Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 4 martie 2005

 Stirile TVA aici

  • 180 de agentii imobiliare isi disputa piata din Arad. - Pretul imobilelor creste ametitor

Pretul locuintelor a crescut ametitor - Virtual Arad News (c)2005In ultimele luni pe piata imobiliara aradeana au avut loc fluctuatii foarte mari de preturi, dar dupa aproape trei luni situatia da semne de stabilizare. Preturile la apartamente si la case au crescut  in ultimii cincisprezece ani fara incetare si tendinta este de crestere in continuare.
Cauzele exploziei preturilor sunt multiple. 
Dupa 1989, in Arad nu s-au mai construit unitati de locuit noi si astfel s-a creat o presiune enorma asupra fondului existent. 
La aceasta se adauga si presiunea exercitata de investitorii straini care cumpara case si apartamente in scop investitional. 
Spre exemplu, cetatenii italieni care au afaceri in orasul sau judetul Arad cumpara unul sau mai multe apartamente pe care la renoveaza si la inchiriaza conationalilor la chirii de 400-500 de euro pe luna. 
Astfel s-a ajuns ca un apartament central de doua camere sa coste 60-70.000 de euro.
Un alt factor care a facut ca preturile la apartamentele de bloc din cartiere precum Vlaicu, Micalaca sau Alfa sa creasca neincetat in ultimii ani este creditul imobiliar. 
Daca acum patru, cinci ani era aproape imposibil sa iei un credit pentru o casa de 30.000 de dolari datorita cerintelor bancii, astazi conditiile de creditare ale bancilor s-au adaptat pietei si creditul imobiliar a devenit o solutie viabila pentru cei care au venituri de 400-500 de dolari pe luna. 
Inflatie de agentii imobiliare
In prezent piata aradeana de tranzactii imobiliare este disputata de peste 180 de agentii imobiliare. 
Si preturile apartamentelor de bloc sunt in crestere - Virtual Arad News (c)2005"Un numar enorm de agentii imobiliare au aparut, ca ciupercile dupa ploaie, in ultimii doi, trei ani. Ordonanta care reglementa organizarea in acest domeniu (Ordonanta 3/2000 – n.r.) a fost declarata neconstitutionala si astfel atestatele date de Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) nu au mai avut nici o valoare. Si astfel orice persoana care dorea sa intermedieze vanzarea, cumpararea sau inchirierea unui imobil, desi nu are pregatirea profesionala necesara,  si-a facut firma de imobiliare" ne spune Angelica Horvath, director la agentia Elite.
800.000 de euro pentru un spatiu comercial pe Revolutiei?
Sumele care se vehiculeaza pentru spatiile comerciale de pe Bulevardul Revolutiei ating cifre astronomice. 
Astfel un spatiu vis-a-vis de Primarie de 60 de mp s-a vandut la 2500 de euro mp, iar un altul din aceeasi zona dar de 400 de mp isi asteapta cumparatorul la 2000 de euro pe mp, ceea ce inseamna ca spatiul in cauza este evaluat la 800.000 de euro.
Chiriile pe Bulevard la spatiile comerciale sunt in jur de 30-35 de euro pe mp, dar pot atinge 60 de euro pe mp.
"Spatiile comerciale de pe Bulevardul Revolutiei sunt limitate si de aceea este bataie pentru vitrine, iar preturile de vanzare ajung usor la 1500-2000 de euro pe mp" ne spune Stefan Boda.
Preturile apartamentelor sunt in crestere
Piata imobiliara din Arad este diferita de cea de la Bucuresti, Cluj sau Timisoara. 
Preturile sunt mult mai scazute decat in orasule amintite mai sus.
"Tendinta pietei imobiliare aradene, in special la apartamentele de bloc, este de crestere. Desi apartamentele sunt deja foarte scumpe" apreciaza Stefan Boda, director la agentia Home Industry. 
"Spre exemplu un apartament cu doua camere in Vlaicu, anul trecut se vindea cu 18-20.000 de euro, astazi fara 25-26 nu-l mai cumperi. 
In cartierul Micalaca preturile astazi la apartamentele de doua camere variaza intre 22.000 si 35.000 de euro, in functie de zona si dotari, dar la 35.000 de euro poti gasi apartament cu trei camere in cartierul Confectii"
ne spune Stefan Boda.
Cateva criterii dupa care va puteti alege casa
Practic, valoarea unui apartament este data de locatia in care se afla. 
Ce face insa ca o zona sa fie mai buna decat alta? 
In primul rand, distanta fata de centrul orasului. 
Alte criterii sunt vecinatatile si apropierea de o zona verde. 
Totodata, nu mai putin importanta este privelistea care se zareste pe geam. 
Toate aceste criterii explica diferenta de pret dintre o casa pe Romanilor si una identica ca dotari si amenajare din Bujac, Gai sau alte cartiere periferice.

Cristian Borod - Observator

  • In preajma reorganizarii si disponibilizarilor, angajatii de la CET au ramas fara majorari salariale

Angajatii CET au ramas fara majorari salariale - Virtual Arad News (c)2005Membrii Comisiei de dialog social au aprobat doar ieri bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2005 al centralei termoelectrice, dupa ce acesta a fost supus unor dezbateri lungi si problematice. Pentru cei peste o mie de angajati ai CET noul buget nu aduce nici o veste buna, in conditiile in care subiectul care a stat, in parte, la baza neintelegerilor dintre patronat si sindicate - cel al maririlor salariale - s-a solutionat in favoarea conducerii si nu a angajatilor.
Membrii comisiei au putut afla faptul ca cele trei sindicate de la CET sunt de acord cu noul buget, doar pentru faptul ca au inteles care este, in momentui de fata, situatia centralei, dar si faptul ca, pe viitor, vor insista asupra majorarilor salariale. "Situatia ramane deschisa, insa mai exista aici problema disponibilizarilor odata cu aplicarea ordonantei 21. Problema salariilor trebuie deschisa insa in acest an, altfel noi sindicatele nu ne vom putea justifica activitatea in fata angajatilor", a punctat sindicalistul Ilie Don. 
Ceilalti doi lideri sindicali au insistat si ei pe faptul ca s-au vazut nevoiti sa accepte, de principiu, bugetul, dar ca vor insista in lunile care vor veni pe cresterea salariilor. 
Si anul trecut, bugetul CET a fost aprobat, dupa mai multe dispute, fara majorari salariale, angajatii beneficiind la momentul respectiv de promisiunea ca, pe parcursul anului, vor beneficia de o crestere de 10%. 
Salariile acestora au crescut in august cu 10%, insa pe tot anului cresterea a fost de doar 4%, fapt care se doreste evitat in acest an. 
Cat despre disponibilizari, restructurarea impusa CET e inca necunoscuta sindicalistilor.
Salubritatea, tot la ora modestiei
Nici angajatii Salubritatii nu vor avea parte de un destin diferit de cel al colegilor de la CET, in conditiile in care bugetul societati a fost si el aprobat ieri, tot fara majorari salariale. 
Spre deosebire de cei de la CET, angajatii si conducerea Salubritatii nu au insistat nici pe acest fapt si nici pe sperantele legate de vreo viitoare majorare, poate si din cauza tratamentului de care societatea a beneficiat in ultimii trei ani de zile. 
Viitorul societatii are si el legatura cu reorganizarea, dat fiind faptul ca executivul local are de gand sa realizeze mai vechea fuziune dintre Salubritate si GCA.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Doctor Honoris Causa, la Universitatea "Aurel Vlaicu"

Profesorul belgian Paul Kiekens a devenit Doctor Honoris Causa la UAVTitlul a fost acordat profesorului belgian Paul Kiekens, specialist in domeniul ingineriei textile
Intreaga suflare academica a Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad a fost prezenta, ieri, in Aula Magna "Iuliu Maniu" pentru a participa la un eveniment caracterizat de rectorul Lizica Mihut ca "o adevarata sarbatoare a celor patru specializari de textile din institutia noastra de invatamant superior"
Este vorba de ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Paul Kiekens, distins reprezentant belgian al invatamantului universitar ingineresc din domeniul textilelor. 
Prof. dr. ing. Paul Kiekens este seful Departamentului de Textile de la Universitatea din Gent (Belgia) si coordonatorul executiv al Asociatiei Universitatilor Textile din Europa (singura forma superioara de organizare a tuturor universitatilor textile, care are peste 45 de membri). 
"Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului profesor Paul Kiekens inseamna, pentru noi, mai mult decat o simpla ceremonie. Inseamna continuarea colaborarii pe care Universitatea «Aurel Vlaicu» o are cu Universitatea din Gent, printr-un proiect finantat de Guvernul Flandrei - cu 70.000 de euro si de Guvernul roman cu - 2.500 de euro" - a punctat prof. univ. dr. Lizica Mihut.
"Domnul profesor Paul Kiekens reprezinta o personalitate de marca pe plan mondial in domeniul chimiei textilelor, iar activitatea sa deosebita in domeniul didactic, stiintific si de cooperare cu universitatea noastra justifica acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii «Aurel Vlaiu»" - a subliniat, in Laudatio, prof. univ. dr. ing. Cornelia Iditoiu, director al Departamentului Stiinte Chimice si Biologice. Prof. Kiekens a mai primit distinctii similare si din partea universitatilor din Liberec (Cehia), Lodz (Polonia) si Iasi. O contributie semnificativa in "aducerea" prof. Kiekens la Arad si in dezvoltarea colaborarii cu universitatea belgiana a avut-o lector univ. dr. Cecilia Serghie, o profesionista desavarsita in domeniul cercetarii textile, recent "achizitionata" de Universitatea "Aurel Vlaicu".
"Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa din partea unei universitati atat de importante cum este Universitatea «Aurel Vlaicu» este unul din cele mai mari premii academice din intreaga mea activitate. Sunt foarte impresionat de gestul dumneavoastra, de apre-cierea pe care mi-o ara-tati, care ma incurajeaza sa-mi continui activitatea in domeniul textilelor, in Europa. Multumiri sincere pentru acest gest excep-tional care ma obliga sa dezvolt o colaborare mult mai stransa intre cele doua universitati" - a spus prof. dr. ing. Paul Kiekens, cu ocazia primirii prestigioasei distinctii. 
Ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa a fost intregita de prestatia Corului Facultatii de Teologie, dirijat de prof. Mircea Buta.
Manifestarea de ieri a avut parte si de momente mai putin protocolare. 
Rectorul Lizica Mihut a prezentat asistentei doua vesti, una buna si una rea. 
Cea din urma se refera la decesul unui membru al corpului profesoral al universitatii, lector univ. Dorel Silvasan (in memoria caruia s-a si pastrat un moment de reculegere). 
Vestea buna este... buna doar pentru profesorii universitari de la "Vlaicu", care au fost anuntati ca-si vor primi, retroactiv, maririle salariale aferente anului 2004.

Diana Dutu - Adevarul

  • Infractori prinsi

Politistii aradeni au prins peste 30 de urmariti general in ultimele luniOfiterii compartimentului de urmaririi din cadrul Inpectoratului judetean de politie au prins peste 30 de urmariti general in ultimele doua luni. 
Toti au de ispasit mai multi ani de inchisoare pentru diverse infractiuni. 
Performanta politistilor aradeni a usurat munca multor inspectorate din tara care ii urmarea pe infractori de mai multa vreme. 
Toti cei prinsi au fost introdusi in arestul unitatii aradene dupa care au fost trimisi in judetele unde trebuiau sa-si ispaseasca pedepsele. 
Politistii aradeni vor fi premiati de catre conducerea inspectoratului judetean de politie la sfirsitul acestei luni, cand Politia romana isi va serba aniversarea.  

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • MUZICA DE CAMERA, LA LICEUL DE ARTA

La Liceul de Arta "Sabin Dragoi" au loc manifestari muzicale - Virtual Arad News (c)2005In modesta sala festiva a Liceului de Arta "Sabin Dragoi" au loc mereu manifestari muzicale, dintre care unele merita sa fie consemnate ca evenimente locale. 
Astfel, clasa de muzica de camera a profesorului Dan Boar a sustinut recent doua recitaluri.
Dintre cele peste 90 de trio-uri ale lui Joseph Haydn, violonistele Bettina Miklo (cl.XI) si Ioana Cociuba (X), acompaniate la pian de Onoria Frent (X), au interpretat "Trio in Fa major op 11 nr. 4".  
Sarguinta si cautarea permanenta a unitatii formatiei in realizarea unui discurs coerent si expresiv, nu putea decit sa duca la izbanda. 
Dar nu trebuie uitat faptul ca acesta e doar inceputul unui drum lung.
Mai tanara formatie, dar care a obtinut deja un loc I: Radu Cristescu, Marina Lei (vioara, cl. IX), Lavinia Tarau (viola, VIII). George Pasca (violoncel, VIII), au dat viata "Cvartetului nr. 52, op.1, nr.1", al aceluiasi Haydn, de fapt creator al genului, nu numai al simfoniei. 
De mentionat ca elevii de gimnaziu nu au inca in programa materia "muzica de camera" si totusi, unii constienti de importanta ei, activeaza cu seriozitate si mult folos.
Anca Suli (X), Luchian Salajan(IX) – vioara, Raluca Budeanu (XII) – viola si Sam Park (VIII) – violoncel, s-au prezentat cu un "Adagio si Menuet op. 64", din aceeasi vasta lume sonora a lui Haydn, in care domina categoric muzica de bun gust, pentru ca sa incheie aceasta prima manifestare cu "Cvartetul in Fa major" al lui Ignatz Peyel, elev al parintelui cvartetului si simfoniei, lasandu-ne la randul sau o creatie, in special instrumentala, remarcabila (apreciat de insusi Mozart), dar cunoscut mai mult ca editor si constructor de piane.
Cvartetul reprezentativ al scolii format din: Diana Bene (X), Anabell Kiss (XII) - vioara, Amalia Stepan (XII) - viola, Cristina Gyarmati (XI) – violoncel, a sustinut cel dea-l doilea recital. 
Formatia a plasat la inceput "Cvartetul nr.52, op 1, nr.1", compus de Haydn in 1755, la indemnul contelui Carl Joseph von Fuernberg, in genul divertimento. 
Divertisment pentru auditori, interpretii insa, s-au pregatit in asa fel sub indrumarea profesorilor, incat au reusit sa dea impresia ca aceasta a fost doar o "incalzire", cum spunea careva. 
Intr-adevar, "Cvartetul op. 41, nr 1 in la minor" dedicat de catre Robert Schumann lui F.Mendelssohn-Bartholdy, a venit sa demonstreze nivelul inalt de pregatire al formatiei. 
Seninatatea primei miscari, elanul Allegro-lui, determinat de contrastele aduse in cadrul lirismului atotstapanitor, redarea discursului polifonizat al Scherzo-ului, generozitatea expresiei ce culmineaza in Intermezzo, lirismul din Adagio, entuziasmul din Presto si luminozitatea emotionanta din sectiunea Moderato, au fost relevate de formatia bine sudata, care a cantat si "barbateste" cand a fost cazul, desi este eminamente feminina.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]