Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 2 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Merg la Bucuresti sa ia Cetatea Aradului inapoi!

Primaria doreste ca intrarea in Cetate sa fie posibila tot timpulPrimaria ar putea semna, in scurt timp, un protocol de predare-primire a celui mai important obiectiv istoric din municipiu.
Reconversia Cetatii Aradului (trecerea acesteia in circuitul civil) pare a fi un obiectiv extrem de greu de realizat pentru oficialii aradeni. 
Autoritatile judetene nu stiu inca daca vor primi bani de la bugetul central pentru mutarea batalionului militar la Lipova (suma necesara depaseste 180 de miliarde lei vechi), desi in vara politicienii locali, mai ales parlamentarii de Arad, se laudau cu faptul ca au facut demersuri si ca au primit garantii ca in bugetul anului 2006 vor fi prevazuti bani pentru cetate. 
Potrivit conducerii CJA, sansa pe care o are Aradul in lupta pentru trecerea cetatii in circuitul civil (turistic), in cazul in care nici anul viitor guvernantii nu se vor arata darnici cu acest obiectiv, este legat de proiectele europene. 
Potrivit presedintelui CJA, Iosif Matula, cetatea a fost inclusa intr-un proiect pentru atragerea de fonduri europene, pe Programul Phare 2004-2006.
In plus, potrivit conducerii judetului, acest proiect a trecut deja de selectia regiunii si asteapta acum decizia ce va fi luata la nivel national. 
E greu de crezut ca acest proiect va putea fi refuzat pe motiv ca nu a fost intocmit bine, dat fiind faptul ca la proiect se lucreaza inca de la inceputul anilor 90 si ca pe aceasta tema s-au elaborat mai multe studii. 
Primaria s-a mobilizat insa in lupta pentru cetate. 
Potrivit primarului Gheorghe Falca, astazi, un jurist al Primariei se afla la Bucuresti pentru a negocia conditiile care vor sta la baza protocolului cu Ministerul Apararii Nationale, de preluare a Cetatii in patrimoniul local. 
Conditia ministerului e de a reabilita unitatea militara din Lipova. 
Potrivit edilului local, Aradul nu va primi bani de la bugetul de stat pentru aceasta initiativa (" nu poti sa ceri bani de la Ministerul Finantelor ca sa-i dai Ministerului Apararii"), dar sumele ar putea fi prevazute in bugetul local pentru 2006. 
"Totul depinde de protocolul care va fi semnat", a conchis edilul local. 
La randul sau, secretarul general al Primariei, Doina Paul, sustine ca Aradul are sanse mari acum in lupta pentru cetate, in conditiile in care zeci de hotarari de Guvern din ultimele luni au vizat trecerea unor terenuri care apartin Armatei in patrimoniul localitatilor vizate.

Adriana Barbu- Observator

  • Protest in fata Prefecturii

Protestul sindicalistilor in fata PrefecturiiPeste 100 de persoane au pichetat sediul prefecturii Arad, in semn de protest fata de lipsa de dialog din partea guvernului cu partenerii sociali. 
Mitingul s-a desfasurat in toate localitatile mari din tara si continua in zilele urmatoare. 
Actiunea de protest a avut loc in fata prefecturii, intre orele 10-12 si se va desfasura si in urmatoarele trei zile intre aceleasi ore. 
Reprezentantii sindicatelor spun ca, in negocierile cu guvernul, s-a ajuns la o situatie critica in ceea ce priveste proiectul de buget pe 2006. 
Scopul mitingurilor este de a determina guvernul sa participe la un dialog real cu sindicatele. 
Dupa actiunile de protest de la nivelul prefecturilor, urmeaza pichetarea Parlamentului si organizarea unui miting national in Bucuresti.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Hunedoara Timisana - satul cu doar 60 de familii

Desi are doar 8 elevi scoala din Hunedoara Timiseana functioneaza legal - Virtual Arad News (c)2005Hunedoara Timisana s-a nascut in 1926, dupa ce, tuturor celor care au luptat in primul razboi mondial, li s-au acordat cate cinci hectare de teren agricol. 
"Au existat zone unde nu era destul pamant. Asa incat, multe persoane din Brad si Deva au preferat sa se mute aici numai pentru a primi ceea ce li se cuvine. De aici se trage numele de Hunedoara, in timp ce Timisana vine de la judetul invecinat" ne-a povestit invatatorul Adrian Noja. Asa s-a ajuns la cele 157 de numere de casa. 
Din pacate insa, in prezent, in localitate nu mai locuiesc decat vreo 60 de familii. Celelalte au plecat la oras inca de dinainte de 1989, cand se preconiza colectivizarea zonei.
Este interesant ca, printre putinii localnici ramasi, nu este nici macar o familie de rromi. De altfel, dupa cum ne-a spus d-l Noja, aceasta categorie sociala nu a fost niciodata interesata sa se "aseze" aici. 
Din cate am aflat, nici in ceea ce priveste confesiunile nu ar fi mare lucru de spus. Numai cateva persoane au ales cultul baptist, restul satenilor fiind ortodocsi.
Vorba care spune ca oamenii simpli, de la tara, sunt, de cele mai multe ori, mai cinstiti decat cei de la oras, pare sa se verifice in acest caz. 
Cel putin aceasta este concluzia pe care am tras-o dupa o intamplare pe care ne-a povestit-o invatatorul. 
"Trebuia sa duc un sac de cartofi unei familii care locuieste in Sagu. Cand a venit omul sa mi-l dea, l-am rugat sa-l puna in portbagajul masinii. Probabil nu a inteles, pentru ca l-a lasat pe banca din statia de autobuz. Eu nu m-am uitat in portbagaj si am plecat fara el. A doua zi, la pranz, cand m-am intors in sat, sacul era tot pe banca respectiva."
Opt elevi in trei clase
Din cele trei incaperi ale Scolii cu clasele I - IV din Hunedoara Timisana, nu este ocupata decat una. Celelalte doua au fost transformate fie in depozit, fie in sala de sport. 
Cu toate acestea, institutia a primit autorizatie de functionare, ceea ce inseamna ca indeplineste toate conditiile pentru desfasurarea unei astfel de activitati. De altfel, cladirea arata destul de bine si este curata.
Hunedoara Timiseana - strazi curate si bine intretinute - Virtual Arad News (c)2005 Vremurile de acum 25 de ani, cand aici invatau 142 de elevi, nu au ramas decat o amintire. 
Acum, singura sala unde se desfasoara cursuri este ocupata doar de opt elevi, patru copii de gradinita si dascalul Adrian Noja. 
Cei opt scolari urmeaza cursurile claselor I - III, in timp ce micii "gradinari" stau in bancute, atenti la lectiile care se predau. 
Si acest lucru nu este usor. Nici pentru copii, dar nici pentru invatator. 
"Este foarte greu cu clasele simultane. Trebuie sa fugi de la unul la altul, in conditiile in care invata cu totul altceva. Cu toate acestea, imi place aceasta meserie. Stau la Sagu, dar, de 12 ani lucrez la aceasta scoala si nu as pleca altundeva."
Cum este singur, d-l Noja nu isi permite nici macar sa se...imbolnaveasca. 
Asta ar insemna ca nu ar avea cine sa se ocupe de copii. Asa ca, zilnic, vine la Hunedoara Timisana si isi face treaba asa cum stie mai bine. 
Mai mult, este mandru ca, unii dintre elevii pe care i-a invatat sa scrie si sa citeasca au obtinut rezultate bune si mai departe. 
Ca sa fie in ton cu "moda" le-a introdus chiar si ore de informatica. 
"Am facut eu un curs si m-am gandit ca nu le strica sa invete sa lucreze pe calculator. Prin urmare, cate o ora pe saptamana, facem informatica" a incheiat invatatorul.
Marile probleme: drumul si... apa
Oamenii par sa fie multumiti de ceea ce au si de ceea ce le ofera actuala administratie locala. 
Singurele lucruri care ii deranjeaza pe unii sunt drumurile si apa potabila. 
In ceea ce priveste ulitele satului, primarul comunei Sagu, Emilia Branet, a inceput sa ia deja masuri pentru a imbunatati conditiile in care se circula.
"Am dus 125 de tone de piatra pe drumul principal, care duce la cimitir. Am considerat ca aceasta portiune este prioritara pentru ca, ne place, nu ne place, mai devreme sau mai tarziu, toti mergem acolo" ne-a explicat edilul -sef. 
Majoritatea locuitorilor din Hunedoara Timiseana sunt ortodoxi - Virtual Arad News (c)2005 Deocamdata, actiunea a fost sistata pentru celelalte drumuri cu probleme pentru ca a fost nevoie de masina in alta parte. 
Autoritatile locale sunt decise insa sa o reia imediat ce va fi posibil.
In ceea ce priveste apa, nu este mare lucru de facut. 
De altfel, aceasta problema este, inca, suportabila. 
Singurul inconvenient se leaga de duritatea ei, care este foarte mare. 
Au incercat oamenii sa foreze fantani mai adanci pentru a vedea daca nu dau de apa mai buna, dar nu au reusit mare lucru. S-au lovit de o stanca aflata in adancime si care nu poate fi strapunsa decat cu utilaje speciale.
Preturile la imobile, in crestere
Timp de cativa ani, asezarea a cunoscut o stagnare in ceea ce priveste numarul familiior care s-au stabilit aici. 
In 2005, lucrurile s-au schimbat dintr-o data. 
Fie pentru ca se afla la doar o aruncatura de bat de municipiu, fie pentru ca este un loc retras si pitoresc ori din cauza preturilor la imobile care au fost incomparabil mai mici decat oriunde in zona, in ultima perioada, mai multe familii au decis sa se stabileasca aici. 
Cum era de asteptat, acest lucru a avut un impact puternic asupra costului terenurilor si caselor, care au inceput sa creasca semnificativ. 
Dar, cum preturile nu se pot compara (inca) cu cele din Sagu, iar din Arad nici atat, oamenii nu par speriati deloc si se arata interesati sa se mute in micul sat.
Mic, dar curat
De altfel, cei care vin sa vada si, eventual, se hotarasc sa cumpere fie un teren, fie o casa, sunt, partial, influentati si de aspectul localitatii. 
Este imposibil sa nu iti placa. Un sat mic, dar care iti atrage atentia, in primul rand, prin casele ingrijite si prin ordinea de pe domeniul public. 
Doar pe alocuri, in fata locuintelor, este cate o gramajoara de lemne taiate, care te lasa sa intelegi, parca, faptul ca, daca vii peste o zi sau doua, nu le mai gasesti. 
Despre pasarile de curte nu are rost sa mai vorbim. Doar pe doua strazi dintre multele pe care am umblat am vazut asa ceva. 
In rest, covorul de frunze galbene care acoperea iarba nu era deranjat de nimic si de nimeni.

Anca Halmagean - Adevarul

  • Criza de procurori in judetul Arad

Sabin Maris declara ca numarul de procurori din judetul Arad este prea micIn cele sase Parchete care functioneaza pe raza judetului Arad, organigrama aprobata de Ministerul Justitiei cuprinde 47 de posturi de procurori. 
In acest moment exista un minus de cinci magistrati. 
"In judetul Arad, la ora actuala, exista 47 de procurori repartizati pe cele sase parchete din judet, de pe langa Tribunalul Arad si de pe langa cele cinci Judecatorii: Arad, Lipova, Chisineu Cris, Ineu, si Gurahont. Astazi exista un numar de 42 de procurori incadrati la aceste Parchete, deci rezulta un deficit de cinci posturi, localizate astfel: doua posturi la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad, doua la Parchetul de pe langa Judecatoria Gurahont si unul la Parchetul de pe langa Judecatoria Chisineu Cris. Sigur, fata de alte judete din tara, situatia este relativ buna. As vrea sa precizez ca fata de volumul de activitate al Parchetelor, fata de exigenta si specializarea necesara procurorilor, organigrama este mica si ar trebui sa fie mai mare pentru a putea sa incadram mai multi procurori sa putem sa asiguram real principiul specializarii in toate sectoarele de activitate", a declarat Sabin Maris, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad. 
Una dintre conditiile care trebuiesc indeplinite pentru a deveni procuror este experienta de 10 ani in domeniul juridic. 
Mai multi avocati din Arad care indeplinesc aceasta conditie si-au depus dosarele la Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a deveni procurori la Parchetele din Arad.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • "Cu trei victorii iesim din subsol"

Si meciul UTA-Gloria II Bistrita a dezamagitRadu Andone spera ca finalul de sezon sa o indeparteze pe UTA de locurile retrogradabile. Jucatorul Batranei Doamne crede ca echipa sa a avut ghinion pana acum.
- Radu, cum a fost posibil sa pierdeti si cu Gloria II Bistrita?
- Este greu de inteles. In fiecare etapa ne lovim de echipe foarte slabe, pe care nu le putem invinge. Daca adversarii ar fi mai buni decat noi, le-am strange mana, dar asa... parca suntem blestemati. In afara de Campia Turzii nu am jucat cu echipe tari, la Arad.
- Antrenorul vorbea de o lipsa de luciditate in teren.
- Poate si aceasta este o problema. Cred ca de lipsa ambitie nu putem fi acuzati, din contra, poate ne dorim prea mult si de aceea, gresim la finalizare.
- Lipsa de valoare nu este o explicatie?
-
Nu, pentru ca echipele care ne-au invins nu au fost cu nimic mai presus decat noi.
- Ce imagine iti ofera viitorul de la "–9"?
-Ne gandim la meciurile care urmeaza si putem sa ne revenim. Avem adversari accesibili. Mergem la Alba Iulia, o echipa slaba, avem doua meciuri acasa, cu Lupeni si Satu Mare si apoi la Hunedoara. Cu trei victorii iesim din subsolul clasamentului, la "–6". Daca, Doamne fereste, situatia ramane asa, ne va fi foarte greu in retur.
- Iti dai seama ca, daca retrogradati cu UTA, cariera voastra de jucatori va fi compromisa?
- Oricum, in acest moment, cariera noastra este la pamant. Cu rezultatele pe care le avem, nimeni nu se uita la noi. Am condus acasa, cu Dejul, cu Resita, dar ne-am speriat pur si simplu si nu am reusit sa castigam. Sper sa depasim situatia asta care pare sa fie fara solutie. Si noua ne este rusine ca ii dezamagim si pe putinii spectatori care mai vin la stadion.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]