a fost semnata pacea de la Bucuresti, prin care Romania se recunostea invinsa. Desi ratificata de Parlamentul de la Iasi, ea nu a fost promulgata de Regele Ferdinand. Victoriile Antantei din vara anului 1918 au creat conditii favorabile tarii noastre in lupta pentru eliberare nationala. A fost declarat razboi Germaniei, iar pacea de la Bucuresti a devenit nula si neavenita. La 18 noiembrie/1 decembrie 1918, Bucurestiul eliberat i-a primit pe suverani si autoritatile centrale. Cu pretul unor mari jertfe: 339.117 morti, 299.000 grav raniti si 116.000 prizonieri sau disparuti. In timpul scurs de atunci, istoria nu a fost deloc buna pentru tara noastra. Peste romani au trecut inca un razboi mondial, anii de comunista bezna a istoriei, Revolutia... Important e ca Romania si-a consfintit prin lupta dreptul la deplina unitate nationala.
Din "Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba-Iulia din 18 noiembrie/1 decembrie 1918" 
I. Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare.
II. Adunarea Nationala rezerva teritoriilor sus indicate autonomie provizorie pana la intrunirea Constituantei aleasa pe baza votului universal.
III. In legatura cu aceasta, ca principii fundamentale la alcatuirea noului Stat Roman, Adunarea Nationala proclama urmatoarele:
1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc. (...)
(...) IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor natiunei romane din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, Adunarea Nationala hotaraste instituirea unui Mare Sfat National Roman, care va avea toata indreptatirea sa reprezinte natiunea romana oricand si pretutindeni fata de toate natiunile lumii si sa ia toate dispozitiunile pe care le va afla necesare in interesul natiunii."

Jurnalul National

  • Programul manifestarilor De Ziua Nationala a Romaniei

Aradenii au serbat Ziua Marii Uniri si la mormintele corifeilor - Virtual Arad News (c)2005Joi, 1 Decembrie
Orele 10,00 – 11,00 – Cimitirul "Eternitatea": Depunere de coroane la mormintele "Corifeilor Marii Uniri" - Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop.
· Primirea oficialitatilor
· Salutul Drapelului de Lupta
· Intonarea Imnului de Stat
· Oficierea serviciului religios – Episcopia Ortodoxa Arad
· Depunere de coroane
Orele 11,00 – 11,30 – Deplasare la Parcul "Eminescu" (Crucea Eroilor Martiri)
Orele 11,30 – 12,30 –– Parcul "Eminescu", "Crucea Eroilor Martiri" – Depunere de coroane
· Primirea oficialitatilor
· Salutul Drapelului de Lupta
· Intonarea Imnului de Stat
Concert la Filarmonica Arad de Ziua Marii Uniri · Oficierea serviciului religios – Episcopia Ortodoxa Arad
· Discursul oficialitatilor
· Depunere de coroane
· Onor la oficialitati
Ora 17,00 – Masa rotunda: Aradul si Marea Unire – Sala "Iuliu Maniu", transmisiune in direct la Radio Timisoara
Orele 18,00 – 23,00 – Piata "Avram Iancu" - Concert de muzica populara cu Rapsozii Zarandului, Ansamblul Zarandul si solistii Nicoleta Voica, Marius Ciprian Pop si Ceterasii de la Cluj
Orele 18,00 – 23,00 – Platoul din fata Palatului Administrativ – Concert pop-rock sustinut de "Rebel", "Activ", "Cargo" si Mircea Baniciu
Ora 19,00 – Filarmonica de stat Arad – Concert simfonic omagial "1 Decembrie"
Ora 23,00 – Foc de artificii

  • Primaria va face blocuri de locuinte langa Billa

Pe acest teren in apropiere de Billa, Primaria va construi locuinte - Virtual Arad News (c)2005Primaria intentioneaza sa construiasca, in zona Billa, doua blocuri de locuinte, pe un teren in suprafata de 3810 metri patrati. 
Terenul in cauza este invecinat la nord de Euromedica, la est de blocuri de locuinte, la sud de blocuri ANL, iar la vest, de strada A. Popescu Negura, de unde se va face si accesul. 
Proiectul de hotarare privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu "Zona Billa - locuinte" va fi supus votului consilierilor locali intr-o viitoare sedinta a CLM. 
Daca acestia il vor aproba, zona isi va schimba aspectul.
Pentru acest obiectiv, studiul a fost intocmit in doua variante. 
Primaria consiera ca cea de-a doua varianta intruneste toate calitatile constructive cat si o integrare mai apropiata in zona respectiva. 
Ce propune aceasta varianta? 
Construirea a doua blocuri S+P+8, cu cate 16 pana la 24 de apartamente fiecare (apartamente cu 2,3, 4 camere). 
În spatiul dintre cele doua blocuri urmeaza sa fie amenajat un parc cu alei, spatii verzi, loc de joaca pentru copii. 
De asemenea, platforme de parcare pentru autoturisme, cu 38 de locuri de parcare.
Terenul pe care Primaria doreste ridicarea celor doua blocuri este momentan ocupat cu constructii de garaje provizorii, construite - dupa cum se arata in memoriul intocmit - "intr-o oarecare dezordine din punct de vedere urbanistic, iar materialele folosite sunt depasite". 
Aceste garaje urmeaza a fi dezafectate, prin grija Primariei, pentru a face loc investitiilor de interes urban.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Echipaje mobile romano-maghiare controleaza traficul din judet

Control vamal efectuat de echipaje romano-maghiareConducerile vamilor romane si maghiare s-au aflat ieri in orasul nostru pentru a pune la punct un exercitiu comun de verificare a traficului pe comunicatiile noastre, in domeniul combaterii fraudelor vamale, prin infiintarea echipajelor mobile.
Astazi, incepand cu ora 11.00, noua echipaje mobile mixte vor controla toti participantii la traficul rutier, din echipaj facand parte un reprezentant al Autoritatii Vamale Romane si un coleg maghiar, "care va oferi doar asistenta tehnica fara a se implica in actiunea de control propriu-zisa", a spus seful Supravegherii vamale a Autoritatii vamale maghiare, gen. Mr. Dr. Ioszef Bencze.
Concomitent se vor desfasura astfel de actiuni si in judetele Bihor si Timis, Aradul fiind ales drept gazda a acestei intalniri de lucru mixte, pentru ca se afla la jumatatea distantei granitei de vest a tarii cu Ungaria, granita care masoara 400 km.
"Este un exercitiu necesar de implementare a acestor brigazi mobile, pentru ca de la aderarea tarii noastre la UE se va desfiinta granita externa a Romaniei cu Ungaria, controlul efectuandu-se cu echipele mobile. Tara vecina are experienta de un an in acest domeniu. De asemenea, exercitiul de astazi are aportul tehnic al Ambasadei britanice la Bucuresti, prin consilierul vamal Thomas McGoona", ne-a declarat vicepresedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.

A. R. B. - Observator

Soseua de pe Valea Muresului a fost supranumita si "soseaua mortii" - Virtual Arad News (c)2005"Un Sofer"
"Cercetati tronsonul Deva-Arad (zis "Soseaua Mortii"): autocare cu zeci de oameni morti si schiloditi... copii mutilati si parinti indoliati... Cam asta e o parte dintr-o trista realitate de pe soselele Romaniei".
"George Tanase"
"Am ajuns cu un microbuz, la Deva (din Bucuresti), in 6 ore jumatate! Firmele de transport care pornesc din Gara de Nord ar trebui strict monitorizate!".
"Dan"
„Copacii de pe marginea soselelor noastre sunt o pacoste. Nu vezi copaci pe marginea drumurilor in tarile civilizate. Ar trebui toti taiati, sunt adevarati killeri”.
"Ed"
„Adevaratele motive ale tragediei rutiere de la Slobozia: viteza excesiva de care dau dovada foarte multi soferi, apoi „civilizatia” circulatiei rutiere, care la noi lasa de dorit, si mai ales, infrastructura foarte proasta, lipsa acuta a autostrazilor”.
"Calif"
„Milica reuseste sa compromita tot ce-a mai ramas din idealurile anticomuniste ale anilor ,90... Pacat!”.
"Unforgiven"
„Si cat au sperat romanii atunci, in 1996 ! Iar el, ca in cantecul cu Tanta... ne-a distrus speranta!”.
"Florin Escu"
"Ascultatul telefoanelor a devenit o practica in unele tari, considerate mari democratii, drepturile omului fiind incalcate fara nici o rusine”.
"Iosif"
"CSM a concluzionat: telefonul premierului nu a influentat dosarul Patriciu!".

Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]