Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 4 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Facilitatile la impozitul global se acorda numai daca sunt solicitate pana la 15 mai!

Facilitati pentru reabilitarea termica la blocurile de locuinteCei care au avut, anul trecut, un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri, nu sunt obligati sa depuna declaratiile de venit global.
Aradenii au la dispozitie mai putin de doua saptamani pentru declararea veniturilor obtinute anul trecut. 
Termenul limita pentru depunerea declaratiilor de venit global este 15 mai. 
Formularele trebuie depuse de cei care au realizat venituri din salarii, din activitati independente (comerciale, profesii liberale - avocat, notar etc, valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala) si din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, subinchirieri sau arenda).
Este important de stiut insa ca dincolo de obligatia de a-si marturisi veniturile, contribuabilii au si dreptul de a beneficia de deduceri personale. 
Prima ar fi deducerea de baza, in valoare de 2,1 milioane de lei pe luna. 
Putem insa scadea din impozit si o serie de deduceri suplimentare acordate pentru persoanele aflate in intretinere (sot/sotie, copii), cheltuielile efectuate pentru reabilitarea termica a locuintei de domiciliu, prima de asigurare pentru aceeasi locuinta, precum si cotizatia de sindicat. 
Pentru a beneficia de aceste facilitati, la declaratia de venit trebuie anexate documente care sa ateste efectuarea acestor cheltuieli. 
Atentie: daca documentele nu sunt depuse pana la 15 mai, deducerile se pierd!
Pentru sot/sotie, copii sau pentru invalizii de gradul II si persoanele cu handicap accentuat aflati in intretinere, deducerile suplimentare sunt de un milion de lei lunar, in timp ce pentru invalizii de gradul I si persoanele cu handicap grav acestea cresc la 2,1 milioane de lei/luna. 
Deducerile personale si cele suplimentare se insumeaza. dar valoarea astfel rezultata nu poate depasi 6,3 milioane de lei/luna. 
Nu sunt considerate in intretinere persoanele care au venituri de peste 2,1 milioane de lei/luna sau cei care obtin venituri din activitati agricole.
Cheltuielile pentru reabilitarea termica a locuintei pot fi scazute din impozit in limita sumei de 15 milioane de lei, potrivit HG 1234/2004. 
Lucrarile pentru care pot fi solicitate deduceri sunt: termoizolarea peretilor exteriori, a terasei/podului, a planseului peste subsol si a conductelor din subsol; transformarea acoperisului tip terasa in acoperis tip sarpanta; inlocuirea conductelor, armaturilor si a robinetelor cu pierderi; inlocuirea usilor de acces in bloc cu tamplarie cu geam termoizolant; inlocuirea ferestrelor exterioare si a usilor de acces la balcon/logie cu tamplarie cu geam termoizolant si montarea de obloane la ferestre; spalarea chimica a corpurilor de incalzire sau inlocuirea acestora, repartitoarele de costuri si apometrele pentru apa calda. 
Lucrarile pentru montarea centralelor termice nu pot fi scazute din impozit.
Primele de asigurare pentru locuinta de domiciliu vor fi scazute din impozit in limita a 200 de euro (8,1 milioane de lei) numai daca sunt anexate la declaratia de venit copii dupa contractul de asigurare, dupa documentul de atestare a platii primei, dupa actul de proprietate si cel de stare civila, daca este cazul. 
Cei care solicita o astfel de facilitate trebuie sa completeze punctul 3, capitolul "deduceri" din Declaratia de venit global, cu suma achitata pentru asigurarea locuintei.
Cei care vor sa plateasca mai putin la stat pot acorda 1% din impozitul pe venit sub forma de sponsorizare unei organizatii non-profit.
Anul 2004 este ultimul in care impozitarea populatiei va fi realizata prin procedura de globalizare, dupa ce, la inceputul acestui an, Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminand impozitarea progresiva. 
Amenzile aplicate pentru nedepunerea la termen a declaratiilor de venit sunt cuprinse intre 100.000 lei si un milion de lei.

Andrei Ando - Observator

  • S-a deschis strandul

Multi aradeni au profitat de deschiderea Strandului - Virtual Arad News (c)2005Vremea frumoasa a facut ca strandul Neptun, cel mai mare din Europa asezat  pe o apa curgatoare sa fie luat cu asalt de miile de localnici dar si de  cei veniti din toate colturile tarii.
Un adevarat record s-a inregistrat pentru aceasta prima zi de distractie estivala.
Nu mai putin de 8 mii de  amatori de o baie de soare si putina relaxare, au trecut pragul strandului  aradean.
Sezonul estival a inceput in data de 1 mai, iar in primele doua zile accesul la strand a fost gratuit.
Strandul se intinde de-a lungul raului Mures  pe o suprafata de 30 de hectare.
Aici sunt peste 450 de casute, 4 bazine mari, doua bazine mici dintre care unul cu apa termala si nu mai ptin de 100 de restaurante, terase si discoteci.
Cu o singura problema se confrunta deocamdata conducerea societatii care administreaza strandul  aradean.
Daca in plina vara accesul se face atat pe cele doua poduri de pontoane cat si pe cel  rutier, acum din cauza debitului mare al raului Mures, podurile de pontoane sunt dezafectate.
Imediat dupa retragerea apei, ele vor deveni insa functionale.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Regele Mihai este ingrijorat de soarta ziaristilor rapiti in Irak

Regele s-a intalnit, de Paste, la Castelul de la Savarsin cu localnicii si ziaristiiRegele Mihai I a declarat luni la Castelul de la Savarsin, unde si-a petrecut Sarbatorile de Pasti ca este ingrijorat de soarta ziaristilor romani rapiti in Irak.
Regele Mihai I a mai spus ca spera intr-un final fericit in cazul ziaristilor rapiti.
"Suntem ingrijorati de soarta lor, dar speram din toata inima ca va exista un final fericit. Suntem alaturi de familiile ziaristilor, dar si de familia militarului mort in Afganistan si de miile de sinistrati din Banat", a spus Regele Mihai I.
La castel s-au aflat, de asemenea, Regina Ana, printul Radu si printesa Margareta, care impreuna cu Regele Mihai au primit vizitatori, fiind astfel o traditie ca, de sarbatori, Castelul de la Savarsin sa fie deschis publicului.
Tiberiu Dekany, co-presedinte al Amicii Regelui Mihai, ne-a declarat ca, "Regele Mihai a pornit (n.n. ieri) intr-un pelerinaj la mormintele militarilor romani ca-zuti in al doilea razboi mondial. In acest turneu, Regele  Mihai se va intalni cu presedintii Cehiei si Slovaciei. Punctul terminus va fi Moscova, unde Regele Mihai I este invitat de presedintele Vladimir Putin sa asiste la ceremoniile dedicate implinirii a 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial".
Senatorul Nicolae Iotcu s-a intalnit cu Regele Mihai
Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, senatorul PD Nicolae lotcu s-a intalnit, la Castelul de la Savarsin, cu Regele Mihai.
Intalnirea a fost una protocolara in care cei doi si-au urat traditionalele felicitari cu ocazia nasterii Domnului Iisus Hristos.
Senatorul Nicolae Iotcu, care este din Savarsin, ne-a declarat ca "pentru cei din zona Savarsin a fost o bucurie ca Regele Mihai s-a aflat la castel in aceasta perioada a anului".

D. Albu - Adevarul

  • Excursie... transfrontaliera de amorul turismului (ilegal)

Politistii de frontiera au descoperit noi ilegalitati la doua autocarePolitistii de frontiera aradeni au controlat, la sfarsitul lunii trecute, doua autocare intoarse de la granita spaniola pentru ca soferii, desi trebuiau sa mearga pana in Italia, si-au continuat calatoria spre Spania.
Motivatia lor a fost aceea ca pasagerii - 19 la numar - s-au hotarat sa faca o scurta excursie pe teritoriul statului spaniol.
Prin intermediul atasatului de interne din cadrul Ambasadei Romaniei la Budapesta, politistii au fost informati ca, in cursul zilei de 28 aprilie, autoritatile spaniole i-au inapoiat pe teritoriul Frantei pe cei 19 excursionisti, care calatoreau cu un autocar si un microbuz apartinand unei firme de transport din Romania...
Dupa fapta...
Inspectoral Robert Iudt, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, ne informeaza ca au fost demarate verificari, fiind constituita in acest sens si o echipa operativa care sa verifice, la inapoierea din tara a celor in cauza, indeplinirea conditiilor la iesirea din Romania, precum si motivul pentru care nu s-a permis intrarea pe teritoriul statului spaniol.
"In dimineata de 29 aprilie, in jurul orei 8,00, cele doua mijloace de transport, apartinand unei firme din Sibiu, s-au prezentat pentru a intra in tara pe la Varsand. S-a trecut la verificarea documentelor calatorilor, precum si ale firmei de transport. S-a stabilit ca destinatia finala a calatoriei, mentionata si in foile de parcurs, era Italia. Soferii au recunoscut ca, dupa ajungerea in aceasta tara, la solicitarea pasagerilor de a face «o scurta excursie de doua -trei zile in Spania», si-au continuat drumul prin Franta, spre Spania"- ne spunea inspector Robert Iudt.
...Si rasplata
Tot in urma verificarilor s-a stabilit ca pasagerii romani, la iesirea din tara, au declarat ca se deplaseaza in interes particular in Italia, indeplinind in acest sens condidile prevazute de legislatia romana in vigoare.
Numai ca, asa cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, au fost inapoiati din mica lor aventura de catre spanioli, pentru ca acestia nu isi puteau justifica scopul calatoriei: nu aveau invitatii, documente sau dovezi de achitare a cazarii.
Fata de cele constatate, politistii de frontiera au luat masura sanctionarii contraventionale a firmei de transport, fiind informate, totodata, autoritatile competente, in vederea ridicarii licentei de transport a societatii in cauza.

D. D. - Agenda zilei

  • Program Muzical European la Filarmonica

Directorul Filarmonicii - Dorin Frandes a dirijat concertul cu ocazia aderarii Romaniei la UEIn concertul extraordinar organizat cu ocazia semnarii tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana organizat la Arad, concert dirijat de directorul institutiei, dr. Dorin Frandes, a cantat ca solist Valentin Gheorghiu, care vine aici cu placere.
Cu ani in urma, solistul  spunea cuiva in holul Filarmonicii: "Daca sala asta s-ar putea transporta pe roate, demult n-ati mai avea-o."
Se referea desigur la acustica deosebita a salii mari si poate la frumusetea ei.
Dintre cele 11.000 de melodii populare maghiare, slovace, sarbo-croate, ucrainene etc., culese si notate de europeanul Bartok, numeric, cele romanesti ocupa locul al doilea (3.500) culese din 140 de localitati.
Bela Bartok a inclus in studiul "Muzica populara si insemnatatea ei pentru muzica moderna" ideile legate de "inraurirea muzicii populare asupra muzicii culte ..." rostite in sala Dales din Bucuresti in februarie 1934.
Una dintre roadele sale practice, "Dansuri romanesti” a fost prima lucrare din interesantul program al orchestrei dirijate de Dorin Frandes.
Melodiilor pline de prospežime, ritmurilor energizante, marele muzician le-a dat o imbracaminte orchestrala fireasca, cuceritoare, caracteristici evidente transmise publicului in talmacirea aradenilor.
Dintre realizarile din perioada de inceput de la Hamburg ale lui Johannes Brahms s-au cantat in concertul festiv "Dansurile ungare nr. 5 si 6", orchestra transmitand suflul ritmic, dinamic si agogic a patosului si a vervei acestor creatii de tinerete , inspirate de muzica lautareasca maghiara.
Din muzica lui Antonin Dvorak, prieten si protejat al lui Brahms, orchestra a talmacit "Dansurile slave nr.1 si 8", a caror prelucrare savanta, ce exploateaza variate mijloace "simfonizante", cuceresc auditorii.
Mozaicul muzical european a fost completat (nici pe departe intregit) cu "Dansurile germane" ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, care a gasit, la randul lui, o fireasca sursa de inspiratie in creatia populara.
"Fantezia pentru pian, cor si orchestra" de Ludwig van Beethoven in interpretarea lui Valentin Gheorghiu, a corului si orchestrei, sub directia lui Dorin Frandes a incheiat manifestarea sarbatoreasca cu o creatie ce a precedat cu aproape doua decenii "Simfonia a IX-a cu cor", a carei tema din Final a devenit Imnul Europei Unite.
Filiatia acestei celebre teme cu cea anterioara ei din "Fantezie" o poate percepe oricine.
Bucuria de a asculta asemenea lucrari, mai ales in interpretari de referinta - cum este cea a maestrului Valentin Gheorghiu, nu poate fi decat rareori egalata.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]