Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 2 septembrie 2005       
Stirile TVA aici
  • Economia Aradului a renascut prin zonele industriale
Orasul nostru poate fi considerat un exemplu al atragerii de investitii straine cu ajutorul zonelor industriale; zeci de firme straine dar si romanesti au ales sa-si inceapa si sa-si dezvolte afacerile in zonele industriale, care s-au dovedit a fi adevarate surse de dezvoltare a economiei. 
Pe langa cele doua zone industriale existente in prezent, una in vestul orasului, cealalta in est, Aradul va avea in curand o a treia zona industriala, in sud.
Pregatirile administratiei pentru infiintarea ei sunt "pe ultima suta de metri".
Cea mai dezvoltata este Zona Industriala Vest, in suprafata de peste 120 de hectare, care a atras peste 30 de investitori romani si straini, ale caror investitii se ridica la multe zeci de milioane de euro. 
De la infiintarea zonei, in urma cu sase ani, aici si-au gasit un loc de munca peste 5000 de aradeni. 
"In acest moment nu mai exista teren disponibil in aceasta zona. Aici sunt investitii importante, firme de renume. Multe s-au dezvoltat de-a lungul anilor, amintesc Takata, Leoni. Acum se afla in a doua etapa de dezvoltare Porta si Manitoba. O alta mare companie straina, Coficab, e in constructie. Firmelor care au cumparat teren dar nu au construit inca nimic le-am cerut sa fie in grafic cu lucrarile. Astfel, unii comisionari vamali au inceput lucrarile, pentru ca a inceput si constructia vamii de interior", spune primarul Gheorghe Falca. 
In urma cu putin timp a fost data in folosinta si linia de tramvai care leaga zona industriala vest de oras. 
Lucrarile pentru extinderea liniei de tramvai au fost finantate din fonduri Phare.
In cealalta zona industriala ocupata in totalitate, cea de est, situata la iesira spre Deva, care se intinde pe o suprafata de circa 30 hectare, predomina serviciile si industria usoara. 
15 firme au cumparat aici teren. 
Fiind o zona industriala mai noua decat cea vestica, doar cateva firme au devenit productive; altele sunt in curs de executie, dar cele mai multe din firmele din zona de est nu au inceput inca investitiile. 
"Zona s-a dezvoltat mai ales dupa ce Selgros a anuntat ca va construi acolo un hipermarket. In zona de est am corectat o greseala a fostei administratii, si anume problema circulatiei. Pe banii unui investitor (Selgos - n.r.) am facut sensul giratoriu, care trebuia facut mult inainte. Acum circulatia e mult mai fluenta", spune primarul Falca. 
Cat despre investitiile firmelor din zona de est, acestea se ridica la circa 30 de milioane de euro (numai Selgros a investit peste 15 milioane de euro).
Tinand cont de investitiile facute de firmele straine si romanesti, Primaria a decis sa continue dezvoltarea economica a municipiului infiintand o noua zona industriala, in partea de sud a orasului. 
Deja sunt investitori care si-au exprimat oficial intentia de a cumpara aici terenuri. Zona, in suprafata de 160 hectare, a fost parcelata, terenurile urmand a fi scoase la vanzare la sfarsitul lunii septembrie. 
"Din banii obtinuti la licitatii vom face infrastructura, in acelasi timp, speram noi, cu constructiile investitorilor. Aceasta investitie va sprijini si pe tinerii care au primit in vecinatatea zonei cate 500 metri patrati pentru constructia de case. Noi le vom aduce utilitatile, deoarece fosta administratie le-a uitat", adauga primarul Falca.
Destinatiile terenurilor din zona industriala sud sunt diverse, de la constructia de spatii pentru productie, comerciale, de depozitare, prestari servicii.
Administratia aradeana sustine ca, in prima faza, se vor creea circa 2500 de locuri de munca, numarul acestora urmand sa creasca odata cu dezvoltarea Zonei Industriale Sud.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Flacari la Banc Post

In cursul noptii de miercuri spre joi, in cladirea sucursalei aradene Banc Post a izbucnit un incendiu. 
Pompierii chemati la fata locului au intervenit imediat cu doua autospeciale pentru a stinge focul. 
Din primele cercetari rezulta ca flacarile au izbucnit de la o priza solicitata de aparatele de aer conditionat. 
In urma incendiului, a ars interiorul unei camere in care se aflau evidente contabile, patru calculatoare, doua imprimante si mobilier. 
Banca a fost inchisa pana la ora 10,00, iar bancomatele nu au functionat din cauza ca nu erau alimentate cu curent electric. 
Dupa restabilirea situatiei, clientii nu au putut scoate bani, dar operatiiunile au fost inregistrate. 
Surprinzatoare a fost pozitia directorului Banc Post Arad, care a refuzat sa ofere vreo informatie, nici macar daca au fost afectate bazele de date. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • De la infiintare pana acum, universitatea de stat e cea mai atractiva anul acesta

Au mai ramas doua saptamani pana la finalizarea sesiunii de toamna a inscrierilor la Universitatea Aurel Vlaicu; birourile facultatilor sunt aglomerate, secretariatele s-au transformat in furnicare. 
Dupa ce in vara au fost declarati admisi pentru anul intai de studiu 2914 de absolventi de liceu, ceea ce pentru universitatea de stat a insemnat cea mai buna sesiune de inscrieri de la infiintare pana in prezent, se asteapta ca si acum numarul inscrisilor sa fie foarte mare. 
Multi dintre viitorii studenti au venit la Arad din Moldova, respectiv din sudul tarii.
"Universitatea Aurel Vlaicu s-a dezvoltat temeinic si in mod firesc din 1990 pana acum, demonstrand seriozitate si profesionalism. 
In plus, suntem unica universitate din Arad care nu percepe taxe pentru absente, examene, eliberari de acte. Preocuparea noastra de baza a fost si ramane studentul. Probabil ca asa se explica faptul ca universitatea este tot mai atractiva"
, opineaza rectorul UAV, prof. univ. Lizica Mihut.
"Cele doua camine (de pe str. Labirint si str. Ursului) acopera necesarul de cazare: Cel putin pentru moment. Pe viitor insa, instiutia de invatamant superior spera sa fie sprijinita scurt timp, de primarie, cel putin la nivelul la care primaria a ajutat si ajuta universitatea privata. 
"Va trebui sa fim sprijiniti probabil, in foarte scurt timp, de primarie, care pana in prezent nu a facut nici un gest de sustinere fata de Universitatea Aurel Vlaicu", spune doamna rector.
La 1 octombrie universitatea de stat inaugureaza alte doua noi facultati: cea de Educatie Fizica si Sport, respectiv cea de Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala. 
Ambele s-au dovedit foarte atractive pentru absolventii de liceu. 
O alta noutate o reprezinta schimbarea denumirii unora dintre specializarile deja conscacrate ale universitatii. 
Astfel, au aparut specializarile de Vehicule Rutiere, Vehicule pentru Transportul Feroviar, Tehnologia si Designul Produselor Textile; Teologia Sociala s-a transformat in Asistenta Sociala. 
Toate specializarile universitatii se regasesc in nomenclatorul dat recent publicitatii de Ministerial Educatiei si Cercetarii.
Studentii vor avea la dispozitie in noul an amfiteatre proaspat finalizate in corpul M, din Micalaca, si o sala de sport foarte moderna, ce va fi inaugurata oficial in curand. 
Intr-unul din imobilele cumparate anul trecut de universitate se va amenaja un centru de cercetare, dar numai cu conditia sa se acceseze fonduri europene in acest scop, eventual in colaborare cu firme multi-nationale care functioneaza la Arad. 
Rectorul subliniaza: "Avem in atentie cresterea calitatii actului educativ. Ne-am castigat un prestigiu prin rigoarea si pregatirea in profesiune a cadrelor didactice. Admiterea din acest an, cea mai buna din istoria universitatii, se incadreaza in managementul strategic elaborat de Senatul universitatii noastre".
In prezent, UAV are 12.000 de studenti si 800 de cadre didactice. Are un fond de salarii de 98 de miliarde de lei pe an, in crestere cu 47% fata de anul precedent.
Incubator de afaceri
Una dintre cele mai spectaculoase investitii ale universitatii de stat o reprezinta incubatorul de afaceri de la Vladimirescu. 
Aici s-au investit 10 miliarde de lei din fondurile proprii ale institutiei de invatamant superior, urmand ca banii sa fie recuperati pe masura ce proiectul avanseaza.
Doctorate
O confirmare a faptului ca la Universitatea Aurel Vlaicu se face treaba buna este ca de doi ani incoace profesori de aici conduc studii de doctorat.
Rectorul Lizica Mihut, de exemplu, conduce doctorate in Filologie, specializarea Limba Romana Contemporana. Are sase doctoranzi, iar pentru anul viitor a mai primit patru locuri, insa va accepta doar trei candidati. 
De ce? Pentru a se putea ocupa de ei, pentru a le putea oferi intr-adevar consiliere. 
"Doctoratul reprezinta, in fond, nu numai o treapta profesionala superioara ci trebuie sa insemne si o contribute a doctorandului in domeniul in care se specializeaza", subliniaza prof. univ. Lizica Mihut.
La Universitatea Vlaicu conduc doctorate si prof. Michaela Stanescu - in chimie, respectiv prof. Gheorghe Ionescu - in management.
Probleme cu Inspectoratul Scolar
Problemele universitatii de stat cu Inspectoratul Scolar Judetean nu sunt de ieri, de azi. Au radacini mai vechi. 
Conducerea universitatii acuza inspectoratul ca nu o sprijina suficient in demersul de perfectionare a cadrelor didactice preuniversitare . 
"Colaboram foarte bine cu Inspectoratul Scolar din Caras-Severin (care ne-a adus multumiri in mod oficial pentru felul admirabil in care s-a desfasurat relata noastra), mai bine decat cu cel aradean, care nu manifesta deschidere reala fata de unitatea noastra de invatamant superior. 
La examenele noastre de grad vin foarte multi dascali, de la Turnu Severin pana la Baia-Mare, din tot vestul tarii; numai cei de la Arad nu sunt indemnati sa ne caute. Am incheiat un protocol cu inspectoratul scolar, care insa nu se respecta. Inspectorul general spune ca el nu este politist, sa urmareasca indeplinirea protocolului... Dar nu el se face vinovat, ci inspectoral de specialitate pe perfectionare, o doamna ingincr pe care nu a reusit sa o schimbe nici un inspector general; dansa este de mai multi ani foarte ostila institutiei noastre"
- Lizica Mihut, rectorul UAV.

Andrei Ando - Observator

  • A inceput demolarea garajelor ilegale 

Primaria a incept actiunea de demolare a garajelor construite fara autorizatie in cartierul Alfa. 
Sute de aradeni au fost somati sa dezafecteze constructiile ilegale in caz contrar acestea urmand sa fie demolate pe banii proprietarilor. 
In locul garajelor, autoritatile vor sa construiasca rampe ecologice pentru gunoi dotate cu apa curenta si canalizare. 
Planul Primariei este contestat insa de cea mai mare parte a locuitorilor din zona. 
Oamenii spun ca decizia primarului este incorecta in conditiile in care nu li s-a oferit nici o alternativa pentru parcarea masinilor care de acum inainte vor sta direct in strada. 
In ciuda argumentelor oamenilor, lucratorii de la societatea Salubritate au inceput dezafectarea garajelor, pe aceste spatii urmand sa fie amenajate rampe de gunoi.

Vasile Blidar  - Televiziunea Arad

  • Se anunta liniste. Sindicalistii nu au de gand sa protesteze

Sala Rotonda a Prefecturii a gazduit ieri sedinta lunara a Comisiei de Dialog Social, avand trei puncte pe ordinea de zi.
Un prim scop al intalnirii a constat intr-un dialog cu reprezentantii sindicatelor Fratia, Cartel Alfa, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) filiala Arad, cu privire la potentiate conflicte sociale din judetul Arad si o informare despre conflictele aflate in derulare.
Raspunsul primit este unul linistitor, in sensul ca nici unul dintre reprezentantii confederatiilor sindicale nu are prevazut un protest sindical in perioada imediat urmatoare.
Singurul care a amintit despre o situatie ingrijoratoare este presedintele CDSR Arad Ionel Rusu, care a scos in evidenta lipsa de contracte comerciale la Astra Trinity, fapt care ar putea duce la un potential conflict.
La cel de al doilea punct de pe ordinea de zi au fost prezentate programele promovate si derulate de catre Agenda Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), destinate intreprinderilor mici si mijlocii, microintreprinderilor, societatilor cooperative si celor care doresc sa initieze o afacere, programe la care, incepand cu luna august, s-au mai adaugat doua: Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si a artizanatului cu un buget total de 5 miliarde si Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit - buget alocat pe anul 2005 de 245 miliarde lei.
Din pacate, cu toate ca in judetul Arad exista mai multe firme de consultanta ce ofera sprijin, doar 12 dintre acestea au depus proiecte la ANIMMC, din care 3 au fost aprobate, la 4 s-a cerut completare, restul fiind neglijabile.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]