Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri 4 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • Orice politica e salvata de o buna administratie Interviu cu dl. Gheorghe Falca, primarul orasului Arad

Interviu cu Gheorghe Falca - primarul municipiului AradPrima data, ordine in Primarie
- D-le primar, sloganul dvs. in campania electorala a fost: prima data, ordine! Va rog sa ne spuneti la modul foarte concret, ce ordine ati facut in orasul Arad?
- Am inceput ordinea in mai multe domenii. Am zis ca, pentru o buna functionare a tuturor structurilor trebuie sa fac ordine in Primarie. Programul de lucru al functionarilor a fost adaptat la nevoile populatiei. Se lucreaza de la orele 8 la 17, iar in relatia directa cu cetatenii se lucreaza de la 8 la 20. Iar casieriile lucreaza de la 6 dimineata la ora 20. Am promovat o investitie importanta la Primarie, care va duce la un alt mod de a primi cetateanul in Primarie. Va intra pe usa principala si va beneficia de serviciile Primariei intr-un sector grupat al cladirii. Munca functionarilor e supravegheata cu camere video pentru a se elimina acel comportament negativ al functionarilor de care se plangeau cetatenii.
In alta ordine de idei, functionarii publici, in comparatie cu anii trecuti, nu mai beneficiaza de anumite facilitati si sporuri, adeseori criticate de mass-media si cetateni. Evident, aceasta masura mi-a adus multi dusmani in Primarie.Trebuie schimbat integral sistemul de parcare.
- Sa vedem ce ordine ati facut si in oras!
- Trebuie sa precizez ca am primit un anumit buget si pe acela l-am folosit in ceea ce am intreprins. In primul rand am avut in vedere iluminatul public, o cerere mult solicitata de cetateni in urma intalnirilor pe care le-am avut in campania electorala si dupa. Apoi, am facut curatenie si ordine in parcuri si numai cine nu vrea sa vada nu vede cum arata azi parcurile si cum e luminata faleza Muresului. Am amenajat 8 locuri de joaca pentru copii. In legatura cu iluminatul as vrea sa precizez ca vom investi in acest an o suma de 97 miliarde de lei pentru iluminat. In privinta ordinii si circulatiei, am inceput cu o negociere serioasa cu firma Parktronic care a beneficiat de un contract foarte bun pentru ei, dar foarte dezavantajos pentru comunitate.
- Aceste negocieri nu se mai termina? Ce se intampla cu parcarea?
- Nu trebuie sa se termine in defavoarea cetatenilor. In urma studiului pe care l-am comandat pentru circulatie, vom regandi tot sistemul de circulatie, pentru ca, in urma analizei pe care au facut-o reprezentantii BERD in Arad, pot sa spun ca s-a ajuns la concluzia ca trebuie schimbat integral sistemul de parcare. Cu Parktronicul, pe strazi cu sens unic se parca si pe stanga si pe dreapta. Tot in sensul ordonarii traficului in oras, am facut demersuri pentru a muta Vama din oras in afara orasului. Proiectul a fost blocat de fostul prefect Dan Ungureanu care a intervenit la Directia Nationala de Administrare a Vamilor si astfel nu am reusit scoaterea Vamii si a traficului greu din oras. Tot ordine inseamna si relatia mult mai directa cu Serviciul Politie Rutiera care a pus indicatoare noi si am reusit sa dirijam o parte din trafic in afara orasului, si ma gandesc la TIR-urile de mare capacitate. Ordinea nu se face in cateva luni. Aceasta actiune va continua si in anii care urmeaza.
Proiecte si bani
- In dorinta de a face ordine si in ideea civilizarii orasului, ce proiecte pe termen scurt, mediu si lung ati propus in cadrul administratiei dumneavoastra?
- Am preluat foarte putine proiecte de la fosta administratie ca studiu. In aceste sase luni, am facut mari eforturi financiare pentru a face cat mai multe studii, pentru ca numai pe baza unor studii serioase se pot realiza proiectele. Cel mai mare proiect pentru Arad va fi reabilitarea caii de rulare a tramvaiului de la Fat-Frumos, trecand prin centrul orasului pana in Aradul Nou. Asta inseamna ca reabilitarea se va face si la drum, adica, Calea Aurel Vlaicu, B-dul Revolutiei si Calea Timisorii, cu tot ce inseamna asta: modernizarea intersectiilor, semaforizare si confort pentru circulatia cu tramvaiul a cetateanului. Este un proiect de 20 de milioane de euro, care, in acest moment, este in faza de elaborare a proiectului tehnic, in urma semnarii acordului de prefinantare intre Primaria Aradului si reprezentantii BERD. Un alt proiect important este aducerea in Municipiul Arad macar a unui supermarket. Suntem intr-o discutie avansata si cred ca saptamana viitoare pot sa va dau atat numele acestei firme cat si locatia acestui supermarket. Un alt gen de proiect mare este modernizarea zonei istorice a Aradului, un proiect care se afla acum la Agentia de Dezvoltare Regionala si speram sa-l castigam. In acest proiect, in valoare de 8 milioane de euro, 5 milioane sunt bani nerambursabili. In 2004 am reusit sa aducem noi firme in zona industriala. Ultima firma va aduce o investitie de 18 milioane de euro. Pentru ca nu mai avem teren in zona industriala, am programat in zona de sud a Aradului, intre Arad si Zadareni, un nou parc industrial pe o suprafata de 80 ha si deja avem solicitari in acea zona pentru 60 de ha de teren.Nu am uitat cartierele
- In campania electorala spuneati ca va veti ocupa si de cartiere ca sa nu se simta locuitorii cartierelor cetateni de rangul al doilea. Ati ajuns primar, cum va respectati promisiunea?
- Nu am uitat cartierele. In Vlaicu, in acest an vom moderniza Piata Fortuna si aleile dintre blocurile din zona respectiva. Vom regandi si zonele de parcare. Vor disparea de acolo si niste garaje. In Gradiste vom continua canalizarea si in toamna, daca terminam canalizarea, vom incepe reabilitarea a doua drumuri importante. In Sanicolau, pentru prima data se va face canalizare. In Alfa incepem studiul pentru a obtine proiectul tehnic de modernizare a drumurilor din cartier. In acest an proiectul va fi gata, iar in 2006 sper sa incepem reabilitarea acestor drumuri. Tot in Alfa vrem sa realizam un plan urbanistic de detaliu (PUD) cu referire la zona de agrement sud din acest cartier. In zona Micalaca, in acest an va incepe reabilitarea integrala a strazii Voinicilor. Sunt alocate deja 40 de miliarde, iar lucrarea va dura un an si sase luni. Pentru zona Bujac, am avut o discutie cu Regia de Apa. Suntem intr-o faza de negociere cu reprezentantii BERD si cu Comunitatea Europeana pentru ca economiile facute la Statia de Epurare sa ne permita sa realizam o magistrala de canalizare care sa lege zona industriala si Statia de Epurare. Magistrala va trece prin Bujac si aceasta va permite proiecte de canalizare pentru aceasta zona. As vrea sa mai precizez ca pentru prima data avem in Municipiul Arad investitii de peste 200 de miliarde de lei.
Banii se intorc la cetateni
- Unde sunt proiecte multe si mari, e nevoie si de bani. De unde bani pentru aceste proiecte?
- Banii sunt din doua surse: bugetul local si sumele extrabugetare, cum ar fi acest imprumut de la BERD sau fondurile nerambursabile de la Comunitatea Europeana. Impozitele pe 2005, in valoare reala, sunt mai mici decat in 2001. Impozitele pe cladire si pe teren, care sunt cele mai importante impozite, aduc Primariei doar 114 miliarde de lei. Pentru iluminatul public doar, vom plati 97 de miliarde, pentru cultura subventia ajunge la peste 50 miliarde, pentru invatamant alocam peste 40 miliarde, pentru subventia la tramvai a pensionarilor consumam peste 20 miliarde, subventia agentului termic este 180 miliarde. Asadar, cetatenii municipiului transmit Primariei o suma de bani, dar primesc inapoi de la comunitate prin Primarie, o suma mult mai mare decat dau.
Primarul Falca este preocupat de realizarea proiectelor propuse- Si totusi, ati fost acuzat ca ati crescut prea mult impozitele.
- Aceste afirmatii, facute de opozitie, dar si de catre unii reprezentanti ai presei nu se bazeaza pe o documentare serioasa, ceea ce duce la o necunoastere a situatiei reale. Noi trebuie sa discutam pe documente, nu pe zvonuri. Impozitul pe cladire, la cladirile care au toate dotarile a crescut cu 28%, iar impozitul pe cladirile fara anumite dotari a crescut cu 12%. In 2001, impozitele au crescut cu 40%, iar atunci d-l Popa, d-na Borza si d-l Edeleni nu erau ingrijorati de cresterea impozitelor. Pentru ca le-au crescut ei. Mi-ar fi rusine, in locul lor, sa discut despre cresterea impozitelor. Numai ca ei nu stiu ce e rusinea si, in dorinta de a face o politica populista, singura politica pe care o stiu, incearca sa induca in eroare populatia. Oamenii se vor duce sa plateasca impozitele si vor constata singuri ca impozitele nu au crescut "aberant", asa cum s-a scris si s-a spus. 
Marea problema - descentralizarea
- Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ati intampinat de la preluarea functiei de primar?
- Cea mai mare piedica este lipsa de descentralizare. Sa discutam, spre exemplu, despre ordinea in oras. Nu poti face ordine daca nu ai Politia in subordine. Circulatia si fluidizarea traficului se fac prin Politie, ordinea publica si linistea cetateanului se fac tot prin Politie.
- Primaria nu are forte de ordine?
- 15 gardieni. Ce poti face cu 15 gardieni intr-un oras ca Aradul? Tot privind descentralizarea, constatam ca fondurile care revin administratiei de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru dezvoltarea orasului. O alta piedica ar fi lipsa majoritatii in Consiliul Municipal, ceea ce-l impedica pe primar sa-si puna unele proiecte in aplicare.
- Dar dvs. aveti o majoritate confortabila.
- Este vorba despre majoritatea pe care ti-o da partidul sau alianta din care faci parte si nu e vorba de voturile pe care trebuie sa le obtin de la anumite partide. In alte tari, primarul are din start majoritate si isi pune in aplicare proiectele fara nici o problema. Si el va raspunde integral in fata cetatenilor pentru ceea ce a facut si nu mai poate da vina pe nimeni.
- Vreti sa spuneti ca opozitia va impiedica la punerea in practica a unor proiecte? 
- Opozitia nu ma impiedica, pentru ca este minoritara. Dar incearca sa puna tot felul de piedici. Pe orice primar il impiedica acea nevoie de majoritate de care va vorbeam inainte.Opozitia are predilectie pentru circ
- Spuneau cei din opozitie ca aveti o atitudine de desconsiderare a membrilor opozitiei.
- Ei se desconsidera singuri prin atitudinea lor. Cum poate fi caracterizat refuzul opozitiei, in speta a PSD, de a vota acordul cu BERD extrem de avantajos, in valoare de 20 milioane de euro? Indiferent care ar fi scopurile noastre politice, ele trebuie subsumate intereselor cetatenilor. Indiferent care ar fi comportamentul nostru politic, atunci cand e vorba de cetateni trebuie sa trecem peste orgolii. Or, d-na Borza nu pricepe acest lucru si, intrucat la partid n-o mai asculta nimeni, isi da drumul la gura in sedintele CLM. D-na Borza are o predilectie deosebita pentru circ. Ii sugerez sa se angajeze pe-acolo, ca va avea succes. Stie ca presa este avida de asemenea spectacole si nu pierde prilejul in nici o sedinta a Consiliului Municipal de a se produce, crezandu-se pe scena, in rol de primadona. Nu mai e cazul, din mai multe motive.
- Dar daca d-na Borza vine cu proiecte valabile?
- Sa vina d-na Borza si oricine din opozitie cu proiecte bine documentate, realiste si vom fi dispusi sa le acordam toata atentia. Numai ca singura pozitie a opozitiei este cea de Gica contra. Este, cum spuneam, singura sansa a consilierilor PSD de a se baga in seama, pentru ca la partid sunt pe linie moarta.
Nu doresc sa se scrie decat realitatea
- Aveti si dificultati in comunicare? Si ma refer la relatia cu mass-media.
- Cred ca avem conceptii diferite referitoare la ideea de comunicare. Si ma refer doar la unii ziaristi, nu la toate mass-media. Eu cred, adica sunt sigur ca nu e posibil sa scrii ceva fara o documentare serioasa, indiferent despre ce ar fi vorba. Unii scriu din auzite, din zvonuri, din barfe si nu se adreseaza sursei de la care trebuie sa obtina informatia de prima mana. In alta ordine de idei, o persoana publica este obligata sa fie la dispozitia mass-media, dar numai in functie de timpul pe care il are la dispozitie. Va dau un exemplu: eram intr-o discutie cu d-l Eugen Ovidiu Chirovici si suna telefonul. Ii cer scuze d-lui Chirovici, desi normal era sa nu raspund la apel, si la telefon mi se cere sa spun un lucru. Am raspuns ca nu stiu si chiar nu stiam. Pentru ca a doua zi sa vad in presa ca "usile primarului sunt inchise pentru presa" si alte acuze care n-au nici o legatura cu realitatea. Cred ca sunt unul dintre politicienii cei mai dispusi sa raspunda solicitarilor presei, dar nu pot face acest lucru decat atunci cand am timp pentru presa. Unii ziaristi mereu imi dau sfaturi. Imi permit sa le dau si eu acestora un sfat: sa scrie realitatea. Nu am nevoie sa fiu laudat, nu am nevoie sa se spuna despre mine decat ceea ce am facut. Indiferent ca am facut bine sau rau. Imi asum raspunderea tuturor faptelor. Dar sa nu se spuna ce n-am facut. E o problema de deontologie profesionala si cred ca toata lumea e de acord ca aceasta trebuie respectata.
- Cateva cuvinte despre politica, in general.
- Orice politica e salvata de o buna administratie. Eu asta voi incerca sa fac: sa administrez bine in folosul cetatenilor orasului care m-au ales primar. Vreau sa impun imaginea omului politic responsabil. Daca voi reusi, si va asigur ca voi face toate eforturile sa reusesc, va castiga si orasul, voi castiga si eu si va castiga si partidul. Imaginea orasului va fi imaginea primarului.
- Sunteti multumit de ce ati realizat pana acum?
- Va dau un raspuns banal: niciodata nu trebuie sa fii multumit. Am facut tot ce s-a putut, in limita posibilitatilor. Dar nimeni nu poate spune, decat daca e rau intentionat, ca nu fac eforturi pentru a realiza proiecte mari pentru oras. In 2008 sper ca cetatenii sa fie ei multumiti de ceea ce am facut. Evident, atunci voi fi si eu multumit.

A consemnat I. Iercan - Adevarul

  • Fracturi si entorse

Serviciul de ortopedie este foarte solicitat in aceste zileAproape 100 de persoane au ajuns la spital cu fracturi si entorse in ultimele doua zile. 
Si aceasta datorita zapezii abundente care a cazut fara incetare in ultima saptamana si care a ingreunat circulatia. 
Mai mult, aradenii nu se inghesuie sa-si curete zapada din fata casei si astfel cazaturile se tin lant. 
Medicii de la serviciul de urgenta al spitalului judetean afirma ca inca nu s-au inregistat cazuri deosebite. 
Dintre cele 90 de persoane care au venit la spital cu fracturi si entorse, doar 15 au necesitat spitalizarea. 
Medicii mai spun ca daca va continua sa ninga, numarul celor accidentati va creste.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Autoritatile solicita 40 de miliarde pentru catedrala ortodoxa

Prefectura judetului si CJA au solicitat fonduri pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala - Virtual Arad News (c)2005Prefectura Judetului Arad si Consiliul Judetean Arad au cerut Guvernului Romaniei suma de 40 miliarde lei pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala ortodoxa.
Proiectul vine ca urmare a solicitarii exprimate de Episcopia Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, care doreste urgentarea finalizarii constructiei. 
Catedrala, inceputa in urma cu 13 ani, este realizata valoric in proportie de 58,45%, costurile lucrarilor executate pana la data de 31 decembrie 2004 fiind de 48 miliarde lei. 
Potrivit notei de fundamentare, lucrarile de constructie se apropie de final, structura de rezistenta si inchiderile perimetrale fiind realizate. 
Turlele sunt acoperite cu tabla de cupru si placate cu piatra de calcar, sunt executate racordul termic, instalatiile electrice, geamurile si canalele de ventilatie si sunt montate clopotele.
Au mai ramas de executat urmatoarele lucrari: invelitoare de cupru pe 3 abside si cilindrul principal, confectionarea si montarea crucilor pe turle, scarile exterioare de intrare in catedrala, placaje de piatra calcar la peretii exteriori, tencuieli interioare suport pictura tehnica fresca, sistematizare verticala, retele apa, apa-canal pluvial, iconostas, usi de intrare, mobilier si dotari interioare, lucrari estimate valoric la aproximativ 70 miliarde lei.
Prefectul judetului Arad, Cristian Stragea si presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici, au facut acest demers avand la baza si implinirea a 300 ani de la infiintarea Episcopiei Aradului.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Finantele aradene - executate silit.  Justitia da castig de cauza transportatorilor

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii - Mircea Purcaru a casigat in instanta fata de Finantele PubliceMircea Purcaru, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, filiala Arad, a precizat ieri faptul ca Directia Generala a Finantelor Publice din judet va fi nevoita se returneze transportatorilor TVA perceput la importul produselor supuse operatiunilor de perfectionare activa (lohn). 
Perceperea de catre finantisti a taxelor pe valoarea adaugata la aceasta categorie de transport de marfuri a fost considerata de transportatori un abuz, deciziile celor de la Finante fiind atacate in instanta. 
Potrivit lui Mircea Purcaru, justitia a dat castig de cauza transportatorilor, decizia fiind una definitiva, iar acum dosarele in cauza sunt in faza executarii silite.
Doar Mircea Purcaru are de recuperat de la Directia Financiara Arad peste un miliard de lei. Per total, transportatorii aradeni - care au fost supusi acestui regim considerat de instante nelegal (si care a fost aplicat, in pofida sesizarilor facute de aradeni, doar in doua judete ale tarii) - au de recuperat zeci de miliarde. 
In comunicatul remis de Consiliul IMM-urilor se indica faptul ca desi Finantele au un serviciu juridic propriu, institutia s-au adresat ministerului de resort in aceasta problema si, in baza unui raspuns destul de voalat dat de acesta, 
"DGFP Arad a trecut la aplicarea retinerii TVA-ului aferent transportului marfurilor de import in regim de lohn de la transportatori, aducand venituri necuvenite Bugetului de stat si pagubind in acest fel transportatorii aradeni cu multe zeci de miliarde de lei". 
S-a mentionat totodata faptul ca atat presedintele, cat si juristii Consiliului IMM-urilor au atras, de mai multe ori, atentia Finantelor aradene asupra greselii facute in interpretarea legii, dar ca de fiecare data conducerea institutiei s-a eschivat, bazandu-se pe raspunsul lapidar dat de Ministerul Finantelor.
Desi parte din transportatorii aradeni supusi taxarii s-au adresat instantelor si s-au ales cu o sentinta definitiva favorabila, presedintele consiliului a punctat faptul ca "Intrucat, in Romania, instantele judecatoresti nu i-au in considerare precedentul, transportatorii aradeni care vor fi verificati in continuare (de cei de la finante n.r.) vor fi supusi aceluiasi regim incorect de aplicare a legii, daca nu se vor lua masuri imediate". 
Ca atare, Mircea Purcaru a cerut ieri conducerii Finanjelor aradene remedierea situatiei privind interpretarea legii care face referire la aceasta problema, "pentru a nu mai pune pe drumuri intreprinzatorii care aduc si asa destui bani la bugetul de stat". 
In caz contrar, transportatorii vizati se vor vedea nevoiti sa solicite in instanta raspunderea functionarului public solitar cu cea a institujiei. 
Si, cum e vorba de zeci de miliarde, situatia ar putea deveni tragica.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • "Icoana din sufletul copilului", atent slefuita de maestrul Cornel Artimon

Profesorul artist Cornel Artimon pregateste noi generatii de pictoriCunoscutul pictor Cornel Artimon s-a nascut in anul 1939, fiind absolvent al Facultatii de arte plastice Timisoara si a Institutului de arte plastice Bucuresti.
Iubitorii de arta il cunosc datorita lucrarilor maiestre care ies din mainile sale: icoane de diferite dimensiuni, lucrate cu o arta desavarsita, care alina sufleteste si moral necazurile multor aradeni, intarindu-le credinta.
Cariera cunoscutului artist s-a impartit, toata viata in doua mari jumatati: pe de o parte activitatea didactica, cu elevii, iar pe de alta parte munca profesionala de artist plastic, de restaurator si in special fauritor de icoane. 
Timp de 39 de ani a fost profesor, insuflandu-le generatiilor de elevi dragostea pentru arta si frumos. 
A fost intemeietorul cercului de iconografie ortodoxa de la Palatul Copiilor, unde a lucrat cu elevi chiar si de clasa I. 
O parte din ei sunt acum studenti, o parte termina liceul si, cu totii, ii sunt recunoscatori maestrului pentru stiinta impartasita. 
"Am niste elevi foarte buni si seriosi, pe care i-am crescut eu. Am fost cu ei in tabere de creatie, la Budapesta, Bekescsaba, dar si in alte locuri. Desi unii dintre ei au crescut, sunt acum maturi, eu tot copiii mei ii numesc. Dintre cei opt, trei sunt deja studenti, termina la Facultatea de arte plastice  la Oradea, iar al patrulea termina teologia. Lucrul cu copiii a ramas o pasiune, care trebuia sa aiba o continuitate".
In vocea creatorului Cornel Artimon se simte emotia, atunci cand vorbeste despre copiii pe care i-a crescut din punct de vedere artistic. 
A participat impreuna cu ei la multe concursuri, fiind laureati de exceptie al celui mai prestigios concurs – Icoana din sufletul copiilor. 
"Activitatea didactica este o pasiune foarte veche, mostenita  de la bunicul dinspre mama, Victor Ungureanu. Acesta a fost pictor amator, foarte apreciat in perioada interbelica, lucra pe dimensiuni foarte mari".
Talentul artistului aradean a fost de mult recunoscut astfel incat acesta, impreuna cu elevii, participa, la cea de-a IV-a editie a taberei internationale de iconografie ortodoxa de la Jaka. 
"Organizatorii ne invita personal, vin si ne  asigura transportul, cazarea, absolut totul este gratuit, nu ne costa nimic. Noi le punem la dispozitie materiale. Este un stimulent si pentru copii. Abia asteapta, de multe ori ma si intreaba. Mai mergem anul acesta in Ungaria?".
Chiar si pe meleagurile vecine, Cornel Artimon nu uita vocatia de dascal. Acesta a format un cerc plastic din copiii proveniti de la scoli obisnuite, copii care nu urmeaza cursuri de arte plastice. 
"I-am invatat pictura si pe copiii de acolo. Am constituit un nucleu din copii mai putin talentati, din scolile obisnuite, din imprejurimile loc. Am lucrat cu ei si la final, am trimis lucrarile lor la Patriarhia romana, la concurs".
Expozitia de la Bekescsaba
Una dintre cele mai reusite actiuni ale elevilor de la cercul de iconografie al Palatului Copiilor a fost anul trecut, la Bekescsaba. 
"Ca dascal al acestor autori de icoane, am fost bucuros ca, prin minunatele calitati ale elevilor mei (cu care lucrez de peste 4,5, sau chiar 9 ani) – a sensibilitatii lor pentru frumos, a inteligentei artistice si a maiestriei mainilor lor – fiind constient de harul artistic cu care Dumnezeu i-a daruit, in primavara trecuta, in postul Pastelui, sa realizam o expozitie in tara vecina si prietena, Ungaria. Pe langa activitatea didactica profesorul Artimon este si un veritabil restauratorExpozitia de la Bekescsaba este una dintre cele mai reusite actiuni ale cercului de iconografie de la Palatul Copiilor, de la Arad. Expozitia – care s-a bucurat de un succes deosebit si la vernisajul careia au participat aproape toti preotii din parohiile romanesti din Ungaria – a devenit itineranta, poposind in continuare in localitatea Mecherechi, unde 90 % din populatie este de etnie romaneasca, iar in momentul de fata, expozitia se afla in sfanta biserica din localitatea Chetehaz.
Autorii icoanelor expuse in Ungaria sunt Cristian Buda, Adrian Buda, Bogdan Zaharescu, Alina Rus, Claudia Borlea, Loredana Oros, Alexandra Plugar, Ciprian Verestiuc, Ana Maria Zgardea, Alin Nitisor, Simona Tiplea, Adrian Puscas, Adela Puscas, Anca Ioan, Cristian Popa, Timea Garai, Gabriel Gal".

Viitoarea generatie
Cum ucenicii de astazi sunt aproape gata sa-si ia zborul, Cornel Artimon se gandeste, din nou, la formarea unei noi generatii. 
"Am cativa copii foarte talentati, cu care lucrez picturi mai usoare, dar care arata foarte bine, pe care apoi le donam in casele de copii, la institutii. Sunt lucrari ingrijite si am incredere ca si acesti copii, la randul lor, vor creste si ei  si vor face performanta. Dupa 39 de ani in invatamant, nu am putut sa ma rup si sa nu am copii la care sa le impartasesc tainele. Aceasta a fost menirea mea de dascal".  
Multi au fost elevii care au intrat ucenici ai maestrului, dar putini au reusit sa ramana, sa treaca de exigentele profesorului. 
"A fost o selectie naturala. Eu am pus accent si pe latura educativa, nu doar pe pictura, ci si pe formarea lor ca oameni. Nu mi-a placut sa-i aud vorbind urat, sa-i vad ca se cearta. Am lucrat cu ei si pe alte domenii, spre exemplu am avut si concursuri de caricatura, pentru a diversifica, a nu se plictisi", spune maestrul.
Oameni de arta
Generatii la rand, din mana maestrului au iesit oameni de arta, care ii datoreaza realizarea lor profesionala. 
Cornel Artimon ne da niste exemple: "Cristi Sida asistent la Timisoara, Dan Mentzel, care locuieste acum in Israel si de la care primesc si felicitari, de Craciun, de Pasti.  E o multumire sufleteasca, dupa atatia ani. Viorel Simulov a trecut si el pe la liceul de arta, a mai fost si Sorin  Stanciu. Nu stiu cum au trecut acesti ani. Am avut activitate, proiecte indraznete, pe care le-am realizat. Satisfactiile au fost mari, nu atat cele materiale, ci mai ales cele sufletesti".
Copiii i-au mostenit talentul
Cornel Artimon nu se poate plange ca talentul sau va pieri, pentru ca ambii copii l-au mostenit din belsug. 
"Primul nascut, Dan, are talent cu carul, dar nu a muncit foarte mult. Cand pune mana pe creion, se simte. Parca ar fi un plastician". 
Fiica, Teodora, lucreaza insa cot la cot cu ucenicii, iar tatal este foarte multumit. 
"Fetita termina clasa a XII-a, se pregateste foarte serios sa faca istoria artelor si critica de arta. Sunt convins ca va face. E un copil foarte serios, invata bine si ce isi propune realizeaza".

Mihaela Ozarchevici - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]