Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 3 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • De luni, greva generala in Invatamant

De luni sindicatele din Invatamant incep greva pe termen nelimitat"Ne-a ajuns cutitul la os", este concluzia sindicalistilor din invatamant, ai caror lideri aradeni au organizat ieri o conferinta de presa. 
Prof. Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Arad si prof. Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant Arad, au facut cunoscute intentiile dascalilor, exprimate printr-un referendum national: greva generala.
Nemultumirile personalului din invatamant se leaga in principal de subfinantarea constanta a invatamantului, atat din punct de vedere salarial, cat si in privinta conditiilor si dotarilor din scoli. 
"Conform Legii Invatamantului, acesta este prioritate nationala, fapt care nu se reflecta in bugetul alocat invatamantului. La ora actuala, invatamantul primeste in Romania 3,73% din PIB. Pentru comparatie, in Ungaria, pentru invatamant se aloca 4,83% din PIB, in Polonia 5,07%, in Cehia 4,44%. Noi cerem ca pana in 2007 sa se aloce, esalonat, 6%-7% din PIB invatamantului, si anume: 4,65%-5% in 2005, 5,30%-6% in 2006 si 6%-7% in 2007. Numai asa ne putem alinia la standardele europene in ceea ce priveste invatamantul", a spus prof. Maria Buruc, liderul SLI.
Mai precis, sindicalistii solicita dublarea salariilor personalului didactic si nedidactic. 
Insa nemultumirile lor nu sunt doar de ordin salarial, ci se indreapta si spre reabilitarea scolilor, modernizarea bazei materiale in institutiile de invatamant, introducerea apei curente in scolile din mediul rural. 
In demersul lor, sindicalistii sunt sustinuti si de Asociatia Nationala a Parintilor din Invatamantul Preuniversitar, care, printr-un comunicat, si-au anuntat intentia de a fi alaturi de actiunile revendicative ale dascalilor.
"Ceea ce ne nemultumeste este si lipsa de transparenta in privinta dialogului social", a adaugat prof. Danut Ienesescu, liderul SDI. 
De asemenea, domnia-sa s-a referit si la faptul ca nu a fost atins nici 4% din PIB, in conditiile in care s-a propus suplimentarea bugetului cu 18 mii de miliarde de lei. 
"Daca la 3,73% se adauga aceasta suma, inseamna doar 3,79%", a spus liderul SDI.
Conform referendumului, participarea la greva se situeaza la peste 80% din totalul cadrelor didactice si nedidactice. 
Asadar, de luni, 7 noiembrie 2005, peste 6000 de angajati in invatamantul preuniversitar aradean vor intra in greva generala pe termen nelimitat, pana la solutionarea revendicarilor. 
"Profesorii pot sa participe sau nu la greva. Cei care nu vor si aleg sa isi continue activitatea nu pot fi opriti", au spus liderii de sindicat, indemnandu-i pe salariatii din invatamant la solidaritate, indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat.
"Pe parcursul grevei, salariatii isi mentin toate drepturile prevazute prin contractul colectiv de munca, mai putin cele salariale. Ei vor fi prezenti la scoala, pe usa institutiilor de invatamant si pe tabla in clase va fi scris greva generala. Elevii nu vor fi pusi absenti pe perioada grevei", au precizat cei doi lideri. 
Cea mai lunga greva din invatamant de pana acum s-a produs in anul 2000 si a durat cinci saptamani.

Catalina Latu - Adevarul

  • Premiera aradeana: mansarda  pentru locuinte intr-un bloc din Alfa!

Blocurile din cartierul Alfa urmeaza sa fie mansardatePrimaria lucreaza la un proiect de mansardare a blocurilor, pentru rezolvarea crizei locuintelor
Solutie inovatoare aplicata in cartierul Alfa: o firma de constructii a inceput lucrarea de mansardare a unui bloc de locuinte. 
Locatarii blocului au avut si ei de castigat de pe urma acestui proiect: ei au primit de la societatea comerciala care executa lucrarile de mansardare cate 5 milioane lei noi (pe apartament) in schimbul renuntarii la dreptul de proprietate (in devalmasie) asupra acoperisului blocului. 
In plus, locatarii de la ultimul etaj vor scapa de problemele cu acoperisul si de apa din tavan.  
Mai mult, cei care si-au dat acceptul pentru lucrarea de anvergura din bloc vor beneficia, daca vor, de lucrari de modernizare in propriile apartamente (in valoare de 500 de euro de apartament). 
Firma s-a mai angajat ca, in schimbul acoperisului, sa zugraveasca casa scarilor si sa monteze usi termopan la intrare.
Societatea si-a propus ca in cinci luni sa realizeze lucrarea si sa poata oferi la cheie locuinte celor interesati. 
Este vorba de opt apartamente care ar urma, datorita pozitionarii lor, sa fie vandute sub pretul pietei si sub pretul locuintelor din acelasi imobil. 
Investitia firmei este de aproape 200 de mii de euro iar, la finele ei, apartamentele noi vor fi racordate la toate utilitatile necesare si vor avea un confort termic sporit (incalzirea asigurandu-se prin intermediul unei centrale termice).
O astfel de rezolvare, la care Primaria mediteaza de mult si pentru care este in lucru un proiect de hotarare CLM (potrivit afirmatiilor din trecut ale edilului local Gheorghe Falca), ar rezolva criza locuintelor din municipiu, ar da de lucru la firmele de constructii si ar aduce beneficii locatarilor blocurilor vizate. 
Mai mult, chiar si conducerea ULALA se arata de acord cu o astfel de abordare a crizei locative. 
Potrivit conducerii uniunii, la aceasta ora exista peste 2 mii de blocuri, dintre care jumatate se preteaza la mansardari, avand structura de rezistenta solida. ULALA a demarat chiar un program de popularizare prin care se aduc la cunostinta proprietarilor de apartamente din blocuri faptul ca pot castiga (financiar) de pe urma unor astfel de interventii.
Daca am adauga la aceasta prezentare faptul ca mai multe firme de constructii s-au aratat interesate sa realizeze lucrari de mansardare a blocurilor (oferind bani locatarilor de acolo), tabloul e complet iar Primaria (cea care da avize in astfel de cazuri) poate pune pe masa consilierilor municipali un astfel de proiect.

Adriana Barbu - Observator

  • Contract de cargo

Conducerea aeroportului a semnat un contract pentru transporturi cargo cu WMTConducerea aeroportului aradean a semnat un contract pentru servicii de cargo, pe timp de un an, cu firma WMT. 
Frecventa estimata este de aproximativ doua curse pe saptamana. 
Dan Balacel, directorul aeroportului, a precizat ca au mai existat colaborari cu aceeasi companie, care s-au oprit insa datorita incapacitatii de a asigura alimentarea avioanelor. 
Gabriel Lungu, directorul executiv al WMT, a declarat ca lucreaza cu aeronave inchiriate din afara Romaniei. 
Balacel a mai anuntat ca se poarta negocieri cu mai multe companii aeriene, inclusiv cu low-cost, pentru relatii cu Italia, Spania sau Germania

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Comisarul Mircea Cherechean a renuntat la functie

Comisarul Mircea Cherechean si-a cerut eliberarea din functieSeful Serviciului Politiei Rutiere, comisarul Mircea Cherechean si-a inaintat ieri raportul de eliberare din functie, dupa ce seful Inspectoratului de Politie Judetean Arad, subcomisarul Ioan Dascalu, a dispus efectuarea unui control la acest serviciu. 
Controlul tematic a fost planificat de conducerea inspectoratului inca din luna septembrie, pe timpul sau comisarul Mircea Cherechean inaintandu-si raportul de eliberare din functie, acceptat de seful IPJ. 
Mircea Cherechean va fi numit intr-un post de execute din cadrul aceluiasi serviciu, urmand ca functia de sef al Serviciului Politiei Rutiere, ramasa de ieri vacanta, sa fie scoasa la concurs in termen de 30 de zile, conform legii.
Demisia lui Cherechean, survenita ad-hoc, nu este prima de acest gen, in ultima perioada, fiecare control dispus de seful inspectoratului aradean s-a soldat fie cu demisii, fie cu pensii anticipate fie cu destituiri sau alte sanctiuni. 
La jumatatea lunii trecute, subcomisarul Ioan
Dascalu a ordonat efectuarea unui control intern pe linie de ordine publica la Politia Municipiului Arad in urma caruia comisarul Gheorghe Nica, adjunctul sefului Politiei Municipiului Arad pe linie de ordine publica, si subcomisarul Calin Iercan, seful Biroului Ordine Publica au fost destituiti din cauza neregulilor si deficienjelor manageriale constatate.
Seful Serviciului Investigare Fraude al IPJ, comisarul sef Ioan Cotrau si al adjunctul sefului IPJ pe linie de ordine publica, comisarul Ioan Puie, care au fost eliberati in data de 10 octombrie din functiile pe care le detineau. 
Cei doi polidsti au solicitat ei insisi sefului IPJ eliberarea din functii motivand acest gest prin aparitia unor probleme personale.
O echipa de control deplasata la Santana in data de 29 septembrie a evidentiat mai multe nereguli, comisarul Aurel Andea, seful Politiei din Santana, inaintand sefului sau un raport de pensionare anticipata. 
Alti sase
subordonati ai acestuia au fost sanctionati. 
In urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale efectuate in perioada august - septembrie, toti cei trei lucratori de la Postul de Politie Macea au fost sanctionati disciplinar, in frunte cu seful de post. 
Acesta, impreuna cu cele doua ajutoare ale sale, au fost mutati in cadrul altor formatiuni din subordinea inspectoratului aradean.
Tot in urma unui control ce s-a desfasurat pe parcursul lunii septembrie la Postul de Politie Sicula, in urma neregulilor constatate, atat seful de post cat si unul din subordonatii sai au fost sanctionati disciplinar si ulterior mutati la alte formatiuni operative.
Neregulile savarsite de lucratorii IPJ au inceput sa iasa la lumina dupa ce mai multi politisti din conducerea inspectoratului au iesit la pensie, in vara acestui an, controalele ordonate de subcomisarul loan Dascalu tinandu-se lant.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Seminar national 

La Arad a avut loc seminarul pentru anuntarea handicapuluiAradul a gazduit luna aceasta un seminar national cu tema "Centru resursa pentru anuntul handicapului". 
Este vorba de un proiect initiat in Arad care s-a bucurat de un real succes in randul beneficiarilor si de care sunt interesate mai multe judete din tara.
Scopul proiectului este elaborarea unei strategii pentru o colaborare reala intre specialisti si parinti, in cazul nasterii unui copil cu handicap. 
La seminar au luat parte 56 de persoane cu activitate in acest domeniu din Arad, Arges, Bucuresti, Caras Severin, Cluj, Mehedinti, Salaj si Timis.
Proiectul este sprijinit financiar prin programe ale ambasadei regale a Tarilor de Jos la Bucuresti. 
Urmatorii pasi la nivel national sunt multiplicarea acestui proiect la nivelul organizatiilor prezente luna aceasta la Arad si crearea unei retele nationale coordonata de Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]