Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 2 iulie 2005

Stirile TVA aici

  • Pentru popularizarea terminalului Cargo: Centru de informatii gratuit, pe Aeroportul din Frankfurt

Directorul Cargo - Adrian Nasui a avut intalnire de afaceri cu partenerii germaniAdrian Nasui, directorul Terminalului Cargo, s-a intors recent din Germania, unde a avut mai multe intalniri cu responsabilul Centrului de informatii al landului Rheinland Pfalz pentru relatii cu Europa Centrala si de Est, cu sediul pe Aeroportul Frankfurt Hahn. 
De asemenea, directorul Cargo a mai discutat si cu managerul Air France Cargo din Hahn, managerul ACL - Advanced Cargo Logistic precum si cu managerul adjunct, marketing managerul si managerul Cargo al Aeroportului din Koln.
In urma discutiilor, s-a stabilit ca pe viitor, Centrul de Informatii sa puna la dispozitia Cargo Arad, cu titlu gratuit, un birou dotat cu toata logistica necesara si cu acces la informatii, in incinta Aeroportului Frankfurt. 
Scopul este facilitarea intalnirilor cu principalele companii ce opereaza de pe cele doua aeroporturi mari ale Germaniei.
De asemenea, nemtii vor intermedia in urmatoarele saptamani: intalniri la nivel de general manageri pentru realizarea unor legaturi de colaborare intre cele doua aeroporturi si Terminalul Cargo, dar si cu companii low-cost; realizarea unui proiect comun de promovarea a imaginii aeroportului si terminalului.
De asemenea, cu sustinerea Ministerului de Finante din landurile nemtesti, Consiliul Judetean va incerca sa acceseze credite pentru prelungirea pistei de la aeroportul aradean, cu 1000 de metri.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Inmatriculare in patru ore

A fost inaugurata noua locatie de inmatriculare centralizata a masinilorRegistrul Auto Roman din Arad este parte a unui proiect pilot la nivel national. 
Ieri a fost inaugurata, in mod oficial, noua locatie la care aradenii care doresc sa inmatriculeze o masina vor avea ocazia sa gaseasca toate ghiseele necesare. 
Ei vor fi scutiti de drumurile pe care pana acum le faceau la Politie, administratia financiara sau in alte locuri unde trebuie platite taxe. 
La festivitatea de ieri au luat parte seful Registrului Auto Roman, Radian Tufa, comisar Andrei Crucean, din cadrul Directiei Generale pentru conduceri si inmatriculari auto, alaturi de primarul Gheorghe Falca, prefectul Cristian Stragea si directori ai institutiilor care vor avea oficii in sediul RAR Arad.
Radian Tufa a declarat ca proiectul de la Arad este unul deosebit de important deoarece demonstreaza dorinta de a depasi birocratia si ca se va cauta implementarea acestuia si in alte judete din tara. 
"Primul pas a fost sa aducem toate aceste ghisee sub acelasi acoperis si sa ajutam oamenii sa nu mai faca atatea drumuri"- a explicat Radian Tufa. Seful Registrului Auto Roman a declarat ca in cel mai scurt timp, la Arad toate operatiunile legate de inmatricularea unui autoturism ar putea dura cel mult patru ore. 
Prefectul Cristian Stragea a explicat ca s-a imbunatatit tehnica de calcul, pentru a usura derularea formalitatilor birocratice din trecut.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei (Editia de Vest)

  • Dascalii se rascoala

Liderul Sindicatului Democratic din Invatamant - Danut Ienasescu isi exprima dezaprobarea fata de hotararea GuvernuluiInghetarea salariilor a starnit furia sindicatelor din invatamant
Decizia Guvernului de a ingheta majorarea salariilor a starnit furia cadrelor didactice. Sindicatele din invatamant au reactionat imediat. Au anuntat declansarea conflictului de munca si neinceperea anului scolar. Cele doua sindicate din Arad nu au intarziat, nici ele, sa ia pozitie.
Sindicatul Democratic Invatamant Arad isi exprima totala dezaprobare fata de deciziile Guvernului, acuzandu-l ca isi incalca flagrant angajamentele asumate in campania electorala. 
Sperantele dascalilor se naruie, iar furia lor create pe masura ce abuzurile cresc. 
Supararea dascalilor este cu atat mai mare, cu cat chiar de ziua lor (in 30 iunie Romania si-a sarbatorit dascalii) Guvernul a mai pus sare pe rana deschisa deja prin inexistenta fondurilor prevazute pentru plata activitatilor de supraveghere si evaluare din cadrul examenelor nationale. 
"Guvernul Tariceanu supune, prin aceasta masura, salariatii bugetari unei curbe de sacrificiu, mai ales ca, in aceasta perioada inflatia a scapat de sub control prin cresterea preturilor la utilitaji si servicii. In aceste conditii profesorii vor sa boicoteze bacalaureatul si absolvirea in invatamantul profesional si postliceal, precum si examenul de titularizare in invatamant",  a declarat liderul Sindicatului Democratic Invatamant, Danut Ienesescu. Nici Sindicatul Liber din Invatamantul Aradean nu este mai bland. 
Si lidera Sindicatului Democratic - Maria Buruc ameninta cu neinceperea anului scolar"In numele celor 3400 de membri de sindicat ne exprimam indignarea si protestam fata de hotararea Guvernului Romaniei adoptata in 29 iunie, de inghetare a salariilor bugetarilor, prin neacordarea indexarii salariale prevazuta pentru luna octombrie 2005. 
O asemenca decizie a Executivului, luata la cererea expresa a FMI-ului, denota lipsa de profesionalism si servilismul guvernantilor fata de aceasta institute internationala, in dauna interesului cetatenilor romani"
- a declarat Liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean, Maria Buruc. 
Sindicalistii considera ca actualul Guvern este vinovat de haosul financiar creat si solicita imperativ demiterea celor vinovati de anomaliile create.
Anularea drepturilor acordate prin legi salariatilor din invatamant obliga cadrele didactice sa se gandeasca serios la ample actiuni revendicative ce poate aduce pana la blocarea inceperii noului an scolar 2005-2006. 
"Sindicatul Liber din invatamantul Aradean nu doreste sa se ajunga la aceasta situatie extrema, dar, si in cazul nesolutionarii cerintelor minimale si legitime ale membrilor nostri, Guvernul Tariceanu se va face vinovat de urmarile nefaste de neinceperea anului de invatamant" - a mai declarat Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Se dezleaga misterul movilelor de la Vladimirescu

Si movilele antropice de la Vladimirescu vor fi cercetate de specialisti - Virtual Arad News (c)2005Movilele antropice din judetele Arad si Bekes (Ungaria) sunt in atentia specialistilor din cele doua tari
La Consiliul Judetean a avut loc cea de a douasprezecea intalnire a primarilor localitatilor infratite din judetele Arad si Bekes (Ungaria). 
In cadrul acestei intalniri a fost prezentat si un proiect PHARE care se deruleaza intre localitatile Dombegyhaz (Ungaria) si Iratos (Romania) care are ca obiect movilele antropice din judejele Arad si Bekes. 
Prin acest proiect se urmareste inventarierea lor, cercetarea, fotografierea, masurarea si descrierea lor, toate aceste date fiind cuprinse intr-un volum ce asteapta, deja, lumina tiparului.
Directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel, precizeaza ca este vorba despre movile antropice care fie sunt morminte (tumuli), fie urmele unor asezari preistorice (telluri).
Pe raza judetului Arad se afla zeci de astfel de movile care dateaza din epoca aramei, pana in secolul al X-lea d. Hr., la Inceputul Evului Mediu.
Cei cinci tumuli de la Vladimirescu asteapta, inca, sa fie cercetati
Movilele se afla pe raza a 29 de localitati, cum ar fi Alunis, Beliu, Covasant, Curtici, Pecica,Vladimirescu, Sintea Mare, Vanatori (probabil eneolitice), Dezna, Macea, Gurahont, Pil, Sepreus, Siclau, Dorobanti (determinate ca eneolitice).
Intrucat tumulii si tellurile sunt foarte importante pentru studiu, dr. Peter Hugel a inaintat Ministerului Culturii si Cultelor din Romania un proiect de inventariere a acestor movile antropice, pe intreg teritoriul Romaniei, urmand ca raspunsul la acest proiect sa fie primit in curand. 
In judetul Arad, in anul 1976 a fost inceputa sectionarea unui tumul de la Vladimirescu dar, la scurt timp dupa inceperea cercetarii, lucrarea a fost oprita. 
In aceasta zona, la est de comuna Vladimirescu, in stanga soselei Arad - Deva, se gasesc cinci tumuli de circa 6 metri inaltime, ce nu au fost inca cercetati. 
In 1876 se mentioneaza ca ar fi fost descoperite aici morminte comune, iar in anul 1950 s-ar fi gasit  n 
Cu prilejul unei recunoasteri la fata locului, in pamantul aruncat s-au gasit cateva fragmente ceramice din secolele IV - VI.
Urmele unei astfel de asezari preistorice (tell) mai exista si pe raza comunei Pecica, acolo unde, in baza unui proiect comun, Complexul Muzeal Arad si Lunca Muresului au instalat un panou bilingv, in zona Santul Mare (Ziridava), acesta fiind primul dintre cele patruzeci de astfel de panouri ce vor fi amplasate in zonele de protectie a monumentelor istorice.

Mihaela Cerna - Observator

  • La Nadas:Se supravietuieste mai mult decat se vietuieste

Actualul prefect Cristian Stragea a fost medic in dispensarul Nadas - Virtual Arad News (c)2005Strivit de dealurile care-l flancheaza de o parte si de alta Nadasul - sat cu circa o mie de oameni - se agata parca cu disperare de trecut, in timp ce prezentul incearca sa isi impuna legea. 
Foarte putini oameni la ora amiezii prin sat, doar ratele si gastele isi fac baia rituala, in vale.
Tot in apa ce vine dinspre dealuri impadurite am intalnit-o si pe Brandusa Basca, 68 ani, care a iesit cu rufele la rau, sa le spele cu perlan si cu sorpon preparat in casa. 
Si Hurezan Viorica mergea la treaba. 
Pentru ea Nadasul este locul ideal pentru a vietui, desi este venita acolo de prin Salaj, in 1968. 
Are ce-i trebuie, pentru ca nu are nevoie de multe. 
Si unde mai gasesti atata liniste si atatia oameni care sa te ajute si sa te inteleaga.
Pana la urma am gasit pe cineva cu care sa putem sta de vorba pe indelete.
Teodor Basca este padurar, dar a fost pe vremuri viceprimar de Taut, asa ca, cunoaste bine realitatea locului. 
"La nivelul Nadasului mai mult supravietuim decat vietuim. Sigur, nici nu sunt pretentii mari iar oamenii se multumesc cu ce le da pamantul si munca la padure. Trebuie sa va spun ca vreo 30 la suta dintre nadasani lucreaza la padure. Inca mai avem padure, dar se spune ca vine mostenitoarea lui Miklosi care a revendicat 4000 hectare. Pe nadasani o sa-i afecteze pentru ca pana a fost a statului or mai ciupit si ei cate ceva."
Majoritatea locuitorilor din Nadas sunt persoane in varsta - Virtual Arad News (c)2005 In agricultura se lucreaza si cu tractorul dar si cu caii. 
Se da mai mult cu sapa iar cu erbicid da cine stie si mai ales cine isi permite. 
Candva, adica inainte de 1989, erau in sat trei turme de porci iar unii aveau si l50-200 de capete pe care le tineau cu lunile in padure. 
Acuma porcii stau in cocina pentru ca in padure nu mai este voie. 
Medrea Butaci are 2 cai, 6 porci, o vaca si 60 stupi cu albine. 
De aceasta din urma ocupatie este cel mai legat, pentru ca ii aduce cel mai bun castig. Despre viitor ?, despre integrarea europeana ? 
"Pe mine m-ar bucura daca UE m-ar lasa in pace. Sa nu fie taxe mari, sa-mi pot creste animalele ca pana acum, sa nu-mi spuna mie cum sa fie castravetele si cartoful."
Salasele, candva ferme prospere sunt acum in mare parte parasite. Doar 10 la suta dintre ele mai sunt astazi functionale, dupa parerea fostului viceprimar. 
Doar pe la Debelagora mai supravietuiesc Mihai Basca, Petru Biris, a lu Cioncu si alti cativa prin alte parti.
Schimbul dintre sat si oras se face si prin intermediul copiilor.
Sorina Caraban isi face vacanta la Nadas pentru ca acolo se poate juca in voie iar Mihaela Butaci a venit la Arad, la Liceul CFR si nu stie daca se va mai intoarce in sat, poate din cand in cand, la parinti.
Si inca ceva. - Prefectul Cristian Stragea a lasat in Nadas o impresie buna, ca medic.

I. Tuleu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]