Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 3 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati – "Marsul Solidaritatii"

Astazi este ziua persoanelor cu dizabilitatiIn data de 3 decembrie se marcheaza Ziua Internationala de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap.
In cadrul tuturor manifestarilor  legate de aceasta zi sunt implicate atat Directia judeteana de asistenta sociala si potectia copilului Arad, cat si Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad.
Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad este implicata, pana la 5 decembrie, intr-o serie de actiuni dedicate persoanelor cu diferite dizabilitati, indeosebi celor care se afla in aceasta nefericita situatie.
In aceasta perioada, Directia participa la actiuni care se desfasoara atat in municipiu, cat si in judetul Arad, acolo unde sunt institutii care au drept scop protectia si educarea acestor copii.
Seria actiunilor a debutat ieri, la ora 12,00, cand micutii de la Centrul de recuperare si reabilitare copii cu handicap sever din Arad, de pe strada Tudor Vladimirescu, au prezentat un scurt program artistic, dupa care au primit cadouri, din partea Directiei.
Astazi, in casele de tip familial pentru copii cu dizabilitati severe din Arad, cei mici vor fi impartiti in mai multe grupuri si vor desfasura mai multe activitati, cum ar fi proiectii de diafilme cu povesti, vizitarea Sectiei de Stiinte ale Naturii a Complexului Muzeal Arad si participarea la "Marsul Solidaritatii" organizat de Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad.
De la ora 13,00, ei vor participa la unul dintre cele mai indragite concursuri posibile – "Mancaciosii de prajituri".
Manifestari de acest gen vor avea loc azi si la Centrul de plasament din Varadia de Mures, iar in data de 5 decembrie, Centrul de ingrijire si recuperare pentru copii cu nevoi speciale Arad va primi vizita unor elevi de la Liceul de Arta "Sabin Dragoi", care vor oferi un program de colinzi.
Toti copiii cu dizabilitati au primit sau vor primi pachete cu dulciuri de la Fundatia "Pro Prietenia".
Copiii de la scoala ajutatoare din Varadia vor avea parte de o zi speciala - Virtual Arad News (c)2005 Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad, deruleaza campania "Pune-te in locul meu", coordonata de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
Lansarea oficiala a campaniei va avea loc astazi, cand la ora 10,50 participantii se vor intalni in fata Teatrului "Ioan Slavici" Arad.
Cel care va da semnalul lansarii campaniei va fi Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad, iar de la ora 11,00 se va da semnalul pornirii "Marsului Solidaritatii".
Marsul va avea loc pe traseul teatru – magazinul "Ziridava", iar persoanele cu handicap spera ca alaturi de ele sa fie cat mai multi dintre locuitorii Aradului.
Prin acest "Mars al solidaritatii" se va incerca sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele cotidiene ale persoanelor cu dizabilitati, intreaga campanie stand sub semnul "Accesibilizare = Integrare".
Se asteapta ca la mars sa mai participe inclusiv personalitati publice locale, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai institutiilor publice, parlamentari, oameni de cultura s.a.m.d., care vor parcurge traseul fie in scaune rulante, fie impingand un scaun rulant alaturi de persoane cu dizabilitati.
Presedintele Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania, prof. Monica Antoci, precizeaza ca "pentru constientizarea diferentei dintre o persoana dependenta de scaun rulant si una sanatoasa, trecatorii de pe strada vor fi invitati in semn de solidaritate sa se aseze in scaune rulante goale pentru a fi impinsi cativa metri".
Asadar, astazi, incepand cu ora 11,00, fiecare dintre noi poate da un mic semn de solidaritate cu persoanele cu handicap.
Pentru a le demonstra ca suntem alaturi de ele este suficient sa parcurgem acest traseu din centrul orasului iar astfel poate ca si autoritatile vor intelege ca mai sunt lucruri destul de multe de facut pentru ca persoanele cu dizabilitati sa poata avea acces liber oriunde in orasul care este si al lor.

Mihaela Cerna - Observator

  • Din cauza epidemiei masive din tara DSP a initiat o actiune de prevenire - Campanie ampla de vaccinare antirujeolica

Copiii vor primi vaccin antirujeolicDirectia de Sanatate Publica Arad a cerut medicilor de familie si celor din reteaua scolara o statistica privind numarul copiilor in varsta de pana la 7 ani care nu au fost inca vaccinati impotriva rujeolei.
"Avand in vedere faptul ca in tara este epidemie masiva de rujeola, Ministerul Sanatatii impreuna cu Casa de Asigurari de Sanatate au demarat o actiune ampla de vaccinare antirujeolica, incepand cu varsta de sapte luni a copilului.
In momentul de fata suntem in faza de colectare a datelor de la medicii de familie. Trimitem aceste date la Ministerul Sanatatii dupa care solicitam cantitatea de vaccin de care avem nevoie si in cursul saptamanii viitoare se va pleca dupa vaccin. Acesta va fi distribuit in teritoriu pentru imunizare"
, ne-a declarat doctoral Cristiana Cioroboiu din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arad.
Medicii vor trebui sa trimita aceste statistici Directiei de Sanatate Publica pana la inceputul saptamanii viitoare.
Vaccinul antirujeolic este foarte important pentru prevenirea acestei boli.
De regula, se administreaza copiilor care au implinit varsta de 7 ani.
Datorita epidemiilor de rujeola care au aparut in tara, Ministerial Sanatatii a initiat o campanie de vaccinare a sugarilor cu varste cuprinse intre 7 si 15 luni.
"Vaccinarea este foarte importanta pentru ca previne aparitia acestei boli epidemice. In mod normal acest vaccin se administreaza intrc 12 si 15 luni. Acum, cand a izbucnit aceasta epidemie, vaccinarea se face la o varsta mai precoce. Acesta se face la varste cuprinse intre 7 si 11 luni, dar si intre 12 si 15 luni", a declarat medicul de familie Diana Berzacovici.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Primarul aduce acuze virulente

Primarul Gheorghe Falca aduce acuze rectorului Lizica MihutPrimarul Gheorghe Falca a atacat dur rectorul Universitatii Aurel Vlaicu, raspunsul virulent al edilului venind in forma unei scrisori deschise.
Tema atacului este sala de sport din Micalaca data in folosinta Universitatii.
Primarul subliniaza ca "sala in cauza nu poate fi transmisa in folosinta exclusiva nici macar Universitatii "Aurel Vlaicu" si acuza rectorul de minciuna.
Scrisoarea culmineaza cu "Va inteleg limitele, dar retineti ca, venind de la dvs., laudele m-ar jigni".
Primarul Gheorghe Falca a iesit la atac.
Printr-o scrisoare deschisa, edilul raspunde rectorului UAV, prof.dr. Lizica Mihut, subliniind ca "Din pacate, ambitia dvs. de a dota acea sala la nivel olimpic, in scopul evident de a obtine foloase materiale din inchirierea ei dupa ce veti fi obtinut exclusivitatea folosintei gratuite, a dus la intarzierea nejustificata a darii in folosinta a imobilului in discutie, privandu-i in acest fel pe tinerii aradeni de folosinta unui bun ce le apartine de drept".
Acesta acuza incercarea de intoxicare a opiniei publice.
"In data de 29 noiembrie ati sustinut o conferinta de presa in care ati acuzat Primaria ca nu v-a dat nici un raspuns la "solicitarile insistente" privind ,"emiterea Protocolului" de predare-primire a salii de sport catre Universitatea ,"Aurel Vlaicu".
O mare minciuna, pentru ca adresa cu pricina a fost emisa in aceeasi zi de 29 noiembrie, ceea ce nu inseamna nici "de-mult", nici "insistent".

Arad Expres

  • Razie la en-gros

Razie la Complexul Jackson - Virtual Arad News (c)2005Autoritatile aradene au organizat o razie in Complexul Jackson, cel mai mare en-gros din oras, pentru combaterea comertului cu marfuri contrafacute.
Au fost verificate 12 firme apartinand unor comercianti arabi si chinezi, au fost aplicate 14 sanctiuni contraventionale si au fost confiscate produse de imbracaminte, incaltaminte si electrocasnice in valoare de 60 milioane de lei vechi.
Politistii si comisarii financiari au descoperit cu aceasta ocazie mai multe produse contrafacute purtand siglele unor marci ca Nike, Puma sau Adidas.
Pacient la furat
Un barbat de 45 de ani este cercetat de politistii aradeni pentru un furt mai putin obisnuit.
Ioan Lataianu, de 45 de ani, din Bicsad, judetul Satu Mare, a comis fapta in timp ce se afla internat in Centrul de Sanatate din Chisineu-Cris.
Barbatul este acuzat ca a sarit gardul si a patruns de mai multe ori intr-o locuinta de unde a furat mancare, bautura si un motor electric.
Prejudiciul a fost recuperat, iar hotul s-a ales cu un dosar penal pentru furt calificat in forma continuata.

Sorin Trocan - Evenimentul zilei

  • Incepe taierea porcilor!

A inceput sezonul de taiere a porcilorConsumatorii trebuie sa se fereasca de trichineloza si pesta
O data cu intrarea in sezonul taierii porcilor, dr. Dumitru Nisulescu, purtator de cuvant la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, atrage atentia cetatenilor asupra modului in care ar trebui sa se sacrifice animalele in conditii de securitate maxima.
"Astfel, proprietarii de porci isi pot taia linistiti animalele, insa numai dupa ce au efectuat examenul trichineloscopic. Acesta se face la medicii concesionari din circumscriptii, unde trebuie dusi spre examinare, de regula, pilierii diafragmatici...", explica dr. Dumitru Nisulescu.
Reprezentantii DSVSA mai precizeaza faptul ca examenul trichineloscopic este gratuit pentru toti cetatenii, dar numai la circumscriptiile de pe raza localitatii unde este inregistrata exploatatia.
Cei care doresc sa-si achizitioneze porci in vederea sacrificarii pot, fie sa sa mearga in targurile autorizate (Santana, Beliu, Pecica, Vinga, Savarsin, Barzava), fie sa cumpere direct din gospodariile crescatorilor.
"Insa in toate cazurile, animalele trebuie insotite de documentele sanitar veterinare aferente, emise de medicul de circumscriptie. Pe de alta parte, reamintim ca este interzisa achizitionarea de animale din zonele aflate sub carantina. Atentie insa, in cazuri exceptionale, cu aprobarea DSVSA, se pot cumpara animale si din acele zone", sustine dr. Dumitru Nisulescu.
In prezent, ca urmare a depistarii unor cazuri de pesta porcina clasica, autoritatile monitorizeaza carantina in urmatoarele zone: Nadlac, Seitin, Semlac, Arad, Graniceri, Socodor, Chisineu Cris, Pilu, Macea si Curtici.
"Din aceste localitati este interzisa achizitionarea de porci. Deci, oamenii trebuie sa se orienteze inspre celelalte comune si sate din judet, sau targuri autorizate, daca vor sa-si cumpere animale. De oriunde ar cumpara, ei trebuie sa fie atenti ca animalele sa fie crotaliate si sa obtina documente necesare eliberate de medicul veterinar din circumscriptie", declara dr. Dumitru Nisulescu.

Cosmin Trif - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]