Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 5 ianuarie 2005

    Stirile TVA aici

  • Alianta DA nu vrea prefect UDMR la Arad

Inca nu se stie cine va ocupa fotoliul de prefectLiderii Aliantei DA din Arad s-au declarat ieri impotriva numirii unui reprezentant al UDMR in fruntea Prefecturii
Presedintele organizatiei PNL, deputatul Titus Gheorghiof, a anuntat ca a avut luni o intrevedere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu caruia i-a cerut sa numeasca un prefect liberal. 
"Am depus o rezolutie la Secretariatul Guvernului, prin care solicitam numirea unui reprezentant al Aliantei DA", a spus parlamentarul aradean. 
La randul sau, liderul PD Arad, Gheorghe Seculici, sustine initiativa. "Am propus trei candidati ai Aliantei DA pentru aceasta pozitie, toti din partea PNL, in baza intelegerilor facute la nivel local. Deocamdata, exista o solicitare a UDMR privind functia de prefect, dar speram sa reusim sa avem un reprezentant al nostru", a mai spus Gheorghiof. 
Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a declarat ca a nominalizat un candidat, dar nu a solicitat acest post conducerii centrale. 
"Nominalizarea s-a facut in urma unor discutii dintre liderii coalitiei formate la nivel national", a spus Kiraly Andras. 
El a precizat ca persoana nominalizata este consilierul municipal Levente Horvath, care este si vicepresedinte al UDMR Arad. 
Candidatii Aliantei DA sint liberalii Doru Sever Jurca, Valentin Paul Neamt si Adrian Nasui. 
Senatorul Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali din UDMR, a recunoscut luni ca formatiunea sa a cerut posturile de prefect in patru judete, intre care si Arad. 
Potrivit protocolului coalitiei guvernamentale, numirile se vor face pana pe 10 ianuarie.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In municipiu: Salile de operatie - date spre inchiriere

Spitalele vor putea sa-si inchirieze salile de operatieDirectia de Sanatate Publica a judetului a primit in ultima perioada mai multe solicitari privid posibilitatea inchirierii salilor de operatie din spitalele din municipiu catre persoane fizice sau societati comerciale medicale. 
Decizia nu a fost inca luata pe fondul lipsei unei legislatii clare care sa stabileasca o serie de aspecte privind securitatea actului medical desfasurat, a raspunderii pe care cineva trebuie sa si-o asume in cazul aparitiei unor probleme sau chiar infectii intraspitalicesti...
In cazul in care specalistii DSP isi vor da consimtamantul, medicii care nu lucreaza in sistemul public vor avea posibilitatea de a efectua diverse interventii chirurgicale, pentru inceput de chirurgie plastica si reparatorie, in salile de operatie ale unor spitale, bineinteles, contra cost. 
In ceea ce priveste Spitalul Clinic Judetean, aceasta masura nu poate fi luata deoarece nu exista spatiu suficient pentru o atfel de activitate. 
"Cel putin deocamdata, nu se pune problema unei astfel de masuri. Fiind un spital de urgenta, activitatea este continua pana pe la orele 19.00 - 20.00, dupa care mai pot aparea problemele de garda. Nu avem nici o sala de operatie, din cele zece existente, care sa nu fie utilizata. Pe de alta parte, pana la ora actuala nimeni nu si-a exprimat o astfel de intentie. Ma refer la specialistii din afara institutiei", precizeaza dr. Dana Oprea, directorul Spitalului Clinic Judetean Arad.
La Spitalul Municipal, proiectul se va pune in aplicare din luna febraurie a.c. 
"In acest mod putem sa atragem venituri suplimentare la bugetul spitalului. Pe de alta parte, dam sansa si unor profesionisti sa-si practice meseria, daca nu lucreaza intr-un sistem public. Nu avem probleme nici in ceea ce priveste spatiul dedicat unei astfel de activitati, salile de operatie ramanand la dispozitia spitalului, iar doua sali vor putea fi folosite, dupa-masa, in baza acestui contract pe care il vom incheia cu firme private sau cu persoane fizice", declara dr. Teodora Olariu, director al Spitalului Municipal Arad.
Conducerea Spitalului Matern este mai rezervata in ceea ce priveste acest subiect: "Aceasta masura se afla doar in stadiul de proiect. Nu avem o legislatie foarte clara in aceasta privinta. Cert e ca sunt necesare anumite circuite separate fata de cele ale spitalului in sine. Se mai pune problema sigurantei actului medical desfasurat, a raspunderii pe care cineva trebuie sa si-o asume... Sunt o serie de aspecte care trebuie analizate cu atentie, fapt pentru care, cel putin deocamdata, nu pot sa-mi exprim un punct de vedere foarte exact", afirma dr. Gheorghe Furau, directorul Spitalului Matern.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Primaria, parintii si agentii economici vor avea un cuvant de spus in scoli!

Directorii de scoli vor avea nevoie de aviz de la primarieDirectorii de scoli vor avea nevoie de un aviz de la primarie
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat de la 1 ianuarie un proiect pilot de descentralizare a unitatilor scolare din invatamantul preuniversitar.
Ocuparea posturilor vacante se va face printr-un concurs, dar, dupa ce Inspectoratul scolar si-a dat avizul pentru vacantarea unui anume post, directorul scolii respective va fi numit presedintele comisiei de examinare.
Concursurile pentru posturile de director al scolii vor fi asemanatoare celor pentru ocuparea postului de inspector general scolar. 
Daca in cazul acesta potentialii candidati au nevoie de un aviz de la Prefectura, si viitorii directori vor trebui "sa se puna bine" cu alesii locali, deoarece pentru a fi director de scoala candidatul va avea nevoie de un aviz consultativ de la Consiliul local. 
Descentralizarea invatamantului preuniversitar va insemna, pentru Arad, mai multe locuri in Consiliile de administratie pentru autoritatile locale. 
Adica, in unitatile scolare, presedinte al Consiliului de administratie va fi directorul scolii, iar printre membri se vor afla reprezentantii primarului, ai Consiliului local si chiar si ai agentilor economici. 
Politica educationala la nivel local se va decide de un consiliu scolar din care vor face parte directori si cadre didactice, precum si parinti, elevi, primari, reprezentanti ai autoritatilor publice, ai cultelor si ai agentilor economici.

Simona Mazare - Observator

  • Bilant la ITM

Bilant de activitate la Inspectoratul Teritorial de MuncaNumarul contractelor de munca a crescut semnificativ in anul 2004.
Inspectoratul Teritorial de Munca a inregistrat cateva mii de contracte noi fata de anul trecut. 
Asta in conditiile in care, firmele din judetul Arad ofera conditii din ce in ce mai bune de munca pentru angajati. 
Cu toate acestea, numarul accidentelor de munca a crescut semnificativ.
Datele statistice ale Inspectoratului Teritorial de Munca Arad arata ca in ultimul an a scazut numarul persoanelor care muncesc fara forme legale.
Numai in primele luni ale acestui an, numarul contractelor de munca a crescut cu 9000.  
Si asta datorita verificarilor facute in teritoriu de inspectorii de munca dar si a firmelor straine care au investit in economia aradeana. 
La aceste societati, toate persoanele au contracte de munca.
In acest an a crescut si numarul accidentelor de munca. Pana acum au fost inregistrate 120 de cazuri in care 15 oameni si-au pierdut viata. 
In cusrul anului 2004, au aparut si cele mai multe accidente in institutii publice sau sectoare in care se considera ci nu pot exista astfel de cazuri.
Chiar de la inceputul noului an, inspectorii de munca vor declansa mai multe verificari la firmele care au intregistrat cele mai multe accidente de munca.
Si asta pentru a preveni eventualele accidente care pot urma din cauza tehnologiei sau a lipsei de intructaj.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Pentru ca vor sa devina politisti comunitari, gardienii publici se grabesc sa-si dea bacul!

Corpul Gardienilor Publici se va transforma in politie comunitaraTransformarea gardienilor publici in politisti comunitari si trecerea acestora in grija Consiliilor Locale dau batai de cap nu numai celor care trebui sa se ocupe direct de aceasta transformare si care sunt nevoiti sa identifice sume de bani pentru finantarea acestor activitati, ci inclusiv gardienilor. 
Iar aceasta, pentru simplul fapt ca transformarea lor din gardieni in politisti comunitari se face cu respectarea catorva cerinte legale, inclusiv a celor legate de pregatirea scolara. 
Cei care nu si-au luat bacalaureatul nu pot activa pe mai departe in cadrul institutiei, iar numarul acestora este demn de luat in seama, in conditiile in care ei reprezinta jumatate din numarul total al gardienilor publici aradeni. 
Am reusit sa aflam insa ca multi dintre acestia au reluat in viteza studiile, pentru a-si putea sustine cat mai repede cu putina examenul si a activa pe mai departe ca politisti comunitari.
Primaria s-a vazut nevoita si ea sa tina cont de noii politisti, pe care trebuie sa-i remunereze pentru activitatea de protectie si paza la centrele de zi, adaposturile sociale etc. si pentru raziile zilnice pe care trebuie sa le faca in municipiu. 
Sumele nu sunt mari cand vine vorba de ora de lucru (1,3 USD/ora), dar, dupa calculul pe zile, luni si numarul necesar de gardieni suma finala e demna de luat in seama.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]