Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 5 februarie 2005

Stirile TVA aici

  • Gardienii publici - in strada! - Miting de protest in fata Palatului Administrativ

Edili nu s-au aratat interesati de mitingul gardienilorAproape 100 de gardieni publici amenintati sa ramana fara locuri de munca, din cauza conditiilor impuse prin Legea 371 au protestat, ieri dimineata, la ora 10,00, pe platoul Palatului Administrativ. "Vrem sa ne pastram locurile de munca"
"Datorita Legii 371 va creste numarul somerilor cu 16.000 de oameni" sau "V-am votat «sa traim bine» in somaj" sunt numai cateva dintre lozincile scandate de gardienii disperati ca vor ramane pe drumuri...
"Sa traim bine fara locuri de munca!"
Prin mitingul organizat, gardienii cer Guvernului sa modifice Legea 371 care va intra in vigoare in luna aprilie a acestui an, considerand ca nu este normal ca atatia oameni sa ramana fara locuri de munca, mai ales ca unii lucreaza chiar de 10 ani pe aceste posturi, numai pentru ca cineva s-a trezit acum sa le ceara sa aiba studii liceale cu diploma de bacalaureat, lucru care nu li s-a solicitat la angajare. 
"Unii lucram aici de cinci ani, altii de zece. Am mers tot timpul unde a fost nevoie si am incercat sa ne facem treaba cat mai bine. Ce ne facem acum, ca ne lasa pe drumuri. Avem si noi familii, avem rate scoase de la banca... Daca nu era tineretul sa-i voteze, nu erau acum la putere. Asta-i trairea de bine pe care ne-au promis-o? Lasandu-ne pe drumuri?! Sa se gandeasca cum ar proceda ei daca ar fi in locul nostru", spune suparat Florin Horna.
Alt gardian, Florin Bulz, declara ca este constient de faptul ca nu vor putea ajunge toti angajatii Corpului Gardienilor Publici sa lucreze in cadrul Politiei Comunitare, dar, in acest caz, Guvernul ar trebui sa se gandeasca sa le ofere alte locuri de munca: 
"L-am votat pe Basescu sa scapam de coruptie si sa avem locuri bune de munca, sa traim mai bine, nu sa fim lasati pe drumuri. Daca nu vom fi ascultati si nu se va rezolva nimic, suntem hotarati sa mergem pana la Bucuresti!".
Mihai Oprea, alt angajat al Corpului Gardienilor Publici, spune ca jumatate dintre ei au inceput studiile liceale pentru a fi compatibili cu noua lege, dar nu li se da nici o sansa: "Am inceput studiile ca sa putem intra in Politia Comunitara. Avem si noi rate scoase de la banci... Ce ne facem? S-au folosit de noi si acum nu mai suntem buni! Foarte multi dintre noi am fost de multe ori in pericol. Am facut uz de arma. Cum sa mai iesim acum pe strada cu sotia si cu copiii? Am trecut prin multe greutati aici. Amintiti-va si de evenimentul ce a avut loc la U.T.A., nu demult. Unul dintre infractori a fost prins facandu-se uz de arma, iar celalalt este in libertate. Viata noastra este in pericol tot timpul..."
Lidera de sindicat - Dorina Verdes incearca sa dea solutii pentru stingerea conflictului"A inviat Ceausescu?!"
Dorina Verdes - lidera sindicatului "Solidaritatea" din cadrul Corpului Gardienilor Publici - ne-a declarat ca tot ieri au mai facut miting si alti colegi din tara: "Speram ca, in cele din urma, ni se va comunica din partea Guvernului ce se intampla cu institutiile de gardieni publici. Si dintre gardienii care au studii cu diploma de bacalaureat vor ramane multi pe dinafara, pentru ca politia comunitara nu va avea nevoie de atatia oameni. Noi dam trei solutii Guvernului: sa se modifice legea, sa se infiinteze inca o institutie de paza in subordinea Consiliului Judetean sau sa ni se dea salarii compensate. Din acestea trei, meritam si noi sa se aleaga una, dupa atatia ani de munca."
Dorina Verdes mai afirma ca gardienii sunt nemultumiti si de faptul ca trebuie sa predea patrimoniul Corpului Gardienilor Publici catre Consiliul Judetean, spunand ca multe lucruri de valoare aflate in incinta cladirii au fost dobandite din serviciile prestate de gardieni: 
"Suntem obligati sa predam patrimoniul catre Consiliul Judetean, desi Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Ce, a inviat Ceausescu?"
Nici unul dintre edili nu a dat atentie mitingului gardienilor
Alaturi de gardieni s-a mai aflat si Angelica Dumitru - lidera a Uniunii Judetene C.N.S.R.L. Fratia si reprezentanta pe zona Arad a Federatiei Sindicatelor Libere din Serviciile Publice Bucuresti, care i-a spijinit si s-a angajat sa-i sustina in continuare in demersurile lor. 
"Vom face si noi demersuri la Bucuresti la Ministerul Muncii si Ministerul Administratiei, pentru modificarea Legii 371...", spune Angelica Dumitru.
Dupa mai bine de doua ore de stat in frig in fata Palatului Administrativ, gardienii nu au reusit sa se faca auziti decat de cetatenii curiosi care s-au strans in jurul lor sa vada ce se intampla. 
Nici unii dintre edilii Aradului nu s-au sinchisit sa iasa din birouri. 
Nici un reprezentant al Prefecturii, al Primariei sau al Consiliului Judetean nu a venit sa discute gardienii. 
Dupa miting, gardienii s-au strans in cladirea Corpului, punand la bataie alte planuri in favoarea demersurilor pe care au de gand sa le faca. 
"Se pare ca nu le pasa de acesti oameni care sunt viitori someri ai Aradului. Dar, nu-i nimic , noi nu ne vom lasa. Vom continua. Ne pregatim sa mergem la Bucuresti...", a mai spus Dorina Verdes - lidera Sindicatului "Solidaritatea".

Nadia Bodran - Adevarul

  • Plata liniara a agentului termic – poate de la anul... Discutiile despre plata caldurii au ramas doar vorbe

Directorul CET - Lucian Barniciu doreste ca societatea sa vina in ajutorul populatieiDiscutiile dintre conducerea CET Arad si asociatiile de proprietari privind posibilitatea de plata in sistem liniar a consumului de energie termica au ramas doar la stadiul de vorbe.
Chiar daca la inceputul lunii se vorbea la modul cat se poate de serios despre o oferta favorabila de plata a caldurii pe timp de iarna, prin recuperarea sumelor in lunile de vara, asociatiile de proprietari s-au codit mult prea multa vreme in luarea unei decizii, acum fiind practic mult prea tarziu pentru CET sa mai poata oferi acest sprijin.
Directorul CET, Lucian Barniciu, ne-a spus ca societatea doreste sa vina in sprijinul populatiei. 
Oferta de a se plati mai putin pentru caldura incepand din luna ianuarie pentru ca efortul financiar sa nu fie atat de mare in acesta perioada, si de a se recupera sumele in lunile de vara, cand facturile nu sunt atat de mari a... expirat!
"Startul s-a pierdut", spune Barniciu, subliniind ca o eventuala plata liniara a caldurii va putea incepe din luna ianuarie... anul viitor! 
Asta, deoarece intentia era de implementare a noului sistem de la inceput de an. 
Daca sistemul ar demara in vara, populatia ar trebui sa plateasca mai mult pentru ceva ce nu a consumat, or asta nu seamana deloc a sprijin. 
Pe de alta parte, ar fi imposibil ca sistemul liniar de plata sa demareze la toamna, deoarece anul bugetar s-ar incheia pentru CET cu gauri foarte mari. "Dorim ca noi sa fim cei care oferim sprijin asociatiilor, nu invers", subliniaza directorul CET.
Asociatiile de proprietari nu au aderat la sistemul propus pentru ca administratorii nu s-au prea sinchisit sa informeze locatarii si sa faca demersurile necesare. 
Unii au spus chiar ca nu vor sa ramana cu datorii in lei grei, altii... pur si simplu nu au vrut sa-si ocupe timpul cu calcule suplimentare.

Simona Mazare - Observator

  • Reglementari noi

Persoanele care lucreaza in domeniul protectiei copilului vor face cursuri de perfectionareToate serviciile care se ocupa de protectia copiilor sunt obligate sa obtina cat mai repede o licenta de functionare. 
Este vorba atat de organizatiile nonguvernamentale cat si de institutii ale statului.  
Licenta se obtine pe baza anumitor conditii, iar autoritatea nationala pentru protectia copilului va demara controale inopinate anul acesta , pentru a vedea exact cum stau lucrurile in fiecare caz.  
Legislatia in ceea ce priveste protectia copilului s-a modificat incepand cu acest an. 
Absolut toate institutiile care activeaza in domeniu trebuie sa obtina o licenta eliberata de catre autoritatea nationala pentru protectia drepturilor copilului. 
Pentru aceasta, autoritatile publice si organismele private acreditate vor depune la Bucuresti o serie de acte, iar licenta se va elibera in maximum 30 de zile. 
Casele de tip familial din arad indeplinesc noile conditii de functionare. 
Au fost necesare doar mici modificari in ce priveste numarul de personal,  modificari care s-au efectuat deja sau sunt in lucru. 
O alta noutate este aplicarea de sanctiuni in caz de nerespectare a dispozitiilor legale. 
Pana acum se faceau doar recomandari, fara a se aplica sanctiuni administrative.
Conform noii legislatii, persoanele care lucreaza in domeniul protectiei copiilor trebuie sa urmeze anual cursuri de perfectionare.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Maghiarii vor sefia mediului si culturii

UDMR-ul lupta pentru obtinerea de noi posturiConducerea organizatiei judetene a UDMR Arad e decisa sa lupte pentru cateva posturi importante in Arad si sa obtina cateva fotolii de directori (plini sau adjuncti) la institutiile de stat descentralizate. Ca atare, UDMR filiala Arad va solicita colegilor din Alianta "DA" PNL-PD mai multe posturi de directori, bazandu-si solicitarea pe cei peste 20 de specialisti pe care ii au la dispozitie.
Vicepresedintele pe probleme politice a UDMR Arad, Czister Kalman, a declarat ieri ca formatiunea politica pe care o reprezinta are pregatita o lista cu 20 de specialisti din mai multe domenii, care pot sa ocupe fotoliile de directori la mai multe unitati aradene. Czister Kalman a punctat insa faptul ca UDMR doreste ca principalul criteriu de selectie pentru aceste posturi sa fie competenta, dar si faptul ca, in urma protocolului semnat la nivel central, UDMR Arad va purta negocieri pentru a obtine posturi in conducerea institutiilor deconcertate. "Speram sa ajungem la un consens cu partenerii de dialog, iar daca exista alte persoane mai capabile, care sunt nominalizate pentru functiile de directori, noi ne multumim si cu posturile de directori executivi sau adjuncti", a declarat liderul UDMR.
Functii vechi fi fotolii noi
Maghiarii vor incerca, pe durata negocierilor, sa-si pastreze, in functiile de conducere, oamenii care au fost instalati in perioada anterioara, asa cum este cazul Mariei Boros, director la Oficiul Judetean de Cadastru, a lui Mihaly Matekovits, inspector scolar general adjunct la ISJ Arad, a Iuliei Mittaler la Directia Agricola si a Editei Iuhasz, director la Directia Generala pentru Protectia Copilului. Udemeristii aradeni si-ar mai dori, insa, si posturi de conducere la Agenda de Protectia Mediului, la Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor si cateva fotolii importante la varful culturii aradene (Casa de Cultura a Municipiului, Directia Generala de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural si Centrul Cultural Judetean).
Tari la capilolul negocieri
Pana in prezent, negocierile purtate de liderii UDMR Arad au fost unele reusite pentru acestia, ei obtinand un fotoliu dc viceprimar si unul de vicepresedinte la CJA. Obtinerea functiei de subprefect ar putea fi catalogat drept singurul esec al liderilor UDMR din Arad, in conditiile in care la inceput maghiarilor le era dedicat fotoliul de prefect. Cu toate acestea, liderii UDMR s-au aratat multumiti si cu postul de sub-prefect.

Adriana Barbu - Agenda Zilei

  • Scoala Generala "Aurel Vlaicu" - o scoala aradeana vie

La Scoala Generala "Aurel Vlaicu" se deruleaza proiectul "O scoala aradeana vie"Timp de trei ani, la Scoala Generala "Aurel Vlaicu" se deruleaza proiectul "O scoala aradeana vie". 
Prima scoala generala din Arad la care a fost lansat conceptul de proiect de dezvoltare institutionala, Scoala Generala "Aurel Vlaicu" deruleaza deja al doilea astfel de proiect, in continuarea celui anterior intitulat "Scoala mea – spatiu de viata"
Mai mult decat un loc unde se invata scrisul si cititul...
Pionieratul in cazul primului program, in care scoala a devenit ceva mai mult decat locul unde invata copiii, mai exact un loc unde acestia invata despre viata in general a constat in peste 144 de activitati si atragerea a nu mai putin de 49 de colaboratori parteneri (scoli din tara si strainatate, Biserica, ONG-uri), pe durata a 5 ani. 
S-a creat, spune directorul Petrusca Tamasan, o cultura organizationala proprie, fiind promovate valori ca toleranta, initiativa, deschiderea spre comunicare atat interioara cat si cu exteriorul, "sa nu mai existe ziduri intre scoala si societate". 
Au fost create si propriile traditii ale unitatii de invatamant, cum ar fi Ziua Scolii, Craciunul - Sarbatoarea inimilor noastre etc. 
La finele proiectului anterior, "scoala a devenit un spatiu de viata. Astfel, s-a nascut ideea de scoala vie, ca eticheta pentru urmatorii trei ani ai scolii", spune directorul.
Peste doua decenii de activitate
Unitatea de invatamant poarta numele pionierului aviatiei romanesti, dar si al cartierului in care este amplasata: Aurel Vlaicu. 
Ea exista in peisajul invatamantului aradean din septembrie 1982, aniversandu-si 20 de ani de existenta in toamna lui 2002. 
Inca de la infiintare, functioneaza ca spatiu pluricultural, oferind posibilitatea unui invatamant in trei limbi materne: romana, maghiara si germana. 
In prezent, aici invata peste 1.000 de copii cu varste intre 6 si 14 ani. 
In toti anii sai de activitate, strategia manageriala a incercat sa vina in intampinarea nevoilor comunitatii. 
Astfel, in 1994 s-au infiintat clasele gimnaziale de studiu intensiv al limbii engleze, a claselor gimnaziale cu studiu intensiv al limbii germane in anul 2000, precum si posibilitatea initierii si dezvoltarii competentelor de utilizare a calculatorului, in cadrul ofertei de discipline optionale a scolii, incepand cu anul 1998.
Scoala dispune de laboratoare, sali specializate, un cabinet cu calculatoare, o biblioteca cu volume in limbile romana, maghiara si germana. 
In 1995 a fost inaugurat cabinetul de limba engleza al scolii; acesta avand doua sali specializate, mijloace audio-vizuale moderne si o bliblioteca proprie, cu peste 3.000 de carti in limba engleza. 
Eforturile facute pentru imbunatatirea bazei materiale s-au fructificat prin baza sportiva in aer liber si un nou corp de cladire, incepand din 1997. 
Din 1997 functioneaza o noua sala de sport"Orice persoana este unica si importanta"
Dezvoltarea competentelor de comunicare ale elevilor este un obiectiv important al procesului educational din cadrul scolii. 
Preocuparea pentru optimizarea relatiilor interpersonale reprezinta o prioritate si ridica comunicarea la rang de valoare, avand in vedere ca este singura scoala din judet care reuneste reprezentanti a trei etnii. 
Deasemenea, comunicarea ca valoare institutionala faciliteaza stabilirea de relatii in spatiul european, iar in sprijinul unei bune comunicari, scoala se preocupa de asigurarea logisticii si a competentei de utilizare a tehnicii informationale.
Copiii invata aici mult mai mult decat notiuni despre materiile din programa scolara. 
Copiii cunosc de mici ideea ca orice persoana este unica si importanta.
Revista Scolii
Posibilitatea initierii si dezvoltarii competentelor de utilizare a calculatorului, in cadrul ofertei de discipline optionale a scolii, are ca una dintre finalitati editarea revistei scolii: Pro Vlaicu.  
Revista apare trimestrial si reflecta activitatea, gandurile, implinirile, sperantele, trairile, planurile de viitor ale elevilor si adultilor – mai exact, viata scolii si a oamenilor sai.
In holul principal al scolii este montata o mica urna, in care atat elevii cat si profesorii introduc materialele pe care le pregatesc pentru a fi publicate. 
Revista contine poezii, compuneri pe diferite teme, ganduri de viitori si povestiri haioase de la ore, desene realizate de copii.
Scoala de vara
Conceptul de scoala de vara este foarte putin cunoscut in tara noastra. 
Ei bine, el este o realitate la Scoala Generala "Aurel Vlaicu". 
Directorul scolii ne spune ca timp de o luna, copiii au posibilitatea de a face ore de limba engleza, cu tineri studenti ai Universitatilor scotiene. 
Nici limba franceza nu a fost lasata uitarii. 
Pentru a-i atrage pe copii spre aceasta limba, ea este promovata prin... cantec.
Parintii sustin lectii
In fiecare an scolar, una dintre saptamanile tematice este saptamana parintilor. 
Acestia pot asista la oricare dintre orele copiilor, ba mai mult, acestia sustin activitati cu micutii. 
Cei care sunt profesori pot sa vina sa le predea diferite lectii, cadrele medicale au venit si le-au facut educatie sanitara, politistii au predat educatie rutiera, padurarii le-au explicat despre mediu, iar pompierii, costumati in echipamentele specifice au facut mare valva intre copii.

Simona Mazare - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]