Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 2 martie 2005

 Stirile TVA aici

  • La Busteni, Primaria Arad a primit premiul special pentru politici parteneriale.

Primaria Aradului a fost premiata la BusteniDin aceasta luna, 82 la suta din impozitul pe venit ramane in teritoriul propunerea legislativa a fost inaintata de primarul Gheorghe Falca
Proaspat intors de la Busteni, primarul Gheorghe Falca a organizat o conferinta de presa, pentru a prezenta ziaristilor distinctia primita de Primaria municipiului in cadrul festivitatii "Superlative in turismul romanesc 2004." 
Aradul a primit un premiu special pentru politica parteneriala pe anul trecut, astfel ca "este atat meritul meu, dar si cel al vechii administratii, ceea ce mi se pare corect sa recunosc", a precizat edilul sef.
Decizia de a acorda Aradului acest premiu a fost luata in urma unei analize a activitatii pe un an de zile, si se bazeaza pe proiectele Phare in derulare, programul Ecos Uverture, Panorama Arad-Gyula, Interreg C3 si parteneriatele economice existente. 
Acordarea acestor premii se face in urma recomandarilor revistelor de specialitate in turism si dezvoltare economico-sociala.
Pe langa Primaria Arad, au mai primit premii speciale Primaria Mangalia pentru Festivalul Calatis si Primaria Busteni pentru investitia in partia de schi.
Au mai primit aprecieri Agentia de Dezvoltare Sud Muntenia, Banc Post, Blue Air, Romexpo sau Andreea Marin, la diferite categorii.
Profitand de acest prilej, primarul a facut lobby pentru participarea Filarmonicii din Arad la festivalul de la Calatis, dar si pentru trecerea in circuitul civil a Cetatii Aradului, ceea ce ar insemna o dezvoltare turistica de amploare pe plan local.
Bani mai multi pentru Arad
Primarul Gheorghe Falca a prezentat mediei o ordonanta de urgenta adoptata recent, conform careia 82 la suta din impozitul pe venit, incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrative ramane in teritoriu. 
Astfel, 47 la suta ajung la bugetele locale, fata de 36 la suta cat era prevazut anterior, 13 procente la bugetul propriu al judetului (fata de 10 la suta) si 22 la suta pentru echilibrarea bugetelor locale (fata de 17 la suta).
"Am facut aceasta propunere la Alba Iulia si iata ca s-a concretizat deja. Pana acum ne plangeam ca banii din Arad ajung la Bucuresti si se intorc inapoi prea putini. Iar acum, 82 la suta vor ramane pe plan local, ceea ce inseamna un castig anual de 30 de miliarde de lei, pe care vom avea cu siguranta spre ce sa-i directionam", a precizat primarul Gheorghe Falca.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Spitalul Municipal la peste 200 de ani

Spitalul Municipal a implinit varsta de 230 de aniSpitalul municipial implineste 230 de ani!
Atestat documentar inca din anul 1028, spitalul isi sarbatoreste ziua pe 1 martie .
Si asta deoarece aceasta este data cand in 1775 a fost consemnata infiintarea primului spital din Arad , in actuala lui locatie din piata Mihai Viteazul.
Aniversararea va fi marcata printr-un simpozion si o expozitie ce vor avea loc in sala festiva a palatului administrativ.  
In anul 1836, la 60 de ani de la infiintare spitalul devine unul judetean, iar 20 de ani mai tarziu este modernizat.
Spitalul avea atunci un etaj, laborator de analize, morga, farmacie si biserica.
Personalul medical era format din 5 medici, 15 surori  si 2 paznici.
Ultima extindere a spitalului a avut loc in 1893.
In 1950 spitalul se transforma in spital unificat pentru adulti, iar actuala denumire o are din 1981.
Acum spitalul are 17 sectii dintre care 12 de interes judetean, 650 de paturi  si 620 de angajati, dintre care peste 80 de medici.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Mircea Meches, noul director al Directiei Silvice, a anuntat schimbari din prima zi !

Mircea Meches a primit functia de director la Directia SilvicaSediul Directiei Silvice Arad a gazduit ieri, dis-de-dimineaja, ceremonia de instalare a noului director al institutiei, in prezenta primarului Gheorghe Falca, a secretarului de stat (dupa cum sustin pedistii locali), consilierul Adrian Nitu, a directorului Gheorghe Dima, de la Regia Nationala a Padurilor, si a angajatilor directiei. 
Nu a fost absent de la eveniment nici Avram Craciunescu, pana acum director al institutiei, intr-o perioada pe care am putea-o numi destul de stresanta, date fund schimbarile si inlocuirile de la sefia institutiei. 
In fapt, fostul secretar de stat si director al Directiei Silvice a urat succes noii echipe de conducere a Directiei Silvice, anuntand totodata faptul ca s-a retras de la sefie si din cadrul unitatii pentru a lua drumul sectorului privat. 
El a punctat, totodata, faptul ca starea euforica de ieri va fi una de scurta durata, trecatoare si ca, odata intrati in paine, noua conducere va da ochii cu problemele. 
-
Directorul bucurestean, Gheorghe Dima, a dat citire ordinului prin care Stefan Mircea Meches a fost numit, incepand de ieri, director cu delegate al institutiei aradene, iar Vasile Suciu director comercial.
Cea mai socanta declaratie, care a colorat evenimentul de ieri, a fost insa cea a noului director. 
Desi i-a asigurat pe cei de la ministerul de resort si de la regia nationala de faptul ca problemele directiei vor fi tratate cu toate seriozitatea si a punctat totodata faptul ca-si pune sperantele in echipa de aici (angajatii lucreaza impreuna de aproximativ 20 de ani), Mircea Meches a anuntat, din start, schimbari si controale. 
"In viitorul apropiat vom avea de rezolvat unele probleme; vom face unele modificari ale organigramei si a statului de functii". 
Motivul invocat de noul director a fost acela potrivit caruia, prin noua formula, fiecare isi va gasi adevaratul loc in directie.
Noul sef al padurarilor a punctat din plin si faptul ca "in urmatoarele 10 zile vreau sa trec pe la fiecare unitate din judet, sa vedem situatia acestora si unde trebuie actionat".
In atare conditii, mult asteptatele si mediatizatele schimbari isi vor produce efectele din plin, cel putin la Directia Silvica (prima institute aradeana care a beneficiat de numirea unui nou director). 
Ca fapt divers, Mircea Meches este cel de al zecelea director al institutiei si a fost numit in aceeasi zi in care Directia Silvica a fost infiintata.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Comunicat de Presa

Deseurile toxice de la Felnac au fost returnateDirectia Gestiunea Deseuri si Substante Chimice Periculoase, din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor informeaza ca in ziua de 25 februarie 2005, a fost incarcat din depozitul temporar de la Felnac - judetul Arad, ultimul camion cu 20 tone deseuri periculoase si expediat in Franta, tara in care au fost produse aceste deseuri.
Gestionarea acestei probleme a scos inca o data in evidenta unitatea de actiune a tuturor autoritatilor de mediu din statele implicate – statul expeditor, statele de tranzit, statul destinatar al deseurilor, fiind respectate dispozitiile Conventiei de la Basel.
Firma SEOLANE din Franta a expediat aceste deseuri ca marfa, incadrata in Tariful Vamal in capitolul 39 (materiale plastice si articole din material plastic), cu codul vamal 39 04 22 00, sub denumirea - POLICLORURA DE VINIL PLASTIFIAT.
Rezultatele analizelor efectuate de Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor "LAREX", au evidentiat faptul ca produsul respectiv avea caracteristicile unui deseu periculos.
In momentul primirii notificarii de la MMGA, autoritatea de mediu din Franta a reactionat prompt, obligand firma SEOLANE sa intreprinda procedurile legale pentru reimportul deseurilor periculoase. 
Firma Seolane nu a recunoscut ca produsul exportat era un deseu si nici nu a efectuat o contraanaliza la un alt laborator recunoscut international.
Mai mult, aceasta firma a incercat sa nu respecte nici hotararile autoritatilor de mediu din Franta, folosind toate modalitatile pentru a convinge ca acel produs nu este deseu, dar nu a avut castig de cauza, si in cele din urma a inceput demersurile pentru reimport.
Avand in vedere ca aceste deseuri sunt incadrate ca fiind periculoase, a fost necesar sa se obtina acordul pentru aceasta operatiune de la autoritatile de mediu din tarile de de tranzit – Ungaria, Austria, Germania, care ne-au sprijinit in acest demers, operatiunea incheindu-se cu succes.

Biroul de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor
Simona Hodos, Purtator de cuvant

  • MISSA DA REQUIEM, LA FILARMONICA

Requiem de Mozart la FilarmonicaReluarea Recviemului, ultima lucrare si totodata ultima dintre cele 19 misse compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, pare mereu fireasca. 
Auditorul consecvent va gasi de fiecare data ceva nou in celebra partitura, ceea ce ii va da imbolduri de adancire a cunosterii vastei lumi de trairi daltuite in creatia mozartiana si apoi, bineinteles, a celei universale.
Mozart a conceput lucrarea stapanit fiind de presentimentul mortii, desi ea ii fusese comandata si cel putin partial platita. 
De aici deducem sinceritatea expresiei in partile si sectiunile realizate pana la decesul sau timpuriu.
Reluare deci a Recviemului, de data aceasta sub directia lui Cristian George Neagu, dirjorul corului fiind Adrian Stanache de la Opera din Constantza. 
Solisti au fost: Irina Sandulescu Balan – prim-solista a Operei din Cluj, de asemenea interpreta de lied si vocal-simfonic –Aura Twarowska – solista de opera, la Timisoara si in multe centre muzicale ale Europei precum si de vocal-simfonic (simfoniile cu voce ale lui Mahler, "Missa Incoronarii de Mozart") – Marius Vlad Budoiu – solist clujean al unor roluri din opere, de la cele mozartiene, la creatii ale lui Stravinski si C.Taranu, stapanind un bogat repertoriu din domeniul liedului si vocal-instrumental – al patrulea solist fiind mai tanarul Cristian Hodrea de la Academia de Muzica din Cluj, interpret al unor partituri de gen, clasice (Haydn, Mozart, Beethoven). 
Acestia si-au intrat in roluri in: Tuba mirum, Recordare, Domine Jesu Christe, Benedictus, realizand un discurs expresiv impreuna cu orchestra lui C.G.Neagu si corul. Ansamblul vocal amintit la urma, a transmis meditatie, reculegere in Requiem, Lacrimosa, Hostias, teama de judecata in Dies irae, energie si speranta in Kyrie, Rex tremendae, Agnus Dei, ansamblu in discursul caruia s-a resimtit instructia de dirijor experimentat a lui Ad. Stanache, ce pare a fi un bun cunoscator al stilurilor.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]