Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 3 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Seculici a renuntat la actiunile Recons

Vicepremierul Gheorghe Seculici a renuntat la actiunile ReconsPrimarul Aradului, Gheorghe Falca, a anuntat ieri, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal, ca actionarii Recons au decis sa renunte la majorarea de capital, in urma scandalului public declansat, si ca Municipalitatea va redeveni actionar majoritar al acestei societati.
Falca a declarat ca, in urma "prejudiciilor de imagine" aduse conducerii Primariei si vicepremierului Gheorghe Seculici, care este actionar la Recons, toti ceilalti actionari au decis sa nu mai contribuie la majorarea de capital.
APROBARE.  
"Practic, din acest moment CLM detine din nou 99% din Recons, astfel ca orice speculatii privind o afacere ilegala ar trebui sa inceteze. 
In plus, este de precizat ca majorarea de capital a fost aprobata de un judecator, conform practicilor, la Registrul Comertului, ceea ce dovedeste legalitatea actiunii",
a spus Falca. 
Dupa acest anunt, primarul le-a cerut consilierilor sa retraga dreptul reprezentantilor CLM in consiliile de administratie de la societatile Municipalitatii de a lua decizii similare fara consultarea Consiliului Local. 
"Practic, pentru a exista transparenta totala in astfel de actiuni care privesc societatile Municipalitatii, deciziile se vor lua doar in CLM", a spus Falca.
ACTIONAR. 
Vicepremierul Gheorghe Seculici devenise unul dintre actionarii importanti ai Recons Arad, societatea care administreaza fondul locativ de stat din Arad si aproximativ 250 de spatii comerciale. 
Printr-o majorare de capital la Recons si prin emiterea de actiuni noi, Proiect SA, la care vicepremierul Gheorghe Seculici detine 48% din actiuni, si alte cinci firme au preluat controlul asupra societatii, astfel ca CLM Arad, care nu ar fi fost notificat despre aceste actiuni, a ajuns sa aiba un pachet de actiuni de 33%, fata de 99% cat avea inainte. 

Monica Iordache - Jurnalul National

  • De la Chisineu Cris pentru Spania: Alcoa Romania exporta primele profile de aluminiu

Ieri a fost data in folosinta investitia Alcoa din Chisineu CrisIn vara anului trecut, Grupul Alcoa, lider mondial in productia de aluminiu, anunta construirea unei fabrici de extrudare, la Chisineu-Cris (pe soseaua spre Vama Varsand), dupa studierea alternativelor din judetele Arad, Timis, Caras si Bihor. 
Iata ca, dupa aproximativ un an, fabrica de la Chisineu Cris, orasul cu cel mai mare numar de investitori din judet, a intrat in productie, iar primul export de profile din aluminiu va lua drumul Spaniei saptamana viitoare.
Prima investitie ridicata de la zero
Investitia de la Chisineu Cris reprezinta si pentru concernul Alcoa, cu sediul central in SUA, o premiera, intrucat este prima fabrica ridicata de la zero, adica de la fundatie si pana la ultimul utilaj, folosindu-se cu preponderenta, resurse locale.
Terenul detinut de Alcoa se intinde pe zece hectare, din care fabrica propriu-zisa ocupa 10.000 de metri patrati.
Potrivit administratorului firmei, Johnatan Bourget, se poate vorbi de o investitie totala de 30 de milioane de dolari care este cea mai mare de acest gen din Chisineu Cris si parcul industrial Nadab.
Materia prima - aluminiul - vine de la Slatina si, dupa prelucrarea sub forma de profile, intreaga cantitate ia, deocamdata, calea Occidentului.
Principalii clienti sunt din Spania, Italia si Regatul Unit al Marii Britanii. 
Pentru descrierea investitiei, o scurta vizita in fabrica este edificatoare. 
Chiar daca, pentru inceput, se lucreaza doar pe o banda de productie (linie de presa) - ce se intinde pe toata lungimea halei, primul export va fi de aproximativ 6.000 de tone de aluminiu. 
Inca se mai fac probe pe cea de-a doua banda, dar la mijlocul lunii si aceasta va intra in circuit. 
Extrudarea aluminiului implica mai multe etape, fiecare realizandu-se automat, gratie masinilor de ultima generatie. 
Dintr-un "baton" de aluminiu, la finalizarea procesului profilele sunt gata pregatite pentru uscare, impachetare si...livrare.
Angajatii - pentru inceput 40 la numar - se indeletnicesc doar cu reglarea unitatii de productie si pregatirea ei pentru diversele faze. 
Cand fabrica va produce la maximum de capacitate, se va mari si numarul angajatilor pana la 200.
In cautare de parteneri romani
Istvan Ulrich - manager resurse umane - spune ca intentia grupului este de a-si atrage si parteneri romani pentru care sa produca profilele de aluminiu. "Capacitatea de productie va depasi necesarul exporturilor, de aceea incercam sa stabilim contacte cu intreprinzatori romani carora sa le distribuim produsele noastre. Am luat, deja, legatura cu mai multi posibili parteneri, majoritatea din judetele invecinate, urmand sa facem o selectie a celor cu care vom lucra. Preferam zonele cu infrastructura buna si asta am gasit in Timis, Cluj, Bihor etc."
Forta de munca a fost selectata in special din Chisineu Cris, dar si din imprejurimi, iar despre calitatea acesteia numai cuvinte de lauda, atat din partea managerului de resurse umane, cat si din cea a administratorului elvetian.
O noua fabrica, in viitorul apropiat
Grupul Alcoa nu se limiteaza, insa, doar la aceasta investitie in productia de aluminiu, ci intentioneaza sa se extinda cu inca o divizie, in apropierea celei ce tocmai a inceput sa functioneze. 
In aceste conditii si numarul angajatilor se va dubla, nu numai productia de profile care va putea acoperi si necesarul intern.
Practic, ar insemna cea de-a treia fabrica la nivelul orasului Chisineu Cris, unde mai functioneaza de cativa ani si Alcoa Fujikura, care se ocupa de producerea cablajelor auto.
La intalnirea cu presa, de ieri, a fost prezenta si Adriana Lenardt, responsabila de programele Fundatiei Alcoa. 
Aceasta fundatie isi propune sa se implice cat mai mult in activitatea comunitatii, astfel ca anul trecut Asociatia PAEM a primit 13.000 de euro pentru un proiect ce isi propune infiintarea a trei cluburi destinate tinerilor in localitatile Chisineu-Cris, Nadab si Simand.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Zece moldoveni, descoperiti la Nadlac ascunsi intr-un TIR

TIR-ul cu cetatenii moldoveni care incercau sa treaca granita fraudulos la NadlacPolitistii de frontiera si vamesii aradeni au descoperit, ieri dimineata, ascunsi intr-un autocamion ce avea destinatia finala Franta, zece moldoveni care intentionau sa ajunga ilegal in spatiul Schengen. 
"In jurul orei 9,40 Gheorghe C, de 34 de ani, din Hunedoara, sofer al unui camion care transporta anvelope, s-a prezentat pentru a iesi din tara pe la vama Nadlac. La control, echipa comuna a observat ca prelata din partea superioara a mijlocului de transport fusese taiata, iar sigiliul, iar sigiliul vamal s-a desprins, fapt pentru care s-a trecut la un control amanuntit al TIR-ului. 
Astfel, in camion au fost descoperiti cei zece moldoveni (sapte femei si trei barbati, cu varste cuprinse intre 26 si 51 de ani) care au intrat legal in Romania. Conform primelor declaratii, grupul intentiona sa ajunga ilegal intr-una din tarile vestice, in acest scop apeland la ajutorul unei persoane, a carei identitate nu o cunosc, si care, in schimbul sumei de 30.000 de euro i-a ajutat sa se ascunda in TIR. 
In prezent cercetarile continua in vederea identificarii tuturor persoanelor implicate in activitatea infractionala, precum si a stabilirii gradului de implicare al soferului automarfarului. Moldovenilor li s-au intocmit dosare penale pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat"
- informau birourile de presa ale Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera si ale Directiei, Regionale Vamale Arad.

Dacian Don - Agenda zilei

  • Parc de Ziua Copilului

De 1 Iunie la Simand a fost dat in folosinta un parc al copiilorDe ziua copiilor la Simand autoritatile locale au inaugurat parcul din comuna! 
Toboganele si leaganele au fost luate cu asalt de micutii, care s-au intrecut toata ziua la desene pe asfalt, cu bicicletele si trotinetele, au cantat si au recitat poezii. 
Peste o suta de copii au plecat la Tebea si la Oradea in doua excursii organizate de ziua lor. 
Peste 250 de copii din Simand si-au petrecut ziua de 1 iunie in noul parc din centrul comunei.
Oficialitatile locale, parinti si bunici au asistat dupa-amiaza la spectacolul oferit de cei mici.
Copiii au desenat, au cantat, au concurat pe biciclete, triciclete si au dansat.
Cele care au organizat ziua copiilor la Simand au fost Primaria si scoala generala din localitate. 
Peste o suta de copii din Simand pleaca, astazi, in doua excursii alese chiar de ei, la Tebea si la Oradea. 
Scoala din Simand este una dintre cele 7 din judet in cadrul careia se desfasoara progrmae de mentorat pentru invatamantul rural.    

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Aradeni, bine ati venit in Barbados!

Frumuseti autohtone din BarbadosZoltan Boszormenyi -portret in alb
Este un binecunoscut om de afaceri, cel putin aceasta este identitatea sub care respira oriunde pe glob. 
De asemenea este cunoscut faptul ca, in general, oamenii de afaceri au sensibilitati sau afinitati ciudate in privinta artei, indiferent de domeniu. 
Zoltan, de pe vremea cand era doar Zoltan si atat - s-a inrobit spre drumul greu al cunoasterii, instapanit fiind de foamea de a observa, a retine si a invata in orice imprejurare. 
Ca sa ajungi sa socotesti exact in lumea dura a cifrelor, trebuie sa fii un bun prieten al literelor, al muzicii, al armoniei, in general. 
De aceea, treptele acestui om de afaceri de succes au urcat - nu hraparet, nu talharesc, nu demolator - ci, e de zambjt -...poetic. 
Zoltan a scris si scrie multa poezie, mai nou, proza. 
Fiorii literari s-au completat, ulterior, in ritm de dans cult. Apoi au urmat anii grei de constructie in arta afacerilor cu multa truda si asudare. 
Nestiut, scrasnit, dar cu enorma speranta in suflet. 
Stia ca intr-o zi va prinde intre degete prima raza de lumina. 
Astazi, Boszormennyi este un adevarat om de afaceri cunoscut si respectat in intreaga lume. 
Din multele momente legate de ragazul unor dialoguri, intre doua plecari - pe un ocean sau un continent indepartat, Zoltan ne-a spus cate ceva despre el si despre munca sa. 
Aspect de la expozitia de fotografii Zoltan Boszormenyi - Virtual Arad News (c)2005 Evident, este un om invidiat, cautat, uneori, la bani marunti, lovit pe la spate. 
Totusi, adanca substanta de lumina din sufletul sau, meritul educatiei si intelepciunii muncii si studiului - l-au ferit mereu de mediul primejdios al compromisurilor. 
Asa a inceput sa cunoasca altfel lumea, s-o observe atent, nu doar prin prisma cifrelor si bilanturilor ci si prin lentila fotografica. 
Prima sa expozitie personala de fotografie certifica pe deplin acest fapt.
Zoltan Boszormenyi -portret in curcubeu
Trecator cu pasul aproape pe intreaga planeta, artistul Boszormenyi s-a oprit, la sfarsitul anului trecut pe o insula necunoscuta europenilor, o inghesuiala spatioasa de verde exotic si apogeu aurifer intre Oceanul Atlantic si strania mare a Caraibilor: Barbados. 
Aici a stat cateva luni, ajungand la un moment dat sa-si uite identitatea europeana, adoptand atitudinea si obiceiurile ciudate ale bastinasilor, respirand aerul dens al furiei oceanice, alaturi de calmul spumos si docil al valurilor caraibiene. 
Miscat de frumusetea exotica a peisajului, fiecare loc e un alt miraj, artistul simte febrilitatea utilizarii aparatului de fotografiat, fascinat de caderea grandioasa sau stinsa a luminii solare in imensitatea lichida. 
Nelinistea oceanului simtita in varful unei barci e la fel de bine exprimata in fotografie ca si calmul dantelat al Marii Caraibilor, unde cateva barcute lenevesc pe apa sfasiata in valuri mici si spumoase. 
Peisaje exotica incrustate in verdele tare al frunzelor, florile; pastrand coloritul pur, fara amestecul altor nuante: albe, rosii, lila, galbene. 
Culori primordiale, reunind curcubeul. 
In prezenta oficialitatilor la Sala Clio a fost deschisa expozitia foto Zoltan Boszormenyi Sunt prinse unghiuri care dau un alt inteles lucrurilor cu atat mai mult chipurilor ciudate, negre-aramii. 
Daca barbatii sunt putin mai frumosi decat dracul, femeile din Barbados sunt de o frumusete aproape edenica. 
Trupuri de trestii mladioase te invita la admiratie si dorinta. 
Cui li mai pasa de decenta sau virtute?! 
Si totusi, alaturi de aur, moralitatea e la mare pret sau poate valoreaza mult mai mult. 
Smulsa din mitul istoriei stravechi, insula aurului, calcata din ce in ce mai mult de bogatii pamantului - primeste anual acel suflu modern care o ajuta sa paseasca larg, spre progres si civilizatie. 
Aerul, apa, vremea, hrana usoara si naturala, oamenii simpli si curati, invaluirea in esentele ultime ale naturii - l-au facut pe artist sa scrie o carte de poezie si un roman. 
Litere vaioroase - veti vedea cu alta ocazie - scrise in linistea unui spatiu edenic.
Vernisajul expozitiei personate de fotografie Zoltan Boszormenyi a avut loc, miercuri dupa-masa la Complexul Expozitional de pe strada Horia, la Sala Clio. 
In prezenta oficialitatilor, primarul Falca, viceprimarul Bognar, vicepresedintele CJ, Gabriel Buza, prefectul Stragea, alaturi de artisti si un public numeros, expozitia a fost declarata deschisa oficial - in caldele cuvinte ale maestrului Francisc Kelen. 
Timp de doua saptamani, aradenii au posibilitatea de a evada exotic si gratuit intr-una dintre cele mai frumoase insule de pe glob: Barbados - insula strapunsa de aur si durere.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]